Divort

Sentinţă civilă 561 din 07.04.2019


Prin cererea înregistrata pe rolul Judecătoriei Caracal, sub nr. de dosar ..../207/2018, reclamantul M.I.G. a formulat  în contradictoriu cu pârâta  M.A.  cerere de divorţ, solicitand instanţei ca prin hotărârea ce o va pronunţa să dispună desfacerea căsătoriei încheiată între soţi la data de  21.08.2006 , înregistrată în  Registrul Stării civile  al oraşului Roşiori de Vede jud Teleorman sub nr 148/21.01.2006, iar pârâta să revină la numele purtat anterior încheierii căsătoriei, acela de „M....”.

De asemenea, reclamantul a solicitat să se stabilească locuinţa  minorelor  M.E.A. , născută la data de 20.11.2011 şi M.E.G. născuta la data de 24.09.2006, la acesta, iar autoritatea părintească să fie exercitată în comun de către ambii părinţi, cu obligarea pârâtei la plata  pensiei de întreţinere , în favoarea minorelor , raportat la veniturile pe care le realizează si acordarea de cheltuieli de judecată.

În  fapt, reclamantul arata ca s-a căsătorit cu pârâta la data de  21.08.2006 si s-au despărţit in fapt la 31.10.2017 cand pârâta a plecat să lucreze în străinătate, iar de atunci minorele se afla in grija sa exclusivă, dispunând de conditile necesare pentru cresterea acestora, fiind ajutat si de părintii săi in acest sens.

Reclamantul a mentionat că de la data despătirii in fapt, sotii nu au mai reluat traiul in comun, considerând ca  relatiile de familie sunt grav si iremediabil vătămate, astfel încât căsătoria nu mai poate continua.

In situatia in care pârâta îşi va exprima acordul pentru desfacerea casatoriei, intelege sa-şi modifice actiunea in acest sens.

În drept, invocă disp. art. 373 lit. b, 400, 397, 402, 383 alin. 3 C.C.

În  dovedirea acţiunii, înţelege să se folosească de proba cu înscrisuri, proba cu interogatoriul pârâtei şi proba testimonială.

Reclamantul a depus la dosar următoarele înscrisuri: act de identitate, certificat de casatorie,  certificat de nastere minore, imputernicire avocatiala.

Cererea de chemare în judecata a fost legal timbrată cu  taxa judiciara de timbru de 100 lei.

Pârâta a depus la dosar la data de 20.08.2019, întâmpinare prin care a invocat exceptia necompetentei teritoriale a Judecatoriei Caracal, solicitand in baza art. 914 şi 94 Cpc declinarea competentei in favoarea Judecatoriei Roşiorii de Vede, avand in vedere ca domiciliul comun al sotilor a fost in loc. Roşiorii de Vede , iar pârâta domiciliaza in com. S... jud. Teleorman.

Prin cererea reconventionala formulata odată cu întâmpinarea, pârâta reclamanta a solicitat desfacerea căsătoriei din culpa exclusivă a soţului, să revină la numele avut anterior acestei căsătorii, acela de M., să se stabilească locuinţa minorelor, la domiciliul său iar autoritatea părintească să fie exercitată exclusiv de aceasta, obligarea reclamantului-pârât la plata  pensiei de întreţinere în favoarea minorelor , raportat la venitul minim pe economie, cu cheltuieli de judecată.

În apărare, solicită probele cu înscrisuri, interogatoriul reclamantului şi testimoniala, invocând în drept art. 94, 914, 204, 2009 Cpc., art. 373 lit. b, 400, 398, 402, 525, 529, 383 alin. 3 C.C.

Cererea reconventională a fost legal timbrata ci taxa judiciara de timbru de 100 lei ( fila 24).

La data de 20.08.2018, reclamantul a depus la dosar raspuns la întâmpinare si întâmpinare la cererea reconventionala, solicitand respingerea apărătilor pârâtei, deoarece nu se face vinovat de destramarea relatiilor de familie.

La termenul de judecată din 08.04.2019, instanţa a procedat la ascultarea minorei M.E. în Camera de Consiliu, procesul verbal fiind depus la dosar.

În şedinţa publică din data de 08.04.2019, instanţa a luat act de acordul intervenit intre soti privind desfacerea casatoriei si al capetelor accesorii.

Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine următoarele:

Reclamantul  M.I.G. s-a căsătorit cu pârâta  M.A.  la data de  21.08.2006 , căsătorie care a fost înregistrată în  Registrul Stării civile  al oraşului Roşiori de Vede jud Teleorman sub nr 148/21.01.2006, iar despărţirea în fapt a soţilor a avut loc în cursul anului 2017.

Din  relaţia de căsătorie  a părtilor au rezultat minorele  M.E.A. , născută la data de 20.11.2011 şi M.E.G. născuta la data de 24.09.2006.

În şedinţa publică din data de 08.04.2019, instanţa a luat act de acordul intervenit intre soti privind desfacerea casatoriei si al capetelor accesorii.

Potrivit art. 373 lit. a CCiv. „divorţul poate avea loc prin acordul soţilor, la cererea ambilor soţi sau a unuia dintre soţi, acceptată de celălalt”, iar potrivit art. 374 alin. 1 din acelaşi act normativ „divorţul prin acordul soţilor poate fi pronunţat indiferent de durata căsătoriei şi indiferent dacă există sau nu copii minori rezultaţi din căsătorie”.

Conform art. 929 al. 1 Cpc., „în cazul în care cererea de divorţ se întemeiază pe acordul soţilor, ea va fi semnată de ambii soţi”, iar potrivit art. 930 „la termenul de judecată instanţa verifică dacă soţii stăruie în desfacerea căsătoriei pe baza acordului lor şi, în caz afirmativ, va pronunţa divorţul, fără a face menţiune despre culpa soţilor”.

Întrucât, ambii soţi au stăruit în desfacerea căsătoriei prin acordul lor, instanţa urmează să dispună desfacerea căsătoriei  încheiată între soţi la data de 21.08.2006 , înregistrată în  Registrul Stării civile  al oraşului Roşiori de Vede jud Teleorman sub nr 148/21.01.2006, prin acordul soţilor.

Conform art. 496 al. 1 din C. civ. ,,copilul minor locuieşte la părinţii săi, iar potrivit art. 2 al aceluiaşi articol ,,daca părinţii nu locuiesc împreuna, aceştia vor hotărî de comun acord, locuinţa copilului.”

În conformitate cu dispoz. art.396 C. civil  instanţa hotărăşte odată cu pronunţarea divorţului asupra raporturilor dintre părinţii divorţaţi şi copii lor minori, ţinând seama de  interesul superior al copiilor, de concluziile raportului de anchetă psihosocială, precum şi dacă este cazul de învoiala părinţilor pe care îi ascultă, copii fiind ascultaţi obligatoriu  potrivit dispoz. art.264 C. civil, dacă au împlinit vârsta de 10 ani.

Instanţa a procedat la ascultarea minorei M.E. în Camera de Consiliu, procesul verbal fiind depus la dosar, care si-a exprimat dorinţa  să locuiască în continuare cu sora sa, tatal si bunicii paterni, care se ocupă de educarea lor.

 Prin urmare, faţă de dispozitiile legale mai sus mentionate si avand in vedere si acordul părtinţilor, instanţa va stabili locuinţa minorelor  M.E.A. , născută la data de 20.11.2011 şi M.E.G. născuta la data de 24.09.2006, la tatăl reclamant.

Potrivit art. 397 c.civ. după divorţ, autoritatea părintească revine în comun ambilor părinţi, afară de cazul în care instanţa decide altfel.

Conform art. 487 c.civ. referitor la conţinutul autorităţii părinteşti, părinţii au dreptul şi îndatorirea de a creşte copilul, îngrijind de sănătatea şi dezvoltarea lui fizică, psihică şi intelectuală, de educaţia, învăţătura şi pregătirea profesională a acestuia, potrivit propriilor lor convingeri, însuşirilor şi nevoilor copilului; ei sunt datori să dea copilului orientarea şi sfaturile necesare exercitării corespunzătoare a drepturilor pe care legea le recunoaşte acestuia.

Instanţa având în vedere disp. art. 397 si art. 483 din C.civ. şi învoiala părţilor, urmează să dispună ca exercitarea autorităţii părinteşti cu privire la minore să se efectueze în comun de către ambii părinţi.

  Conform disp. art. 402 alin. 1 c.civ. instanţa de tutelă, prin hotărârea de divorţ, stabileşte contribuţia fiecărui părinte la cheltuielile de creştere, educare, învăţătură şi pregătire profesională a copiilor.

Dispozitiile art. 499 alin.1 cod civil prevad ca tatăl şi mama sunt obligaţi, în solidar, să dea întreţinere copilului lor minor, asigurându-i cele necesare traiului, precum şi educaţia, învăţătura şi pregătirea sa profesională.

In consecinţă, avand in vedere si acordul părtilor,  instanţa urmează să oblige pârâta la plata unei pensii de întreţinere în favoarea minorelor M.E.A. , născută la data de 20.11.2011 şi M.E. G. născuta la data de 24.09.2006 la cate 200 lei în favoarea fiecărei minore, de la data introducerii acţiunii 22.06.2018 şi până la intervenirea unei cauze legale de modificare sau încetare a obligaţiei legale de întreţinere.

În baza dispoz. art. 383 alin. 3 C. civil, instanţa va dispune ca  pârâta să revină la numele avut anterior încheierii căsătoriei, acela de „ M... ”, după rămânerea definitivă a hotărârii de divorţ.

Postat 22.04.2019