Drepturi salariale cuvenite personalului didactic care asigură predarea simultană în învăţământul preşcolar

Sentinţă civilă 3369 din 12.09.2018


Asupra cauzei de faţă constată următoarele.

La data de 24.05.2018 reclamantul SINDICATUL ÎNVĂȚĂMÂNTULUI pentru membrii de sindicat  C. A. a chemat în judecată pârât ŞCOALA GIMNAZIALĂ, solicitând obligarea acesteia la calculul şi plata drepturilor salariale neacordate reprezentând majorarea salariului de bază cu 7% sau 10% după caz acordată diferențiat personalului didactic care asigură predarea simultană în învățământul preșcolar începând cu 01.09.2017, sumă ce urmează să fie actualizată cu rata inflației la data plătii,

A mai solicitat plata pe viitor a drepturilor salariale cuvenite pentru predare simultană respectiv pe perioada predării simultan în învățământul preșcolar şi a menținerii prevederilor legale care reglementează dreptul la acordarea majorării salariale solicitate precum şi plata dobânzii legale penalizatoare pentru sumele de la pct 1 ce reprezintă prețul lipsei de folosință a sumei cuvenite începând cu data nașterii prețului şi până la plata sumei datorate.

In fapt, a arătat că reclamantele sunt încadrate în funcția de profesor învățământ preșcolar şi predau simultan fiecare la câte 3 grupe diferite: grupa mică, grupă mijlocie şi grupă mare.

Potrivit art. 7 din Anexa nr 1 la Legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice "Personalul didactic care asigură predarea simultană la 2-5 clase de elevi/grupe în învăţământul preşcolar, primar sau gimnazial, primeşte o majorare a salariului de bază, după cum urmează:

a) pentru 2 clase de elevi/grupe, o creştere cu 7% a salariului de bază deţinut;

b) pentru 3 clase de elevi/grupe, o creştere cu 10% a salariului de bază deţinut;

c) pentru 4 clase de elevi/grupe, o creştere cu 15% a salariului de bază deţinut;

d) pentru 5 clase de elevi/grupe, o creştere cu 20% a salariului de bază deţinut".

Așadar, de la intrarea în vigoare a Lg 153/2017 respectiv de la 1 iulie 2017 reclamantele aveau dreptul la o creștere a salariului de bază cu 10%, iar pârâta nejustificat a refuzat să o acorde.

În drept a invocat prevederile legii 153/2017.

A depus la dosar adeverințe eliberate de unitatea școlară şi copia cărților de identitate.

Pârâta legal citată nu a formulat întimpinare însă în adeverințele eliberate reclamantelor a confirmat susținerile acestora că predau simultan la trei grupe mică, mijlocie şi mare şi nu beneficiază de prevederile art 7 din Lg 153/2017.

Instanța a încuviințat proba cu înscrisurile depuse la dosar.

Analizând actele şi lucrările dosarului, instanța reține următoarele :

Reclamanta a fost încadrată în funcția de profesor învățământ preșcolar şi predat simultan fiecare la câte 3 grupe diferite: grupa mică, grupă mijlocie şi grupă mare, în cursul anului şcolar 2017- 2018, aşa cum rezultă din  adeverința eliberată de către pârâtă.

Potrivit art. 7 din Anexa nr 1 la Legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice "Personalul didactic care asigură predarea simultană la 2-5 clase de elevi/grupe în învăţământul preşcolar, primar sau gimnazial, primeşte o majorare a salariului de bază, după cum urmează:

a) pentru 2 clase de elevi/grupe, o creştere cu 7% a salariului de bază deţinut;

b) pentru 3 clase de elevi/grupe, o creştere cu 10% a salariului de bază deţinut;

c) pentru 4 clase de elevi/grupe, o creştere cu 15% a salariului de bază deţinut;

d) pentru 5 clase de elevi/grupe, o creştere cu 20% a salariului de bază deţinut".

Așadar, de la intrarea în vigoare a Lg 153/2017 respectiv de la 1 iulie 2017 personalul didactic care asigură predarea simultană la 2-5 clase de elevi/grupe în învăţământul preşcolar are dreptul la o creștere a salariului de bază cu 7%, 10%, 15%, respectiv cu 20%.

Reclamanta face dovada că în anul şcolar 2017-2018, respectiv de la 01.09.2017 la 31.08.2018 a desfăşurat activitate de predare simultană la 3 grupe de copii, mare, mijlocie şi mică, aşa cum rezultă din adeverinţa depusă la dosar, emisă la 15.03.2018, astfel că era îndreptăţită să beneficieze de majorare cu 10% a salariului de bază deţinut, pentru 3 clase de elevi/grupe, conform art. 7 litera b din Anexa 1 la legea 153/2017, care era deja în vigoare la 01.09.2017.

Nu s-ar putea reţine că a operat o menţinere în plată a salariului şi sporurilor avute la intrarea în vigoare a legii 153/2017, conform  art. 38 alin. 2 litera a din legea 153/2017 care prevăd că " Începând cu data de 1 iulie 2017: a) se menţin în plată la nivelul acordat pentru luna iunie 2017, până la 31 decembrie 2017, cuantumul brut al salariilor de bază, soldelor de funcţie/salariilor de funcţie şi indemnizaţiilor de încadrare, precum şi cuantumul sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, indemnizaţia brută de încadrare, solda lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice, în măsura în care personalul ocupă aceeaşi funcţie şi îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii".

Acest text reglementează menţinerea în plată salariului şi sporurilor avute,  doar dacă, personalul ocupă aceeaşi funcţie şi îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii. Ori, "în aceleaşi condiţii" înseamnă atât prestarea muncii în aceleaşi condiţii, cât şi remunerarea în aceleaşi condiţii, iar în cazul de faţă plata nu se realizează în aceleaşi condiţii, ci include un drept în plus, dreptul la majorarea de 7- 20%, pentru predare simultană, care în vechea legislație nu exista.

Pe de altă parte potrivit  art. 38 alin. 3 din legea 153/2017 "începând cu 01.01.2018... cuantumul brut al salariilor de bază, soldelor de funcţie/salariilor de funcţie, indemnizaţiilor de încadrare, precum şi cuantumul brut al sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor, premiilor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul lunar brut, indemnizaţia brută de încadrare, solda lunară/salariul lunar de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice  se majorează cu 25% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2017..."

Nu există nicio dispoziţie care să  stabilească un termen de la care se acordă majorarea pentru predare simultană, aplicarea etapizată a legii 153/2017 reglementată de art. 38 făcând referire la  cu totul alt aspect, decât momentul de la care se acordă majorarea pentru predare simultană.

Este deci evident că majorarea pentru predare simultană trebuie acordată  de la intrarea în vigoare a legii 153/2017.

Pârâta nu a avut nicio justificare să nu aplice reclamantei majorarea menţionată mai sus astfel că, se face vinovată de producerea unui prejudiciu reclamantei, prejudiciu pe care în conformitate cu prevederile art. 253 din codul muncii are obligaţia să îl acopere.

Pentru anul şcolar 2018-2019, în prezentul dosar nu se face dovada predării simultane, având în vedere că la începutul fiecărui an şcolar situaţia se poate schimba. Se formează clasele în funcţie de numărul de copii înscrişi în acel an şi se face încadrarea claselor/grupelor cu profesori.

De asemenea, nu se face dovada că în anul scolar 2018-2019 pârâta a refuzat acordarea majorării salariale corespunzătoare predării simultane, acţiune şi actele ataşate acesteia fiind  anterioare  momentului începerii noului an şcolar.

Instanţa  apreciază că nu poate pronunţa nici pentru viitor o hotărâre aşa cum solicită reclamanta deoarece pentru dreptul solicitat trebuie îndeplinită condiţia de predare simultană care se poate schimba de la un an scolar la altul. Pe de altă parte dreptul solicitat are un cuantum diferit în funcţie de numărul de clase la care se face predarea simultană, care de asemenea poate fi diferit de la un an scolar la altul.

Ca urmare, instanţa nu va analiza cererea pentru acest interval reclamanta având posibilitatea să formuleze o acţiune distinctă pentru  anul şcolar 2018 -2019, cât şi pentru următorii dacă va fi cazul.

Faţă de cele arătate mai sus instanţa va admite în parte cererea, va obliga pârâta la calculul şi plata drepturilor salariale neacordate reprezentând majorarea salariului de bază cu 10% acordată personalului didactic care asigură predarea simultană în învăţământul  preşcolar, în anul şcolar 01.09.2017 – 31.08.2018, sume ce vor fi actualizate în funcţie de rata inflaţiei  de la data naşterii dreptului la acţiune până la data plăţii efective, prin actualizare acoperindu-se prejudiciul produs de devalorizarea monedei naționale.

La suma cuvenită ca diferenţe salariale se va calcula dobânda legală, de la data naşterii dreptului la acţiune până la data plăţii efective, în acest fel realizându-se acoperirea prejudiciului constând în lipsa de folosinţă a sumelor cuvenite.

Opinia asistenților judiciari est conformă cu prezenta hotărâre şi considerentele ei.