Contestaţie la tabel preliminar

Sentinţă civilă 733 din 03.05.2018


Pe rol se află judecarea cauzei faliment privind pe contestatoarea DIRECTIA GENERALĂ A FINANTELOR PUBLICE-ADMINISTRATIA JUDETEANA A FINANTELOR PUBLICE IASI şi pe creditoarea FG, debitoarea SC FC SRL, lichidatorul judiciar SPRL, având ca obiect contestaţie la tabel preliminar publicat BPI 567/10.01.2018.

Deliberînd asupra contestaţiei de faţă:

Prin încheierea nr. 253/16.11.2017,  pronunţată în dosarul de bază nr. 9276/99/2017 al Tribunalului  Iaşi,  s-a deschis procedura simplificată a insolvenţei faţă de debitorul SC FC SRL, fiind numit  lichidator  judiciar SPRL.

În tabelul preliminar întocmit asupra averii debitorului, publicat în BPI din data de 10.01.2018, lichidatorul judiciar a înregistrat-o pe creditoarea FG cu creanţa  declarată în cuantum de 1.177.892, 60 lei.

 Relativ la această creanţă, împotriva tabelului preliminar a formulat contestaţie creditorul DIRECTIA GENERALĂ A FINANTELOR PUBLICE-ADMINISTRATIA JUDETEANA A FINANTELOR PUBLICE IASI, arătînd, în esenţă, că suma declarată la masa credală nu este reală şi că se impune verificarea de către lichidatorul judiciar a evidenţei financiar contabile a debitoarei prin raportare la art. 106 din Lg.85/2014.

În continuare se arată că tabelul preliminar a fost întocmit  în mod deficitar  şi că la baza acestuia nu se află un raport al lichidatorului judiciar  din care să rezulte cum a analizat creanţa în discuţie .

Prin întîmpinarea formulată , creditoarea-contestată a solicitat respingerea contestaţiei, arătînd că în mod corect lichidatorul judiciar  a acceptat-o la masa credală cu suma declarată , aceasta fiind reală şi reiese fără dubii din totalizarea tuturor actelor justificative contabile depuse la dosarul cauzei.

Examinînd contestaţia creditoarei, prin prisma actelor depuse în dovedirea  declaraţiei de creanţă  şi a dispoziţiilor legale incidente în speţă, instanţa constată că aceasta este neîntemeiată, urmînd a fi respinsă.

Astfel, creditorul bugetar  contestă de principiu suma cu care a fost înregistrată în tabelul preliminar creditoarea FG, în calitate de asociat al societăţii debitoare, fără a arăta în concret  cu ce sume a fost înregistrată în mod eronat în tabelul preliminar.

Susţine contestatoarea că la baza  acestui tabel preliminar nu se află un raport al lichidatorului judiciar  din care să rezulte cum a analizat creanţa în discuţie .

Susţinerea nu poate fi primită.

Astfel, conform art. 5 pct. 69 din Lg.85/2014, tabelul preliminar de creanţe cuprinde toate creanţele scadente sau nescadente, sub condiţie sau în litigiu, născute înainte de data deschiderii procedurii, acceptate de către administratorul judiciar în urma verificării acestora.

Potrivit art. 106 alin.1 din Lg.85/2014, administratorul / lichidatorul  judiciar va proceda de îndată la verificarea fiecărei cereri şi a documentelor depuse şi va efectua o cercetare amănunţită pentru a stabili legitimitatea, valoarea exactă şi prioritatea fiecărei creanţe.

Prin urmare ,  rezultatul verificării fiecărei creanţe se va  concretiza  prin întocmirea  tabelului preliminar, fiind  lesne  de observat că dispoziţiile legale nu impun practicianului în insolvenţă să întocmească  iniţial un raport de analiză  a creanţelor , ca mai apoi să procedeze la întocmirea tabelului preliminar.

În conformitate cu art 249 Cod  proc. civ.,  cel ce face o propunere în faţa instanţei trebuie să o dovedească.

În speţă, creditoarea-contestatoare nu a dovedit în nici un fel  că suma cu care a fost admisă la masa credală creditoarea FG este greşită.

Respinge contestaţia  formulată de creditorul DIRECTIA GENERALĂ A FINANTELOR PUBLICE-ADMINISTRATIA JUDETEANA A FINANTELOR PUBLICE IASI, cu sediul în IAŞI, STRADA A. PANU, nr. 26, , împotriva tabelului preliminar al creanţelor  întocmit de  către  lichidatorul  judiciar  SPRL asupra averii debitorului  SC FC SRL, contestaţie formulată  în contradictor cu creditoarea FG.