Reconstituire vechime în muncă.
Cuprins pe materii: Dreptul muncii. Vechime în muncă. Muncă prestată în penitenciar.
Index alfabetic:
-Vechime în muncă
-Muncă prestată în penitenciar
Legea nr. 10/1972 : 137 alin. 1 teza I
Legea nr. 23/1969:art. art. 5 alin. 1
Munca prestată de către reclamant nu a avut ca temei un contract de muncă, ci Legea nr. 23/1969 privind executarea pedepselor. Perioada în care persoana privată de liberate prestează muncă în timpul executării pedepsei privative de libertate nu este considerentă ca reprezentând vechime în muncă.
Tribunalul Galaṭi, secṭia I civilă, sent.civ. nr.48/22.01.2018
Prin cererea de chemare în judecată, reclamantul IM, în contradictoriu cu Ministerul Justiției – Administrația Națională a Penitenciarelor, a solicitat ca, prin hotărârea ce se va pronunța, să se dispună reconstituirea vechii în muncă pentru perioadele lucrate în penitenciar.
Instanṭa a reṭinut că reclamantul pretinde că a desfășurat muncă în timpul privațiunii de libertate, solicitând, în temeiul art. 279 alin. 2 din Legea nr. 53/2002 privind Codul Muncii, reconstituirea vechimii în muncă pentru perioadele cât a executat pedepse privative de libertate în penitenciarele din România, activități care nu i-au fost considerate vechime în muncă.
Cererea reclamantului este nefondată.
Tribunalul a apreciat că munca prestată de persoanele condamnate la pedepse privative de libertate în penitenciare nu constituie vechime în muncă. În acest sens, s-a reținut că, potrivit art. 137 alin. 1 teza I din Legea nr. 10/1972 şi respectiv art. 16 din Legea nr. 53/2003 ( sub diferitele forme aplicabile perioadei în care reclamantul a fost încarcerat), munca prestată în temeiul unui contract individual de muncă constituie vechime în muncă şi, de asemenea, art. 137 alin.1 teza a II-a din Legea nr. 10/1972 prevedea că, constituie vechime în muncă, şi alte perioade de timp prevăzute de lege.
În cauză, munca prestată de către reclamant nu a avut ca temei un contract de muncă, ci Legea nr. 23/1969 privind executarea pedepselor, respectiv art. 5 alin. 1, potrivit căruia „Reeducarea condamnaților se realizează prin muncă. Condamnații sînt obligaţi să presteze o muncă utilă pentru care sînt apţi.”
Deşi în Secțiunea a III-a a CAP. 1 din Legea nr. 23/1969 se reglementează condițiile de muncă, durata şi remunerația, nu se prevede că perioada în care persoana privată de liberate prestează muncă în timpul executării pedepsei privative de libertate este considerentă ca reprezentând vechime în muncă, pentru a se putea reține, eventual, dispoziţiile art. 137 alin.1 teza a II-a din Legea nr. 10/1972.
Faṭă de cele menṭionate, cererea a fost respinsă.
Curtea de Apel Oradea
DREPTUL MUNCII Activitate ce nu se încadrează în categoria celor pentru care putea beneficia de grupa a II-a de muncă
Curtea de Apel Galați
Anularea unei clauze din acest contract colectiv de muncă încheiat la nivel de unitate se poate solicita doar în contradictoriu cu semnatarii contractului, în conformitate şi cu disp. art. 5.26 alin. 1 din contractul colectiv de muncă, şi nu cu o suc...
Curtea de Apel Suceava
Încetarea prin acordul părţilor şi încetarea ca urmare a voinţei unilaterale a uneia dintre părţi, două modalităţi distincte de încetare a raportului juridic de muncă desprins dintr-un contract individual de muncă
Curtea de Apel Oradea
Recurs. Litigiu privind functionarii publici
Tribunalul Vaslui
litigiu muncă – drepturi băneşti