Restituire timbru de mediu
Cuprins pe materii:Timbru de mediu.Restituire.
Index alfabetic:
-Timbru mediu
-Dreptul U.E.
O.U.G.nr.9/2013; TFUE: art. 110
Curtea de Justiţie Europeană a reţinut incompatibilitatea taxei de emisii poluante cu art. 110 din TFUE. Nu este posibilă reintroducerea taxei de mediu, din moment ce o taxă similară a fost declarată incompatibilă cu dreptul UE.
Tribunalul Galaṭi, secṭia I civilă, sent.civ. nr.175/06.02.2018
Prin cererea de chemare în judecată, reclamantul TA, în contradictoriu cu pârâta AJFP Galaţi, a solicitat obligarea pârâtei la plata sumei de 817 lei achitată cu titlu de timbru de mediu, obligarea la plata dobânzii legale şi a cheltuielilor de judecată.
Pârâta a formulat cerere de chemare în garanţie a Asociaţiei Fondului de Mediu, având în vedere că taxa se face venit la bugetul acestei instituţii.
Cererea reclamantului este fondată.
Instanṭa a reṭinut că timbrul de mediu a fost introdus prin OUG nr 9/2013, după abrogarea Legii nr 9/2012 referitoare la taxa pe emisii poluante. Taxa de emisii poluante a fost abrogată ca urmare a pronunțării cauzei Manea contra României, în care Curtea de Justiţie Europeană a reţinut incompatibilitatea respectivei taxe cu art. 110 din TFUE.
Ca urmare a reintroducerii în legislaţie a taxei de mediu, aceeaşi curte a reţinut că acest lucru nu este posibil din moment ce o taxă similară a fost declarată incompatibilă cu dreptul UE. Astfel, a fost pronunţată cauza Budişan contra României, în care, în plus, OUG nr 9/2013 a fost criticată şi pe criteriul discriminării pe care îl introducea cu privire la libera circulaţie a mărfurilor, în sensul că erau scutite de la plata timbrului de mediu, autovehiculele , indiferent dacă era importate sau autohtone, pentru care se achitase anterior o altă taxă declarată incompatibilă cu dreptul UE. Era vorba de taxa de emisii poluante, de taxa de poluare , care au existat înaintea taxei timbrului de mediu şi care au fost declarate ca încălcând tratatul european.
Faţă de incompatibilitatea taxei timbrului de mediu cu art. 110 din TFUE , instanṭa a admis cererea formulată, obligând pârâta la restituirea taxei timbrului de mediu încasată, cu dobânda legală calculată conform Codului fiscal .
În ceea ce priveşte chemarea în garanţie, aceasta a fost admisă, deoarece taxa de mediu s-a făcut venit la bugetul Asociaţiei Fondului de Mediu
Curtea de Apel București
Apel. Legea nr.10/2001. Cerere de restituire în natură. Apartenenţa bunului imobil la domeniul public al statului. Limitele atribuţiilor instanţei învestite cu soluţionarea notificării.
Curtea de Apel Constanța
Anulare decizie de impunere. Conditionarea cotei de redeventă minieră de renegocierea licentei de concesiune si de încheierea actului aditional de modificare a licentei. Neinitierea procedurii de renegociere a licentei de către autoritatea competentă.
Curtea de Apel Constanța
Legea nr. 10/2001. Imobil preluat în temeiul Decretului nr. 223/1974. Caracterul abuziv al actului de preluare a bunului de catre stat. Competenta instantei de judecata de a analiza legalitatea titlului statului.
Curtea de Apel București
Termenul de decădere pentru intentarea cererilor de restituire a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada comunistă.
Curtea de Apel Constanța
Legea 10/2001. Lipsa raspunsului la notificarea adresata unitatii detinatoare, echivaleaza cu un refuz de a solutiona notificarea si acesta poate fi cenzurat de instanta de judecata.