Obligaţia de a nu face

Hotărâre 3 din 09.01.2019


TRIBUNALUL ....

SECTIA A II-A CIVILA SI DE CONTENCIOS ADMINISTRATIV FISCAL

SENTINŢA CIVILĂ  Nr. 3/2019

Şedinţa publică de la 09 Ianuarie 2019

Completul compus din:

PREŞEDINTE ....

Grefier ....

Pe rol judecarea cererii formulată de reclamant .... .... cu sediul în comuna ...., judeţul ...., cu sediul procesual ales la CA .... din mun. .... str. M..... nr. 3, judeţul .... în contradictoriu cu  .... .... cu sediul în loc. ...., str. .... nr. 15, judeţul .... cu obiect obligaţia de a nu face  - DISJUNGERE DIN DOSAR NR.812/275/2018

La apelul nominal făcut în şedinţa publică a răspuns pentru pârâta .... .... av. .... C, lipsă fiind reclamanta.

Procedura legal îndeplinită.

S-a făcut referatul cauzei de către grefier care învederează că procedura de citare este legal îndeplinită, după care,

Conform art. 131 N.C.P.C. instanţa îşi verifică competenţa şi constată că este competentă general, material şi teritorial în raport de dispoziţiile art. 95 alin. 1, 107 N.C.P.C. si art. 10 din Lg. 544/2004 actualizată.

Instanţa învederează că a fost investită doar cu capătul doi din cererea de chemare în judecată promovată de către .... ...., însă apreciază că este necesară calificarea sa.

Av. .... C, având cuvântul arată că se impune calificarea capătului doi si trei din cerere având în vedere că nu se pot administra probe.

 Instanţa, învederează că se solicită în capătul doi din cerere  ca în baza art. 1529 Cod civil, art. 904, art. 905 C.p.c. obligarea pârâtei de a nu face, respectiv de a nu mai încasa taxele şi impozitele locale de la cetăţenii localităţii .... care deţin terenuri pe administrativul comunei .... însă instanţa îl califica, ca fiind constatarea inexistentei dreptului .... ....  de a solicita impozite si taxe locale şi pune în discuţia părţii prezente. De asemenea, invocă din oficiu si excepţia inadmisibilităţii capătului unu din cererea introductivă.

Av. .... C, pentru pârâtă  apreciază că este inadmisibilă cererea din capătul doi de cerere cum de altfel şi capătul trei din cerere este inadmisibil atât timp cât prevede o altă procedură după ce se obţine un titlu executoriu Faţă de excepţia invocată cu privire la capătul unul din cererea introductivă, ridicată din oficiu de către instanţă, la acest termen, arată că nu se opune.

Instanţa rămâne în pronunţare la sfârşitul şedinţei de judecată.

INSTANŢA

Examinând cererea de faţă, instanţa constată:

Prin cererea înregistrată pe rolul Judecatoriei ...., sub nr. 1845/275/2018, reclamanta .... .... a chemat-o în judecată pe pârâta .... ...., solicitand obligarea acesteia din urmă la plata sumei de 16.458 lei, reprezentând impozite încasate în mod necuvenit de către acesta de la ceetăţenii localităţii ...., care deţin terenuri pe administrativul localităţii comunei ..... A solicitat si obligarea la plata dobanzilor si a penalităţilor de intarziere calculate in baza dobanzii de refinanţare a BNR, la sumele reprezentând impozite încasate în mod nelegal. Totodată, în temeiul art. 1529 Cod cicil, art. 904, 905 NCPC, a solicitat impunerea in sarcina paratei a obligatiei de a nu face, respectiv aceea de a nu mai încasa aceste taxe şi impozite locale, urmând să fie constrânsă la îndeplinirea ei, prin aplicarea de penalităţi de 1.000/zi de întârziere în executarea obligaţiei.

În motivare, a aratat ca părţile se află în raporturi de vecinătate, iar in urma unei hotarari judecatoresti reclamantei i-a revenit o suprafata considerabila de teren, care anterior s-a aflat in administrarea paratei .... ..... Cetătenii au achitat impozit aferent anilor anterior catre parata, motiv pentru care reclamanta a dat dispozitie către biroul Taxe şi Impozite să stabilească debitul restant pentru anii anteriori şi să dea scădere contribuabililor care, de bună credinţă, au plătit aceste taxe şi impozite la Primăria ...., urmând a se întocmi Deciziile de impunere cu începere din 2018. Reclamanta a solicitat in mod repetat paratei rezolvarea problemei, fără rezultat. Invoca art. 1478 Cod civil, arătând că nu poate cere repetarea plăţii de la debitor, ci trebuie să se îndrepte pentru satisfacerea creanţei sale împotriva creditorului aparent.

În drept, a invocat dispozitiile art. 1478 Cod civ, art. 256 din Legea nr. 571/2003.

În probaţiune, a depus la dosar un set de înscrisuri.

Intimata, legal citata, a depus la dosar intampinare, prin care a invocat exceptia necompetentei teritoriale a Judecatoriei ...., iar pe fondul cauzei a solicitat respingerea cererii ca nefondata.

În drept, a invocat dispozitiile art. 453 NCPC.

Prin sentinta civila nr. 911/02.10.2018, instanta a admis in parte exceptia necompetentei materiale a Judecatoriei .... cu privire la capătul doi de cerere şi a dispus disjungerea capătului doi de cerere şi înaintarea acestuia la Tribunalul .....

Dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului .... la data de 29.10.2018.

La termenul de judecata data 09.01.2019, instanta a calificat capatul doi de cerere ca fiind constatarea inexistentei dreptului de a solicita impozite si taxe locale şi aplicare de penalitati, parata a invocat exceptia inadmisibilitatii cu privire la petitul privind aplicare de penalitati, instanta invocand din oficiu exceptia inadmisibilitatii cu privire la petitul privind constatarea inexistentei dreptului de a solicita impozite si taxe locale şi rămânând în pronuntare asupra exceptiilor.

Analizând exceptia inadmisibilitatii cu privire la petitul privind constatarea inexistentei dreptului de a solicita impozite si taxe locale, instanta retine următoarele:

În drept, instanta aminteste dispozitiile art. 1165 Cod civ., potrivit cărora, „obligaţiile izvorăsc din contract, act unilateral, gestiunea de afaceri, îmbogăţirea fără justă cauză, plata nedatorată, fapta ilicită, precum şi din orice alt act sau fapt de care legea leagă naşterea unei obligaţii”. 

În acord cu dispozitiile sus citate, obligaţia civilă de a face sau de a nu face se naște nu numai voit, ci şi atunci când debitorul nu-şi doreşte.

Potrivit art. 21 din C. proc. fiscală spune că „dreptul de creanţă fiscală şi obligaţia fiscală corelativă se nasc în momentul în care, potrivit legii, se constituie baza de impozitare care le generează sau în momentul la care contribuabilul/plătitorul este îndreptăţit, potrivit legii, să ceară restituirea. Potrivit alin. (1), se naşte dreptul organului fiscal de a stabili şi a determina obligaţia fiscală datorată sau dreptul contribuabilului/plătitorului de a solicita restituirea”.

Constituirea bazei de impozitare echivalează cu naşterea unui drept civil, care îmbogăţeşte patrimoniul persoanei de drept privat. Din acest moment, se naşte şi dreptul organulului fiscal de a-l constata.

În cauză, inexistenta dreptului de a constata impozite şi taxe locale, nu se naste nici din lege, nici din contract si nici din hotararea judecatoreasca, avand in vedere ca legea nu impune o obligatie negativa in sarcina ....-ului de a nu incasa obligatii fiscale, ci impune doar obligatia pozitiva in beneficiul ....-ului, care are in administrarea sa terenul contribuabililor, de a încasa taxe si impozite locale. Intrucat nu exista o atare obligatie negativa in sarcina paratei, identificabila in lege, contract sau hotarare judecatoreasca, instanta va admite exceptia inadmisibilitatii invocata de pârâtă si va respinge ca inadmisibila cererea formulata de reclamanta .... .... in contradictoriu cu pârâta U.A.T. .....

Analizând exceptia inadmisibilitatii cu privire la petitul privind aplicare de penalitati de întârziere, instanta retine urmatoarele:

În drept, sunt incidente dispoziţiile art. 906 NCPC, potrivit cărora, „daca in termen de 10 zile de la comunicarea incheierii de încuviinţare a executarii debitorul nu execută obligatia de a face sau de a nu face, care nu poate fi indeplinita de alta persoana, acesta poate fi constrans la indeplinirea ei, prin aplicarea unor penalitati, de catre instanta de executare”.

Art. 906 NCPC reglementeaza un mijloc de constrangere indirecta a debitorului la executarea in natura a obligatiei de a face sau de a nu face care implica faptul personal al acestuia, asadar a obligatiilor „intuitu persoanae”. Acest mijloc de constrangere indirecta a debitorului, ca măsură aplicată, asupra patrimoniului acestuia, presupune posibilitatea aplicarii unor penalitati de intarziere, la plata cărora va fi obligat debitorul către creditor, la cererea celui din urmă. Pe de altă parte, reglementarea penalitatilor in codul de procedura civila la materia executarii silite limiteaza sfera aplicarii acestora strict la aceasta fază a procesului civil, ce debuteaza prin încuviinţarea executării silite in baza titlului executoriu ce prevede executarea obligatiei de a face sau de a nu face. Or, utilizarea penalitatilor prevazute de art. 906 NCPC nu este posibila in planul dreptului substantial, in raporturile dintre creditor si debitor, anterior obţinerii titlului executoriu şi începerii executării silite.

Întrucât, în speţa dedusă judecatii, nu exista sit....ia premisă pentru acordarea penalităţilor de întârziere, respectiv lipseşte titlul executoriu care sa determine constrângerea la executarea silită, instanta va admite exceptia inadmisibilitatii, invocata din oficiu si va respinge ca inadmisibila cererea formulata de reclamanta .... .... in contradictoriu cu pârâta U.A.T. .....

Pentru motivele de fapt si de drept expuse mai sus, instanta va admite exceptia inadmisibilitatii pe ambele petite si va respinge ca inadmisibila cererea de chemare in judecata.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE

Admite excepţia inadmisibilităţii petitului privind constatarea inexistentei dreptului de a solicita impozite si taxe locale, invocată de instanţă din oficiu.

Admite exceptia inadmisibilitatii petitului avand ca obiect aplicarea de penalitati, invocata de catre parata.

Respinge ca inadmisibilă cererea formulată de reclamant .... .... cu sediul în comuna ...., judeţul ...., cu sediul procesual ales la CA .... din mun. .... str. M..... nr. 3, judeţul .... în contradictoriu cu  .... .... cu sediul în loc. ...., str. .... nr. 15, judeţul .... cu obiect obligaţia de a nu face  - DISJUNGERE DIN DOSAR NR.812/275/2018.

Cu recurs in 15 zile de la comunicare, cererea de recurs urmând a se depune la Tribunalul .....

Pronunţată în şedinţa publică de la 09 Ianuarie 2019

Preşedinte,

....

Grefier,

....

Red.Tehnored.D.B./21.02.2019

4 ex