Dosar nr. ………
R O M Â N I A
TRIBUNALUL BUCUREŞTI
SECŢIA A II-A CONTENCIOS ADMINISTRATIV ŞI FISCAL
SENTINŢA CIVILĂ NR. ……….
ŞEDINŢA PUBLICĂ DIN DATA DE ………….
Tribunalul constituit din:
PREŞEDINTE: SÎRBU GABRIELA
GREFIER: MANOLACHE MIRCEA
Pe rol se află soluţionarea acţiunii in contencios administrativ formulată de reclamantul …………… în contradictoriu cu pârâta ……………, având ca obiect principal: refuz soluţionare cerere şi ca obiecte secundare: cetăţenie – obligare emitere act administrativ - obligaţia de a face.
La apelul nominal făcut în şedinţă publică a răspuns reclamantul reprezentat de dl. avocat ………., cu împuternicire avocaţială la fila ….., lipsind pârâta.
Procedura de citare este legal îndeplinită.
S-a făcut referatul cauzei de către grefierul de şedinţă care învederează instanţei că pârâta a depus la data de …… înscrisurile solicitate, după care:
Reclamantul, prin avocat, arată că a luat la cunoştinţă de actele depuse de pârâtă.
Tribunalul acordă cuvântul pe probe.
Reclamantul, prin avocat, solicită încuviinţarea probei cu înscrisuri.
Tribunalul încuviinţează proba cu înscrisurile de la dosar.
Nemaifiind alte cereri de formulat, excepţii de invocat sau probe de administrat, Tribunalul constată cauza în stare de judecată şi acordă cuvântul pe fondul cererii.
Reclamantul, prin avocat, solicită admiterea acţiunii astfel cum a fost formulată, obligarea pârâtei la soluţionarea cererii de redobândire a cetăţeniei, să se aibă în vedere că în cauză este vorba de o rea credinţă a autorităţii şi de un abuz. Depune practică judiciară şi înţelege să solicite cheltuieli de judecată pe cale separată.
Tribunalul reţine cauza spre soluţionare pe fondul cauzei.
TRIBUNALUL,
Deliberand, constata;
Prin cererea inregistrata pe rolul Tribunalului Bucuresti, sub nr. ……., reclamantul ………., în contradictoriu cu pârâta …………, a solicitat instantei sa constate nesolutioanrea in termenul legal a cererii de redobandire a cetateniei romane care face obiectul dosarului nr. ……. si sa oblige parata sa solutioneze aceasta cerere.
In fapt, reclamantul a aratat in esenta, ca a depus cererea de redobandire a cetateniei romane aceasta fiind inregistrata la parata sub nr. ……….., insa cererea sa nu a fost solutionata desi a expirat termenul de 5 luni de solutionare, prevazut de art. 11 rap. la art. 16 alin. 2 lit.c. din legea cetateniei.
In drept au fost invocate prevederile art. 8,11,16, 19 si urm. din legea nr. 21/1991, OUG nr. 5/2010, art. 1, 2 7 si 8 , 13 alin. 4 si art. 16 din legea nr. 554/2004, art. 30, 192, 194-195, 223 si 453 cpc.
Parata a depus intampinare prin care a solicitat in esenta respingerea actiunii ca neintemeiata, intrucat nu se poate retine o culpa a autoritatii pentru nesolutionarea in termenul legal a cererii reclamantului, in conditiile in care aceasta situatie este generata de necesitatea completarii documentelor aflate la dosar, astfel cum i s-a comunicat si reclamantului, iar pentru a-i da posibilitatea completarii dosarului cererea acestuia a primit termen la Comisiei la data de 1.10.2018, conform art. 16 alin. 2 lit. b din legea nr. 21/1991.
In drept au fost invocate prevederile legii nr. 21/1991, precum si legea nr. 554/2004..
In cauza a fost administrata proba cu inscrisuri, inclusiv actele depuse in dosarul administrativ constituit ca urmare a cererii formulate de reclamant.
Analizand actele si lucrarile dosarului, tribunalul retine urmatoarele ;
Reclamantul a solicitat redobandirea cetăţeniei române prin cererea înregistrată sub nr. ………, aspect confirmat si de parata prin intampinare.
Pană la momentul pronunţării sentinţei de faţă, parata nu a dovedit emiterea ordinului de redobandire/respingere a cetăţeniei române şi nici nu a justificat temeinic nesoluţionarea cererii reclamantului în termenul legal.
Astfel, in acest sens, tribunalul are in vedere ca potrivit art.16 alin.2 din legea nr.21/1991, preşedintele Comisiei pentru cetăţenie, prin rezoluţie, dispune: a) solicitarea de relaţii de la orice autorităţi cu privire la îndeplinirea condiţiilor prevăzute la art.8 alin.1 lit.b şi e, ce urmează a fi comunicate Comisiei într-un termen ce nu va depăşi 60 de zile, iar în situaţii excepţionale, în limitele termenului prevăzut la lit.c; b) completarea dosarului, în termen de cel mult 4 luni de la primirea solicitării secretariatului tehnic al Comisiei de către petent, în cazul în care se constată lipsa unor documente necesare soluţionării cererii, sub sancţiunea respingerii cererii ca nesusţinută; c) fixarea primului termen, la care Comisia va verifica îndeplinirea condiţiilor necesare acordării sau redobândirii cetăţeniei române potrivit art.11, la cel mult 5 luni de la data înregistrării cererii.
Parata desi a probat că a efectuat unele demersuri pentru completarea dosarului reclamantului, nu a dovedit totusi ca depasirea termenului de 5 luni de la data inregistrarii cererii acestuia, a fost impusa de motive obiective, neimputabile, avand in vedere si faptul ca inca de la depunere dosarul reclamantului continea actele de stare civila si traducerile acestora, mentionate la rubrica „ACTE NECESARE ‚, pe site-ul autoritatii, conform inscrisurilor de la filele 32 si 43-87.
Totodata, tribunalul retine si ca desi prin intampinare parata a sustinut ca cererea reclamantului a primit termen pentru verificare la Comisie in data de 1.10.2018, nici pana la data pronuntarii prezentei sentinte nu a fost comunicata reclamantului ori instantei, o solutie pronuntata in raport de acesta cerere, astfel ca, in aceste condiţii, tribunalul consideră că sunt întrunite condiţiile art.2 alin.1 lit.h din legea nr.554/2004, cererea reclamantului nefiind soluţionată în termenul de 5 luni de la data înregistrării.
În consecinţă, in baza art. 18 alin. 1 din legea nr. 554/2004, tribunalul va admite acţiunea şi va obliga parata să soluţioneze cererea de redobândire a cetăţeniei romane formulata de reclamant, înregistrată sub nr. ……. si totodata va lua act ca reclamantul înţelege să solicite cheltuieli de judecata pe cale separata.
PENTRU ACESTE MOTIVE
ÎN NUMELE LEGII
H O T Ă R Ă Ş T E:
Admite acţiunea formulată de reclamantul ………., cu domiciliul procesual ales la CA …………. în sector …, ………, str. …….. nr. ……., bl. ……., sc. ……., et. ……, ap. ……. în contradictoriu cu pârâta ………….., cu sediul în sector …….., ………., str. ………. nr. ……...
Obliga parata sa soluţioneze cererea de redobândire a cetăţeniei romane formulata de reclamant si înregistrată sub nr. ………………..
Ia act ca reclamantul înţelege să solicite cheltuieli de judecata pe cale separata.
Cu drept de recurs in 15 zile de la comunicare.
Recursul se depune la Tribunalul Bucureşti.
Pronunţată in şedinţă publica, astăzi, ……….
PREŞEDINTE, GREFIER,
Sîrbu Gabriela Manolache Mircea
Red/thred. jud. SG/5ex. /3. Com
Prin decizia civilă nr. ….. pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a Contencios Administrativ şi Fiscal a fost respins ca nefondat recursul formulat împotriva sentinţei civile mai sus menţionate.
Curtea de Apel Oradea
Recurs. Informațiile de interes public trebuie să aibă caracter determinat, neputând constitui informații de interes public puncte de vedere ale diverselor autorități publice
Curtea de Apel Iași
Contencios administrativ şi fiscal. Contestaţie împotriva deciziei de returnare de pe teritoriul României emisă de Inspectoratul General pentru Imigrări, Direcţia Migraţie, Serviciul pentru Imigrări Iaşi. Refuz de prelungire a dreptului de şedere întrucât
Tribunalul Sibiu
ANULARE ACT ADMINISTRATIV
Curtea de Apel București
Cererea Prefectului de anulare a înmatricularii autovehiculului pe motivul falsitatii chitantei de plata a taxei de poluare.
Tribunalul Iași
Anulare ordin prefect prin care se impută reclamantului funcţionar public sume cu titlu de indemnizaţii electorale şi protocol. Termenul de prescripţie a dreptului la acţiune