Litigii Curtea de Conturi

Hotărâre 94 din 13.03.2019


Este adevărat că, în baza art. 11 alin. 1 din Legea nr. 153/2017, salariile de bază se stabilesc prin hotărâre a consiliului local, însă această dispoziţie nu îndrituieşte autoritatea publică locală să stabilească niveluri diferite ale salariului de bază în cadrul aceleiaşi funcţii, grad profesional şi gradaţie.

Conform anexelor, salariul de bază este unic pentru fiecare funcţie publică de execuţie, grad profesional şi gradaţie în parte, nefiind diferenţiat pe nivelurile A,B,C.

Pe de altă parte, tribunalul reţine că hotărârile C L R, mai sus menţionate, nu cuprind criterii de încadrare a posturilor din statul de funcţii pe cele 3 niveluri, lăsând exclusiv la latitudinea autorităţii executive modul de încadrare a personalului pe aceste niveluri.

Procedându-se în modul de mai sus, s-au încălcat principiile de salarizate prevăzute de art. 6 lit. b, c, d,e,f,g din Legea nr. 153/2017.

Prin sentinţa civilă nr. 94 din data de 13.03.2019, pronunţată de T C-S în dosar nr. 3339/115/2018 s-a respins acţiunea formulată de reclamantul M. R. în contradictoriu cu pârâta C C R - C C C-S.

Pentru a hotărî astfel, tribunalul a reţinut că prin cererea înregistrată pe M.R. a chemat în judecată pe pârâta C C R - C C C-S, solicitând instanţei ca prin hotărârea ce o va pronunţa să dispună anularea, în parte, a Încheierii nr.71/12.11.2018 a C C R referitoare la teza I a măsurii dispuse la pct.II.4. din Decizia nr.20/2018 şi anularea în tot a punctului II.4 din D C C R-C C C-S nr.20/2018.

Analizând actele şi lucrările dosarului, Tribunalul a constatat că prin Decizia nr. 20/27.07.2018, C C C-S a dispus în sarcina entităţii auditate-UAT M R, la punctul II.4, măsura constând în monitorizarea salarizării personalului plătit din fonduri publice conform prevederilor Legii cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. La stabilirea salariilor de bază se vor avea în vedere principiile instituite de Legea cadru nr. 153/2017 şi nu prevederile HCL nr. 324/28.11.2017 şi HCL nr. 375/20.12.2017, care exced acestei legi, prin aplicarea nivelurilor de salarizare

În situaţia în care, urmare a reîncadrărilor efectuate, rezultă că s-a efectuat plata nelegală a unor venituri salariale, se va stabili întinderea prejudiciului de la data efectuării plăţii, până în prezent. De asemenea, se vor lua măsuri de recuperare integrală a prejudiciului stabilit după data intrării în vigoare a Legii nr. 78/28.03.2018, privind exonerarea personalului plătit din fonduri publice de la plata unor sume reprezentând venituri de natură salarială, dată de la care se vor recalcula salariile de bază şi celelalte elemente a le sistemului de salarizare de care beneficiază personalul în cauză, prin eliminarea din cuantumul acestora a veniturilor constatate a fi acordate în mod nelegal.

Totodată, se vor efectua regularizările ce se impun cu bugetele publice, întocmindu-se declaraţii rectificative aşa cum prevăd normele legale în vigoare şi se vor înregistra în evidenţa contabilă operaţiunile specifice.

Împotriva măsurilor dispuse prin decizia contestată, în condiţiile prevăzute de pct.204 din Regulamentul privind organizarea şi desfăşurarea activităţilor specifice Curţii de Conturi, precum şi valorificarea actelor rezultate din aceste activităţi, aprobat in Hotărârea Plenului Curţii de Conturi nr.155/2014, reclamanta a formulat contestaţie, care a fost admisă în parte prin Încheierea nr.71/12.11.2018 a Comisiei de soluţionare a contestaţiilor din cadrul Curţii de Conturi a României, cu privire la tezele a II-a şi a III-a ale Măsurii II.4 din Decizia Camerei de Conturi Caraş-Severin, menţinându-se teza I a Măsurii II.4 .

Tribunalul reţine că, prin H C L Mun. R  nr.324/28.11.2017 (filele 41-48), în baza art. 11 din Legea nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, s-au stabilit salariile de bază pentru funcţiile publice şi contractuale din cadrul familiei ocupaţionale Administraţie, utilizate în aparatul de specialitate al Primarului Mun. R şi al C L Mun. R, precum şi în cadrul serviciilor publice cu sau fără personalitate juridică din subordinea C L al Mun. R, conform Anexelor 1-4 la hotărâre.

Astfel, s-au stabilit 3 niveluri ale salariului de bază, pentru aceeaşi funcţie, grad/treaptă şi gradaţie, respectiv nivel A ( ridicat), nivel B (mediu) şi nivel C ( normal) şi s-a prevăzut că drepturile salariale se stabilesc prin act administrativ de către Primarul Mun. R, raportat la cele 3 niveluri, încadrarea făcându-se în funcţie de responsabilităţile, complexitatea şi riscurile impuse de atribuţiile corespunzătoare activităţii, stabilite prin fişa postului aferentă fiecărui salariat de execuţie.

În acelaşi sens sunt şi prevederile HCL nr. 375/20.12.2017, emisă ca urmare a trecerii contribuţiilor de la angajator la angajat începând cu data de 01.01.2p18-filele 80-97 dosar.

Prin Dispoziţia Primarului mun. R nr. 1840/29.11.2017 – filele 110-114, s-a stabilit nivelul de salarizare (A,B,C) al fiecărui salariat din cadrul aparatului de specialitate al Primarului Mun. R şi al C L al Mun. R, precum şi din cadrul serviciilor publice fără personalitate juridică aflate în subordinea CL R, începând cu data de 01.12.2017.

Tribunalul reţine că, potrivit prevederilor art. 11 din Legea nr. 153/2017, privind salarizarea personalului plătit din fondurile publice, (1) Pentru funcţionarii publici şi personalul contractual din cadrul familiei ocupaţionale "Administraţie" din aparatul propriu al consiliilor judeţene, primării şi consilii locale, din instituţiile şi serviciile publice de interes local şi judeţean din subordinea acestora, salariile de bază se stabilesc prin hotărâre a consiliului local, a consiliului judeţean sau a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, după caz, în urma consultării organizaţiei sindicale reprezentative la nivel de unitate sau, după caz, a reprezentanţilor salariaţilor.

(2) Nomenclatorul funcţiilor necesare desfăşurării activităţilor specifice fiecărei instituţii sau autorităţi a administraţiei publice locale, precum şi ierarhia funcţiilor sunt prevăzute în anexa nr. VIII cap. I lit. A pct. III şi cap. II lit. A pct. IV.

(3) Stabilirea salariilor lunare potrivit alin. (1) se realizează de către ordonatorul de credite, cu respectarea prevederilor art. 25.

(4) Nivelul veniturilor salariale se stabileşte, în condiţiile prevăzute la alin. (1) şi (3), fără a depăşi nivelul indemnizaţiei lunare a funcţiei de viceprimar sau, după caz, a indemnizaţiei lunare a vicepreşedintelui consiliului judeţean, sau, după caz, a viceprimarului municipiului Bucureşti, corespunzător nivelului de organizare: comună, oraş, municipiu, sectoarele municipiului Bucureşti, primăria generală a municipiului Bucureşti, exclusiv majorările prevăzute la art. 16 alin. (2), cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate în bugetele de venituri şi cheltuieli.

(5) Angajarea, promovarea, avansarea în gradaţie a personalului prevăzut la alin. (1) se fac cu respectarea prevederilor prezentei legi, precum şi a celorlalte reglementări specifice funcţionarilor publici şi personalului contractual.

Este adevărat că, în baza art. 11 alin. 1 din Legea nr. 153/2017, salariile de bază se stabilesc prin hotărâre a consiliului local, însă această dispoziţie nu îndrituieşte autoritatea publică locală să stabilească niveluri diferite ale salariului de bază în cadrul aceleiaşi funcţii, grad profesional şi gradaţie.

În acest sens, conform alin. 2 al aceluiaşi articol, nomenclatorul funcţiilor necesare desfăşurării activităţilor specifice fiecărei instituţii sau autorităţi a administraţiei publice locale, precum şi ierarhia funcţiilor sunt prevăzute în anexa nr. VIII cap. I lit. A pct. III şi cap. II lit. A pct. IV.

Conform anexelor, salariul de bază este unic pentru fiecare funcţie publică de execuţie, grad profesional şi gradaţie în parte, nefiind diferenţiat pe nivelurile A,B,C.

Pe de altă parte, tribunalul reţine că hotărârile C L R, mai sus menţionate, nu cuprind criterii de încadrare a posturilor din statul de funcţii pe cele 3 niveluri, lăsând exclusiv la latitudinea autorităţii executive modul de încadrare a personalului pe aceste niveluri.

Procedându-se în modul de mai sus, s-au încălcat principiile de salarizate prevăzute de art. 6 lit. b, c, d,e,f,g din Legea nr. 153/2017, respectiv  principiul nediscriminării, în sensul eliminării oricăror forme de discriminare şi instituirii unui tratament egal cu privire la personalul din sectorul bugetar care prestează aceeaşi activitate şi are aceeaşi vechime în muncă şi în funcţie, principiul egalităţii, prin asigurarea de salarii de bază egale pentru muncă cu valoare egală, principiul importanţei sociale a muncii, în sensul că salarizarea personalului din sectorul bugetar se realizează în raport cu responsabilitatea, complexitatea, riscurile activităţii şi nivelul studiilor,  principiul stimulării personalului din sectorul bugetar, în contextul recunoaşterii şi recompensării performanţelor profesionale obţinute, pe baza criteriilor stabilite potrivit legii şi regulamentelor proprii,  principiul ierarhizării, pe verticală, cât şi pe orizontală, în cadrul aceluiaşi domeniu, în funcţie de complexitatea şi importanţa activităţii desfăşurate, principiul transparenţei mecanismului de stabilire a drepturilor salariale, în sensul asigurării predictibilităţii salariale pentru personalul din sectorul bugetar.

Prin Decizia civilă nr. 963/10.09.2019 Curtea de Apel Timişoara a respins recursul formulat împotriva sentinţei civile nr. 94/13.03.2019.