Încuviinţare executare silită hotărâre judecătorească pronunţată într-un alt stat membru al Uniunii Europene. Competenţă.

Sentinţă civilă 64 din 07.05.2019


Titlu: Încuviinţare executare silită hotărâre judecătorească pronunţată într-un alt stat membru al Uniunii Europene. Competenţă.

 Tip speţă: Sentinţă civilă

Număr speţă: 64

Dată speţă: 07.05.2019

Domeniu  asociat: Executarea silită

Pe rol judecarea cauzei Civil privind pe creditor …., petent …. şi pe debitor ….., având ca obiect încuviinţare executare silită Decizia nr. …. a Tribunalului ….Bulgaria.

La apelul nominal făcut în şedinţa camerei de consiliu nu au răspuns părţile.

Procedura este legal îndeplinită.

S-a făcut referatul cauzei de grefierul de şedinţă, după care:

Instanţa, din oficiu, invocă excepţia necompetenţei materiale a Tribunalului … şi reţine cauza în pronunţare pe excepţia invocată.

INSTANŢA:

Deliberând asupra cauzei de faţă:

Prin cererea înregistrată pe rolul acestei instanţe sub nr. …., executorul judecătoresc …., cu sediul ȋn …., a solicitat încuviinţarea executării silite, în toate formele de executare, împotriva debitoarei …, CUI …, cu sediul în …., în baza titlului executoriu - …. a Tribunalului ….Bulgaria – la solicitarea creditoarei … cu sediul în ….şi cu sediul ales ….

Cererea a fost legal timbrată cf. art.10 alin.1lit.a din OUG nr.80/2013 cu taxa judiciară de timbru în cuantum de 20 lei.

La cerere s-au anexat în original dovada privind taxa judiciară de timbru, iar în copie certificată: încheierea pronunţată de executorul judecătoresc la …, cererea de executare silită formulată de creditoare, setul de înscrisuri ataşate cererii, aflate la filele 5-30 dosar.

Prin Sentinţa civilă nr. … pronunţată la data de …  în dosarul nr. …, Judecătoria …, a admis  excepţia necompetenţei materiale a Judecătoriei …, invocată din oficiu şi a declinat  competenţa de soluţionare a cererii formulate de creditoarea … cu sediul în … şi cu sediul ales în mun. …, prin executorul judecătoresc …, cu sediul în mun. …, privind încuviinţarea executării silite împotriva debitoarei …, CUI …, cu sediul în …, în baza titlului executoriu - Decizia nr. … a Tribunalului …Bulgaria – în favoarea Tribunalului ….

Pentru a pronunţa astfel, Judecătoria … a avut în vedere  următoarele considerente:

Potrivit art.1103 alin.1 C.pr civ „(1) hotărârile străine care nu sunt aduse la îndeplinire de bunăvoie de către cei obligaţi a le executa pot fi puse în executare pe teritoriul României, pe baza încuviinţării date, la cererea persoanei interesate, de către tribunalul în circumscripţia căruia urmează să se efectueze executarea”.

Având în vedere că în speţă s-a solicitat încuviinţarea executării silite în toate modalităţile prevăzute de lege, iar debitoarea … are sediul pe raza jud. … şi văzând dispoziţiile art.529 C.pr civ conform cărora în materie necontencioasă instanţa îşi verifică din oficiu competenţa, cu atât mai mult cu cât normele de competenţă materială sunt norme de ordine publică, instanţa va admite excepţia necompetenţei materiale a Judecătoriei … şi va declina competenţa de soluţionare a prezentei cereri în favoarea Tribunalului …

Cauza a fost înregistrată pe rolul Tribunalului …. la data de … sub acelaşi număr.

Analizând excepţia necompetenţei materiale a Tribunalului …, invocată de instanţă din oficiu, instanţa reţine următoarele:

Potrivit art.1094 C.pr.civ., în sensul titlului III cu denumirea marginală: eficacitatea hotărârilor străine, termenul de hotărâri străine se referă la actele de jurisdicţie contencioasă sau necontencioasă ale instanţelor judecătoreşti, cele notariale sau ale oricăror autorităţi competente dintr-un stat nemembru al Uniunii Europene.

Art. 1103 alin.1 face parte din Capitolul II , Titlu III din Codul de procedură civilă.

Conform art.1103 alin.1 C.pr.civ., hotărârile străine care nu sunt aduse la îndeplinire de bunăvoie de către cei obligaţi a le executa pot fi puse în executare pe teritoriul României, pe baza încuviinţării date, la cererea persoanei interesate, de către tribunalul în circumscripţia căruia urmează să se efectueze executarea.

De altfel art.1103 şi urm. C.civ. reglementează procedura încuviinţării hotărârii, ce are ca finalitate emiterea hotărârii de încuviinţare a executării. După ce hotărârea de încuviinţare a executării hotărârii emisă de instanţa de exequatur,  a rămas definitivă, se emite tiltlu executoriu, în condiţiile legii române, menţionându-se în titlu potrivit art.1107 C.pr.civ., şi hotărârea de încuviinţare. Titlul executoriu este hotărârea străină. Din momentul rămânerii definitive a hotărârii de încuviinţare, hotărârea străină se bucură de putere executorie pe teritoriul României. Procedura propriu – zisă de executare este efectuată conform legii române.

În cauză se solicită încuviinţarea cererii de executare silită în temeiul dispoziţiilor art.666 C.pr.civ. a titlului executoriu constând în Decizia nr…. pronunţată de Tribunalul ….din Bulgaria, stat membru al Uniunii Europene.

Or, condiţiile de recunoaştere şi executare în România ale hotărârilor judecătoreşti străine pronunţate într-un alt stat membru al Uniunii Europene sunt stabilite de Regulamentul (UE) nr.1215/2012 al Consiliului din 12 decembrie 2012 privind competenţa judiciară, recunoaşterea şi executarea hotărârilor în materie civilă şi comercială, dispoziţiile art.1103 alin.1 C.pr.civ. nefiind incidente în cauză.

Art.39 din Regulamentul nr.1215/2012 prevede că o hotărâre pronunţată într-un stat membru care este executorie în statul membru respectiv este executorie în celelalte state membre fără a fi necesară o hotărâre de încuviinţare a executării.

Deşi art.39 din Regulament are în vedere suprimarea procedurii exequatur-ului, procedura de executare silită propriu – zisă se va desfăşura după regulile aplicabile în materie prevăzute de legea statului solicitat, ca lex fori. În acest sens, art.41 alin.1 din regulament prevede în mod expres că procedura de executare a hotărârilor pronunţate într-un alt stat membru este reglementată de legislaţia statului membru solicitat. O hotărâre pronunţată într-un alt stat membru care este executorie în statul membru solicitat este executată în aceleaşi condiţii ca o hotărâre pronunţată în statul membru solicitat. În acelaşi sens, art.636 C.pr.civ. prevede că titlurile executorii europene cu privire la care dreptul Uniunii Europene nu cere recunoaşterea prealabilă în statul membru în care se va face executarea sunt executorii de drept, fără nicio altă formalitate prealabilă.

Rezultă, aşadar, că, în România, deşi nu mai sunt supuse procedurii exequatur-ului, hotărârile judecătoreşti date în alt stat membru al Uniunii Europene rămân supuse încuviinţării executării silite conform art.666 C.pr.civ., la fel ca hotărârile judecătoreşti pronunţate de instanţele naţionale.

Or, potrivit art.651 alin.1 C.pr.civ., instanţa de executare este judecătoria în a cărei circumscripţie se află, la data sesizării organului de executare, domiciliul sau, după caz, sediul debitorului, în afara cazurilor în care legea dispune altfel. Dacă domiciliul sau, după caz, sediul debitorului nu se află în ţară, este competentă judecătoria în a cărei circumscripţie se află, la data sesizării organului de executare, domiciliul sau, după caz, sediul creditorului, iar dacă acesta nu se află în ţară, judecătoria în a cărei circumscripţie se află sediul biroului executorului judecătoresc învestit de creditor.

În cauză, debitoarea – societatea … are sediul în …

În consecinţă, pentru considerentele expuse, instanţa apreciază că instanţa competentă să soluţioneze cererea de încuviinţare a executării silite a tilului executoriu constând în Decizia nr…. pronunţată de Tribunalul … ( Bulgaria) formulată de …. este judecătoria …, având în vedere şi  H.G. nr.337/1993 pentru stabilirea circumscripţiilor judecătoriilor şi parchetelor de pe lângă judecătorii.

Faţă de cele ce preced, instanţa va admite  excepţia necompetenţei materiale a Tribunalului …., va declina în favoarea Judecătoriei …. competenţa materială de soluţionare a cererii de încuviinţare a executării silite formulate de … şi va constata ivit conflictul negativ de competenţă.

În temeiul art.134 C.pr.civ., instanţa va suspenda judecata cauzei şi va înainta dosarul Curţii de Apel … pentru soluţionarea conflictului de competenţă dintre Tribunalul … şi Judecătoria ….

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE

Admite excepţia necompetenţei materiale a Tribunalului …, invocată de instanţă din oficiu.

Declină în favoarea Judecătoriei … competenţa materială de soluţionare a cererii de încuviinţare a executării silite formulate de … - cu sediul în mun. …

Constată ivit conflictul negativ de competenţă.

În temeiul art.134 C.pr.civ. suspendă judecata cauzei.

Trimite dosarul Curţii de Apel … pentru soluţionarea conflictului de competenţă.

Fără cale de atac.

Dată în camera de consiliu şi pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei, azi …. 

Preşedinte,

Grefier,