Raspundere civilă delictuala parat autoaccidentare

Sentinţă civilă 178 din 02.05.2019


Condiţiile angajării răspunderii civile delictuale sunt cele enumerate de art. 1357 din Codul civil conform căruia, cel care cauzează altuia un prejudiciu printr-o faptă ilicită, săvârşită cu vinovăţie, este obligat să îl repare. (2) Autorul prejudiciului răspunde pentru cea mai uşoară culpă.

În ceea ce priveşte existenţa faptei ilicite, instanţa reţine că la data de 21.02.2017 s-a emis Ordonanța de clasare a cauzei privind pe numitul C.V., cu privire la săvârșirea infracțiunii de vătămare corporală din culpă, prev. de art. 196 alin. 1 Cod penal, întrucât fapta nu era prevăzută de legea penală (f. 5). Prin aceasta se arată că pârâtul a recunoscut că este culpabil de producerea accidentului, că se afla în stare de ebrietate și că traversa șoseaua neregulamentar.

Astfel, având în vedere că art. 320 din Legea nr. 95/2006 stabilește că au obligația să repare prejudiciul cauzat furnizorului de servicii medicale și persoanele care prin propriile lor fapte produc daune propriei persoane, din culpă, instanța apreciază că este îndeplinită condiția existenței faptei ilicite, pentru angajarea răspunderii civile delictuale.

Cu privire la vinovăţie, potrivit dispoziţiilor art. 1357 alin. 2 din Codul civil, autorul prejudiciului răspunde pentru cea mai uşoară culpă. Astfel cum reiese din ordonanța de clasare, pârâtul a recunoscut că incidentul s-a produs din culpa sa, deoarece se afla în stare de ebrietate și traversa strada printr-un loc neregulamentar.

Existenţa faptei ilicite a determinat un prejudiciu reclamantului care urmează a fi analizat în cele ce urmează prin prisma dispoziţiilor art. 1357 și 1381 din Codul civil, între cele două elemente care conturează răspunderea civila delictuala existând, în mod evident, o legătura de cauzalitate.

Potrivit art. 1381 din Codul civl, orice prejudiciu dă dreptul la reparaţie. (2) Dreptul la reparaţie se naşte din ziua cauzării prejudiciului, chiar dacă acest drept nu poate fi valorificat imediat.

Săvârşirea faptei ilicite de către pârât a condus la producerea unor traumatisme propriei persoane, astfel cum reiese din decontul de cheltuieli (f. 7), pentru care reclamantul SPITALUL CLINIC JUDEŢEAN DE URGENŢĂ ”SF. APOSTOL ANDREI” GALAȚI a efectuat cheltuieli de spitalizare în cuantum de 1.749,41 lei.