Temei de drept: art. 224 C.proc.civ.
Contradictorialitatea este unul dintre principiile specifice procedurii civile, fiind o componentă a dreptului la apărare, constând în dreptul părţilor aflate pe poziţii cu interese contrare de a propune şi administra probe şi de a pune concluzii în legătură cu problemele de fapt şi de drept care interesează dezlegarea pricinii, indiferent dacă elementele puse în discuţie reprezintă rezultatul iniţiativei părţilor ori al judecătorului.
Corelativ acestui drept, pentru asigurarea respectării sale, instanţa de judecată are obligaţia de a pune în discuţia părţilor toate chestiunile de fapt şi de drept apărute în cursul procesului, în baza cărora va soluţiona litigiul. Vor fi puse în discuţia părţilor excepţiile, cererile, împrejurările de drept şi de fapt invocate, instanţa urmând a-şi întemeia hotărârea numai asupra aspectelor supuse dezbaterii contradictorii a părţilor.
Tribunalul s-a pronunțat pe excepția prescripţiei dreptului material la acţiune, pe care a admis-o și, în consecință, a respins acțiunea apelanților reclamanți. Prin simplul fapt al neacordării posibilităţii părţii de a pune concluzii asupra unei excepţii se încalcă principiul contradictorialităţii, dreptul la apărare şi la un proces echitabil.
Curtea de Apel Iași
Plângere împotriva rezoluţiei procurorului. Neconcordanţă între temeiul juridic invocat de procuror în rezoluţie şi motivarea acesteia
Curtea de Apel Târgu Mureș
Arestare preventivă. Cazuri. Încercarea învinuitului sau a inculpatului de a zădărnici aflarea adevărului
Judecătoria Hârșova
Art1 (208-209 C.penal)
Curtea de Apel Ploiești
Decăderea. Excepţia nulităţii raportului de expertiză.
Tribunalul Vrancea
Anulare proces verbal de contravenţie.Nerespectarea limitei de viteză, OUG 195/2002