Conducerea unui vehicul fără permis de conducere - condamnare la amendă penală - concurs de infracţiuni

Sentinţă penală 64 din 15.05.2019


I. Prin rechizitoriul nr. X/P/2016 din data de  04 octombrie 2018 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Filiaşi a fost trimis în judecată,  în stare de libertate, inculpatul Z.M.S., pentru săvârşirea infracţiunii de "conducerea unui vehicul fără permis de conducere", prevăzută şi pedepsită de art. 335 alin. 2 Cod penal.

În actul de sesizare s-a reţinut, în fapt, că în data de 21.09.2016 inculpatul Z. M. S. a condus autoturismul marca Alfa Romeo, nr. de înmatriculare X, pe bld. Racoţeanu, pe raza oraşului Filiaşi, în condiţiile în care îi fusese suspendat dreptul de a conduce autoturisme pe drumurile publice ca urmare a întocmirii la data de 08.08.2015 a unui dosar penal în care s-au efectuat cercetări faţă de acesta sub aspectul săvârşirii infracţiunii prev. de art. 336 alin. 1 Cod penal, cercetările în dosarul respectiv nefiind finalizate la data de 21.09.2016.

S-a reţinut că, situaţia de fapt descrisă mai sus rezultă din coroborarea probelor şi a materialelor de la dosarul de urmărire penală, respectiv:

Din procesul verbal de constatare a infracţiunii flagrante din data de 21.09.2016 rezultă că lucrătorii de poliţie din cadrul Poliţiei Oraşului Filiaşi, aflaţi în exercitarea atribuţiilor de serviciu pe bld. Racoţeanu din Filiaşi, au oprit pentru control un autoturism marca Alfa Romeo, nr. de înmatriculare X, care circula din direcţia Strehaia către Filiaşi şi în care se aflau doi tineri. După acest moment, lucrătorii de poliţie au procedat la legitimarea conducătorului auto în persoana inculpatului Z. M. S., precum şi la legitimarea pasagerului care ocupa locul din partea dreapta faţă, identificându-l pe acesta din urmă în persoana martorului P.I.E. Ca urmare a faptului că inculpatului Z.M.S. i s-a solicitat să prezinte permisul de conducere, acesta le-a declarat verbal lucrătorilor de poliţie că este posesor al unui permis de conducere eliberat de autorităţile italiene, însă are dreptul de a conduce suspendat din data de 08.08.2015 de către I.P.J. Dolj, Poliţia Oraşului Filiaşi pentru nerespectarea art. 336 alin. 1 Cod penal. Totodată, s-a mai consemnat în cuprinsul procesului verbal de constatare şi faptul că inculpatul Z. M. S. a susţinut că a condus autoturismul de la locuinţa acestuia din com. Butoieşti, jud. Mehedinţi, până în oraşul Filiaşi întrucât tatăl acestuia, care se afla la domiciliu în ziua respectivă, ar fi început să se simtă rău şi ar fi avut nevoie de medicamente din Filiaşi, iar inculpatul deşi ar fi sunat mai mulţi prieteni pe care i-a rugat să-i conducă autoturismul până în Filiaşi aceştia i-ar fi spus că nu îl pot ajuta pentru că toţi se aflau în acel moment la muncă.

Martorul P.I.E. a confirmat cu ocazia audierii susţinerile inculpatului Z. M. S., inclusiv faptul că acesta, cunoscând că nu are dreptul de a conduce autoturisme pe drumurile publice, ar fi apelat mai mulţi prieteni pentru a-i ruga să îi conducă autoturismul însă niciunul dintre aceştia nu a avut disponibilitatea de a-l ajuta.

Prin adresa I.P.J. Dolj nr. X/24.04.2017 s-a comunicat faptul că la data de 21.09.2016 inculpatul Z. M. S. nu avea dreptul să conducă autovehicule pe drumurile publice, figurând în baza automată de date cu documentul reţinut pentru săvârşirea infracţiunii prev. de art. 336 alin. 1 Cod penal, faptă comisă la data de 08.08.2015 pe teritoriul jud. Dolj, iar la data săvârşirii faptei acesta a prezentat permisul de conducere pentru a fi reţinut, motiv pentru care i s-a eliberat dovadă înlocuitoare, fără valabilitate, în conformitate cu art. 97 alin. 2 şi art. 111 alin. 3 din OUG 195/2002 şi i s-a comunicat că nu mai are drept de circulaţie până la soluţionarea cauzei penale, comunicarea fiind ataşată în copie xerox la adresă.

Fiind audiat în cauză, inculpatul Z. M. S. a precizat că recunoaşte şi regretă săvârşirea faptei, menţinând aspectele referitoare la împrejurările în care a plecat cu autoturismul de la domiciliu acestuia din com. Butoieşti, jud. Mehedinţi, către Filiaşi.

Procurorul şi-a întemeiat acuzaţia pe următoarele mijloace de probă: proces verbal de constatare a infracţiunii flagrante din data de 21.09.2018 (filele 9, 10); xerocopie proces verbal de constare a infracţiunii din data de 08.08.2015 (filele 13, 14, 15); adresă I.P.J. Dolj, Serviciul Rutier nr. X din 24.04.2017 (fila 17); xerocopie încunoştinţare suspendare drept de a conduce autovehicule (fila 18); planşă foto (fila 23); declaraţie martor P. E. I. (fila 24); declaraţii suspect/inculpat Z. M. S. (filele 37 - 43).

Date referitoare la urmărirea  penală:

Prin ordonanţa organului de cercetare penală din data de 21.09.2016 s-a dispus începerea urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „conducerea unui vehicul fără permis de conducere”, prev. de art. 335 alin. 2 Cod penal.

Prin ordonanţa organului de cercetare penală din data de 25.10.2016, confirmată prin ordonanţa Parchetului de pe lângă Judecătoria Filiaşi din data de 01.11.2016, s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de Z. M. S. sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „conducerea unui vehicul fără permis de conducere”, prev. de art. 335 alin. 2 Cod penal.

Prin ordonanţa Parchetului de pe lângă Judecătoria Filiaşi nr. X/P/2016 din 16.10.2017 s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de Z.M.S. sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „conducerea unui vehicul fără permis de conducere”, prev. de art. 335 alin. 2 Cod penal.

În procedura de cameră preliminară:

Prin încheierea din data de 12.11.2018 pronunţată în dosarul nr. X/230/2018/a1, Judecătorul de cameră preliminară  a constatat legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul nr. X/P/2016 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Filiaşi, legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală şi a dispus începerea judecăţii cauzei înregistrate pe rolul Judecătoriei Filiaşi sub nr. X/230/2018, privind pe inculpatul Z.M.S. A fost stabilit primul termen de judecată la data de 17.01.2019, pentru care a fost citat inculpatul.

II. Prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Filiaşi cu numărul X/P/2018 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Filiaşi a fost trimis în judecată în stare de libertate inculpatul Z. M. S. aspectul săvârşirii infracţiunii de " conducerea unui fără permis de conducere ", prevăzută şi pedepsită de art. 335 alin. 2 Cod penal.

În actul de sesizare s-a reţinut în fapt că, în fapt, în data de 04.10.2018 inculpatul Z. M. S. a condus autoturismul marca X, nr. de înmatriculare X, pe DE 70, pe raza localităţii Răcarii de Jos, în condiţiile în care îi fusese suspendat dreptul de a conduce autoturisme pe drumurile publice ca urmare a întocmirii la data de 21.09.2016 a unui dosar penal în care s-au efectuat cercetări faţă de acesta sub aspectul săvârşirii infracţiunii prev. de art. 335 alin. 2 Cod penal, cercetările în dosarul respectiv nefiind finalizate la data de 04.10.2018.

Situaţia de fapt descrisă mai sus rezultă din coroborarea probelor şi a materialelor de la dosarul de urmărire penală, după cum se va arăta mai jos:

Din procesul verbal de constatare a infracţiunii flagrante din data de 04.10.2018 rezultă că lucrătorii de poliţie din cadrul Poliţiei Oraşului Filiaşi, aflaţi în exercitarea atribuţiilor de serviciu pe DE 70, pe raza localităţii Răcarii de Jos, au oprit pentru control un autoturism marca X, nr. de înmatriculare X, care circula din direcţia Craiova către Filiaşi, constatând faptul că autoturismul respectiv era condus de către inculpatul Z.M.S., persoană cu privire la care cunoşteau că este cercetată într-un dosar penal pentru săvârşirea, pe raza oraşului Filiaşi, a infracţiunii prev. de art. 335 alin. 2 Cod penal, dosarul respectiv fiind lucrat în faza de urmărire penală de către unul dintre lucrătorii de poliţie din compunerea echipajului. Ca urmare a faptului că inculpatului Z. M. S. i s-a solicitat să prezinte permisul de conducere, acesta le-a prezentat lucrătorilor de poliţie permisul de conducere seria X, eliberat la data de 19.12.2015 de către autorităţile italiene, valabil pentru categoriile B, C. În legătură cu faptul că s-a stabilit prin verificările efectuate în baza de date după nume şi CNP, dar şi din datele cunoscute de către lucrătorii de poliţie, că inculpatul Z. M. S. se afla la data de 04.10.2018 în perioada de suspendare a dreptului de a conduce ca urmare a faptului că cercetările faţă de acesta pentru săvârşirea unei alte infracţiuni prev. de art. 335 alin. 2 la data de 21.09.2016 nu se finalizaseră, acesta a susţinut că la data de 21.09.2016 i s-a reţinut permisul de conducere, iar după reţinerea permisului, întrucât a absolvit în Italia cursurile şi pentru categoria C, i s-a eliberat un nou permis de conducere, respectiv cel pe care îl avea asupra sa la data de 04.10.2018. De asemenea, inculpatul Z. M. S. a susţinut că în cursul lunii septembrie 2018 a revenit în ţară şi pentru că avea cunoştinţă că nu are dreptul de a conduce pe drumurile publice l-a rugat pe un prieten să-i conducă autoturismul cât timp se află în ţară, împrejurare în care în timp ce prietenul respectiv circula cu autoturismul pe raza oraşului Filiaşi a fost oprit în trafic şi i-a fost reţinut certificatul de înmatriculare pentru defecţiuni tehnice. În final, inculpatul Z. M. S. a susţinut şi faptul că, încercând să îşi recupereze certificatul de înmatriculare, în data de 04.10.2018 a fost programat la RAR Dolj cu autoturismul, iar din cauza faptului că prietenul acestuia nu i-a mai răspuns la telefon, pentru a nu pierde programarea, a fost nevoit să conducă acesta, deşi cunoştea că avea acest drept suspendat.

De asemenea s-a precizat că, prieteni care au refuzat să-i răspundă la telefon sau care au refuzat să îl ajute, au fost invocate de către inculpatul Z.M.S. şi pentru a justifica că a condus pe drumurile publice la data de 21.09.2016, în condiţiile în care şi atunci avea suspendat acest drept, în cauza respectivă fiind trimis în judecată la data de 04.10.2018, data care coincide cu data constatării infracţiunii pentru care se efectuează cercetări în cadrul acestui dosar penal.

Prin adresa I.P.J. Dolj nr. X/29.10.2018 s-a comunicat faptul că la data de 04.10.2018 inculpatul Z.M.S. nu avea dreptul să conducă autovehicule pe drumurile publice, figurând în baza automată de date cu documentul reţinut pentru săvârşirea infracţiunii prev. de art. 336 alin. 1 Cod penal, faptă comisă la data de 08.08.2015 pe teritoriul jud. Dolj, iar la data săvârşirii faptei acesta a prezentat permisul de conducere pentru a fi reţinut, motiv pentru care i s-a eliberat dovadă înlocuitoare, fără valabilitate, în conformitate cu art. 97 alin. 2 şi art. 111 alin. 3 din OUG 195/2002, şi i s-a comunicat că nu mai are drept de circulaţie până la soluţionarea cauzei penale, comunicarea fiind ataşată în copie xerox la adresă. Cu toate acestea, cercetările pentru respectiva infracţiune s-au finalizat printr-o soluţie definitivă de renunţare la urmărire penală dispusă de Judecătoria Filiaşi la data de 28.10.2016, iar suspendarea dreptului cu relevanţă în prezenta cauză este cea care curge din dosarul care vizează fapta din data de 21.09.2016 şi în care s-a dispus trimiterea în judecată în data de 04.10.2018.

În acest sens, din procesul verbal de constatare din data de 21.09.2016 rezultă că i s-a adus la cunoştinţă sub semnătură inculpatului Z. M. S. faptul că nu mai are dreptul să conducă autovehicule pe drumurile publice până la finalizarea cercetărilor în acea cauză.

Fiind audiat în cauză, inculpatul Z. M. S. a precizat că recunoaşte şi regretă săvârşirea faptei, menţinând aspectele referitoare la împrejurările în care a plecat cu autoturismul de la domiciliu acestuia şi precizând că, urmare a constatării faptei din data de 21.09.2016, i s-a adus la cunoştinţă că nu mai are dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice.

Procurorul şi-a întemeiat acuzaţia pe următoarele mijloace de probă: proces verbal de constatare a infracţiunii flagrante din data de 04.10.2018 (filele 9, 10); xerocopie dovadă din data de 21.09.2018 (filele 11); adresă I.P.J. Dolj, Serviciul Rutier nr. X din 29.10.2018 (fila 13); xerocopie încunoştinţare suspendare drept de a conduce autovehicule (fila 14);  imprimat portal instanţă (fila 15); xerocopie proces verbal de constatare a infracţiunii flagrante din data de 21.09.2016 (filele 18, 19); declaraţii suspect/inculpat Z. M. S. (filele 20 - 25).

Date referitoare la urmărirea  penală:

Prin ordonanţa organului de cercetare penală din data de 04.10.2018 s-a dispus începerea urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „conducerea unui vehicul fără permis de conducere”, prev. de art. 335 alin. 2 Cod penal.

Prin ordonanţa organului de cercetare penală din data de 04.10.2018, confirmată prin ordonanţa Parchetului de pe lângă Judecătoria Filiaşi din data de 08.10.2018, s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de Z.M.S. sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „conducerea unui vehicul fără permis de conducere”, prev. de art. 335 alin. 2 Cod penal.

Prin ordonanţa Parchetului de pe lângă Judecătoria Filiaşi nr. X/P/2018 din 09.10.2018 s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de Z. M. S. sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „conducerea unui vehicul fără permis de conducere”, prev. de art. 335 alin. 2 Cod penal.

În procedura de cameră preliminară:

Prin încheierea din data de 19.12.2018 pronunţată în dosarul nr. X/230/2018/a1, Judecătorul de cameră preliminară  a constatat legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul nr. X/P/2018 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Filiaşi, legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală şi a dispus începerea judecăţii cauzei înregistrate pe rolul Judecătoriei Filiaşi sub nr. X/230/2018, privind pe inculpatul Z.M.S. A fost stabilit primul termen de judecată la data de 17.01.2019, pentru care a fost citat inculpatul.

Judecata pe fond:

Pe parcursul judecăţii, în conformitate cu dispoziţiile art. 17 din Legea nr. 290/2004 privind cazierul judiciar, republicată, la solicitarea instanţei s-a înaintat la dosar fişa de cazier judiciar a inculpatului  Z.M.S., eliberată de I.P.J. Dolj (fila nr. 15 din dosarul nr. X/230/2018 şi la fila nr. 14 din dosarul nr. X/230/2018).

Prin încheierile de şedinţă pronunţate la data de 07.02.2019, pentru înfăptuirea unei mai bune judecăţi, au fost reunite cauzele înregistrate pe rolul Judecătoriei Filiaşi sub nr. X/230/2018 şi respectiv, X/230/2018 – ambele sub nr. înregistrat iniţial (X/230/2018), ambele dosare privindu-l pe acelaşi inculpat Z. M. S., trimis în judecată prin rechizitoriile sus menţionate pentru săvârşirea aceluiaşi tip de faptă.

Legal citat, inculpatul nu s-a prezentat la nici unul dintre termenele de judecată stabilite în dosar. Totodată, fiind emise mandate de aducere pe numele acestuia, organele delegate cu executarea au comunicat la dosarul cauzei procese verbale în care consemnează imposibilitatea executării, dată fiind împrejurarea că, din relaţiile comunicate de membrii familiei inculpatului, acesta se află la muncă în Italia. Fiind citat şi cu menţiunea de a-şi exprima poziţia procesuală cu privire la schimbarea încadrării juridică sub aspectul cărora a fost trimis în judecată, inculpatul şi-a menţinut aceeaşi atitudine procesuală pasivă, nu s-a prezentat în faţa instanţei şi nu a comunicat la dosarul cauzei nici un înscris în acest sens.

Tot în vederea asigurării prezenţei inculpatului la judecata cauzei, a fost emisă adresă către Centrul Operaţional de Coordonare din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră cu solicitarea introducerii unei semnalări în sistemul S.I.N.S /S.I.S.., în care să se precizeze faptul că, persoana este căutată în calitate de inculpat în vederea prezentării la judecarea procesului.

De asemenea, s-a constatat imposibilitatea audierii martorului P.I.E., audiat în cursul Urmăririi Penale, fiind emis mandat de aducere pe numele acestuia iar din procesul verbal înaintat la dosarul cauzei de către organul delegat cu executarea acestuia rezultând faptul că, martorul se află plecat de mai mult timp în străinătate, împrejurare faţă de care, instanţa va avea în vedere la soluţionarea prezentei, declaraţia dată de martor la urmărirea penală.

Prin încheierea din data de 09.05.2019, instanţa a dispus schimbarea încadrării juridice a faptei de "Conducere a unui vehicul fără permis de conducere" prev. de  art. 335 alin 2 Cod penal din data de 21.09.2016, pentru care a fost trimis în judecată inculpatul prin rechizitoriul nr. X/P/2016 din data de 04.10.2018 al Parchetul de pe lângă Judecătoria Filiaşi, în infracţiunea prev. de  art. 335 alin 2 Cod penal cu aplicarea art. 44 Cod penal şi, schimbarea încadrării juridice a faptei de "Conducere a unui vehicul fără permis de conducere" prev. de  art. 335 alin 2 Cod penal, pentru care a fost trimis în judecată prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Filiaşi nr. X/P/2018 din data de 16.11.2018,  în infracţiunea prev. de  art. 335 alin 2 Cod penal , ambele cu aplicarea art. 38 Cod penal.

Analizând ansamblul probator administrat în cauză, instanţa constată şi reţine următoarele:

I. În fapt, la data de 21.09.2016 inculpatul Z.M.S. a condus autoturismul marca X, nr. de înmatriculare X, pe bld. Racoţeanu, pe raza oraşului Filiaşi, în condiţiile în care îi fusese suspendat dreptul de a conduce autoturisme pe drumurile publice ca urmare a întocmirii la data de 08.08.2015 a unui dosar penal în care s-au efectuat cercetări faţă de acesta sub aspectul săvârşirii infracţiunii prev. de art. 336 alin. 1 Cod penal, cercetările în dosarul respectiv nefiind finalizate la data de 21.09.2016.

 Fiind audiat în cauză, inculpatul Z. M. S. a precizat că recunoaşte şi regretă săvârşirea faptei, cu menţiunea că a condus autoturismul de la locuinţa acestuia din com. Butoieşti, jud. Mehedinţi, până în oraşul Filiaşi întrucât tatăl acestuia, care se afla la domiciliu în ziua respectivă, ar fi început să se simtă rău şi ar fi avut nevoie de medicamente, iar inculpatul deşi ar fi sunat mai mulţi prieteni pe care i-a rugat să-i conducă autoturismul până în Filiaşi aceştia i-ar fi spus că nu îl pot ajuta pentru că toţi se aflau în acel moment la muncă.

Martorul P. I. E. a confirmat cu ocazia audierii susţinerile inculpatului Z.M.S., inclusiv faptul că acesta, cunoscând că nu are dreptul de a conduce autoturisme pe drumurile publice, ar fi apelat mai mulţi prieteni pentru a-i ruga să îi conducă autoturismul însă niciunul dintre aceştia nu a avut disponibilitatea de a-l ajuta.

Prin adresa I.P.J. Dolj nr. X/24.04.2017 s-a comunicat faptul că la data de 21.09.2016 inculpatul Z. M. S. nu avea dreptul să conducă autovehicule pe drumurile publice, figurând în baza automată de date cu documentul reţinut pentru săvârşirea infracţiunii prev. de art. 336 alin. 1 Cod penal, faptă comisă la data de 08.08.2015 pe teritoriul jud. Dolj, iar la data săvârşirii faptei acesta a prezentat permisul de conducere pentru a fi reţinut, motiv pentru care i s-a eliberat dovadă înlocuitoare, fără valabilitate, în conformitate cu art. 97 alin. 2 şi art. 111 alin. 3 din OUG 195/2002 şi i s-a comunicat că nu mai are drept de circulaţie până la soluţionarea cauzei penale, comunicarea fiind ataşată în copie xerox la adresă.

S-a reţinut că situaţia de fapt mai sus menţionată s-a dovedit cu probe obţinute pe baza următoarelor mijloace de probă: proces verbal de constatare a infracţiunii flagrante din data de 21.09.2018 (filele 9, 10); xerocopie proces verbal de constare a infracţiunii din data de 08.08.2015 (filele 13, 14, 15); adresă I.P.J. Dolj, Serviciul Rutier nr. X din 24.04.2017 (fila 17); xerocopie încunoştinţare suspendare drept de a conduce autovehicule (fila 18); planşă foto (fila 23); declaraţie martor P.E.I. (fila 24); declaraţii suspect/inculpat Z. M. S. (filele 37 - 43).

În drept fapta inculpatului Z.M.S. care la data de 21.09.2016 a condus autoturismul marca X, nr. de înmatriculare X, pe bld. Racoţeanu, pe raza oraşului Filiaşi, în condiţiile în care îi fusese suspendat dreptul de a conduce autoturisme pe drumurile publice, realizează elementele constitutive ale infracţiunii de conducere a unui vehicul fără permis de conducere, prevăzută de art. 335 alin. 2 din Codul penal.

Sub aspectul laturii obiective, elementul material al infracţiunii este realizat de acţiunea de conducere a unui autovehicul pe un drum public, având dreptul de a conduce autovehicule suspendat.

În ceea ce priveşte locul săvârşirii, condiţie esenţială a infracţiunii de conducere a unui autovehicul fără permis de conducere şi care îi întregeşte conţinutul constitutiv, instanţa reţine conducerea autovehiculului de către inculpat pe bulevardul Racoţeanu din loc. Filiaşi, drum public în accepţiunea  prevăzută de art. 6 pct. 14 din OUG nr. 195/2002.

Astfel, din probele administrate, instanţa constată ca inculpatul a condus pe bulevardul Racoţeanu din loc. Filiaşi  având dreptul de a conduce suspendat, auto marca X, nr. de înmatriculare X.

 Urmarea imediata a săvârşirii faptelor este reprezentata de o stare de pericol pentru relaţiile sociale ocrotite de dispoziţiile care stabilesc regimul circulaţiei pe drumurile publice, fiind o infracţiune de pericol. Fiind o infracţiune de pericol, legătura de cauzalitate între faptă şi urmarea produsă rezultă din însăşi săvârşirea faptei (ex re).

Sub aspectul laturii subiective, instanţa  retine ca inculpatul a acţionat cu vinovăţie in modalitatea intenţiei indirecte, în ceea ce priveşte infracţiunea de conducere a unui vehicul fără permis de conducere,  aceasta prevăzând rezultatul faptei si deşi nu l-a urmărit, a acceptat posibilitatea producerii lui, respectiv crearea unei stări de pericol pentru circulaţia rutieră şi pietonală, în lipsa dreptului de a conduce autoturisme, care îi fusese suspendat.

Din materialul probator administrat în cauză în faza de urmărire penală coroborat cu declaraţia dată de acesta în faza de urmărire penală rezultă dincolo de orice bănuială rezonabilă că fapta există, constituie infracţiune şi a fost săvârşită de inculpat cu vinovăţia prevăzută de lege.

La individualizarea pedepsei ce va fi aplicată inculpatului, instanţa va avea in vedere criteriile generale de individualizare prevăzute de art.. 74 C. pen., respectiv împrejurările si modul de comitere a infracţiunii, precum si mijloacele folosite, starea de pericol creata pentru valoarea ocrotita, natura si gravitatea rezultatului produs ori a altor consecinţe ale infracţiunii, motivul savarsirii infracţiunii si scopul urmărit, antecedentele penale ale infractorului, conduita după săvarşirea infracţiunii si in cursul procesului penal, nivelul de educaţie, vârsta, starea de sanatate, situatia familiala si sociala.

Astfel, pe de o parte, instanţa va avea in vedere gradul mediu de pericol social al faptei concretizat in valorile sociale care au fost vătămate - siguranţa circulaţiei rutiere pe drumurile publice, faptul ca inculpatul a nesocotit normele legale conducând un autoturism pe drumurile publice deşi cunoştea că i-a fost suspendat dreptul de a conduce, dar si circumstanţele personale ale inculpatului,  care este cunoscut cu antecedente penale.

Se va ţine seama de faptul ca  inculpatul a manifestat o atitudine sincera, recunoscând comiterea faptei si împrejurările in care aceasta s-a produs.

Constatând că sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de art. 396 alin. 2 CPP, întrucât fapta există, a fost săvârşită de către inculpat şi constituie infracţiune, instanţa va dispune condamnarea inculpatului Z. M. – S. la pedeapsa de 180 zile amendă pentru săvârşirea la data de 21.09.2016 a infracţiunii de conducere a unui vehicul fără permis de conducere.

Potrivit art. 61 alin 3 Cod penal, va stabili cuantumul sumei corespunzătoare unei zile amenda la suma de 20 lei, astfel ca pedeapsa aplicată inculpatului Z. M. – S.  va fi amenda în cuantum de 3.600 de lei, calculata conform art. 61 alin. 2 teza II-a din Codul penal.

În temeiul art. 44 alin. 1 Cod Penal, va constata că prezenta fapta este în stare de pluralitate intermediară cu fapta prevăzută de art. 336 alin 1 Cod penal pentru care s-a stabilit pedeapsa de 1.500 de lei amendă prin sentinţa penală nr. X/07.09.2015 dispusă de Judecătoria Strehaia în dosarul nr. X/313/2015, definitivă prin neapelare la data de 22.09.2015.

 În temeiul art. 44 alin. 2 Cod Penal va contopi pedeapsa de 3.600 de lei aplicată prin prezenta sentinţă cu pedeapsa de 1.500 de lei aplicată prin sentinţa penală nr. 82/07.09.2015, prin adăugarea la pedeapsa cea mai grea de 3.600 de lei a unui spor de 1/3 din cealaltă pedeapsă (500 de lei), rezultând pedeapsa de 4.100 de lei amendă penală.

II. Cu privire la cea de a doua faptă, instanţa reţine că în data de 04.10.2018 inculpatul Z. M. S. a condus autoturismul marca X, nr. de înmatriculare X, pe DE 70, pe raza localităţii Răcarii de Jos, în condiţiile în care îi fusese suspendat dreptul de a conduce autoturisme pe drumurile publice ca urmare a întocmirii la data de 21.09.2016 a unui dosar penal în care s-au efectuat cercetări faţă de acesta sub aspectul săvârşirii infracţiunii prev. de art. 335 alin. 2 Cod penal, cercetările în dosarul respectiv nefiind finalizate la data de 04.10.2018.

 Fiind audiat în cauză, inculpatul Z. M. S. a precizat că recunoaşte şi regretă săvârşirea faptei, cu menţiunea că în ziua respectivă avea o programare la RAR Dolj, iar din cauza faptului că prietenul acestuia nu i-a mai răspuns la telefon, pentru a nu pierde programarea, a fost nevoit să conducă acesta, deşi cunoştea că avea acest drept suspendat.

Prin adresa I.P.J. Dolj nr. X/29.10.2018 s-a comunicat faptul că la data de 04.10.2018 inculpatul Z.M.S. nu avea dreptul să conducă autovehicule pe drumurile publice, figurând în baza automată de date cu documentul reţinut pentru săvârşirea infracţiunii prev. de art. 336 alin. 1 Cod penal, faptă comisă la data de 08.08.2015 pe teritoriul jud. Dolj, iar la data săvârşirii faptei acesta a prezentat permisul de conducere pentru a fi reţinut, motiv pentru care i s-a eliberat dovadă înlocuitoare, fără valabilitate, în conformitate cu art. 97 alin. 2 şi art. 111 alin. 3 din OUG 195/2002, şi i s-a comunicat că nu mai are drept de circulaţie până la soluţionarea cauzei penale, comunicarea fiind ataşată în copie xerox la adresă.

S-a reţinut că situaţia de fapt mai sus menţionată s-a dovedit cu probe obţinute pe baza următoarelor mijloace de probă: proces verbal de constatare a infracţiunii flagrante din data de 04.10.2018 (filele 9, 10); xerocopie dovadă din data de 21.09.2018 (filele 11);adresă I.P.J. Dolj, Serviciul Rutier nr. X din 29.10.2018 (fila 13); xerocopie încunoştinţare suspendare drept de a conduce autovehicule (fila 14);  imprimat portal instanţă (fila 15); xerocopie proces verbal de constatare a infracţiunii flagrante din data de 21.09.2016 (filele 18, 19); declaraţii suspect/inculpat Z. M. S. (filele 20 - 25).

În drept fapta inculpatului Z. M. S. care la data de 04.10.2018 a condus autoturismul marca X, nr. de înmatriculare X, pe DE 70, pe raza localităţii Răcarii de Jos în condiţiile în care îi fusese suspendat dreptul de a conduce autoturisme pe drumurile publice, realizează elementele constitutive ale infracţiunii de conducere a unui vehicul fără permis de conducere, prevăzută de art. 335 alin. 2 din Codul penal.

Sub aspectul laturii obiective, elementul material al infracţiunii este realizat de acţiunea de conducere a unui autovehicul pe un drum public, fără ca inculpatul să deţină dreptul de a conduce autoturisme.

În ceea ce priveşte locul săvârşirii, condiţie esenţială a infracţiunii de conducere a unui autovehicul fără permis de conducere şi care îi întregeşte conţinutul constitutiv, instanţa reţine conducerea autovehiculului de către inculpat pe DE 70, pe raza localităţii Răcarii de Jos, drum public în accepţiunea  prevăzută de art. 6 pct. 14 din OUG nr. 195/2002.

Astfel, din probele administrate, instanţa constată ca inculpatul a condus pe bulevardul Racoţeanu din loc. Filiaşi  având dreptul de a conduce suspendat, auto autoturismul marca X, nr. de înmatriculare X.

 Urmarea imediata a săvârşirii faptei este reprezentata de o stare de pericol pentru relaţiile sociale ocrotite de dispoziţiile care stabilesc regimul circulaţiei pe drumurile publice, fiind o infracţiune de pericol. Fiind o infracţiune de pericol, legătura de cauzalitate între faptă şi urmarea produsă rezultă din însăşi săvârşirea faptei (ex re).

Sub aspectul laturii subiective, instanţa  retine ca inculpatul a acţionat cu vinovăţie in modalitatea intenţiei indirecte, în ceea ce priveşte infracţiunea de conducere a unui vehicul fără permis de conducere,  aceasta prevăzând rezultatul faptei si deşi nu l-a urmărit, a acceptat posibilitatea producerii lui, respectiv crearea unei stări de pericol pentru circulaţia rutieră şi pietonală, în lipsa dreptului de a conduce autoturisme, care îi fusese suspendat.

Din materialul probator administrat în cauză în faza de urmărire penală coroborat cu declaraţia dată de acesta în faza de urmărire penală rezultă dincolo de orice bănuială rezonabilă că fapta există, constituie infracţiune şi a fost săvârşită de inculpat cu vinovăţia prevăzută de lege.

La individualizarea pedepsei ce va fi aplicată inculpatului, instanţa va avea in vedere criteriile generale de individualizare prevăzute de art. art. 74 C. pen., respectiv împrejurările si modul de comitere a infracţiunii, precum si mijloacele folosite, starea de pericol creata pentru valoarea ocrotita, natura si gravitatea rezultatului produs ori a altor consecinţe ale infracţiunii, motivul savarsirii infracţiunii si scopul urmărit, antecedentele penale ale infractorului, conduita după săvarşirea infracţiunii si in cursul procesului penal si nivelul de educaţie, vârsta, starea de sanatate, situatia familiala si sociala.

Astfel, pe de o parte, instanţa va avea in vedere gradul mediu de pericol social al faptei concretizat in valorile sociale care au fost vătămate - siguranţa circulaţiei rutiere pe drumurile publice, faptul ca inculpatul a nesocotit normele legale conducând un autoturism pe drumurile publice deşi cunoştea că i-a fost suspendat dreptul de a conduce, dar si circumstanţele personale ale inculpatului,  care este cunoscut cu antecedente penale.

Se va ţine seama de faptul ca  inculpatul a manifestat o atitudine sincera, recunoscând comiterea faptei si împrejurările in care aceasta s-a produs.

Constatând că sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de art. 396 alin. 2 CPP, întrucât fapta există, a fost săvârşită de către inculpat şi constituie infracţiune, instanţa va dispune în temeiul art. 335 alin. 2 Cod penal, cu aplicarea art. 61 alin. 4 lit. c Cod penal, condamnrea inculpatului Z. M. – S., la pedeapsa de 180 zile amendă pentru săvârşirea la data de 04.10.2018 a infracţiunii de conducere a unui vehicul fără permis de conducere.

Potrivit art. 61 alin 3 Cod penal, va stabili cuantumul sumei corespunzătoare unei zile amenda la suma de 20 lei, astfel ca pedeapsa aplicată inculpatului Z. M. – S. va fi amenda în cuantum de 3.600 de lei, calculata conform art. 61 alin. 2 teza II-a din Codul penal.

În temeiul art. 38 alin. 1 Cod Penal va constata că prezenta faptă este în stare de concurs real cu fapta din data de 21.09.2016 pentru care s-a stabilit pedeapsa de 4.100 de lei amendă penală.

În temeiul art. 39 alin. 1 lit. c, va contopi pedepsele aplicate pentru infracţiunile concurente prin adăugarea la pedeapsa cea mai grea de 4.100 de lei a unui spor de 1/3 din pedeapsa de 3.600 de lei (1.200 lei), rezultând pedeapsa de 5.300 de lei amendă penală.

Va dispune ca amenda penală în cuantum de 1.500 de lei stabilită prin sentinţa penală nr. X/07.09.2015 şi achitată de inculpat conform chitanţei seria X nr. X/21.09.2017 să fie dedusă din prezenta pedeapsă, inculpatul Z. M.– S. urmând a executa amenda penală în cuantum de 3.800 lei.

Va atrage atenţia inculpatului Z. M. – S. asupra prevederilor art. 63 alin. 1 din Codul penal, în sensul că în situaţia în care, cu rea-credinţă, nu execută pedeapsa amenzii, în tot sau în parte, numărul zilelor amendă neexecutate se va înlocui cu numărul corespunzător de zile cu închisoarea, ţinând seama de partea din amendă care a fost achitată.

Va pune în vedere inculpatului Z. M. – S. că potrivit art. 559 alin. 1 Cod procedură penală are obligaţia să depună recipisa de plată integrală a amenzii la judecătorul delegat cu executarea din cadrul Judecătoriei Filiaşi, în termen de 3 luni de la rămânerea definitivă a prezentei hotărâri.

 În temeiul 274 alin. 1 C.proc.pen., va obliga inculpatul Z. M. – S. la plata către stat a sumei de 1.000 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat, din care suma de 800 lei este aferentă fazei de urmărire penală.

Domenii speta