Cuprins pe materii: Drept procesual penal, partea specială, formularea plângerii în cazul persoanei cu capacitate restrânsă de exerciţiu cu încuviinţarea persoanei prevăzute de lege
Indice alfabetic: încetare proces penal, lipsa plângerii prealabile
Temei de drept: art. 289 alin. 8 C.proc.pen.
Dispoziţiile art. 289 alin. 8 C.proc.pen. nu sunt incidente în cazul infracţiunii de viol pentru care inculpaţii au fost cercetaţi, trimişi în judecată şi condamnaţi, încadrată în disp. art. 218 alin. 1, alin. 3 lit. c, f Cod penal (viol în varianta agravată). Potrivit disp. art. 218 alin. 5 Cod penal, doar în cazul faptei încadrabile în alin. 1 şi 2 (viol în forma tip şi în forma asimilată), acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
Prin urmare, în cazul infracţiunii de viol încadrată în disp. art. 218 alin. 1, alin. 3 lit. c, f Cod penal (viol în varianta agravată), cum este cazul în speţă, acţiunea penală se pune în mişcare din oficiu, ceea ce s-a şi întâmplat în cauză, plângerea persoanei vătămate nefiind o plângere prealabilă, necesară punerii în mişcare a acţiunii penale, ci doar un mijloc de încunoştinţare a organelor judiciare cu privire la săvârşirea unei infracţiuni.
Curtea de Apel Oradea
Casare cu trimitere. Cazurile de casare prevăzute de articolul 385/9 pct. 9 şi 10 din Codul de procedură penală.
Tribunalul Satu Mare
Cod procedură penală. Luarea măsurii arestării preventive în cursul urmării penale. Traficul de droguri. Îndeplinirea condiţiilor prevăzute de lege.
Curtea de Apel Brașov
Eroare viciu de consimţământ. Coroborarea dispoziţiilor art. 954 cod civil cu cele ale art. 6, 60 şi 4 din Legea nr. 36/1995.
Judecătoria Drăgășani
art 278 1 C.pr.penală
Curtea de Apel Alba Iulia
Investire cu formulă executorie. Cale de atac promovată de debitor. Admisibilitate.