Viol

Sentinţă penală 405 din 10.12.2019


Document finalizat

Cod ECLIECLI:RO:JDBRLD:2019:004.000405

Dosar nr. 5982/189/2019

R O M A N I A

JUDECATORIA X

JUDB

SENTINTAPENALA Nr. 405/2019

Sedinta publica de la 10 Decembrie 2019

Instanta constituita din:

INSTANTA

Deliberand asupra cauzei penale de fata, constata urmatoarele:

Prin rechizitoriul nr. X din data de 10.09.2019 al Parchetului de pe langa Judecatoria X a fost trimis in judecata, in stare de arest preventiv, inculpatul X X X, pentru savarsirea infractiunii de viol, fapta prevazuta de art. 218 alin. 1 alin. 1 lit. c) Cod penal cu aplicarea art. 113 alin. 3 Cod penal.

In actul de sesizare s-a retinut, in fapt ca persoana vatamata X X X in varsta de 15 ani se cunostea cu inculpatul X X X, intrucat fusesera colegi de scoala. In seara zilei de 12.05.2019 In jurul orelor 20:00 persoana vatamata X X X a plecat de la domiciliu pentru a merge in sat si a se intalni cu prietenii. Aceasta a trecut pe la mai multe magazine, apoi s-a oprit la un pod din marginea satului unde erau adunati mai multi tineri pe careaceasta ii cunostea. Prin acesti tineri, era si inculpatul X X X care se afla sub influenta bauturilor alcoolice. La un moment dat inculpatul a incercat sa intre in vorba cu persoana vatamata insa aceasta nu a dat curs discutiilor, continuand sa se uite pe telefonul mobil. Deoarece era tarziu, persoana vatamata a hotarat sa mearga acasa solicitand martorului X X sa o insoteasca. Acesta a refuzat-o, iar persoana vatamata a plecat singura.

Inculpatul a pornit in urmarirea vatamatei care avea castile de la telefonul mobil in urechi, si nu a observat ca este urmarita. Cand persoana vatamata a ajuns in dreptul unei ulite intunecate care trece pe langa mai multe case nelocuite, inculpatul a impins-o pe vatamata pe acea ulita, circa 30-40 metri apoi s-a urcat peste ea, a tinut-o cu o mana de gura si cu cealalta de maini, cerandu-i insistent sa nu tipe.

Fiindca aceasta se zbatea, inculpatul X X X a reusit sa o dezbrace de pantaloni si de lenjeria intima apoi i-a desfacut cu mainile sale picioarele si a intretinut un raport sexual normal. Dupa aceasta, inculpatul s-a imbracat si i-a cerut vatamatei sa se imbrace si sa plece acasa. Cei doi au mers unul in apropierea celuilalt pana in dreptul unui magazin unde au fost surprinsi de camerele de supraveghere din acel loc, dupa care au mers pe ulite separate catre locuintele lor.

Persoana vatamata a ajuns acasa si a povestit tatalui ei, cele intamplate, iar acesta a solicitat prin SNUAU 112 interventia ambulantei si a organelor de politie.

Persoana vatamata a fost transportata cu ambulanta la Spitalul de Urgenta „Elena Beldiman” X unde a primit ingrijiri medicale dupa care a insotit organele de politie pentru a indica locul faptei. Cu ocazia cercetarii la fata locului, organele de politie au gasit in locul indicat de persoana vatamata lenjeria intima a acesteia (chilotul) si un ciorap, iar vegetatia crescuta in acea zona era culcata la pamant.

In ziua de 13.05.2019 persoana vatamata X X X a fost prezentata la Serviciul de Medicina legala X, a fost examinata de medicul legist care a concluzXat urmatoarele: „X X X prezinta deflorare recenta de mai putin de 5-6 zile, probabil din data de 12/13.05.2019. Pe suprafata corpului prezinta leziuni traumatice de tipul excoriatiei si echimozei care au putut fi produse prin lovire cu mijloace contondente cu si de obiecte contondente, probabil, prin lovire/comprimare cu mainile/degetele pentru leziunile buzei superioare, umarului stang, antebratului stang si coapsei stangi, fata interna. Pot data din 12/13.05.2019, necesita 2-3 zile de ingrijiri medicale. Leziunile traumatice se puteau produce in contextul unei infractiuni de raport sexual prin constrangere fizica.”

In cauza a fost dispusa si efectuarea unei expertize genetice, iar prin Raportului de Expertiza Medico-legala Examen AND din 32/23.05.2019 s-au concluzXat urmatoarele: „...Din secretia vaginala recoltata de la victima s-a ontinut pe markerii STR autosomali analizati un profil genetic complet, mixt. Calculele statistice arata ca ipoteza in care secretia vaginala apartinand lui X X X se gasesc urme biologice provenind de la aceasta si X X X este de 1.11x1015ori mai probabila decat cea in care urma biologica provine de la X X X si un alt barbat. Pe markerii crs. Y s-a obtinut un profil genetic complet, unic identic cu profilul lui X X X.”

In drept, s-a retinut ca fapta inculpatului X X X de a intretine la data de 12.05.2019 un raport sexual cu persoana vatamata X X X in varsta de 15 ani, fara consimtamantul acesteia, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de viol, fapta prev. si ped. de art. 218 alin. 1, alin. 3, lit. c) Cod penal.

Organele de urmarire penala au retinut situatia de fapt in urma administrarii urmatoarelor mijloace de proba: proces-verbal consemnare a denuntului oral (f. 4 d.u.p.); plangere persoana vatamata (f. 5 d.u.p.); declaratie persoana vatamata (f. 7-9 d.u.p.); proces verbal cercetare la fata locului si foto (f. 48-57 d.u.p.); raport de expertiza medico-legala nr. 105/E/2019, constatari preliminare (f. 14, 16 d.u.p.); raport de expertiza medico-legala Examen ADN (f. 27 d.u.p.); proces verbal examinare fizica (f. 50-59, 68-71 d.u.p.);plansa foto (f. 62, 72 d.u.p.); proces verbal vizualizare imagini camere video (f. 76 d.u.p.); declaratii martori X (f. 70-85 d.u.p.); declaratii inculpat (f. 89, 98 d.u.p.).

In cursul urmaririi penale, persoana vatamata X X X a declarat ca se constituie parte civila (f. 9 verso d.u.p.).

Cauza a fost inregistrata pe rolul Judecatoriei X la data de 10.09.2019 sub numar de dosarX.

Prin incheierea din data de 10.10.2019, judecatorul de camera preliminara a constatat, in baza art. 346 alin. 1 Cod procedura penala, legalitatea sesizarii instantei cu rechizitoriul nr. X din data de 10.09.2019 al Parchetului de pe langa Judecatoria X, a administrarii probelor si a efectuarii actelor de urmarire penala si a dispus inceperea judecatii.

Instanta, din oficiu, a solicitat fisa de cazier judiciar a inculpatului X X X (f. 32 d.i.) din care rezulta faptul ca inculpatul nu figureaza inscris in evidentele cazierului judiciar cu condamnari penale anterioare.

In cadrul fazei judecatoresti, la termenul de judecata din data de 12.11.2019, instanta a adus la cunostinta inculpatului dispozitiile art. 374 alin. 4 Cod procedura penala conform carora acesta poate solicita ca judecata cauzei sa se faca pe baza probelor administrate in cursul urmaririi penale si a inscrisurilor depuse de parti, daca recunoaste in totalitate fapta retinuta in sarcina sa, situatie in care beneficiaza de reducerea limitelor de pedeapsa prevazute de lege pentru infractiunea retinuta in sarcina sa cu 1/3, conform dispozitiile art. 396 alin. 10 Cod procedura penala. In aceste conditii inculpatul X X X a invederat instantei ca solicita aplicarea procedurii simplificate a recunoasterii invinuirii prevazuta de art. 374 alin. 4 Cod procedura penala, aratand ca recunoaste in totalitate fapta retinuta in actul de sesizare a instantei si ca nu solicita administrarea de noi probe, instanta procedand la ascultarea inculpatului sub acest aspect, potrivit art. 375 alin. 1 Cod procedura penala (f. 26 d.i.).

Instanta, vazand pozitia procesuala manifestata de inculpat la termenul de judecata din 12.11.2019, inculpatul recunoscand in totalitate savarsirea faptei retinute in sarcina sa in cuprinsul rechizitoriului, in modalitatea descrisa de procuror si avand totodata si acordul reprezentantilor legali X X si X X (declaratie parte responsabila civilmente f. 24-25 d.i.), in baza art. 375 alin. 2 Cod procedura penala a admis cererea formulata de inculpat privind judecarea cauzei conform procedurii simplificate a recunoasterii invinuirii, urmand ca judecata cauzei sa aiba loc in baza probelor administrate in cursul urmaririi penale, conform art. 374 alin. 4 Cod procedura penala.

In cursul judecatii, respectiv la termenul de judecata din 12.11.2019 (f. 17-18 d.i.) persoana vatamata X X X, prin reprezentantii legali si asistata de aparator ales s-a constituit parte civila cu suma de 100.000 lei reprezentand daune morale.

Inculpatul a fost asistat de aparator desemnat din oficiu, asistenta juridica fiind obligatorie potrivit art. 90 lit. a) si c) Cod procedura penala.

Persoana vatamata a fost asistata de aparator desemnat din oficiu, asistenta juridica fiind obligatorie potrivit art. 93 alin. 4 Cod procedura penala.

Analizand in mod coroborat mijloacele de proba administrate in prezenta cauza, vazand si dispozitiile art. 374 alin. 4 Cod procedura civila coroborate cu art. 375 alin. 1 Cod procedura civila, instanta retine urmatoarele:

In fapt, persoana vatamata X X-X este in varsta de 16 ani si locuieste in acelasi sat cu inculpatul X X X, respectiv in satul X, com. X, jud. X, astfel cum rezulta din declaratiile acestora coroborate cu declaratiile martorilor X X si X X. Totodata, X X-X si X X X au frecventat impreuna cursurile aceleiasi unitati scolare pana in momentul in care inculpatul a ramas repetent.

Din declaratiile persoanei vatamate, ale inculpatului si ale martorilor audiati in cauza, dupa cum se va arata in cele ce urmeaza, rezulta ca in seara zilei de 12.05.2019, in jurul orei 22:00, X X-X se afla impreuna cu inculpatul X X X si martorii X X, X X, X X, X X si X X, in satul X, in zona denumita „Podul lui Manu”.

La un moment dat persoana vatamata a luat decizia sa se indrepte spre locuinta sa, astfel ca i-a solicitat martorului X X sa o insoteasca, insa acesta din urma a refuzat-o si a plecat singura catre imobilul unde locuieste. In acest sens martorul X X a aratat ca „Nu mai retin ora exacta, dar stiu ca numita X X mi-a solicitat sa o duc acasa, insa eu i-am spus ca mai raman cu baietii si mai dureaza. Am vazut ca X X a plecat pe drumul asfaltat inspre magazinul S.C. X S.R.L.” (f. 82 d.u.p.).

In aceste conditii, potrivit propriilor declaratii, inculpatul X X X, care se afla in stare de ebrietate, a luat decizia sa o urmareasca pe persoana vatamata si a procedat in asemenea maniera pana in dreptul unei ulite izolate cu vegetatie deasa.

Faptul ca persoana vatamata a plecat singura, iar inculpatul X X X a urmarit-o a fost perceput si de martorii X X si X X-Andrei care au declarat ca „In jurul orelor 22:30 am observat ca X X-X a plecat de langa noi fiind urmata la mica distanta de X X X” (f. 80-81 d.u.p.) si „Prin jurul orelor 22.30 numita X X-X a inceput sa se indeparteze de una singura de grupul nostru spunand ca pleaca acasa (...). Atunci am observat ca X X X a fugit pe asfalt dupa X X in directia magazinului (...)” (f. 83 d.u.p.).

In momentul in care cei doi se aflau in dreptul unei ulite laturalnice ce se intersecteaza cu drumul care traverseaza satul X, inculpatul X X X a impins-o pe persoana vatamata astfel incat sa o conduca intr-o zona cu vegetatie deasa si in mod repetat pana aceasta s-a dezechilibrat si a cazut la pamant. In aceste conditii, desi persoana vatamata i-a solicitat inculpatului sa o lase in pace, acesta a dezbracat-o si impotriva vointei acesteia a intretinut relatii sexuale, constand intr-un raport sexual.

Relevanta in acest sens este declaratia persoanei vatamate care cu ocazia audierii in cursul urmaririi penale a aratat ca „Numitul X X X cand a ajuns in dreptul meu m-a impins pe acea ulita, iar eu am cazut jos. (...) In momentul cand eram jos X X X s-a urcat peste mine, mi-a dus mainile in spatele capului, le-a impreunat si ma tinea cu o mana de incheieturile de deasupra palmelor, iar cu cealalta mana de gura. In tot acest timp eu ma zbateam, nu am reusit sa scap, iar X X X imi spunea sa tac. Dupa ce am fost dezbracata eu am inceput sa strang picioarele, iar X X X cu mainile mi le-a desfacut si apoi a intretinut cu mine un raport sexual normal” (f. 7-9 d.u.p.).

Ulterior, dupa consumarea raportului sexual inculpatul a insotit-o pe persoana vatamata pana in apropierea locuintei sale, iar aceasta cand a ajuns in imobil i-a povestit tatalui sau, respectiv martorului X X, ca a fost violata de catre inculpatul X X X. Astfel, martorul X X a declarat cu ocazia audierii ca „In jurul orelor 23:30 ma aflam in camera mea (...) La un moment dat a intrat fiica mea X X care era speriata si plangea. Aceasta m-a luat in brate si printre lacrimi mi-a povestit ca a fost violata de catre X X X care a dus-o cu forta pe o ulita intunecata din aproprierea locuintei defunctului X X, iar acolo sub amenintare si folosind forta a violat-o” (f. 78-79 d.u.p.).

In acest context martorul a apelat SNUAU 112, unde a solicitat prezenta organelor de politie si a unei ambulante, care a transportat-o pe persoana vatamata la Spitalul Municipal de Urgenta ”Elena Beldiman” – X in vederea acordarii de ingrijiri medicale.

Cu ocazia cercetarii la fata locului (f. 48-56 d.u.p.), s-a constatat faptul ca in locul indicat de persoana vatamata vegetatia este batatorita pe o suprafata de 80 de centimetri. Pe sol au fost identificate o pereche de chiloti de dama si o soseta, bunuri recunoscute de catre persoana vatamata ca ii apartin.

Persoana vatamata X X-X a fost condusa in data de 13.05.2019 la Serviciul de Medicina Legala X, unde medicul legist a concluzXat prin raportul de expertiza medico-legala nr. 105/E din 13.05.2019 (f. 14-15 d.u.p.) ca prezinta deflorare recenta de mai putin 5-6 zile, posibil din noaptea 12/13 mai 2019. Pe suprafata corpului prezenta leziuni traumatice de tipul excoriatiei si echimozi, care au putut fi produse prin lovire cu mijloace contondentei cu si de obiecte contondente, posibil prin lovire-comprimare cu mainile/degetele, pentru leziunile buzei superioare, umarului stang, antebratului stang si coapsei stangi, fata interna, ce pot data din noaptea de 12/13 mai 2019. De asemenea, se constata ca leziunile traumatice se puteau produce in contextul unei infractiuni de raport sexual prin contrangere fizica si ca in probele biologice (secretie perihimeniala si vaginala) s-au pus in evidenta spermatozoizi, urmare a unui raport sexual vaginal, pana la 72 de ore de la data recoltarii.

In aceste conditii prin ordonanta nr. X din 20.05.2019 organele de urmarire penala au dispus efectuarea unui expertize genetice judiciare, astfel ca a fost intocmit raportul de expertiza medico-legala ADN nr. 32 din 23.05.2019 intocmit de Institutul de Medicina Legala Iasi prin care s-a concluzXat ca „(...) Pe markerii crs. Y s-a obtinut un profil genetic complet, unic, identic cu profilul lui X X X” (f. 27-41 d.u.p.).

Fiind audiat pe parcursul urmaririi penale, inculpatul X X X (f. 89-90; 98 d.u.p.) a recunoscut savarsirea faptei si a declarat ca in seara zilei de 12.05.2019 se afla sub influenta bauturilor alcoolice si dupa ce a urmarit-o pe persoana vatamata o distanta de aproximativ 200 de metri a condus-o pe aceasta intr-o zona cu vegetatie densa si a intretinut impotriva vointei acesteia un raport sexual. Ulterior, s-au deplasat impreuna pana in zona barului X, iar apoi fiecare s-a indreptat catre locuinta sa.

De asemenea, in cursul judecatii la termenul din data de 12.11.2019, inculpatul X X X a recunoscut savarsirea faptei, astfel cum este retinuta in actul de sesizare a instantei. Asadar, declaratia de recunoastere a inculpatului, atat in cursul urmaririi penale cat si in faza de judecata (f. 26 d.i.), se coroboreaza cu mijloacele de proba administrate pe parcursul urmaririi penale, necontestate de catre inculpat, astfel cum au fost prezentate anterior.

Raportat la analizata efectuata anterior si interpretand materialul probator administrat in conformitate cu dispozitiile art. 103 alin. 1 si 2 Cod procedura penala, instanta stabileste ca acuzatia formulata impotriva inculpatului X X X pentru fapta din 12.05.2019, prin rechizitoriul nr. X intocmit de Parchetul de pe langa Judecatoria X la data de 10.09.2019 este dovedita dincolo de orice indoiala rezonabila prin probatoriul administrat.

In drept, fapta inculpatului minor X X X care, in seara de 12.05.2019, in jurul orei 23:00, dupa ce in prealabil a urmarit-o pe persoana vatamata minora X X X si impotriva vointei acesteia a condus-o pe o ulita izolata din satul X, com. X, jud. X, a intretinut prin constrangere un raport sexual cu aceasta, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de viol, prevazuta de art. 218 alin. 1, alin. 3, lit. c) Cod penal, cu aplicarea art. 113 alin. 3 Cod penal.

Potrivit dispozitiilor art. 218 alin. 1 Cod penal, constituie infractiune raportul sexual, actul sexual oral sau anal cu o persoana, savarsit prin constrangere, punere in imposibilitate de a se apara ori de a-si exprima vointa sau profitand de aceasta stare. Raportat la latura obiectiva, elementul material al infractiunii a constat in intretinerea unui raport sexual prin constrangere cu persoana vatamata X X X. Fapta inculpatului a avut ca urmare imediata incalcarea libertatii si inviolabilitatii sexuale a persoanei vatamate, iar in subsidiar cauzarea de suferinte fizice acesteia, persoana vatamata suferind leziuni traumatice care au necesitat 2-3 zile de ingrijiri medicale. Legatura de cauzalitate dintre fapta savarsita de inculpat si urmarea socialmente periculoasa este evidenta in ceea ce priveste actiunea de penetrare vaginala prin constrangere si a fost probata in ceea ce priveste actiunea de intrebuintare a violentei.

Sub aspectul laturii subiective, instanta retine ca pozitia subiectiva a inculpatului fata de infractiunea savarsita si rezultatul socialmente periculos al acesteia se caracterizeaza prin intentie directa, forma prevazuta de art. 16 alin. 3 lit. a) Cod penal, acesta urmarind prin savarsirea acesteia sa obtina satisfactii de natura sexuala.

Fapta de viol au fost comisa de inculpat in conditiile circumstantei agravante speciale, prev. de art. 218 alin. 3 lit. c), avand in vedere ca victima X X X era minora la data savarsirii faptei, respectiv avea varsta de 15 ani, fapt ce atrage incidenta limitelor speciale de pedeapsa intre 5 si 12 ani inchisoare.

Totodata instanta retine ca la data savarsirii infractiunii inculpatul X X X era minor, cu varsta peste 16 ani, fapt ce atrage retinerea starii de minoritate prevazuta de art. 113 alin. 3 Cod penal, cu toate consecintele specifice privind raspunderea penala a minorului.

Fata de considerentele de fapt si de drept mai sus aratate, instanta constata ca fapta sesizata exista, a fost savarsita de catre inculpatul X X X si constituie infractiune in sensul art. 15 Cod penal, iar in baza art. 114 Cod penal coroborat cu art. 115 Cod penal, urmand sa i se aplice o masura educativa al carei cuantum urmeaza a fi dozat corespunzator, intre limitele perioadei masurii educative, ce vor fi reduse cu o treime, in temeiul art. 396 alin. 10 teza a doua Cod procedura penala, ca urmare a recunoasterii faptei de catre inculpat.

La stabilirea pedepsei, instanta va avea in vedere criteriile generale de individualizare a pedepsei prevazute de art. 74 Cod penal, respectiv gravitatea infractiunii savarsite si periculozitatea infractorului, care se evalueaza in functie de imprejurarile si modul de comitere a infractiunii, precum si de mijloacele folosite, natura si gravitatea rezultatului produs ori a altor consecinte ale infractiunii, starea de pericol creata pentru valoarea ocrotita, motivul savarsirii infractiunii si scopul urmarit, natura si frecventa infractiunilor care constituie antecedentele penale ale infractorului, conduita dupa savarsirea infractiunii si in cursul procesului penal, nivelul de educatie, varsta, starea de sanatate, situatia familiala si sociala, incidenta circumstantelor atenuante sau agravante.

Raportat la aceste criterii, instanta apreciaza ca infractiunea dedusa judecatii prezinta o gravitate deosebita, relevata indeosebi de valorile sociale lezate, varsta persoanei vatamate cunoscuta de inculpat si de consecintele extrem de negative susceptibile a se produce pe viitor asupra dezvoltarii psiho-emotXale a persoanei vatamate.

Astfel, modalitatea concreta de savarsire a infractiunii de catre inculpat, care se afla in stare de ebrietate, pe timpul noptii, profitand de faptul ca persoana vatamata se indrepta singura catre domiciliu, avand posibilitati reduse de deplasare si de riposta, a constrans-o sa intretina raporturi sexuale demonstreaza ca inculpatul este un individ periculos si staruitor, dispus sa ignore vointa altora pentru realizarea intereselor proprii. Desi persoana vatamata a fost clara in a exprima ca nu doreste sa intretina raporturi sexuale cu inculpatul, acesta a fost foarte insistent si a condus-o intr-o zona izolata, cu vegetatie densa si utilizand forta fizica a intretinut un raport sexual cu persoana vatamata prin constrangere, acte prin care s-au incalcat libertatea sexuala si inviolabilitatea sexuala ale persoanei vatamate.

Impactul imediat asupra persoanei vatamate a fost o puternica stare de soc si temere. Insa, sunt specialisti psihologi care opineaza ca toate victimele infractiunilor de viol suporta consecinte grave si pe termen lung, nu doar pe moment, concretizate in angoase, fobii, depresie, dureri in diverse zone ale corpului etc., opinie pe care instanta o gaseste plauzibila, mai ales in contextul in care victima nu este un adult, ci un minor al carui proces de formare este in derulare.

In ceea ce priveste circumstantele personale ale inculpatului, acesta este un minor cu varsta de 17 ani, cu studii 7 clase, fara ocupatie si nu este cunoscut cu antecedente penale.

Desi atitudinea sa pe parcursul procesului penal a fost una in principiu sincera si cooperanta, acesta nu a reusit sa formeze convingerea instantei ca in mod real constientizeaza gravitatea faptei sale. Astfel, in paralel cu recunoasterea savarsirii faptei, inculpatul a incercat sa plaseze responsabilitatea si asupra persoanei vatamate, sustinand ca prin discutiile purtate pe retelele de socializare cu aceasta i s-a proiectat ideea ca acest tip de conversatie i-ar permite si intretinerea de relatii sexuale.

Cu toate ca inculpatul a depus la dosarul cauzei mai multe caracterizari realizate de catre membrii comunitatii in care locuieste, instanta apreciaza ca relevant si extrem de edificator in conturarea persoanei sale, referatul de evaluare intocmit de catre Serviciul de Probatiune Braila prin care s-a retinut ca este o persoana consumatoare de bauturi alcoolice, cu un comportament inadecvat fata de cadrele didactice si colegi, iar ca urmare a rezultatelor scolare a ramas repetent. Se sustine in cadrul aceleiasi evaluari ca inculpatul, potrivit adresei Postului de Politie Bogdanesti, jud. X, „este predispus la savarsirea faptelor de natura contraventXala, cat si penala, fiind cunoscut o persoana drept problematica. In ultimele 12 luni a fost sanctXat contraventXal de 6 ori conform Legii 61/1991, pentru consum de bauturi alcoolice pe drumul public, pentru tulburarea ordinii si linistii publice si adresarea de injurii si expresii jignitoare.”

In concluzie se arata ca inculpatul recunoaste formal fapta savarsita si nu prezinta empatie fata de victima, astfel ca in raport de riscul mare de savarsire a altor infractiuni se propune aplicarea unei masuri educative privative de libertate.

Prin aplicarea la speta a acestor criterii, instanta, in baza art. 125 alin. 1 Cod penal raportat la art. 114 alin. 2 lit. b) Cod penal coroborat cu art. 115 alin. 1 pct. 2 lit. b) Cod penal si cu aplicarea art. 396 alin. 10 Cod procedura penala si art. 375 alin. 1 ind. 2 Cod procedura penala va aplica inculpatului minor X X X, masura educativa privativa de libertate a internarii intr-un centru de detentie pentru o durata de 2 (doi) ani, pentru savarsirea infractiunii de viol, prevazuta de art. 218 alin. 1, alin. 3, lit. c) Cod penal, cu aplicarea art. 113 alin. 3 Cod penal.

In ceea ce priveste masura arestarii preventive avand in vedere ca subzista in integralitate temeiurile avute in vedere la luarea masurii arestarii preventive si mentinerea acesteia in cursul procedurii de camera preliminara si a judecatii, in baza art. 404 alin. 4 lit. b) si art. 399 alin. 1 Cod de procedura penala va mentine masura arestarii preventive, dispusa fata de inculpatul X X X prin incheierea de sedinta nr. 20/2019 din data de 14.05.2019 pronuntata de Judecatoria X in dosarul penal nr. 3394/189/2019, pusa in executare in baza mandatului de arestare preventiva nr. 20/UP din 14.05.2019, emis de Judecatoria X, intrucat finalitatea urmarita fiind aceea a bunei desfasurari a procesului penal pana la ramanerea definitiva a hotararii, a sustragerii inculpatului de la judecata in apel si a evitarii savarsirii de noi infractiuni, apreciind ca inlocuirea sau revocarea masurii preventive ar fi nejustificata fata de particularitatile cauzei.

In opinia instantei, mentinerea arestarii preventive nu reprezinta o masura excesiva, fata de gravitatea acuzatiei aduse inculpatului, iar durata acesteia de aproximativ 7 luni, nu este una nerezonabila prin raportare la masura aplicata.

De asemenea, in baza art. 404 alin. 4 Cod de procedura penala si art. 72 alin. 1 Cod penal va constata si scadea din durata masurii aplicate perioada in care inculpatul a fost retinut, de la data de 13.05.2019, ora 16:30, pana la data de 14.05.2019, ora 16:30 si arestat preventiv, de la data de 14.05.2019 si pana in prezent.

In ceea ce priveste latura civila instanta constata ca persoana vatamata X X X s-a constituit parte civila cu suma de 100.000 de lei reprezentand daune morale.

Instanta constata ca inculpatul X X X prin declaratia pe care a dat-o (f. 26 d.i.) cu acordul partilor responsabile civilmente X X si X X (f. 24-25 d.i.) a recunoscut integral pretentiile partii civile, aratand ca este de acord sa o despagubeasca cu suma solicitata, ca atare va lua act de recunoasterea lor.

Astfel, in baza dispozitiilor art. 397 alin. 1 Cod de procedura penala cu referire la art. 19 alin. 4 si 5 si 23 alin. 2 si 3 Cod procedura penala va admite actiunea civila formulata de partea civila X X X, prin reprezentant legal si va obliga inculpatul X X X in solidar cu persoanele responsabile civilmente X X si X X, la plata sumei de 100.000 de lei cu titlu de daune morale.

In baza art. 397 alin. 2 Cod procedura penala raportat la art. 249 alin. 5 si 7 Cod procedura penala si cu aplicarea Deciziei nr. 19/2017 pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie in recurs in interesul legii va institui masura asiguratorie a sechestrului asupra tuturor bunurilor mobile si imobile ale inculpatului X X X si ale persoanelor responsabile civilmente X X si X X, in vederea repararii pagubei produse prin infractiune si a garantarii executarii cheltuielilor judiciare, pana la concurenta sumelor de 105.000 lei, la care se adauga cheltuielile judiciare efectuate in apel, in cazul exercitarii acestei cai de atac.

Fata de solutia de aplicare a masurii educative in temeiul dispozitiilor art. 274 alin. 1 si 3 Cod procedura penala, va obliga inculpatul X X X in solidar cu partile responsabile civilmente X X si X X la plata sumei de 5.000 de lei, reprezentand cheltuieli judiciare avansate de stat, din care suma de 4.030 de lei reprezinta cheltuieli avansate de stat pe parcursul urmaririi penale.

In baza art. 272, art. 274 alin. 1 si art. 275 alin. 6 Cod procedura penala, onorariul aparatorului din oficiu al inculpatului X X X, in cuantum de 868 lei, conform delegatiei nr. 897 din 31.10.2019 emisa de Baroul X – avocat X – va fi avansat din fondurile Ministerului Justitiei si va ramane in sarcina statului.

Pagina 7 din 7