Minori si familie

Sentinţă civilă 3245 din 20.12.2019


Cod ECLIECLI:RO:JDBRLD:2019:001.003245

Dosar nr. X

R O M Â N I A

JUDECATORIA X

Sentinta civilaNr. 3245/2019

Sedinta publica de la 20 Decembrie 2019

Prin cererea inregistrata la aceasta instanta la data de 05 septembrie 2018 sub nr. de dosar X reclamanta X a chemat in judecata pe pârâtul X solicitând ca prin hotarârea ce se va pronunta sa se dispuna desfacerea casatoriei, conform art. 373 lit.c. Cod civil si revenirea la numele purtat inainte de casatoriei –X conform art. 383 Cod civil.

In motivare a aratat ca s-a casatorit cu paratul la data de 1990. Din relatia lor nu au rezultat copii.

Sustine ca relatia lor de casatorie nu a rezistat diferentelor de abordare din partea fiecaruia, iar in urma cu aproximativ 5-6 ani intre ei a intervenit despartirea in fapt.

In concluzie, este evident ca in conditiile in care partile sunt despartite in fapt de peste 5-6 ani casnicia nu mai poate continua.

Cererea a fost intemeiata in drept pe dispozitiile art. 373 lit. c) codcivil si 383Cod civil.

In sustinere a solicitat proba cu inscrisuri si testimoniala si a atasat copie de pe acte de stare civila( f. 3-8).

Pârâtul nu adepus intâmpinare si nici nus-a prezentat in fata instantei.

In cauza a fost administrata proba cu inscrisuri si testimoniala.

Reclamanta a fost reprezentata prin avocat având in vedere ca are resedinta in strainatate.

Analizând materialul probator administrat in cauza, Judecatoria retine urmatoarele:

Partile s-au casatorit la data de10.06.1989 casatoria lor fiind inregistrata la acea data sub nr. 203 in municipiul X, judetul X, conformcertificatului de casatorie aflat in copie la fila 4 in prezentul dosar.

Din relatia partilor a rezultat uncopil, care in prezent este major.

Prin declaratia data in fata instantei martorul X audiat la propunerea reclamantei, a aratat ca partile sunt casatorite de 15 ani sau mai mult, au un copil rezultat din casatorie, care in prezent are vârsta de 25 de ani. Partile sunt despartite de 10 ani, reclamanta locuieste in Germania, iar pârâtul in X. De la momentul despartirii cei doi nu s-au mai intâlnit si nu au mai incercat sa reia convietuirea.

Potrivit dispozitiilor articolului 373 lit. c din Codul civil (Legea nr. 287/2009): „Divortul poate avea loc la cererea unuia dintre soti, dupa o separare in fapt care a durat cel putin 2 ani”.

In cauza sunt aplicabile si prevederile art. 935 din Codul de procedura civila ( Legea nr. 134/2010), potrivit carora:

1) Când sotii sunt separati in fapt de cel putin 2 ani, oricare dintre ei va putea cere divortul, asumându-si responsabilitatea pentru esecul casatoriei. In acest caz, instanta va verifica existenta si durata despartirii in fapt si va pronunta divortul din culpa exclusiva a reclamantului.

(2) Daca sotul pârât se declara de acord cu divortul, se vor aplica in mod corespunzator dispozitiile art. 930”.

In temeiul textului de lege sus invocat si constatând ca partile sunt despartite de mai bine de 2 ani, cererea formulata de reclamanta, este intemeiata, urmând sa fie admisa .

Cu privire la numele ce urmeaza a fi purtat de reclamanta dupa pronuntarea divortului,in temeiul art. 383 din Codul civil (Legea nr. 287/2009), se va dispune ca aceasta sa revina la numele avut anterior casatoriei X.

Cererea a fost legal timbrata .

1