Fapta prev si ped de art. prev. si ped. de art.218 alin.2 si 3, lit. a si e C.pen. Incadrare juridica si individualizare judiciara a pedepsei.

Sentinţă penală 32 din 11.03.2020


Prin rechizitoriul nr. (...) al Parchetului de pe langa Judecatoria Corabia a fost trimis in judecata, in stare de arest preventiv inculpatul XX, pentru savarsirea infractiunii  de viol fapta  prev. si ped. de art.218 alin.1 si 3, lit. a si e C.pen.

In fapt s-a retinut ca din luna octombrie 2018 persoana vatamata YY , in varsta de 91 ani, locuieste impreuna cu ginerele sau, inculpatul XX, in locuinta situata pe strada (....) sotia inculpatului, respectiv fiica persoanei vatamate, fiind plecata din tara, unde locuieste la fiica lor si urmeaza un tratament medical.

In aceste conditii si datorita  varstei inaintate, persoana vatamata se afla in ingrijirea inculpatului, in sensul ca acesta se ingrija de hrana si alte nevoi ale soacrei sale.

La data de 22.03.2019 intre inculpat si persoana vatamata a avut loc o cearta, iar vecinii au sesizat prin Serviciul National de Urgenta  organele de politie, iar cu ocazia deplasarii organelor de politie la locuinta susnumitilor, cei doi au fost gasiti in locuinta, insa nu s-au sesizat fapte de natura penala.

La data de 25.03.2019, pe fondul consumului de alcool, inculpatul XX a mers in camera persoanei vatamate  cu care a avut o discutie  contradictorie si a agresat-o, aceasta cazand pe podea, dupa care inculpatul, profitand de starea in care se afla aceasta i-a introdus degetele  in vagin. Vazand ca  persoana vatamata nu se mai ridica de pe podea si ca prezinta o stare de lesin, inculpatul a apelat Serviciul de Urgenta  112 si a solicitat prezenta ambulantei la fata locului. In aceste conditii, persoana vatamata a fost ridicata din locuinta, din camera sa, de catre lucratorii de la ambulanta, care au transportat-o la spital.

Dupa agresiune, persoana vatamata  YY a fost transportata la Spitalul Orasenesc (...), unde i-au  fost acordate primele ingrijiri  medicale apoi a fost transferata tot la data de 25.03.2019 la Spitalul Judetean de  Urgenta  UPU, unde a  fost internata in perioada (.....) .

Situatia de fapt, rezulta din urmatoarele probe: proces-verbal de consemnare a denuntului, declaratie persoana vatamata, declaratii martori, proces-verbal de cercetare la fata locului si plansa fotografica, fisa de constatari preliminare eliberata de Serviciul Judetean de Medicina Legala Olt.

Prin  incheierea nr. (....) s-a constatat competenta instantei in solutionarea cauzei, legalitatea sesizarii instantei cu rechizitoriul nr. (....)  al Parchetului de pe langa Judecatoria Corabia  privind pe inculpatul XX, legalitatea administrarii probelor si a efectuarii actelor de urmarire penala si s-a dispus inceperea judecatii cauzei privind pe inculpat.

La data de (....), Primaria (...) a comunicat faptul ca YY a decedat si decesul a fost anuntat de fiica acesteia, ZZ.

Prin serviciul registratura, s-a depus o cerere de constituire de parte civila de catre ZZ in calitate de fiica a autoarei YY si BB in calitate de nepot de fiica. Acestia  aratat ca YY a decedat si se constituie parti civile cu suma de 50.000 lei fiecare, iar ZZ se constituie parte civila si cu suma de 10.000 lei daune materiale reprezentand cheltuieli efectuate cu azilul de batrani, inmormantare si pomeni. S-a anexat la cerere, in copie, certificatul de deces, carte de identitate, acte de stare civila, certificat medical constatator al decesului, bilet de iesire din spital.

La termenul din (...), instanta a dispus efectuarea unei expertize medico-legale pentru a se stabili daca exista legatura de cauzalitate intre leziunile provocate si decesul victimei YY.

La data de (....) a fost depus la dosarul cauzei raportul medico-legal care a concluzionat ca cel mai probabil, intre leziunile traumatice suferite de victima YY si moartea sa nu exista legatura de cauzalitate.

La termenul din (.....) instanta a pus in discutia partilor si apoi, dupa concluziile puse de parti, a procedat la schimbarea incdrarii juridice a faptei din infractiunea prev. si ped. de art. 218 alin. 1 si 3 lit. a) si e) C. pen. in infractiunea prev. si ped. de art. 218 alin. 2 si 3 lit. a) si e) C. pen.

Analizand in mod coroborat mijloacele de proba administrate in cauza, instanta  a retinut ca fapta din data de (....) inculpatul XX a lovit pe victima YY doborand-o la pamant si provocandu-i o fractura  de col femural si leziuni care au necesitat  pentru vindecare un numar de 110-120 zile ingrijiri medicale si in timp ce aceasta se afla cazuta la podea, fiind in imposibilitate de a se apara, i-a introdus degetele in vagin, realizeaza continutul constitutiv al infractiunii de viol prev. si ped.  de art.218 alin. 2 si 3 lit. e C. pen..

De asemenea, datorita faptului ca victima YY, datorita  varstei inaintate, se afla in ingrijirea inculpatului, in sensul ca acesta se ingrija de hrana si alte nevoi ale soacrei sale, se va retine si incidenta prevederii lit. a ) de la art. 218 alin. 3 C. pen.

Codul penal a reglementat infractiunea de viol  pornind de la  ideea de ,,act de penetrare”, astfel incat in continutul  acestei infractiuni se vor include  si actele de penetrare vaginala sau anala indiferent de modalitatea  in care acestea sunt realizate (de pilda, prin introducerea  in vagin, respectiv  in anus  cu obiecte, degete, prin obligarea victimei sa intretina un act sexual cu un animal etc).

Prin urmare, actele de penetrare sexuala  pot fi realizate  nu numai prin  intermediul organului genital masculin, ci si prin orice alte mijloace.

In acest context infractiunea retinuta in sarcina inculpatului este  cea prevazuta de art. 218 alin. 2 si 3 lit. a) si e) C.pen. chiar daca intre inculpat  si victima nu s-a consumat  un raport sexual normal, savarsit  prin constrangere.

Elementul material al laturii obiective al acestei infractiuni consta in efectuarea de catre inculpat a unui act de penetrare vaginala a victimei, fapta fiind savarsita prin constrangerea acesteia si profitand de imposibilitatea sa de a se apara.

Instanta nu va retine apararea inculpatului potrivit careia nu a avut intentia de a introduce degetele in vaginul victimei ci a dorit sa o dezbrace pentru a spala hainele deoarece martorii au relatat faptul ca victima a fost agresata sexual de catre inculpat.

Urmarea imediata a infractiunii care este una complexa consta atat in incalcarea libertatii victimei de a decide cu privire la intretinerea unui act sexual cat si in vatamarea integritatii fizice a victimei, iar legatura de cauzalitate rezulta din materialitatea faptei in cazul infractiunii de viol, iar vatamarea este dovedita cu raportul de expertiza medico-legala nr. (....).

Sub aspectul laturii subiective, fapta de viol descrisa anterior, a fost savarsita cu intentie directa, in sensul ca inculpatul a prevazut rezultatul faptei sale si a urmarit producerea lui prin savarsirea acelei fapte.

Prin urmare, instanta retine ca este dovedita fapta inculpatului si acesta a actionat cu vinovatia prevazuta de lege astfel ca se impune aplicarea unei pedepse .

La individualizarea pedepsei ce va fi aplicata inculpatului instanta va avea in vedere criteriile generale de individualizare prev de art 74 C. pen. respectiv dispozitiile partii generale limitele de pedeapsa fixate in partea speciala, gradul de pericol social al faptelor savarsite , persoana infractorului si atitudinea acestuia in timpul desfasurarii procesului penal.

Din fisa de cazier judiciar rezulta ca inculpatul nu este cunoscut cu antecedente penale.

Cu toate acestea, gravitatea faptei comise de inculpat este una sporita deoarece a fost savarsita fata de o persoana in varsta de 91 de ani, care era soacra sa, deci fiind in relatie de afinitate cu aceasta.

Or, intre rude si afini trebuie sa existe un sentiment de apropiere si pretuire, iar o agresiune fizica si sexuala produce o rezonanta puternic negativa in perceptia  comunitatii.

De asemenea, leziunile produse victimei au fost apreciate ca necesitand un numar de 110-120 zile  ingrijiri medicale ceea ce iarasi confera un pericol sporit faptei.

Chiar si atitudinea procesuala a inculpatului nu poate fi apreciata ca fiind cooperanta in conditiile in care declaratiile acestuia erau oscilante.

 Pentru aceste motive, in baza art. 218 alin. 2 si 3 lit. a) si e) C.pen. si art. 396 alin. 1 si 2 C.proc.pen. va condamna  pe inculpatul XX, la pedeapsa de 8 ani inchisoare pentru savarsirea infractiunii de viol.

In ceea ce priveste pedeapsa complementara, instanta avand in vedere ca aplicarea acestei pedepse este obligatorie potrivit textului incriminator si modalitatea faptica de comitere a infractiunii, in baza art. 67 alin. 1 si 2 C.pen. rap. la art. 66 alin. 1 lit. a, b, d, f, h C.pen. va aplica inculpatului pedeapsa complementara a interzicerii exercitarii urmatoarelor drepturi:

- dreptul de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice; 

- dreptul de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat;

- dreptul de a alege;

- dreptul de a fi tutore sau curator;

- dreptul de a detine, purta si folosi orice categorie de arme,

pe o perioada de 5 ani dupa executarea pedepsei inchisorii, dupa gratierea totala ori a restului de pedeapsa, dupa implinirea termenului de prescriptie a executarii pedepsei sau dupa expirarea termenului de supraveghere a liberarii conditionate.

In baza art. 65 alin. 1 C.pen. rap. la art. 66 alin. 1 lit. a, b, d, f, h, C.pen. va  aplica inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii exercitarii urmatoarelor drepturi:

- dreptul de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice; 

- dreptul de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat;

- dreptul de a alege;

- dreptul de a fi tutore sau curator;

- dreptul de a detine, purta si folosi orice categorie de arme;

de la ramanerea definitiva a prezentei sentinte si pana la executarea sau considerarea ca executata a pedepsei principale.

In baza art.396 alin.2 Cod proc.pen. raportat la art.60 C. pen., executarea pedepsei de 8 ani inchisoare se va face in regim de detentie.

In ceea ce priveste masura preventiva, instanta constata ca prin ordonanta din data de (...) s-a dispus retinerea inculpatului pentru 24 de ore, iar prin incheierea nr. (...) pronuntata de Judecatoria Corabia, s-a dispus arestarea preventiva a inculpatului pentru 30 de zile, de la (....) si pana la (....) inclusiv, masura fiind prelungita prin incheierea nr. (...) pentru inca 30 de zile, de la (...) pana la (...) inclusiv.

Prin incheierea nr. (...), judecatorul de camera preliminara a constatat legalitatea si temeinicia masurii arestarii preventive luate fata de inculpat si a mentinut masura, aceasta fiind verificata si mentinuta prin incheierea nr. (...) pronuntata in dosarul nr. (....), respectiv incheierea nr. (....) pronuntata in dosarul nr. (.....), incheierea nr. (...) .

Prin urmare, in baza art. 404 alin. 4 lit. a si b  si art. 399 C. pr. pen., deduce din pedeapsa aplicata retinerea inculpatului din data de (.....) si arestul preventiv de la (....) la zi si mentine starea de arest preventiv.

In baza art. 7 din Legea nr. 76/2008, va dispune prelevarea de probe biologice de la inculpat, urmand ca, in temeiul art. 5 alin. 5 din Legea nr. 76/2008, inculpatul sa fie informat ca probele biologice recoltate vor fi utilizate pentru obtinerea si stocarea in Sistemul National de Date Genetice Judiciare a profilului sau genetic.

Sub aspectul laturii civile, partea civila  ZZ mostenitoarea partii vatamate YY  s-a constituit parte  civila in cauza penala cu suma de 10.000 lei reprezentand daune materiale , cheltuieli cu azilul de batrani, inmormantare si pomeni si  50.000 lei daune morale, iar partea civila BB s-a constituit parte civila in cauza cu suma de 50.000 lei daune morale.

Partea  civila Spitalul Judetean de Urgente s-a constituit parte civila in cauza cu  suma de 3141,23 lei actualizati la data platii, reprezentand  cheltuielile de spitalizare cu victima YY.

In ceea ce priveste conditiile raspunderii civile a inculpatului instanta retine ca potrivit art. 103 din Legea nr. 71/2011, obligatiile nascute din faptele juridice extracontractuale sunt supuse dispozitiilor legii in vigoare la data producerii ori, dupa caz, a savarsirii lor. Prin urmare, incidente in prezenta cauza sunt dispozitiile art. 1349 alin.1 rap. la art. 1357 C. civ. referitoare la angajarea raspunderii civile delictuale pentru fapta proprie.

Astfel, pentru angajarea raspunderii civile delictuale pentru fapta proprie, in baza art. 1349  alin.1 rap. la art. 1357 C. civ, este necesara indeplinirea cumulativa a urmatoarelor conditii: 1) existenta unei fapte ilicite, 2) existenta unui prejudiciu cert, 3) existenta unui raport de cauzalitate intre fapta ilicita si prejudiciu, 4) existenta vinovatiei celui care a cauzat prejudiciul.

 In raport de situatia de fapt, instanta constata ca sunt indeplinite conditiile raspunderii civile delictuale prevazute de art. 1357 C. civ. savarsirea infractiunii de catre inculpat a produs prejudicii partilor civile, iar intre prejudiciu si fapa ilicita exista legatura de cauzalitate.

Astfel avand in vedere ca admite actiunea civila formulata de Spitalul Judetean de Urgente este dovedita cu inscrisuri, fiind depus la dosar  decontul de cheltuieli privind pe victima YY, va fi admisa actiunea civila formulata de Spitalul Judetean de Urgente (...) si va fi obligat inculpatul la plata catre partea civila la suma de 3141,23 lei actualizati la data platii.

De asemenea, instanta va lua act ca Spitalul Orasenesc nu s-a constituit parte civila in cauza.

In ceea ce priveste cererile de constituire de parti civile formulate de partile civile ZZ si BB, instanta are in vedere art. 1391 C. civ. care prevede ca : „instanta judecatoreasca va putea, de asemenea, sa acorde despagubiri ascendentilor, descendentilor, fratilor, surorilor si sotului, pentru durerea incercata prin moartea victimei, precum si oricarei alte vpersoane care, la randul ei, ar putea dovedi existenta unui asemenea prejudiciu ”, iar cu ZZ este fiica victimei, iar BB este nepot de fiica predecedata si au suferit un prejudiciu moral ca urmare a decesului mamei respectiv bunicii lor, instanta va admite ,in parte, actiunea civila si va obliga inculpatul la plata sumei 20.000 lei cu titlu de daune morale, catre partea  civila ZZ  si 20.000 lei  daune morale  catre partea civila BB .

In ceea ce priveste cererea de acordare a daunelor materiale, instanta o apreciaza intemeiata si va obliga inculpatul la plata sumei de  10.000 lei reprezentand daune materiale catre partea civila ZZ, din probele administrate reiesind ca ea s-a ocupat de inmormantarea si pomenirea victimei.

 In baza art. 404 alin. 4 lit e C.proc.pen. rap. la art. 398 C.proc.pen. cu referire la art. 274 alin. 1 C.proc.pen., instanta va obliga pe inculpat la plata catre stat a sumei de 1700 de lei reprezentand cheltuieli judiciare avansate de stat, din care 700 de lei cheltuieli judiciare din faza de urmarire penala si 1000 de lei cheltuieli judiciare din faza camerei preliminare si de judecata.

In baza art. 404 alin. 4 lit e C.proc.pen. rap. la art. 398 C.proc.pen. cu referire la art. 275 alin. 6 C.proc.pen. cheltuielile judiciare constand in onorariul aparatorului desemnat din oficiu pentru inculpat, doamna avocat (...) (delegatie nr.........) in cuantum de ...... lei raman in sarcina statului.

 Judecatoria Corabia iunie 2020