Tentativă la omor prevăzută de art. 32 alin.1 Cod penal raportat la art. 188 alin. 1 Cod penal cu aplicarea art. 113 alin.3 Cod penal

Sentinţă penală 49 din 25.04.2018


Titlu: tentativă la omor prevăzută de art. 32 alin.1 Cod penal raportat la art. 188 alin. 1 Cod penal cu aplicarea art. 113 alin.3 Cod penal

Tip: sentinţă penală

Nr. speţă: 49

Dată speţă: 25.04.2018

Instituţie: Tribunalul Călăraşi – Secţia penală

Conţinut speţă: Pe rol judecarea cauzei penale privind pe inculpatul  SD, trimis în judecată prin rechizitoriul nr. 322/P/2017 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Călăraşi, pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă la omor prevăzută de art. 32 alin.1 Cod penal raportat la art. 188 alin. 1 Cod penal cu aplicarea art. 113 alin.3 Cod penal.

Dezbaterile au avut loc în şedinţa de la 19 aprilie 2018, fiind consemnate în încheierea de la acea dată care face parte integrantă din prezenta  sentinţă, când, tribunalul având nevoie de timp pentru a delibera, a amânat pronunţarea la data de astăzi, 25.04.2018.

INSTANŢA

Asupra cauzei penale  de faţă;

Prin rechizitoriul nr. 66/P/2018 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Călăraşi, înregistrat la această instanţă la data de 02.03.2018, sub nr. 327/116/2018,  a fost trimis în judecată inculpatul SD – pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă la omor prevăzută de art. 32 alin.1 Cod penal raportat la art. 188 alin. 1 Cod penal cu aplicarea art. 113 alin.3 Cod penal.

S-a reţinut,  în fapt că, la data de 24.01.2018, în timp ce se afla în incinta stadionului din municipiul Călărași, județul Călărași, folosind un cuţit tip briceag, instrument vulnerant apt, in abstracto, să producă decesul unei persoane, a lovit pe persoana vătămată ... cu intensitate în zona capului şi a abdomenului, zone vitale, cu consecinţa unor grave leziuni (plagă prin înjunghiere cu penetrare musculară flanc stâng abdominal şi afectarea unei surse arteriale; plagă contuză perioculară stânga) ce pot data din 24.01.2018, s-au putut produce prin acţiunea unui corp dur cu muchie/vârf ascuţit – pentru leziunea de la nivel abdominal şi prin acţiunea unui corp dur cu suprafaţa neregulată în cazul leziunii de la nivelul extremităţii cefalice, necesită 13-15 zile de îngrijiri medicale şi au pus în primejdie viaţa victimei, potrivit raportului de expertiză medico-legală nr. 305/A1-D/22 din 05.02.2018 emis de Serviciul de Medicină Legală Călăraşi, întrunește  elementele constitutive ale infracţiunii de tentativă la omor prevăzută de art. 32 alin.1 Cod penal raportat la art. 188 alin. 1 Cod penal cu aplicarea art. 113 alin.3 Cod penal.

 Lovirea persoanei vătămate ... cu un cuţit în zona capului şi a abdomenului, acţiune care a fost dusă până la capăt, dar nu a produs rezultatul prevăzut de lege pentru existenţa infracţiunii de omor din motive independente de voinţa inculpatului, caracterizează din punctul de vedere al laturii obiective elementul material al unei tentative la infracţiunea de omor prevăzută de art. 32 alin.1 Cod penal raportat la art. 188 alin.1 Cod penal.

Această situaţie de fapt se probează prin:  proces-verbal de sesizare,  proces-verbal de cercetare a locului faptei,  planşa cuprinzând fotografiile judiciare realizate la faţa locului, proces-verbal de identificare după fotografie și planșa conținând fotografii judiciare,  raportul de expertiză medico-legală nr. 305/A1-D/22 din 05.02.2018 întocmit de Serviciul de Medicină Legală Călăraşi privind vătămările suferite de ...,  fotocopii ale foii de observaţie clinică şi note de calcul aferente cheltuielilor de spitalizare pentru persoana vătămată,  raportul de expertiză medico-legală nr. 309/A1-D/23 din 30.01.2018 întocmit de Serviciul de Medicină Legală Călăraşi privind pe inculpatul minor SD,  raportul de expertiză medico-legală psihiatrică nr.  363/A1-P/29 întocmit la data de 16.02.2018  de Serviciul de Medicină Legală Călăraşi,  declaraţii suspect și inculpat,  declaraţii martori,  declaraţii persoană vătămată și parte civilă.

La data de  02.04.2018, întrucât nu s-au formulat cereri şi excepţii, instanţa a constatat legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriu nr. 66/P/2018, privind pe inculpatul SD, a administrării probelor şi a efecutării actelor de urmărire penală, dispunându-se începerea judecării cauzei, încheiere ce a rămas definitivă prin necontestare.

În şedinţa din 19 aprilie 2018,  inculpatul SD a invederat că înţelege să se judece în procedură simplificată, recunoscând în totalitate infracţiunea aşa cum a fost reţinută în rechizitoriu, pe baza probelor administrate în faza de urmărire penală.

Faţă de această poziţie a inculpatului, instanţa analizând actele şi lucrările dosarului, probele administrate în cauză, reţinere următoarea situaţie de fapt:

La data de 24.01.2018, în jurul orelor 16,49, organele de poliţie din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Călăraşi - Serviciul de Investigații Criminale au fost sesizate cu privire la faptul că în timp ce se afla în incinta stadionului din municipiul Călărași, județul Călărași, numitul ... a fost înjunghiat cu un cuţit în zona abdominală, cauzându-i-se leziuni care au necesitat internarea la Spitalul Județean Călărași.

Urmare acestei sesizări, cu prilejul cercetării locului faptei, organele de poliţie au identificat locul producerii agresiunii, situat în incinta stadionului municipal Călăraşi, pe aleea de lângă un patinoar, unde au fost găsite pete de culoare brun-roşcată ce par a fi de sânge.

Prin ordonanța din data de 24.01.2018 s-a dispus în temeiul art.132 al. (2) din Codul de procedură penală identificarea de către persoana vătămată ... a agresorului care la data de 24.01.2018, în incinta stadionului din municipiul Călărași, județul Călărași, i-a aplicat lovituri cu un cuţit în zona capului şi a abdomenului. 

 Activitățile procedurale au fost consemnate în procesul-verbal întocmit la data de 24.01.2018, persoana vătămată ... indicându-l ca autor al faptei pe inculpatul minor SD, principalele momente fiind fixate prin fotografii judiciare.

În faza de urmărire penală, a fost audiat în calitate de persoană vătămată, ... care  a declarat că la data de 24.01.2018 a mers în parcarea de la magazinul Kaufland, unde l-a întâlnit pe un minor poreclit Căpăţână şi identificat ulterior ca fiind ..., pe care l-a întrebat dacă vrea să joace barbut, iar acesta a acceptat. 

A mai arătat că au hotărât să joace barbut în incinta stadionului, pe aleea de lângă patinoarul dezafectat, loc în care au fost însoţiţi de alţi doi băieţi, despre care cunoştea că sunt fraţi. După circa o oră în care persoana vătămată ... a jucat barbut cu unul dintre fraţi, care era îmbrăcat cu un hanorac de culoare albastră, vestă de culoare neagră şi care purta un fes, persoana vătămată a pierdut la joc suma de 130 lei. Persoana vătămată a arătat că fratele celui cu care juca barbut şi minorul poreclit Căpăţână au asistat iniţial la jocul lor şi la un moment dat au părăsit curtea stadionului. Persoana vătămată ... a precizat că după ce a pierdut la jocul de barbut suma de 130 lei, i-a cerut partenerului de joc să joace în continuare, urmând să revină cu bani de acasă pentru a continua jocul, iar când s-a ridicat să plece, tânărul respectiv  l-a lovit din spate cu un cuţit în zona capului, deasupra urechii stângi, şi când s-a întors către el, a fost lovit cu cuţitul în zona abdominală stângă, ulterior tânărul părăsind curtea stadionului pe poarta principală. Persoana vătămată ... a mai arătat că după ce a pierdut banii la jocul de barbut, nu a avut nicio altercaţie cu inculpatul minor SD, nu l-a lovit, nu i-a cerut banii sau telefonul şi nici nu i-a băgat mâna în buzunar pentru a încerca  să-i ia banii sau telefonul.

Martorul ... a declarat că la data de 24.01.2018 l-a observat pe ..., pe care îl cunoştea, ieşind din curtea stadionului şi deplasându-se spre magazinul Kaufland. Martorul ... a arătat că a intrat în curtea stadionului şi după aproximativ 5 minute, în timp ce se afla la aproximativ 10 metri de poarta principală, a observat un bărbat care se afla lângă patinoar şi striga după ajutor, avea sânge pe faţă şi se ţinea cu ambele mâini de abdomen, spunând că a fost înjunghiat, împrejurare în care martorul a anunţat organele de poliţie.

Martorul ... a declarat că la data de 24.01.2018 a mers împreună cu fratele său SD în parcarea magazinului Kaufland, unde s-au întâlnit cu ..., poreclit Căpăţână. Martorul ... a arătat că la un moment dat a venit un bărbat pe nume Alex, care i-a cerut lui ... să meargă să joace barbut împreună, iar el împreună cu SD i-au însoţit pe cei doi în incinta stadionului municipal, în zona patinoarului. Martorul a precizat că iniţial au jucat toţi patru barbut, iar apoi el şi ... au plecat, rămânând să joace barbut SD cu numitul Alex. Martorul ... arată că la un moment dat, când se afla pe Bulevardul Republicii, l-a observat pe fratele său SD care fugea dinspre intrarea în stadion către el, iar când s-au întâlnit, fratele său i-a spus că a câştigat toţi banii pe care îi avusese Alex, îşi recuperase şi telefonul pe care îl pusese iniţial miză, însă numitul Alex s-ar fi dat la el pentru a-i lua banii şi telefonul, iar de frică SD ar fi scos un briceag, cu care l-ar fi lovit pe Alex. Martorul ... a arătat că pe drumul către casă a văzut asupra fratelui său SD un briceag cu mâner de plastic de culoare maro, iar când au ajuns la locuinţa lor din satul Tonea, SD i-a spus că a ascuns briceagul cu care înjunghiase victima.

 Martorul ... a relatat similar evenimentele, arătând că la propunerea lui ..., a mers împreună cu ... şi SD în incinta stadionului municipal, în zona patinoarului, unde au jucat barbut, iar la un moment dat, posibil în jurul orei 16,  el şi ... au plecat şi în afara stadionului s-au despărţit. Martorul ... a arătat că după circa 15 minute, în timp ce se afla în parcarea magazinului Kaufland, în zona cărucioarelor, i-a văzut alergând pe ... şi SD, iar acesta din urmă i-a spus că s-a bătut cu ... şi l-a sfătuit şi pe el să fugă. Martorul ... a arătat că în ziua de 24.01.2018 nu a văzut asupra lui SD vreun briceag, însă cunoaşte că acesta purta de obicei asupra sa un briceag cu lamă de 10 centimetri, pe care i-l arătase în luna decembrie 2017.

Din procesul-verbal încheiat la data de 24.01.2018 reiese că numita ..., bunica numitului SD, a predat organelor de poliţie un cuţit tip briceag în lungime de 15 cm, cu lama de 7 cm şi mânerul de 8 cm, confecţionat din material inoxidabil de culoare argintiu, mânerul prezentând două inserţii din lemn de culoare maro.

În faza de urmărire penală, inculpatul a  recunoscut că l-a înjunghiat cu un cuţit pe ..., motivând că acesta ar fi încercat să-i ia banii câştigaţi la jocul de noroc, aspect nedovedit în cauză, precizând următoarele: „ (..) L-am împins şi eu şi cu mâna dreaptă am scos din buzunar un briceag din inox cu mâner maro şi l-am lovit pe ... mai întâi în zona ochiului şi apoi l-am lovit din nou cu briceagul în stomac. Arăt că în timp ce eu îl loveam cu briceagul, ... mă înjura şi ţipa, iar eu după ce l-am înjunghiat,  l-am lăsat în stadion şi am fugit. La altercația din stadion nu au fost de față alte persoane (..) Briceagul cu care înjunghiasem victima l-am ascuns la locuinţa bunicii mele, ..., în toaleta din spatele curţii, la acoperiş (..)”.

Şi în faza de judecată inculpatul a recunoscut în integralitate infracţiunea aşa cum a fost reţinută în rechizitoriu, solicitând ca judecarea să se efectueze în baza procedurii simplificate.

Inculpatul minor a fost examinat medico-legal imediat după săvârşirea faptei, din raportul de expertiză medico-legală nr. 309/A1-D/23 din 30.01.2018 emis de Serviciul de Medicină Legală Călăraşi rezultând că la examenul obiectiv medico-legal al numitului SD nu s-au constatat leziuni traumatice.

Raportul de expertiză medico-legală psihiatrică nr.  363/A1-P/29 întocmit la data de 16.02.2018 de Serviciul de Medicină Legală Călăraşi concluzionează că inculpatul minor SD a avut discernământul faptelor sale prezent la data de 24.01.2018 (în momentele comiterii infracţiunii), având capacitatea de apreciere critică a conţinutului şi consecinţelor faptelor sale prezentă.

Din raportul de expertiză medico-legală nr. 305/A1-D/22 din 05.02.2018 emis de Serviciul de Medicină Legală Călăraşi rezultă că persoana vătămată ... a prezentat la examenul obiectiv leziuni (plagă prin înjunghiere cu penetrare musculară flanc stâng abdominal şi afectarea unei surse arteriale; plagă contuză perioculară stânga) ce pot data din 24.01.2018,  care s-au putut produce prin acţiunea unui corp dur cu muchie/vârf ascuţit – pentru leziunea de la nivel abdominal şi prin acţiunea unui corp dur cu suprafaţa neregulată în cazul leziunii de la nivelul extremităţii cefalice, necesită 13-15 zile de îngrijiri medicale şi au pus în primejdie viaţa victimei, însă nu constituie un prejudiciu estetic grav şi permanent şi nu se încadrează în noţiunea de infirmitate.

Coroborând declaraţiile martorilor audiaţi în cauză şi actele medicale și medico-legale aflate la dosarul cauzei cu declaraţiile inculpatului şi ale persoanei vătămate, se constată că inculpatul a aplicat victimei în zone vitale lovituri cu un cuțit, instrument vulnerant apt, in abstracto, să producă decesul unei persoane, lovituri a căror intensitate a fost extrem de ridicată, acestea cauzând o plagă prin înjunghiere cu penetrare musculară flanc stâng abdominal şi afectarea unei surse arteriale, care a generat o sângerare abundentă şi a pus în primejdie viaţa victimei.

Această situaţie de fapt, se probează prin:  proces-verbal de sesizare,  proces-verbal de cercetare a locului faptei,  planşa cuprinzând fotografiile judiciare realizate la faţa locului,  proces-verbal de identificare după fotografie și planșa conținând fotografii judiciare,  raportul de expertiză medico-legală nr. 305/A1-D/22 din 05.02.2018 întocmit de Serviciul de Medicină Legală Călăraşi privind vătămările suferite de ...,  fotocopii ale foii de observaţie clinică şi note de calcul aferente cheltuielilor de spitalizare pentru persoana vătămată,  raportul de expertiză medico-legală nr. 309/A1-D/23 din 30.01.2018 întocmit de Serviciul de Medicină Legală Călăraşi privind pe inculpatul minor SD,  raportul de expertiză medico-legală psihiatrică nr.  363/A1-P/29 întocmit la data de 16.02.2018  de Serviciul de Medicină Legală Călăraşi,  declaraţii suspect și inculpat,  declaraţii martori, declaraţii persoană vătămată și parte civilă.

A fost întocmit  de către Serviciul de Probaţiune Călăraşi referatul nr. 1657/20.02.2018 privind evaluarea inculpatului minor SD, în care s-a reţinut că factorii care au favorizat comportamentul infracţional al minorului au fost: dorinţa de a obţine resurse financiare în mod facil şi petrecerea timpului într-un mod neconstructiv împreună cu grupul de prieteni, precum şi lipsa unei supravegheri eficiente din partea părinţilor faţă de activităţile desfăşurate de către minor în timpul liber. Totodată, Serviciul de Probaţiune Călăraşi a estimat că riscul ca inculpatul minor să mai comită şi alte infracţiuni este mediu întrucât, deşi minorul recunoaşte şi regretă săvârşirea faptei penale reţinute în sarcina sa şi are planuri de viitor concrete cu privire la traseul său educaţional, pe fondul lipsei de supraveghere din partea părinţilor şi a resurselor financiare insuficiente, acesta poate repeta comportamentul infracţional.

Faţă de această situaţie de fapt, instanţa constată că, în drept, fapta inculpatului minor SD, care la data de 24.01.2018, în timp ce se afla în incinta stadionului din municipiul Călărași, județul Călărași, folosind un cuţit tip briceag, instrument vulnerant apt, in abstracto, să producă decesul unei persoane, a lovit pe persoana vătămată ... cu intensitate în zona capului şi a abdomenului, zone vitale, cu consecinţa unor grave leziuni (plagă prin înjunghiere cu penetrare musculară flanc stâng abdominal şi afectarea unei surse arteriale; plagă contuză perioculară stânga) ce pot data din 24.01.2018, s-au putut produce prin acţiunea unui corp dur cu muchie/vârf ascuţit – pentru leziunea de la nivel abdominal şi prin acţiunea unui corp dur cu suprafaţa neregulată în cazul leziunii de la nivelul extremităţii cefalice, necesită 13-15 zile de îngrijiri medicale şi au pus în primejdie viaţa victimei, potrivit raportului de expertiză medico-legală nr. 305/A1-D/22 din 05.02.2018 emis de Serviciul de Medicină Legală Călăraşi, întrunește  elementele constitutive ale infracţiunii de tentativă la omor prevăzută de art. 32 alin.1 Cod penal raportat la art. 188 alin. 1 Cod penal cu aplicarea art. 113 alin.3 Cod penal.

La individualizarea pedepsei, instanţa are în vedere circumstanţele reale în care a fost săvârşită fapta, modalitatea şi împrejurările comiterii acesteia (inculpatul a lovit victima în zone vitale cu un instrument apt să producă leziuni vitale şi cu o intensitate ridicată care a condus la producerea unor leziuni care au pus în primejdie viaţa victimei), circumstanţele personale ale inculpatului – minor, lipsit de antecedente penale, atitudinea sinceră de recunoaştere şi regret, nefiind de acord cu achitarea prejudiciului solicitat de partea vătămată ..., ci doar cu prejudiciul Spitalului Judeţean de Urgenţă Călăraşi, precum şi criteriile generale de individualizare a pedepsei prev. de art. 74 C.p.

De asemenea, la individualizare, instanţa mai are în vedere şi referatul întocmit de Serviciul de Probaţiune Călăraşi din care rezultă că factorii care au favorizat comportamentul infracţional al minorului au fost dorinţa de a obţine resurse financiare în mod facil, petrecerea timpului într-un mod neconstructiv precum şi lipsa unei supravegheri ineficiente din partea părinţilor, astfel că riscul estimat ca inculpatul minor să mai comită şi alte infracţiuni este mediu, întrucât deşi recunoaşte şi regretă fapta, pe fondul lipsei de supraveghere din partea părinţilor şi a resurselor financiare insuficiente, acesta poate repeta comportamentul infracţional.

Cuantumul pedepsei aplicat inculpatului minor corespunde întrutotul gradului de pericol social al faptei şi inculpatului, urmărindu-se astfel formarea unei atitudini corecte faţă de drept şi faţă de regulile de convieţuire socială.

Urmează ca în baza art.125 Cod penal, cu aplicarea art. 396 alin.10 C.p.p. aplică inculpatului minor SD  -,  măsura educativă a internării într-un centru de detenţie pe o durată de 5 ani pentru săvârşirea infracţiunii prevăzută de art. 32 alin. 1 C.p. rap. la art.  188 alin.1 Cod penal,  cu aplicarea art.113 alin.3 Cod penal.

Va menţine starea de arest a inculpatului minor şi în baza art.72 Cod penal scade din durata măsurii educative a internării într-un centru de detenţie perioada reţinerii şi arestării preventive de la 25.01.2018,  la zi.

Va admite cererea de despăgubiri civile formulată de partea civilă Spitalul Judeţean de Urgenţă Călăraşi şi obligă pe inculpatul minor, în solidar cu părţile responsabile civilmente ... şi .... către această parte civilă, la plata sumei de 4172,23 lei, reprezentând c/valoarea cheltuielilor de spitalizare, cu partea vătămată ......

În ceea ce priveşte cererea de despăgubiri civile formulată de partea civilă ..., în cursul urmăririi penale, solicitând obligarea inculpatului la 60.000 lei daune morale, instanţa o apreciază ca fiind prea mare în raport de suferinţa fizică şi psihică produsă prin faptă, având în vedere de asemenea şi nr. de zile de îngrijiri medicale de 13-15 zile.

Totodată, se are în vedere şi faptul că nu i-a fost afectată capacitatea de muncă, acesta făcând cunoscut instanţei că, începând din data de 31.03.2018, pleacă din ţară la muncă în străinătate, motiv pentru care urmează a admite în parte cererea de despăgubiri civile formulată de partea civilă ... şi obligă pe inculpatul minor, în solidar cu părţile responsabile civilmente ... şi ..., la plata sumei de 20.000 lei despăgubiri morale către această parte civilă.

În baza art.112 lit.b. Cod penal va  dispune confiscarea specială în folosul statului de la inculpatul minor a unui cuţit tip briceag, cu o lungime de 15 cm, precum şi a obiectelor sigilate şi ambalate în trei colete (Anexa 1, Anexa 2 şi Anexa 3) şi înregistrate sub nr.3/2018 în Registrul de corpuri delicte al Tribunalului Călăraşi.

În baza art.274 al.3 Cod procedură penală  va obliga pe inculpatul minor în solidar cu părţile responsabile civilmente  la 900 lei cheltuieli judiciare către stat.

Suma de 520 lei reprezentând onorariu apărător oficiu ..., în faza de urmărire penală, se avansează din fondurile MJ.

Suma de 260 lei reprezentând onorariul apărător oficiu ..., în faza de judecată, se avansează din fondurile MJ.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE

În baza art.125 Cod penal, cu aplicarea art. 396 alin.10 C.p.p. aplică inculpatului minor SD  - măsura educativă a internării într-un centru de detenţie pe o durată de 5 ani pentru săvârşirea infracţiunii prevăzută de art. 32 alin. 1 C.p. rap. la art.  188 alin.1 Cod penal,  cu aplicarea art.113 alin.3 Cod penal.

Menţine starea de arest a inculpatului minor şi în baza art.72 Cod penal scade din durata măsurii educative a internării într-un centru de detenţie perioada reţinerii şi arestării preventive de la 25.01.2018,  la zi.

Admite cererea de despăgubiri civile formulată de partea civilă Spitalul Judeţean de Urgenţă Călăraşi şi obligă pe inculpatul minor, în solidar cu părţile responsabile civilmente ... şi ..., către această parte civilă, la plata sumei de 4172,23 lei, reprezentând c/valoarea cheltuielilor de spitalizare, cu partea vătămată ....

Admite în parte cererea de despăgubiri civile formulată de partea civilă ... şi obligă pe inculpatul minor, în solidar cu părţile responsabile civilmente ... şi ..., la plata sumei de 20.000 lei despăgubiri morale către această parte civilă.

În baza art.112 lit.b. Cod penal dispune confiscarea specială în folosul statului de la inculpatul minor a unui cuţit tip briceag, cu o lungime de 15 cm, precum şi a obiectelor sigilate şi ambalate în trei colete (Anexa 1, Anexa 2 şi Anexa 3) şi înregistrate sub nr.3/2018 în Registrul de corpuri delicte al Tribunalului Călăraşi.

În baza art.274 al.3 Cod procedură penală obligă pe inculpatul minor în solidar cu părţile responsabile civilmente  la 900 lei cheltuieli judiciare către stat.

Suma de 520 lei reprezentând onorariu apărător oficiu ..., în faza de urmărire penală, se avansează din fondurile MJ.

Suma de 260 lei reprezentând onorariul apărător oficiu ..., în faza de judecată, se avansează din fondurile MJ.

Cu apel în 10 zile de la comunicare.

Pronunţată în şedinţa camerei de consiliu de la 25 aprilie 2018.

Preşedinte, Grefier,