Revizuire sentință penală. Respinsă ca inadmisibilă

Sentinţă penală 114 din 19.06.2019


Revizuire sentință penală. Respinsă ca inadmisibilă

Cuprins pe materii: Drept penal. Drept procesual penal.

Judecătoria Târgu Bujor, secţia penală, sentinţa penală nr. 114/19.06.2019

Prin cererea de revizuire, înregistrată pe rolul Judecătoriei T B, sub număr unic de dosar ....../2018, condamnatul B E a solicitat revizuirea sentinţei penale prin care a fost condamnat la o pedeapsă de 1 an şi 3 luni închisoare.

Cererea nu a fost motivată în drept şi  în drept.

Instanţa a dispus ataşarea dosarului de fond nr. ...../2012 al Judecătoriei T B.

Prin sentinţa penală nr. 60 din 30.04.2014  pronunţată de Judecătoria TB s-a dispus:

În baza art. 262 alin. 2 lit. b Cod penal cu aplicarea art. 5 Cod penal, a fost condamnat inculpatul B E,  la pedeapsa închisorii de 1 (unu) an, pentru săvârşirea infracţiunii de trecere frauduloasă a frontierei de stat.

În baza art. 83 Cod penal (1968) s-a dispus revocarea suspendării condiţionate a executării pedepsei închisorii în cuantum de 3 (trei) luni aplicată condamnatului B E  prin sentinţa penală nr. 267/07.07.2010 a Judecătoriei T B, definitivă la 14.09.2010 prin neapelare, şi în consecinţă, s-a dispus executarea în întregime a acestei pedepse alături de pedeapsa de 1 (unu) an închisoare, stabilită în prezenta cauză, în total 1 an şi 3 luni închisoare.

În baza art. 67 alin. 1 Cod penal s-a interzis inculpatului ca pedeapsă complementară drepturile prevăzute la art. 66 alin. 1 lit. a), b) Cod penal  pe o durată de 1 an.

În baza art. 65 alin. 1 Cod penal s-a interzis inculpatului ca pedeapsă accesorie drepturile prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a) şi b) Cod penal.

Analizând cererea revizuentului condamnat B E, prin prisma dispoziţiilor legale aplicabile, instanţa constată că este inadmisibilă pentru următoarele considerente:

Cazurile de revizuire sunt expres şi limitativ prevăzute în art. 453 Cod procedură penală conform cărora:

 (1) Revizuirea hotărârilor judecătoreşti definitive, cu privire la latura penală, poate fi cerută când:

a) s-au descoperit fapte sau împrejurări ce nu au fost cunoscute la soluţionarea cauzei şi care dovedesc netemeinicia hotărârii pronunţate în cauză;

b) hotărârea a cărei revizuire se cere s-a întemeiat pe declaraţia unui martor, opinia unui expert sau pe situaţiile învederate de un interpret, care a săvârşit infracţiunea de mărturie mincinoasă în cauza a cărei revizuire se cere, influenţând astfel soluţia pronunţată;

c) un înscris care a servit ca temei al hotărârii a cărei revizuire se cere a fost declarat fals în cursul judecăţii sau după pronunţarea hotărârii, împrejurare care a influenţat soluţia pronunţată în cauză;

d) un membru al completului de judecată, procurorul ori persoana care a efectuat acte de urmărire penală a comis o infracţiune în legătură cu cauza a cărei revizuire se cere, împrejurare care a influenţat soluţia pronunţată în cauză;

e) când două sau mai multe hotărâri judecătoreşti definitive nu se pot concilia;

f) hotărârea s-a întemeiat pe o prevedere legală care, după ce hotărârea a devenit definitivă, a fost declarată neconstituţională ca urmare a admiterii unei excepţii de neconstituţionalitate ridicate în acea cauză, în situaţia în care consecinţele încălcării dispoziţiei constituţionale continuă să se producă şi nu pot fi remediate decât prin revizuirea hotărârii pronunţate.

Potrivit disp. art. 455 alin. 1 Cod procedură penală „(1) Pot cere revizuirea:  a) părţile din proces, în limitele calităţii lor procesuale; b) un membru de familie al condamnatului, chiar şi după moartea acestuia, numai dacă cererea este formulată în favoarea condamnatului”

Art. 456 Cod procedură penală prevede în alin. 2 că „cererea se formulează în scris şi trebuie motivată, cu arătarea cazului de revizuire pe care se întemeiază şi a mijloacelor de probă în dovedirea acestuia”.

Întrucât revizuentul nu a arătat cazul de revizuire pe care se întemeiază, constatând neîndeplinirea condiţiilor prevăzute de art.  459 alin. 3 Cod procedură penală, în temeiul alin. 5 al aceluiaşi articol, instanţa va respinge cererea de revizuire ca inadmisibilă.

Văzând şi disp. art. 275 alin. 2 Cod procedură penală.