Lovirea sau alte violenţe prev. de art.193 Cod penal. Amânarea aplicării pedepsei

Sentinţă penală 142 din 06.08.2019


Lovirea sau alte violenţe  prev. de art.193 Cod penal. Amânarea aplicării pedepsei

Cuprins pe materii: Drept penal. Drept procesual penal.

Judecătoria Târgu Bujor, secţia penală, sentinţa penală nr. 142/06.08.2019

 

Prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria T  B  nr. 1....0/P/2017 a fost trimis în judecată inculpatul G C, cercetat în stare de libertate sub aspectul săvârşirii infracţiunii de de lovire sau alte violenţe, prev. de disp.  art. 193 alin.2 Cod, cauza fiind înregistrată pe rolul Judecătoriei Tîrgu Bujor sub nr. ...../2018.

În actul de sesizare a instanţei s-a reţinut următoarea situaţie de fapt: în data de 10.12.2017 persoana vătămata a mers la terenul sau agricol din extravilanul satului F, jud. G, însoţit de concubina sa, martora C A G si fratele sau, martorul D T, pentru a verifica starea terenului sau agricol. Acolo i-a găsit pe inculpatul G C si pe martorul C G, care păsteau oile pe terenul sau si pe alt teren învecinat, apartinand inculpatului. Când persoana vătămata s-a îndreptat către inculpat pentru a-i atrage atenția ca paste oile pe terenul sau, acesta a lovit-o in zona fetei si a mâinii drepte cu un obiect contondent alungit (băț), provocându-i leziuni ce au necesitat pentru vindecare 3-4 zile de îngrijiri medicale.

Pe parcursul urmăririi penale au fost administrate următoarele mijloace de probă: declarație persoană vătămată; certificat medico-legal din care rezultă cele 3-4 zile de îngrijiri medicale necesare vindecării leziunilor suferite de către persoana vătămată; declarații inculpat; declarații martori; procese verbale întocmite de către organele de urmărire penală; Proces verbal de verificare în baza de date.

La termenul de judecată din data de 11.06.2019, înainte de începerea cercetării judecătoreşti, instanţa a pus în vedere inculpatului G C prevederile art. 374, 375, 396 alin. 10 Cod proc.pen, acesta declarând că doreşte parcurgerea acestei proceduri şi  recunoaşte fapta reţinută în sarcina sa.

Instanţa a încuviinţat parcurgerea procedurii simplificate de către inculpat.

La solicitarea instanţei, la dosarul cauzei s-a depus fişa de cazier judiciar a inculpatului G C.

Analizând probatoriul administrat în cauză, instanţa reţine următoarele:

Situaţia de fapt:

În data de 10.12.2017, lucrătorii postului de Politie F au fost sesizați prin plângere orală (consemnată în proces verbal) de către persoana vătămată D V, cu privire la faptul ca in aceeași data a fost lovit cu un băț de consăteanul sau, inculpatul G C.

Ulterior, persoana vătămata a anexat la dosar certificatul medico-legal nr. 1361/A2-D/11.12.2017, din care rezulta ca a suferit leziuni care au necesitat 3-4 zile de îngrijiri medicale pentru vindecare.

Din cercetările efectuate de organele de urmărire penala a rezultat ca la data de 10.12.2017 persoana vătămata a mers la terenul sau agricol din extravilanul satului F , jud. G , insotit de concubina sa, martora C  A G  si fratele sau, martorul D  T , pentru a verifica starea terenului sau agricol.

Acolo i-a găsit pe inculpatul G  C  si pe martorul C  G , care pasteau oile pe terenul sau si pe alt teren învecinat, aparținând inculpatului.

Când persoana vătămata s-a îndreptat către inculpat pentru a-i atrage atenția ca paste oile pe terenul sau, acesta a lovit-o in zona fetei si a mâinii drepte cu un obiect contondent alungit (băț), provocându-i leziuni ce au necesitat pentru vindecare 3-4 zile de îngrijiri medicale.

Cu ocazia audierii inculpatului, acesta si-a recunoscut fapta, însa a invocat, în mod neîntemeiat, incidența atenuantei legale a provocării de către persoana vătămata.

Starea de fapt mai sus redată este confirmată şi întărită de cuprinsul declaraţiei martorilor C  G , D  T , C  A  G ,  precum şi de cuprinsul Certificatului medico-legal nr. 1361/A2-D/11.12.2017, din care rezulta ca a suferit leziuni care au necesitat 3-4 zile de îngrijiri medicale pentru vindecare, eliberat de către Serviciul Clinic de Medicină Legală G .

Martorul C G  a declarat cu ocazia audierilor din data de 12.09.2018 că în cursul unei zile din luna decembrie 2017 se afla cu inculpatul cu oile la păscut, pe un teren cultivat cu lucernă. La un moment dat a apărut persoana vătămată împreună cu fratele acesteia D  T  care s-a apropiat de inculpat, reproşându-i faptul că oile pasc pe terenul acestuia. Persoana vătămată l-a întrebat pe inculpat ce caută la teren deoarece lucerna este a sa, iar ulterior, a început s-a apropiat de inculpat pentru a-l determina să plece acasă. În acel moment inculpatul l-a lovit pe numitul D  V  cu un băţ în zona capului o singură dată.

Organul de urmărire penală a fost legal sesizat în cauză prin plângerea formulată (oral) de către persoana vătămată la data de 10.12.2017.

Prin ordonanța organului de cercetare penală din data de 12.12.2017, s-a dispus începerea urmăririi penale in rem pentru savarsirea infractiunii de lovire sau alte violente, prev. de art. 193 alin. (2) din Codul penal.

Prin ordonanta organelor de cercetare penala din data de 24.02.2018, confirmata prin ordonanța procurorului din 26.02.2018, s-a dispus efectuarea in continuare a urmaririi penale fata de inculpatul G  C  pentru savarsirea infractiunii de lovire sau alte violente, prevazuta si pedepsita de art. 193 alin. (2) din Codul penal.

Prin ordonanţa procurorului din data de 15.06.2018, s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva inculpatului G  C pentru săvârşirea infracțiunii de lovire sau alte violențe, prev. de art. 193 alin. (2) din Codul penal.

Încadrarea juridică:

Fapta inculpatului G  C, care, în data de 10.12.2017, în extravilanul sat. F , jud. G , a lovit-o cu un obiect contondent alungit (băț) pe persoana vătămată D  V , în zona zona feței și a mâinii drepte, cauzându-i leziuni care au necesitat 3-4 de îngrijiri medicale întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de lovire sau alte violențe, prev. de art. 193 alin. (2) din Codul penal, atât sub aspectul tipicității obiective cât și sub aspectul tipicității subiective, anume intenție directă, astfel cum rezultă din aplicarea principiului dolus ex re la ansamblul materialului probator administrat în cauză.

Astfel, din probele administrate în cursul urmării penale a rezultat că, prin fapta de lovire a partii vătămată, a fost realizat elementul material al infracţiunii de lovire şi alte violenţe . De asemenea, coroborarea probelor mai sus enunţate a dovedit existenţa unei urmări imediate ce constă în leziuni de violenţă care au putut fi produse prin lovitr cu sorp contondent alungit şi lovire cu mijloc contondent ce au necesitat pentru vindecare un număr de 3-4 zile de îngrijiri medicale precum şi raportul de cauzalitate între elementul material şi urmarea imediată.

În privinţa laturii subiective, inculpatul G  C  a săvârşit infracţiunea de violenţă în familie cu intenţie.

Autorul a săvârşit în mod intenţionat acte specifice de violenţă de natură să îi producă leziuni fizice cu finalitatea zilelor de îngrijire medicale suferite de persoana vătămată.

În raport de gradul de pericol social concret al faptei, având în vedere urmările produse şi cele care s-ar fi putut produce, natura obiectului folosit, intensitatea loviturii aplicate, partea corpului vizată, instanţa apreciază că scopul educativ preventiv al pedepsei poate fi atins prin aplicarea unei pedepse cu închisoarea cu suspendarea pedepsei sub supraveghere.

La individualizarea pedepsei ce urmează a fi stabilită în sarcina inculpatului, instanţa va avea în vedere criteriile generale de individualizare prevăzute de art. 74 C. pen., respectiv împrejurările şi modul de comitere a infracţiunii, precum şi mijloacele folosite, starea de pericol creată pentru valoarea ocrotită, natura şi gravitatea rezultatului produs ori a altor consecinţe ale infracţiunii, motivul săvârşirii infracţiunii şi scopul urmărit, natura şi frecvenţa infracţiunilor care constituie antecedente penale ale infractorului, conduita după săvârşirea infracţiunii şi în cursul procesului penal şi nivelul de educaţie, vârsta, starea de sănătate, situaţia familială şi socială.

Astfel, instanţa se raportează, pe de o parte la urmarea produsă, respectiv, nu doar numărul de îngrijiri medicale de care partea vătămată a avut nevoie, dar şi la relaţia dintre inculpat şi persoana vătămată. Instanţa are în vedere că între inculpat şi persoana vătămată a fost un conflict spontan, zilele de îngrijiri medicale de care a avut nevoie persoana vătămată pentru recuperare.

Cu privire la latura civilă.

 Persoana vătămată D  V  s-a constituit parte civilă cu suma de 20.000 lei din cu titlu de daune morale.

 Instanţa apreciază ca fiind justificată în baza înscrisurilor depuse la dosarul cauzei şi a declaraţiei martorilor, probe administrate în timpul urmăririi penale, acordarea sumei de 2000 lei cu titlu de daune morale, având în vedere suferinţa cauzată părţii civile prin leziunile traumatice produse de inculpat, care i-au afectat negativ participarea la activităţile zilnice şi la viaţa socială.

 Instanţa reţine că orice suferinţă fizică se repercutează inevitabil în planul afectivităţii şi psihicului persoanei vătămate, care suportă astfel, în mod automat, şi o suferinţă psihică.

 La stabilirea daunelor morale, instanţa va avea în vedere ca suma de bani ce urmează a se acorda cu acest titlu să aibă efectele compensatorii pentru victimă şi să nu constituie o amendă excesivă pentru inculpatul care pentru fapta ilicită care a stat la originea suferinţelor psihice a suferit deja o condamnare penală.  De asemenea, instanţa va avea în vedere şi principiul potrivit căruia daunele morale, având drept finalitate compensarea suferinţelor psihice ale victimei, suferinţe  care în sine nu pot fi înlăturate sau vindecate prin prestaţii băneşti, nu se pot constitui în sursă de îmbogăţire fără just temei a părţii civile.

 Or, din perspectiva tuturor acestor aspecte, instanţa apreciază că valoarea daunelor morale solicitate în speţă de către partea civilă este exagerată şi nerezonabilă.

 În raport de împrejurările de fapt anterior reţinute, având în vedere traumele fizice şi psihice suportate de către partea civilă care au afectat negativ participarea victimei la viaţa socială şi de familie, instanţa apreciază că suma de 2000 lei este de natură să compenseze efectul negativ  al faptei ilicite imputabile inculpatului şi pe cale de consecinţă va admite doar în  aceste limite cererea de acordare a daunelor morale.

În ceea ce priveşte daunele materiale, instanţa va respinge acest capăt de cerere ca neîntemeiat, persoana vătămată nu s-a constituit parte civilă pentru prejudiciul material înainte de începerea cercetării judecătoreşti.

 Având în vedere persoana inculpatului care a avut o atitudine sinceră şi cooperantă în tot cursul procesului penal, instanţa apreciază că condamnarea la o pedeapsă cu închisoarea sub supraveghere este suficientă pentru îndreptarea inculpatului şi că acesta nu va mai comite alte infracţiuni, însă este necesară supravegherea conduitei sale pe o perioadă determinată.

Faţă de aceste considerente, instanţa va stabili pentru inculpatul G  C,  pentru săvârşirea infracţiunii de lovire sau alte violenţe, prev. de disp.  art. 193 alin.2 Cod  cu aplicarea art. 396 alin. 10 Cod procedură penală,  o pedeapsă de 9 (nouă) luni  închisoare.

În baza art. 83 C.pen., va dispune amânarea aplicării pedepsei de 9 (nouă) luni  închisoare  închisoare pe un termen de supraveghere de 2 ani, ce se calculează, potrivit art. 89 alin. 2 C.pen., de la data rămânerii definitive a primei hotărâri, respectiv 24.07.2018.

 În baza art. 404 alin 3  teza a II-a C.proc.pen. raportat la art. 85 alin. 1 C.pen., inculpatul va  trebui să respecte următoarele măsuri de supraveghere:

a)să se prezinte la Serviciul de Probaţiune G , la datele fixate de acesta;

b)să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa;

c)să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, precum şi întoarcerea;

d)să comunice schimbarea locului de muncă;

e)să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

În baza art. 404 alin 3 teza a II-a C.proc.pen. raportat la art. 85 alin. 2  şi 3 C.pen., va obliga inculpatul să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 30 de zile în cadrul Primăriei F  sau a Şcolii Gimnaziale F .

Potrivit art. 404 alin. 3 teza finală C.proc.pen., consilierul de probaţiune, pe baza evaluării iniţiale, va decide în care dintre cele două instituţii menţionate în prezenta hotărâre urmează a se executa obligaţia şi tipul de activitate, precum şi îndrumarea inculpatului.

În baza art. 86 alin. 1 şi 2 C.pen., pe durata termenului de supraveghere, datele prevăzute în art. 85 alin. 1 lit. c) - e) se comunică Serviciului de Probaţiune G , iar supravegherea executării obligaţiilor prevăzute în art. 85 alin. 1 lit. a) – c) şi alin. 5 se face de acelaşi serviciu de probaţiune.

În baza art. 404 alin. 2 Cod procedură penală raportat la art. 88 Cod penal, atrage atenţia inculpatului că nerespectarea obligaţiilor stabilite, precum şi săvârşirea de noi infracţiuni poate atrage revocarea amânării şi, pe cale de consecinţă, executarea pedepsei.

Instanţa va admite în parte acţiunea civilă formulată de partea civilă D  V  cu domiciliul în com. F , jud. G .

În baza disp. art. 19 Cod procedură penală rap. la art. 1357 Cod civil va obliga pe inculpat să plătească în părţii civile D  V , suma de 2000 lei cu titlu de daune morale.

Va obliga pe inculpat la plata cheltuielilor de judecată în sumă de 1000 lei (onorariu avocat redus).

În temeiul art. 274 alin. 1 C.proc.pen., va obliga inculpatul G  C  la plata sumei de 300 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de statul român, din care 210 lei în cursul urmăririi penale.