Minori si familie

Sentinţă civilă 16 din 13.01.2020


Cod ECLIECLI:RO:JDBRLD:2020:001.000016

Dosar nr. 6009/189/2019

R O M A N I A

JUDECATORIA BARLAD

JUDB

Sentinta civilaX6/2020

Sedinta publica de la 13 Ianuarie 2020

Instanta constituita din:

INSTANTA

Prin cererea inregistrata la aceasta instanta la data de 11 septembrie 2019 sub nr. de dosar x reclamanta X X-X, in calitate de reprezentant legal al minorilor X X-X si X X a chemat in judecata pe paratul X X, solicitand ca prin hotararea ce se va pronunta sa se dispuna obligarea acestuia la plata pensiei de intretinere pentru cei doi minori, conform nevoilor acestora si posibilitatile materiale ale paratului, cu cheltuieli de judecata.

In motivare a aratat ca au fost casatoriti si din casatorialor au rezultat minorii X X, nascut la X si X X-X, nascut la X.

Sustine ca, ambii minori au domiciliul la ea si tot ea le asigura intretinerea si menajul. Si paratul le ofera sume de bani, dar insuficienti raportat la nevoile minorilor si veniturile sale. Baietii sunt mari, au nevoie de o alimentatie consistenta, haine, incaltaminte, bunuri pentru pregatirea scolara si pentru educatia lor. Paratul este politist, sef de post la comuna X X, jud. X.

Ea este cadru didactic la Scoala Gimnaziala X, comuna X, sat X. Din veniturile sale are de achitat doua rate lunare deoarece a fost nevoita sa faca imprumuturi la banci si sa cumpere un apartament in care sa locuiasca cu copiii. Paratul a ramas in imobilul lor si in toate lucrurile dobandite in timpul casatoriei, urmand sa procedeze si la partajarea acestora.

Cerereaa fost intemeiata in dreptpe dispozitiile art.516, 519, 524, 527 si 529 Cod civil.

A solicitat incuviintarea probei cu inscrisuri si proba cu interogatoriu si a atasat la dosarinsustinerea cereriiadeverintaX623 eliberata de Scoala Gimnaziala X X( fila 3)adeverinta nr. 841eliberata de Liceul Pedagogic X(fila 4),adeverinta venituri emisa de Scala Gimnaziala nr. X sat Xsi copie de pe acte de stare civila (f.6-8)

Ladatade07 octombrie 2019paratul a formulat intampinare prin care a aratat ca estede acord cu actiunea, solicita sa nu fie obligat la plata cheltuielilor de judecata, daca vor fi solicitate, si solicita sa se aiba in vedere, la stabilirea pensiei, de sumele pe care le incaseaza cu titlu de permanenta, fara ore suplimentare si norma de hrana sau banii pentru echipament. Sustine ca, de la momentul despartirii s-a ocupat de cresterea si educarea copiilor incercand sa suplineasca lipsa sa zilnica din viata copiilor prin sume de bani sau produse.

Pe langa banii pe care i-a dat pentru cheltuielile zilnice el a contribuit si in natura intr-o mare masura. Problema reclamantei are un alt substrat, nu are legatura cu pensia de intretinere.

In cauza a fost administrata proba cu inscrisurisi au fost intocmite referate de ancheta psihosociala la domiciliile partilor.

Din analiza actelor si lucrarilor dosarului instanta retine urmatoarele:

Din relatia de casatorie a partilor din prezentul dosar au rezultat minorii X X-X, nascut la data de 28.06.2019si X X, nascut la data de 06.05.2002.

Din referatul de ancheta psihosociala nr. x intocmit de Directia de Asistenta Sociala din cadrul Consiliului Local Municipal Barlad cu referire la reclamanta X X X, se arata ca aceasta este profesor la Scoala Gimnaziala X, sat.X, comuna Xita si realizeaza un venit net lunar in suma de 3500 lei.

X X, fiul, nascut la data de 06.05.2001, este elev in clasa a-XI-a la Liceul Pedagogic „X" Barlad si primeste alocatie de stat pentru copii in suma de 150 lei.

X X, fiul, nascut la data de 28.06.2010, este elev in clasa a-IV-a la Scoala Gimnaziala X Barlad si primeste alocatie de stat pentru copii in suma de 150 lei.

Divortul intre X X X si X X s-a pronuntat in luna august 2018, din cauza neintelegerilor, mama impreuna cu minorii au parasit domiciliul din comuna Xita si s-au mutat in Barlad.

Locuinta apartament, proprietatea doamnei X X X, format din trei camere si dependinte, dotat cu toate utilitatile, corespunzator mobilat, curat intretinut, ofera conditii bune de locuit.

Copiii sunt bine ingrijiti de mama lor, sunt comunicativi, sociabili, atasati de ambii parinti si de familia extinsa ( bunicii materni si paterni).

Din discutiile purtate cu X X X reiese ca tatal X X, contribuie lunar cu sume cuprinse intre 800-1000 lei pentru ingrijirea copiilor.

Din referatul de ancheta psihosociala nr. X intocmit de Primaria comunei X cu referire la paratul X X, nascut la data de 11.04.1975, se arata ca starea de sanatate a membrilor familiei este buna. Locuinta este ocasa este formata din 3 camere, un hol, 1 bucatarie mobilate corespunzator, incalzite cu lemne, curent electric, baie, propietate personala. X Xnu detine teren agricol, nu detineanimale.

Familia X este cunoscuta ca fiind o familie muncitoare.

Prin adeverinta X59.623din 18.10.2019 emisa de Inspectoratul General al Politiei Romane, Inspectoratul de Politie al Judetului X se arata ca venitul net mediu al paratului X X pentru lunile aprilie 2019 - septembrie 2019 sunt in suma de 3500 lei lunar.

Potrivit dispozitiilor art. 402 pct.1 si 2 din Codul civil (Legea nr. 287/2009) „ fiecareparintetrebuiesa contribuie la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala a copiilor, dispozitiile privind obligatia de intretinere prevazute de Titlul V din Codul civil (Legea nr. 287/2009), fiind aplicabile.”

Potrivit art. 524 Cod Civil:” Are drept la intretinere numai cel care se afla in nevoie, neputandu-se intretine din munca sau din bunurile sale” iar potrivit art.529 (1) Intretinerea este datorata potrivit cu nevoia celui care o cere si cu mijloacele celui care urmeaza a o plati.

(2) Cand intretinerea este datorata de parinte, ea se stabileste pana la o patrime din venitul sau lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii si o jumatate pentru 3 sau mai multi copii.

(3) Cuantumul intretinerii datorate copiilor, impreuna cu intretinerea datorata altor persoane, potrivit legii, nu poate depasi jumatate din venitul net lunar al celui obligat.”

Potrivit art. 499 C. civ. „tatal si mama sunt obligati, in solidar, sa dea intretinere copilului lor minor, asigurandu-i cele necesare traiului, precum educatia, invatatura si pregatirea sa profesionala”.

Fata de dispozitii legale citate mai sus, costurile ridicate ale vietii si faptul ca,necesitatile minorilor sunt mari,fiind elevi, instanta apreciaza intemeiata cererea formulata si o va admite urmand sa dispuna obligarea paratului sa contribuie lunar la intretinerea,minorilor X X-X si X X, in cuantum de 1.166 lei lunar, cate 583 lei pentru fiecare minor, de la data de introducerii actiunii, 11.09.2019 si pana la majoratul minorilor.

La calculul cuantumului pensie de intretinere instanta are in vedere cuantumul valorii salariului mediu net lunar de care beneficiaza paratul in suma de 3500 lei, asa cum a fost comunicat deadeverinta X59623din 18.10.2019( f. 28).

In temeiul art. 453 C. proc. civ. urmeaza a se dispune obligarea paratuluisa plateasca reclamantei cheltuieli de judecata in cuantum de 300 lei, reprezentand onorariu de avocat. Instanta apreciaza ca in cauza nu sunt aplicabile dispozitiile art. 454 c. proc. civ, privind exonerarea paratului de la plata cheltuielilor de judecata, avand in in vedere obiectul cauzei, caracterul continuu al obligatiei de intretinere , apreciind astfel ca paratul este de drept in intarziere.

2