Potrivit dispoziţiilor art. 47 din Legea nr. 71/2011 , stabilirea filiaţiei, tăgăduirea paternităţii sau orice alta acţiune privitoare la filiaţie este supusa dispoziţiilor Codului Civil si produce efectele prevăzute de acestea numai in cazul copiilor născuţi după intrarea lui in vigoare. Deoarece minora CAA este născută in anul 2017 legea aplicabila este Noul Cod Civil aşa cum era in vigoare la data naşterii copiilor.
În raport de dispoziţia înscrisă în art. 414 din Codul civil prezumţia de paternitate îl priveşte numai pe copilul născut în timpul căsătoriei. Este de principiu că stabilirea paternităţii din afara căsătoriei se bazează pe o prezumţie relativă deoarece, potrivit art. 426 alin. 2 din Codul civil, „Prezumția este înlăturată dacă pretinsul tată dovedește că este exclus ca el să îl fi conceput pe copil”.
Având în vedere că art. 426 alin. 2 din Codul civil nu distinge între mijloacele probatorii pentru dovedirea filiaţiei din afara căsătoriei rezultă că orice mijloace de probă sunt îngăduite.
Martora IEC a arătat ca că i-a văzut împreună pe reclamantă şi pe parat la domiciliul reclamantei, relația dintre cei doi începând din data de 6 decembrie 2016 şi continuând pană în aprilie 2017 când reclamanta i-a spus paratului că este însărcinată. Martorul propus de parat arata ca între cei doi nu a existat o relaţie serioasă , că reclamanta a rămas o singură noapte în casa paratului.
Reține instanța ca paratul nu neagă existența relațiilor intime dintre el şi reclamantă , paratul afirmă că este imposibil ca el să fie tatăl minorei , deoarece suferă de azoospermie
Având în vedere posibilitățile științei actuale și acuratețea testelor ADN, instanța a încuviințat, la propunerea părții pârâte, efectuarea unei expertize medico-legale, considerând că este impetuos necesar a se recurge la acest mijloc de probaţiune ştiinţific.
Prin urmare a fost efectuată în cauză o expertiză medico-legală de către Institutul de Medicină Legală Iaşi în 15.04.2019 (f. 79,80) ce a avut ca obiectiv stabilirea paternităţii minorei, examen ADN.
Metoda de analiză cuprinde extracţia ADN-ului, cuantificarea ADN-ului , amplificarea ADN-ului, electroforeza capilară, indicându-se indicii de paternitate IP, indicele de paternitate cumulat IPC şi probabilitatea de paternitate PP.
Concluziile raportului de expertiză privind studiul comparativ al profilurilor genetice indică faptul că este exclus ca pârâtul să fie tatăl biologic al minorei.
Aşadar, în măsura în care prin concluziile expertizei pretinsul tatăl este exclus de la paternitatea copilului aceasta expertiză capătă putere probatorie de neînlăturat pe care instanţa nu o poate ignora.
De altfel chiar şi din cuprinsul buletinului de analiză nr. 2607018/19.07.2017 reiese că paratul suferă de azoospermie .
Pentru considerentele expuse, mai sus, instanța va respinge întreaga acțiune ca fiind neîntemeiată.
Cât privește cheltuielile de judecată, respectiv onorariu avocat pentru pârât, în temeiul art. 274 C.pr.civ. instanța va obliga reclamanta prin reprezentant legal să plătească pârâtului suma de 1000 lei cu titlu de cheltuieli de judecată , respectiv onorariu avocat .
În ceea ce privește onorariu expertiză, instanța reținând în cauză dispozițiile art. 18 din OUG nr. 51/2008, potrivit cărora „ cheltuielile pentru care partea a beneficiat de scutiri sau reduceri prin încuviințarea ajutorului public judiciar vor fi puse în sarcina celeilalte părți, dacă aceasta a căzut în pretențiile sale. Partea căzută în pretenții va fi obligată la plata către stat a acestor sume”, va obliga reclamanta prin reprezentant legal să plătească către stat suma de 1800 lei cu titlu de taxă pentru efectuarea expertizei ADN, de la care a fost scutit în urma admiterii în parte a cererii de ajutor public judiciar.
Curtea de Apel Brașov
Acţiune în despăgubiri pentru durata cercetării penale finalizată cu soluţie de scoate de sub urmărire penală.
Judecătoria Sectorul 1 București
Cerere în anulare ordonanţă de plată
Tribunalul Teleorman
Soluţionarea de către judecătorul de drepturi şi libertăţi a unei cereri de inlocuire a măsurii arestării preventive după investirea judecătorului de cameră preliminară. Sancţiunea nulităţii absolute a încheierii
Judecătoria Costești
Pretentii
Curtea de Apel Brașov
Suspendare ordin prefect privind revocarea din funcţia de primar. Efecte raport de constatare a incompatibilităţii întocmit de Agenţia Naţionala de Integritate. Noţiunea de funcţie eligibilă.