Plângere contravenţională

Decizie 10 din 14.01.2020


Cerere de deschidere a procedurii insolvenţei. Desemnare administrator judiciar  provizoriu. Aplicarea şi interpretarea dispoziţiilor art.45 alin.1 lit.d din Legea nr. 85/2014. Având în vedere numărul egal de creditori care au cerut desemnarea aceluiaşi administrator judiciar provizoriu, 2/2, s-a avut în vedere  proximitatea geografică a sediului administratorului judiciar, ceea ce presupune automat cheltuieli de procedură mai mici . Soluția potrivit căreia se va da prioritate creditorului având creanța cu valoarea cea mai mare ( Nicoleta Țăndăreanu – Codul Insolvenței adnotat. Noutăți, examinare comparativă și note explicative. Ed. Universul Juridic, pag. 105 ) nu are o reglementare de lege lata .

 Prin Sentinţa civilă nr.80/31.01.2019 , pronunţată de Tribunalul Arad în dosarul nr. …, a fost admisă în parte cererea formulată de creditorul SC B SRL  împotriva debitorului SC P.F SRL pentru deschiderea procedurii generale de insolvenţă şi, pe cale de consecinţă în temeiul art.70 alin.1 din Legea nr.85/2014 s-a dispus deschiderea procedurii generale de insolvenţă împotriva debitorului SC PF SRL fiind numit administrator judiciar provizoriu  I.B IPURL cu o retribuţie de 3.000 lei, până la prima adunare a generală a creditorilor.

 În privinţa desemnării administratorului judiciar provizoriu, judecătorul sindic reţine  următoarele:

Potrivit art.45  alin.(1) lit.d din Legea nr.85/2014, principalele atribuţii ale judecătorului-sindic, în cadrul prezentului capitol, sunt: desemnarea motivată, după verificarea eventualelor incompatibilităţi, prin sentinţa de deschidere a procedurii, după caz, a administratorului judiciar provizoriu/lichidatorului judiciar provizoriu, solicitat de creditorul care a depus cererea de deschidere a procedurii ori de către debitor, dacă cererea îi aparţine acestuia (…). Dacă creditorii solicită a fi desemnaţi administratori judiciari/lichidatori judiciari diferiţi, judecătorul-sindic va desemna motivat pe unul dintre cei propuşi de aceştia. Desemnarea se va face pentru administrarea procedurii până la confirmarea acestuia în condiţiile legii. Totodată, judecătorul-sindic va fixa onorariul în conformitate cu criteriile stabilite de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 86/2006, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi a atribuţiilor acestuia pentru această perioadă.

Se observă că, atât creditorul declanşator al procedurii SC B SRL cât si creditoarea SC S P SRL au solicitat desemnarea administratorului judiciar  - CITR … SPRL cu sediul …, iar ceilalţi doi creditori SC ,,G I C ,, SRL şi SC,, A,, SRL au indicat în cererile lor desemnarea administratorului  judiciar I.B IPURL cu sediul în … .

Toti  practicienii în insolvenţă propuşi au depus oferte si asigurarea de răspundere .

Trebuie remarcat că Legea nr. 85/2014  nu a preluat prevederea din vechea reglementare- art. 11 alin.1 din Legea nr. 85/2006  în sensul că :

 ,,În caz de conexare se va ţine seama de cererile creditorilor în ordinea mărimii creanţelor sau de cererea debitoarei, dacă nu există o cerere din partea unui creditor ,,

 Deci, soluția potrivit căreia se va da prioritate creditorului având creanța cu valoarea cea mai mare ( Nicoleta Țăndăreanu – Codul Insolvenței adnotat. Noutăți, examinare comparativă și note explicative. Ed. Universul Juridic, pag. 105 ) nu are o reglementare de lege lata .

Având în vedere numărul egal de creditori care au cerut desemnarea aceluiaşi administrator judiciar, 2/2, proximitatea geografică al sediului administratorului judiciar, ceea ce presupune automat cheltuieli de procedură mai mici, va numi administrator judiciar provizoriu pe I B IPURL cu sediul în Arad, care va îndeplini atribuţiile prevăzute de art.58 din Legea nr.85/2014 .

În baza art.38 alin.2 şi alin.4 din OUG nr.86/2006 modificată, a disp art.117 alin.1 lit.a) din Hotărârea nr.2/2017 pentru modificarea și completarea Hotărârii Congresului Uniunii Naționale a Practicienilor în Insolvență din România nr.3/2007 privind aprobarea Statutului privind organizarea și exercitarea profesiei de practician în insolvență și a Codului de etică profesională și disciplină ale Uniunii Naționale a Practicienilor în Insolvență din România, va stabili o retribuţie de 3.000 lei până la prima adunare generală a creditorilor .

( definitivă prin  Decizia nr. 357/A /6 mai 2019, pronunţată de Curtea de Apel Timişoara în dosarul nr. …care a constată că, în mod eronat , apelanta susţine că în speţă nu s-au respectat disp. art. 45 alin. 1 lit. d) din Legea nr. 85/2014, căci acesta nu prevede un criteriu obiectiv de desemnare a practicianului în insolvenţă provizoriu. Totodată, s-a indicat în mod eronat faptul că instanţa trebuia să aibă în vedere disp. art. 57 alin. 2 şi 3 din legea insolvenţei care au în vedere criteriul valoric al creanţelor, deoarece aceste dispoziţii legale fac referire la prima şedinţă a adunării creditorilor şi la creditorii care deţin mai mult de 50% din totalul creanţelor cu drept de vot, creditori care pot să desemneze un administrator judiciar şi să îi stabilească onorariul, însă aceste dispoziţii legale nu pot fi aplicate prin analogie în faza deschiderii procedurii insolvenţei.