Acṭiune în despăgubiri îndreptată împotriva asigurătorului rca.

Sentinţă civilă 1034 din 02.10.2019


Cuprins pe materii: răspunderea asigurătorului RCA.

 Index alfabetic:

-Criterii de apreciere a daunelor morale

-Penalităṭi de întârziere

-Răspundere civilă delictuală

C.civ.: art. 1349 alin.( 1)

Legea nr. 132/2017: art.11 alin.(1), art.22 alin.(6)

Norma nr. 39/2016: art.22 alin.(1)

Tribunalul a avut în vedere, în determinarea cuantumului daunele morale solicitate de reclamant, o serie de criterii conturate jurisprudenţial cum ar fi: consecinţele negative suferite de cel în cauză pe plan fizic şi psihic, importanţa valorilor morale lezate, măsura în care au fost lezate aceste valori şi intensitatea cu care au fost percepute consecinţele vătămării, măsura în care au fost afectate, viaţa profesională, viaţa socială şi viaţa familială a victimei. A stabilit Tribunalul că lipsa forţei şi mobilităţii mâinii stângi îl afectează pe reclamant atât la locul de muncă, cât şi în viaţa de familie,  astfel încât suma de 15.000 Euro este suficientă pentru a reprezenta o compensare a suferinţelor fizice şi morale încercate de acesta.

Tribunalul Galaṭi, secṭia I civilă, sent.civ. nr.1034/02.10.2019

Cauza înregistrată pe rolul Tribunalului Galaṭi are ca obiect obligarea asigurătorului RCA la plata despăgubirilor către reclamant, în urma accidentului rutier produs între autoturismele conduse de acesta şi intervenienta forṭată, X.

Tribunalul a reṭinut că, în dosarul penal s-a efectuat expertiză medico-legală, prin care s-a stabilit că reclamantul a necesitat 95-100 zile de îngrijiri medicale şi că vinovăţia în producerea accidentului aparţine intervenientei forţate.

Reṭinând în drept disp.art.1349 alin.(1) C.civ., Tribunalul a stabilit că , din materialul probator administrat, a rezultat fără putinţă de tăgadă fapta ilicită a intervenientei forţate care, prin nerespectarea regulilor de circulaţie rutieră, a provocat un accident în urma căruia reclamantul a fost vătămat.

In privinṭa, Tribunalul a reţinut că veniturile reclamantului au fost diminuate raportat la salariul pe care îl primea anterior, iar suma reprezentând diferenţa dintre suma primită cu titlu de indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă şi salariul său anterior accidentului, se cuvine a fi acordată în integralitate.

Referitor la daunele morale solicitate, Tribunalul a avut în vedere, în determinarea cuantumului acestora, o serie de criterii conturate jurisprudenţial cum ar fi: consecinţele negative suferite de cel în cauză pe plan fizic şi psihic, importanţa valorilor morale lezate, măsura în care au fost lezate aceste valori şi intensitatea cu care au fost percepute consecinţele vătămării, măsura în care au fost afectate, viaţa profesională, viaţa socială şi viaţa familială a victimei.

A stabilit Tribunalul că lipsa forţei şi mobilităţii mâinii stângi îl afectează pe reclamant atât la locul de muncă, cât şi în viaţa de familie, fiind reṭinută şi o prezumţie judiciară cu privire la suferinţa fizică şi psihică a reclamantului, cauzate de accidentul suferit.

Reṭinând ca fiind îndeplinită şi condiṭia referitoare la raport de cauzalitate între prejudiciul indicat şi fapta ilicită a intervenientului forţat, Tribunalul a apreciat, ṭinând cont şi de caracteristicile concrete ale speţei, că suma de 15.000 Euro este suficientă pentru a reprezenta o compensare a suferinţelor fizice şi morale încercate de reclamant.

In final, referitor la plata de penalităţi de întârziere de 0,2% pe zi de la data introducerii acţiunii şi până la data plăţii efective, Tribunalul a stabilit că, în situaṭia în care asigurătorul RCA nu a primit o hotărâre definitivă cu privire la suma de despăgubire pe care este obligat să o plătească, prejudiciul reprezentat de penalităţile de întârziere solicitate de reclamant nu este unul cert, acest capă de cerere fiind respins, ca nefondat.