Acţiune în contencios-administrativ având ca obiect anulare concurs, promovată de către instituţia publică organizatoare a concursului, respinsă de instanţă ca neîntemeiată

Sentinţă civilă *** din 20.02.2018


Prin acţiunea în contencios administrativ înregistrată la instanţă sub dosar nr. unic de mai sus, reclamantul Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Someş” al judeţului Satu Mare  a chemat în judecată pârâtul  A, solicitând instanţei ca  prin hotărârea ce o va pronunţa în cauză să dispună anularea anunţului de concurs nr. 1/ZZ.LL.2016, Anularea Procesului - verbal nr. 2/ZZ.LL.2016 privind concluziile comisiei de concurs în urma verificării dosarelor de concurs, anularea Procesului-verbal nr. 3/ZZ.LL.2016 privind consemnarea modului de desfăşurare a concursului cu recrutare din sursă externă pentru ocuparea unui post vacant de ofiţer I la Serviciul ... din data de ZZ.LL.2016 şi a Tabelului nominal cu rezultatele obţinute la concursul cu recrutare din sursă externă pentru ocuparea postului vacant de ofiţer I din cadrul Serviciului ... din data de ZZ.LL.2016, anularea concursului organizat de reclamant pentru ocuparea postului de ofiţer 1 din cadrul Serviciului ... - ....

În fapt, reclamantul arată că în baza OMAI nr.II/9585 din 04.10.2016 şi nr.II/9636 din 07.10.2016, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Someş" al judeţului Satu Mare a organizat concurs pentru ocuparea postului de ofiţer I din cadrul Serviciului ... - .... Prin ordinul de zi pe unitate nr. 4/ZZ.LL.2016 emis de inspectorul şef au fost nominalizaţi membrii comisiei de concurs de la nivelul inspectoratului judeţean.

Comisia a întocmit anunţul de concurs nr. 1/ZZ.LL.2016 în care au fost consemnate şi cerinţele specifice postului (pregătire de bază necesară ocupantului postului) pe care trebuie să Ie îndeplinească candidaţii.

Precizează reclamantul faptul că potrivit Metodologiei privind organizarea şi desfăşurarea examenelor/concursurilor pentru ocuparea posturilor vacante în Ministerul Afacerilor Interne, aprobată prin O.m.i.r.a. nr.665/2008, comisia a verificat îndeplinirea de către candidaţi a condiţiilor de participare la concurs şi a stabilit, prin Procesul verbal nr. 2/ZZ.LL.2016 candidaţii care pot participa la concurs.

În urma desfăşurării concursului, A a fost declarat „admis". Modul de desfăşurare a concursului şi rezultatele au fost consemnate în Procesul-verbal nr. 3/ZZ.LL.2016.

Având în vedere că, potrivit dispoziţiilor art.45 alin.(l) lit.b) şi art.109 alin.(l) şi (2) din Legea nr.80/1995, ministrul afacerilor interne este competent să emită ordinul de acordare a gradului militar de ofiţer pentru candidatul declarat admis la concurs, dosarul de concurs şi dosarul de recrutare a candidatului au fost înaintate pe cale ierarhică la Ministerul Afacerilor Interne.

Cu acest prilej s-a constatat că, în fişa postului nr. 5/ZZ.LL.2016 pentru ofiţer I la Serviciul ... la modulul B pct.3.4 - Autorizaţii speciale pentru exercitarea atribuţiilor este prevăzut „permis de conducere categoria B". Arată că în conformitate cu nota de la modulul B din cadrul îndrumarului de completare a fişei postului, prevăzut în Anexa nr.1 la O.m.i.r.a. nr.665/2008 privind unele activităţi de management resurse umane în unităţile Ministerului Afacerilor Interne, cu modificările şi completările ulterioare, aflat în vigoare la momentul organizării şi desfăşurării concursului, „toate cerinţele acestui modul - inclusiv cele referitoare la aptitudini, abilităţi şi atitudini/comportament sunt obligatorii şi trebuie verificată îndeplinirea lor înainte de ocuparea postului; în consecinţă, cerinţele postului incluse în acest modul trebuie dovedite fie prin documente fie, acolo unde este cazul, prin aplicarea unor teste/probe practice în cadrul concursului/examenului de ocupare a postului...".

Învederează că art.26 alin.(2) lit.a) din O.m.i.r.a nr.665/2008 prevede că anunţul de concurs conţine „denumirea postului pentru care se organizează concursul şi principalele cerinţe ale acestuia, stabilite potrivit prevederilor din fişa postului".

Precizează reclamantul faptul că prin anunţul nr. 1/ZZ.LL.2017 publicat pe site-ul instituţiei, nu s-a prevăzut condiţia privind deţinerea permisului de conducere categoria B. Deci, între cerinţele stabilite în fişa postului (în baza căreia au fost proiectate procedurile de selecţie a candidaţilor pentru concurs) şi cerinţele stabilite în anunţ există diferenţe în ceea ce priveşte autorizaţiile speciale pentru exercitarea atribuţiilor. Acest fapt a permis unui număr extins de persoane să participe la selecţie, deşi fişa postului avea condiţii obligatorii de ocupare a acestuia, pe care aceştia nu le puteau îndeplini.

Arată că întocmirea anunţului de către comisia de concurs fără a avea în vedere cerinţele din fişa postului şi validarea candidaturii pârâtului fără îndeplinirea cumulativă a condiţiilor legale a creat o situaţie de nelegalitate, de natură a determina prejudicii prin emiterea unor acte administrative cu încălcarea prevederilor legale. Publicarea unui anunţ de concurs care nu respectă dispoziţiile legale şi desfăşurarea următoarelor etape în baza unui acestui anunţ (verificarea dosarelor de recrutare, validarea concurenţilor, declararea ca „admis" a unui concurent ce nu îndeplineşte condiţiile de participare la concurs) fac ca întregul concurs să fie viciat.

Menţionează că în baza art.38 alin.(l^l) din O.m.i.r.a, nr.665/2008 Direcţia Generală Management Resurse Umane din cadrul Ministerului Afacerilor Interne a verificat corectitudinea întocmirii dosarului de concurs şi a celui de recrutare.

Astfel, cu adresa nr. 6/.../ZZ.LL.2017 D.G.M.R.U. a comunicat Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă faptul că nu a fost respectată procedura privind organizarea şi desfăşurarea concursului întrucât anunţul de concurs nu a fost întocmit în conformitate cu prevederile legale mai sus menţionate, neasigurându-se astfel recrutarea candidaţilor care corespund cerinţelor postului. Având în vedere cele prezentate, rezultă că nu sunt întrunite condiţiile legale pentru emiterea actului administrativ de trecere a pârâtului în corpul ofiţerilor.

De asemenea, cu adresa nr. 7/ZZ.LL.2017 Inspectoratul General Pentru Situaţii de Urgenţă a transmis dosarul de recrutare al A şi dosarul de concurs „în vederea dispunerii măsurilor în consecinţă, conform prevederilor art.38 alin.(l^2) din O.m.i.r.a. nr.665/2008 privind unele activităţi de management resurse umane în unităţile M.A.I. (act normativ în vigoare la momentul organizării şi desfăşurării concursului)".

Mai arată că potrivit prevederilor art.38 alin.(l^2) din O.m.i.r.a. nr.665/2008, în situaţia în care eşalonul care are competenţe de emitere a ordinului de numire în funcţie constată „nerespectarea procedurilor privind organizarea şi desfăşurarea concursurilor, neîndeplinirea de către candidaţi a condiţiilor de participare la concurs sau întocmirea dosarelor de concurs şi/sau de recrutare în volum incomplet, întreaga documentaţie se restituie unităţii organizatoare, motivat corespunzător, în vederea verificării aspectelor semnalate şi/sau, după caz, sesizării instanţei de contencios administrativ”.

Învederează că anunţul de concurs întocmit cu încălcarea condiţiilor cerute de lege pentru încheierea sa valabilă este supus nulităţii. Anularea actului administrativ iniţial atrage şi anularea actelor subsecvente, datorită legăturii lor juridice.

Faţă de aspectele prezentate, reclamantul solicită a se constata că organizarea concursului a fost făcută cu nerespectarea prevederilor legale şi, în consecinţă, să se dispună anularea actelor administrative enumerate şi a concursului pentru ocuparea postului de ofiţer I la Serviciul ... -  ....

În drept, invocă prevederile art.1 alin.(6) din Legea nr.554/2004, art.45 alin.(l) lit.b şi art.109 alin.(l) şi (2) din Legea nr.80/1995, art.3, art.20, art.26, art.38 alin.(1^1) şi alin.(l^2) din O.m.i.r.a. nr.665/2008, precum şi îndrumarul de completare a fişei postului prevăzut în Anexa nr.1 la O.m.i.r.a. nr.665/2008, art.1246, art.1254 alin.(l) şi (2) şi art.1325 din Codul civil.

Pârâtul A nu a formulat întâmpinare.

Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa a reţinut următoarele:

Reclamantul a organizat un concurs pentru ocuparea postului de ofiţer I în cadrul Serviciului ... – ..., emiţând în acest sens anunţul nr. 1/ZZ.LL.2016.

Rezultatul verificării îndeplinirii condiţiilor de participare la concurs a candidaţilor care şi-au depus dosarul de recrutare a fost consemnat în Procesul verbal nr. 2/ZZ.LL.2016 întocmit de comisia de concurs, care a stabilit că un număr de 7 candidaţi pot participa la concurs.

Modul de desfăşurare al concursului a fost consemnat în procesul verbal nr. 3/ZZ.LL.2016, pârâtul A fiind declarat admis, conform tabelului nominal nr. 8/ZZ.LL.2016 cu rezultatele obţinute la concursul cu recrutare din sursă externă pentru ocuparea postului vacant de ofiţer I din cadrul Serviciului ... din data de ZZ.LL.2016.

Potrivit art.38 din Ordinul M.I.R.A. nr.665/2008:

“(1) Dosarele de concurs ale candidaţilor declaraţi "admis" la concurs se înaintează, în termen de maximum 30 de zile de la finalizarea concursului, la eşalonul care are competenţe de emitere a ordinului/dispoziţiei de încadrare în muncă şi de acordare a gradului profesional/militar, respectiv, după caz, a ordinului/dispoziţiei de numire în funcţie, potrivit normelor de competenţă stabilite prin ordin al ministrului afacerilor interne.

(1^1) Structurile prevăzute la alin. (1) verifică corectitudinea întocmirii dosarelor de concurs, precum şi a celor de recrutare şi emit sau, după caz, propun emiterea actului administrativ.

(1^2) În situaţia în care, în urma verificărilor efectuate în condiţiile alin. (1), se constată nerespectarea procedurilor privind organizarea şi desfăşurarea concursurilor, neîndeplinirea de către candidaţi a condiţiilor de participare la concurs sau întocmirea dosarelor de concurs şi/sau de recrutare în volum incomplet, întreaga documentaţie se restituie unităţii organizatoare, motivat corespunzător, în vederea verificării aspectelor semnalate şi/sau, după caz, sesizării instanţei de contencios administrativ.”

Procedând la verificarea corectitudinii dosarului de concurs şi a celui de recrutare, Direcţia Generală Management Resurse Umane din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, conform adresei nr. 7/ZZ.LL.2017, a constatat că nu sunt îndeplinite condiţiile legale pentru emiterea actului administrativ de numire a pârâtului în corpul ofiţerilor, întrucât în anunţul de concurs nu s-a prevăzut condiţia privind deţinerea permisului de conducere categoria B, anunţul fiind întocmit, în opinia sa, cu nesocotirea prevederilor art.26 alin.2 lit.a) din Ordinul MIRA nr.665/2008.

Reţinând această stare de fapt, instanţa apreciază că excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtului A este neîntemeiată,  întrucât acesta, în calitate de candidat admis pentru ocuparea funcţiei scoase la concurs, prin soluţionarea cererii de chemare în judecată poate fi vătămat în drepturile sale, citarea acestuia impunându-se pentru respectarea dreptului la apărare şi a principiului contradictorialităţii.

În consecinţă, instanţa va respinge excepţia lipsei calităţii procesuale a pârâtului A.

În ceea ce priveşte inadmisibilitatea acţiunii, invocată de reprezentantul pârâtului cu ocazia dezbaterilor asupra fondului, dat fiind faptul că anunţul de concurs nu constituie un act administrativ în sensul Legii nr.554/2004, instanţa are în vedere faptul că reclamantul a supus controlului instanţei de contencios administrativ verificarea legalităţii mai multor acte ce au fost încheiate în etape diferite ale organizării şi desfăşurării concursului, a căror eventuală nelegalitate conduce la nelegalitatea concursului în sine. Astfel, chiar dacă nu a fost emis actul administrativ de numire în funcţie a pârâtului ca urmare a promovării concursului, instanţa apreciază a fi admisibilă acţiunea reclamantului având ca obiect anularea concursului.

Cu privire la fondul cererii, instanţa reţine în drept că potrivit art.26 alin.1, alin.2 lit.a) din Ordinul M.I.R.A. nr.665/2008 privind unele activităţi de management resurse umane în unităţile Ministerului Afacerilor Interne:

“(1) Anunţurile privind posturile vacante pentru care se organizează concurs se afişează la sediul unităţii organizatoare şi, după caz, la sediul unităţilor în al căror state de organizare sunt prevăzute posturile vacante pentru care se organizează concurs şi se publică prin grija compartimentelor de resurse umane, cu cel puţin 15 zile lucrătoare înainte de data desfăşurării concursului, pe pagina de internet a aceloraşi unităţi sau a structurii ierarhic superioare ori, dacă acestea nu există ori nu sunt operaţionale, în presa scrisă.

(2) Anunţul prevăzut la alin. (1) va conţine următoarele elemente:

a) denumirea postului pentru care se organizează concursul şi principalele cerinţe ale acestuia, stabilite potrivit prevederilor din fişa postului;

………………………………. “.

Din fişa postului depusă de reclamant în probaţiune (filele nr.12-14), rezultă că pentru postul de ofiţer I, la modulul B “Cerinţele postului”, la pct.3.4. “autorizaţii speciale pentru exercitarea atribuţiilor”, una dintre cerinţele prevăzute este permisul de conducere categoria B. Această cerinţă nu a fost prevăzută în anunţul nr. 1/ZZ.LL.2016, însă dispoziţiile legale apreciate de reclamant a fi încălcate,  art.26 alin.2 lit.a) din Ordinul M.I.R.A. nr.665/2008, fac trimitere la “principalele cerinţe” ale postului, iar nu la toate cerinţele stabilite în fişa postului. Este de menţionat în acest context că la pct.3.3 din Modulul B a fişei postului sunt stabilite şi “alte cunoştinţe”, neprevăzute în anunţ şi a căror omisiune nu a fost apreciată a constitui motiv de nulitate a acestuia.

Art.26 alin.2 lit.a) din Ordinul nr.665/2008 nu prevede înscrierea în anunţ a tuturor cerinţelor postului, ci doar a celor principale, iar, aşa cum rezultă din cele menţionate în adresa nr. 9/ZZ.LL.2017 a Direcţiei Generale Management Resurse Umane din cadrul IGSU, chiar instituţia reclamantă a avut în vedere că deţinerea permisului de conducere categoria B nu poate fi considerată o cerinţă principală a postului, întrucât din verificarea atribuţiilor de serviciu prevăzute în fişa postului nu rezultă atributul de conducere a autovehiculelor.

În aceste condiţii, nu se poate aprecia că anunţul nr. 1/ZZ.LL.2016 nu  conţine elementele obligatorii prevăzute de art.26 alin.2 lit.a) din Ordinul M.I.R.A. nr.665/2008.

Pe de altă parte, omisiunea menţionării cerinţei referitoare la deţinerea permisului de conducere nu a fost în speţă de natură a crea premisele participării la concurs a unor candidaţi ce nu îndeplinesc cerinţele postului întrucât, după cum rezultă tot din adresa nr. 9/ZZ.LL.2017, toţi candidaţii înscrişi la concurs au îndeplinit condiţia deţinerii permisului de conducere. Nu se poate aprecia astfel că nelegalitatea anunţului s-ar fi extins şi asupra operaţiunilor ulterioare ale concursului, inclusiv asupra proceselor verbale a căror anulare o solicită reclamantul. Având în vedere rezultatul obţinut de pârât şi aspectul necontestat privind deţinerea permisului de conducere categoria B, desemnarea pârâtului în calitate de candidat admis al concursului este corectă.

Pentru aceste considerente, instanţa apreciază a că acţiunea reclamantului este neîntemeiată, astfel că, în temeiul art.10 din Legea nr.554/2004, urmează să o respingă.

În temeiul  art.453 Cod de procedură civilă, va obliga reclamantul la plata cheltuielilor de judecată solicitate de pârât, în sumă de 2000 lei, reprezentând onorariul avocatului.