Anulare certificat de încadrare în grad de handicap

Decizie 1062 din 07.11.2019


Evaluarea persoanelor adulte cu handicap este un proces complex care trebuie să aibă în vedere întreaga situaţie medicală.

Decizia civilă nr. 1062/7.11.2019 a Curţii de Apel Galaţi

Prin cererea înregistrată la Tribunalul Brăila sub nr.1122/113/2019 petentul … a formulat contestaţie împotriva certificatului de încadrare în grad de handicap nr.2310 din 07.05.2019, emis de intimata ... de pe lângă ..., solicitând anularea acestuia şi schimbarea încadrării în gradul de handicap „grav cu asistent personal”.

În motivarea acţiunii, reclamantul a precizat că suferă de o serie de afecţiuni, respectiv diabet zaharat tip II, dislipidemie de hipertrigliceridimie, boală coronariană ischemică, obezitate morbidă, hipertensiune arterială stadiul 2 grup ischemic înalt, atac vascular cerebral ischemic arteră medie stângă, hemipareză dreapta precum şi infarct miocardic tratat cu operaţie angio-instalară de DES pe IVA proxim, mediu şi distal.

Petentul a susţinut că prin referatul de anchetă socială nr.... din 12.03.2019 s-ar fi stabilit că reclamantul necesită ajutor şi îngrijire pentru igienă, este dependent de altă persoană pentru îmbrăcat şi dezbrăcat, servire şi hrănire, că necesită ajutor pentru deplasări şi că depinde de altă persoană pentru utilizarea mijloacelor de comunicare şi de efectuarea de cumpărături.

A învederat reclamantul că potrivit cerinţelor aprobate prin Ordinul nr.762/2007, rezultatul evaluării corespunde gradului grav cu asistent personal, în conformitate cu valorile din tabelul privind parametrii funcţionali.

Petentul a invocat capitolul 4 din Ordinul nr.762/2007 conform căruia – funcţiile sistemului hematologic, imunitar şi respirator a funcţiilor sistemului cardiovascular, este vorba de un handicap grav ce presupune limitarea majoră a capacităţii de autoîngrijire şi autogospodărire, de menţinere a stării de sănătate, de comunicare şi participare la viaţa de familie aspecte ce atrag necesitatea asistentului personal.

Reclamantul menţionează că a prezentat documente medicale care susţin încadrarea în parametrii funcţionali.

În opinia petentului prin actul administrativ i-au fost vătămate drepturile prin nerespectarea criteriilor medico-psihosociale.

În dovedirea susţinerilor sale, reclamantul a solicitat proba cu înscrisuri: documentele medicale, respectiv referatele medicale, ancheta socială, scrisoarea de externare din Centrul cardiologic ... – ... şi a invocat dispoziţiile art. 205 Cod de procedură civilă, Legea nr.554/2004, Legea nr.448/2006, H.G. nr.430/16.04.2008 pentru aprobarea Metodologiei privind organizarea şi funcţionarea comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap, Ordinul nr.1992/17.11.2007 al Ministerului Muncii şi Egalităţii de Şanse.

Legal citată intimata ... de pe lângă C.J. … a depus întâmpinare prin care a solicitat respingerea ca nefondată a contestaţiei şi menţinerea actului administrativ astfel cum a fost eliberat.

A învederat intimata că evaluarea este subordonată principiului interesului persoanei cu handicap conform căruia orice decizie sau măsuri este luată în interesul acestuia şi nu pe considerentul că aceasta este neajutorată.

Intimata a precizat că potrivit Ordinului nr. 2298/2012 privind aprobarea procedurii cadru de evaluare a persoanelor adulte în vederea încadrării în grad de handicap, acestea sunt persoane potrivit cărora mediul social neadaptat deficienţelor lor fizice, psihice, senzoriale le împiedică total sau parţial accesul la şanse egale la viaţa societăţii.

Arată intimata că din Raportul de evaluare complexă nr. 1929/2018 rezultă că petentul are autonomie parţial păstrată, iar recomandările medicilor sunt în sensul încadrării în grad grav fără asistent personal.

A mai precizat intimata că reclamantul a fost evaluat în urma unor sechele produse de atac vascular cerebral ischemic, restul afecţiunilor prezentaten - diabet zaharat tip II, obezitate şi hipertensiune arterială nu conduc automat la încadrarea în grad de handicap.

Intimata consideră că prezenta cerere este neîntemeiată întrucât nu îndeplineşte condiţiile prevăzute de Ordinul nr.762/2007 al M.M.E.S. şi nr. 1992 al M.S.P. pentru a fi încadrat în grad de handicap cu asistent personal.

Prin sentinţa nr. 261/2019 a Tribunalului Brăila a fost respinsă contestaţia formulată de contestatorul … împotriva certificatului nr. 2310/7.05.2019 eliberat de ...

Pentru a pronunţa această sentinţă, prima instanţă a reţinut următoarele:

Prin certificatul de încadrare în grad de handicap nr. 2310/07.05.2019 eliberat de intimata ... de pe lângă C.J. …, reclamantul … a fost încadrat în grad de handicap grav fără asistent personal.

... de pe lângă C.J. … a fost constituită legal, în conformitate cu prevederile Legii nr. 448/2006, componenţa acesteia fiind aprobată prin Hotărârea C.J.

Astfel cum rezultă şi din anexele Certificatului de încadrare în grad de handicap, fiecare medic specialist ce a făcut parte din comisia de evaluare, în urma verificărilor s-a pronunţat în sensul că reclamantul nu îndeplineşte condiţiile prevăzute de dispoziţiile legale în vigoare pentru încadrare in grad de handicap.

În conformitate cu prevederile art. 86 alin. 1 din Legea nr. 448/2006 gradele de handicap sunt: uşor, mediu, accentuat şi grav.

Evaluarea persoanelor adulte cu handicap este un proces complex şi continuu prin care sunt estimate şi recunoscute particularităţile de dezvoltare, integrare şi incluziune sociala a acestora. Procesul presupune colectarea de informaţii cât mai complete şi interpretarea acestora în scopul orientării asupra deciziei şi intervenţiei. Evaluarea este subordonată principiului interesului persoanei cu handicap, potrivit căruia orice decizie sau măsura este luata în interesul acesteia, fiind inacceptabile abordările întemeiate pe mila şi pe percepţia persoanelor cu handicap ca fiind neajutorate.

Potrivit Ordinului nr. 2298/2012 privind aprobarea Procedurii-cadru de evaluare a persoanelor adulte în vederea încadrării în grad şi tip de handicap, persoanele cu handicap sunt acele persoane cărora mediul social, neadaptat deficienţelor lor fizice, senzoriale, psihice, mentale şi/sau asociate, le împiedică total sau le limitează accesul cu şanse egale la viaţa societăţii, necesitând măsuri de protecţie în sprijinul integrării şi incluziunii sociale.

Conform art. 86 alin. 2 din Legea nr. 448/2006, privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, enumeră tipurile de handicap, după cum urmează: fizic, vizual, auditiv, surdocecitate, somatic, mintal, psihic, HIV/SIDA, asociat, boli rare.

Din cuprinsul Raportului de evaluare complexă întocmit dosarul nr.1929/2108 şi înregistrat sub nr.10166/25.04.2019, reiese că reclamantul are autonomie parţial păstrată, iar concluziile şi recomandările medicului fiind în sensul încadrării în gradul grav fără asistent personal.

Acordarea unui grad de handicap cu însoţitor este posibilă doar în cazuri strict reglementate de normele incidente, în speţă pierderea totală a autonomiei.

Reclamantul a fost evaluat în vederea încadrării în grad de handicap fizic urmare a unor sechele produse de un atac vascular cerebral ischemic, semipareză dreapta.

Afecţiunile prezentate în cuprinsul cererii introductive nu conduc automat la încadrarea în grad de handicap. Astfel, diabetul zaharat este o boală metabolică, de cele mai multe ori determinată genetic, cu evoluţie cronică stadială, în care lipsa sau scăderea insulinei eficiente determină scăderea glucozei celulare urmată de hiperglicemie care, dacă nu este corectată, antrenează perturbări ale metabolismului lipidic, protidic şi ale echilibrului electrolitic. Aceste perturbări, după o perioadă variabilă, în funcţie de o serie de factori favorizanţi/determinanţi, medico-psiho-sociali, conduc la apariţia complicaţiilor metabolice, cardiovasculare, oftalmologice, renale, infecţioase.

Cu cât diabetul este depistat la o vârstă mai tânără cu atât pronosticul este mai rezervat.

Încadrarea în grad de handicap este posibil la diabetul zaharat juvenil sau al adultului tânăr până la 26 ani.

Instanţa a apreciat că cererea de anulare a actului administrativ - Certificatul de încadrare în grad de handicap grav fără asistent personal este neîntemeiată, solicitarea acestuia nu se încadrează în dispoziţiile Ordinului nr. 762/2007 şi nr. 1992/2007 bolile de care suferă acesta nu conduc automat la încadrare în grad de handicap - diabetul doar în cazul diabetului juvenil şi nu al reclamantului.

Faţă de motivele expuse, instanţa a apreciat că cererea este nefondată, petentul nu are pierdută total autonomia, locuieşte singur astfel că nu justifică dreptul de asistent personal.

Împotriva acestei sentinţe a declarat recurs reclamantul …, criticând-o sub aspectul greşitei aplicări a normelor de drept material, motiv de recurs prev. de art. 488 alin. 1 pct. 8 C.proc.civ.

În motivarea recursului a arătat în esenţă că în mod greşit instanţa de fond nu a avut în vedere concluziile referatului de anchetă socială nr. ... din 12.03.2019, raportat la care trebuia să constate necesitatea unui asistent personal.

De asemenea, în mod greşit s-a referit doar la diabetul zaharat, în condiţiile în care cererea de anulare a certificatului a fost introdusă având în vedere totalitatea afecțiunile medicale ale reclamantului.

În fine, faptul că locuieşte singur, cum a reţinut prima instanţă, nu presupune că nu are pierdută total autonomia, fiind nevoit să se descurce cu ajutorul rudelor şi prietenilor.

A apreciat că îndeplineşte condiţiile prevăzute de Ordinul Ministerului Sănătății Publice și Ministerului Muncii, Familiei si Egalității de Șanse nr. 1992/17.11.2007- 762/31.08.2007, pentru aprobarea criteriilor medico-psihosociale pe baza cărora se stabilește încadrarea în grad de handicap, cu modificările și completările ulterioare, pentru a fi încadrat în gradul de handicap grav cu asistent personal.

A solicitat admiterea recursului şi casarea sentinţei, cu consecinţa admiterii acţiunii formulate.

Intimata ... a depus la dosar întâmpinare, prin care a solicitat respingerea recursului ca nefondat.

A susţinut că motivul de casare prevăzut de art. 488 alin.1 pct. 8 Cod proc. civilă potrivit căruia „hotărârea a fost dată cu încălcarea sau aplicarea greșită a normelor de drept material”, nu poate fi reținut, având în vedere că, instanța de fond s-a pronunțat, în urma analizării tuturor înscrisurilor care au fost depuse în cauză, coroborate cu prevederile legale aplicabile, respect Ordinul nr. 762/2007.

Astfel, în mod corect a reținut instanța de fond că, „afecțiunile prezentate în cuprinsul cererii introductive nu conduc automat la încadrarea în gradul de handicap (...) solicitarea acestuia nu se încadrează în dispozițiile Ordinului nr. 762/2007 și nr. 1992/2007, boala - diabetul, fiind doar în cazul diabetului juvenil în care reclamantul nu se încadrează.”

De asemenea, instanța de fond, în mod corect, a reținut că „din cuprinsul raportului de evaluare complexă, reiese că reclamantul are autonomie parțial păstrată, iar concluziile şi recomandările medicului fiind în sensul încadrării în gradul grav fără asistent personal.”

Recurentul a fost evaluat în vederea încadrării în grad de handicap urmare a unor sechele produse de un atac vascular cerebral ischemic semipareză dreaptă, Barthel 25, care potrivit criteriilor prevăzute de Ordinul nr. 762/2007 acestea se încadrează doar în gradul de handicap grav.

Toate susținerile invocate de recurent constituie doar apărări de fond, respectiv aprecieri subiective, fără a reclama în concret netemeinicia și nelegalitatea sentinței civile nr. 261/2019 pronunțată de Tribunalul Brăila.

Verificând cauza prin prisma motivelor de recurs invocate, Curtea reţine următoarele:

Prin certificatul de încadrare în grad de handicap nr .../07.05.2019 eliberat de intimata ... de pe lângă C.J. …, reclamantul … a fost încadrat în grad de handicap grav fără asistent personal.

Reclamantul a fost evaluat în vederea încadrării în grad de handicap fizic urmare a unor sechele produse de un atac vascular cerebral ischemic, semipareză dreapta.

Din documentele medicale aflate la dosar rezultă însă, că reclamantul are următoarele afecţiuni: diabet zaharat tip II; dislipidemie cu hipertrigliceridimie; boala coronariană ischemică (BCI); obezitate morbidă; hipertensiune arterială stadiu 2 grup risc înalt; atac vascular cerebral ischemic artera cerebrala medie stângă, hemipareză dreapta; infarct miocardic tratat cu operație angio-instalară de DES pe IVA proxim, mediu și distal și angioplastic - DES pe ramura marginală.

Cu toate acestea, atât ..., cât şi prima instanţă s-au raportat doar la afecţiunea pentru care a fost încadrat în grad de handicap grav, fără asistent personal, iar dintre celelalte afecţiuni doar la diabetul zaharat, cu privire la care au apreciat că nu justifică încadrarea în grad de handicap grav cu asistent personal, fără a avea în vedere situaţia medicală complexă a reclamantului şi fără a indica în mod expres în raport de ce dispoziţii din Ordinul Ministerului Sănătății Publice și Ministerului Muncii, Familiei şi Egalității de Șanse nr. 1992/17.11.2007 - 762/31.08.2007 reclamantul nu poate beneficia de grad de handicap solicitat.

De asemenea, nici ... şi nici prima instanţă nu au avut în vedere concluziile referatului de anchetă socială nr. 3273 din 12.03.2019  din care rezultă că reclamantul: necesită îngrijire/ajutor integral pentru igiena corporală; este dependent de altă persoană integral, pentru îmbrăcat/dezbrăcat; necesită ajutor integral pentru servire și hrănire; necesită ajutor/îngrijire permanent pentru mobilizare; necesită ajutor pentru deplasare în interiorul locuinței; depinde de alții pentru deplasare în exteriorul locuinței; depinde de alții pentru utilizarea mijloacelor de comunicare; depinde de alții pentru prepararea hranei/hrănirea; este incapabil total pentru activități gospodărești; depinde de alții pentru efectuarea de cumpărături; poate utiliza mijloacele de transport numai însoțit.

Raportul de evaluare complexă întocmit dosarul nr. 1929/2108 şi înregistrat sub nr.10166/25.04.2019 recomandă  încadrarea în gradul grav fără asistent personal, preluând parţial rezultatele evaluării sociale şi rezultatele evaluării medicale.

Or evaluarea persoanelor adulte cu handicap este un proces complex şi continuu prin care sunt estimate şi recunoscute particularităţile de dezvoltare, integrare şi incluziune socială a acestora. Procesul presupune colectarea de informaţii cât mai complete şi interpretarea acestora în scopul orientării asupra deciziei şi intervenţiei. Evaluarea este subordonată principiului interesului persoanei cu handicap, potrivit căruia orice decizie sau măsura este luata în interesul acesteia.

În aceste condiţii, deficienţele constatate nu pot fi corectate  prin simpla trimitere a cauzei în rejudecare, ci doar prin reevaluarea reclamantului de către Comisia de Evaluare a Persoanelor cu Handicap în funcţie de toate afecţiunile medicale şi înscrisurile doveditoare prezentate de acesta, cu luarea în considerare a tuturor elementelor evaluării sociale, în scopul emiterii unui raport de evaluare complexă, dar şi completă.

Pentru aceste considerente, în conformitate cu art. 496 şi art. 488 alin. 1 pct. 8 C.proc.civ., se va admite recursul declarat de reclamant, se va casa sentinţa atacată şi, în consecinţă, va fi admisă contestaţia reclamantului şi se va dispune reevaluarea reclamantului de către ..., în vederea emiterii unui nou certificat de încadrare în grad de handicap.

Domenii speta