Instituire curatelă

Sentinţă civilă 1835 din 12.10.2016


S-a luat în examinare judecarea cauzei civile, privind pe  petenta ……………, în contradictoriu cu intimatul ………….., pentru instituire curatelă.

La  apelul  nominal  făcut  în cameră de consiliu, se prezintă  petenta personal, lipsă fiind intimatul.

Procedura de citare este legal îndeplinită.

După deschiderea dezbaterilor şi verificarea actelor de la dosar, în baza art. 131 Noul Cod procedură civilă rap. la art. 179 din Noul Cod Civil, art. 114 Noul Cod procedură civilă, instanţa constată că este competentă general, material şi teritorial în soluţionarea cauzei.

Se identifică petenta  cu …………., arată că locuieşte în …………. şi solicită  instituirea curatelei pentru fiul său ……………..  care  este în incapacitatede a se reprezenta singur,  suferind de afecţiuni psihice,  şidepune la dosar  scrisoare medicală.

Nemaifiind probe de administrat se acordă cuvântul pe fondul dezbaterilor.

Petenta solicită admiterea cererii şi instituirea curatelei.

I N S T A N Ţ A

Deliberând, constată:

Prin cererea înregistrată la Judecătoria Caransebeş sub nr. 2253/208 la data de 08.06.2016, petenta ………………. a solicitat instanţei să fie numită curator al fiului său, intimatul …………….

În motivarea acţiunii, petenta a arătat că  fiul său numitul ……………….este în incapacitate de a se reprezenta singur, suferind de afecţiuni psihice, astfel că relaţiile cu instituţiile statului sunt dificile, că  intimatul nu se poate îngriji singur şi nu îşi poate administra veniturile,  fiind încadrat în grad de handicap.

Cererea nu a fost motivată în drept.

La dosar s-au depus înscrisuri, respectiv acte de stare civilă şi de identitate, certificat de încadrare în grad de handicap  nr. 1777/31.05.2016, scrisoare medicală, s-a efectuat anchetă socială de către Primăria …………., s-a luat declaraţie intimatului din analiza cărora, instanţa reţine următoarele:

Potrivit înscrisurilor depuse la dosar la filele  7, 22, 23 dosar, reiese faptul că intimatul este fiul petentei,  este născut la data de……………, că locuieşte împreună cu  părinţii şi bunicii materni, că este în incapacitate de a se reprezenta singur, suferind de afecţiuni psihice, fiind în imposibilitatea de a se îngriji singur şi a-i administra veniturile.

Din ancheta psihosocială depusă la dosar (filele  17-18 dosar) rezultă că intimatul  ………………..  locuieşte împreună cu mama sa, petenta din prezenta cauză, cu tatăl şi părinţii materni, iar ca urmare a bolii psihice  decare suferă nu îşi poate administra veniturile şi nici nu se poate îngriji singur.

Potrivit art. 106 al. 1 din Noul Cod Civil, ocrotirea copilului se realizează prin părinţi, prin instituirea tutelei, prin darea în plasament sau, după caz, prin alte măsuri de protecţie specială anume prevăzute de lege.

Având în vedere faptul că este în interesul intimatului numirea unui curator, constatând îndeplinite condiţiile expres prevăzute de lege (art. 178 şi următoarele NCC), instanţa va admite cererea petentei, va institui curatela şi  va numi curator al intimatului  ………….  pe petenta …………… ( mama acestuia).

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

D I S P U N E

Admite cererea formulată de petenta ………………….. în contradictoriu cu intimat …………………………….

Instituie curatela şi numeşte curator al intimatului ………….. pe petenta …………………  (mama acestuia).

Executorie.

Cu drept de apel în 30 zile de la comunicare, ce se va depune la Judecătoria Caransebeş. Pronunţată în şedinţă publică azi, 14.09.2016.

PREŞEDINTE GREFIER