Acțiune în răspundere patrimonială; calculul duratei efective a concediului de odihnă anual; cuantumul sumei de restituit în ipoteza încetării contractului de muncă

Hotărâre 63 din 16.02.2021


Cuprins pe materii: Dreptul muncii;

Indice alfabetic: acțiune în răspundere patrimonială; calculul duratei efective a concediului de odihnă anual; cuantumul sumei de restituit în ipoteza încetării contractului de muncă.

Temei de drept: art. 256, art. 16 alin. 6, art. 145 Codul muncii; Decizia în interesul legii nr. 9/2020 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie; dispoziţiile art. 470, art. 478 alin. (2) şi art. 479 alin. (2) din Codul de procedură civilă

Conform Deciziei în interesul legii nr. 9/2020, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, dispoziţiile art. 470, art. 478 alin. (2) şi ale art. 479 alin. (2) din Codul de procedură civilă, trebuie interpretate şi aplicate în sensul că în noţiunea de probe noi ce pot fi propuse şi încuviinţate în faza apelului se includ atât probele propuse în faţa primei instanţe prin cererea de chemare în judecată sau întâmpinare, cât şi acelea care nu au fost propuse în faţa primei instanţe sau au fost propuse tardiv, iar în privinţa lor prima instanţă de fond a constatat decăderea.

Lipseşte orice temei factual şi legal pentru obligarea pârâtului la plata unei sume peste valoarea încasată de la angajator, în sensul acordării indemnizaţiei brute aşa cum solicită apelanta. Plata corelativă de către angajator a obligațiilor fiscale, în sens larg, nu modifică raportul juridic stabilit cu salariatul, legea punând la dispoziţia celui dintâi mijloacele legale pentru compensarea plăților efectuate. Recuperarea contribuţiilor achitate către bugetul statului sub formă de CAS şi CASS , şomaj se va face de către reclamantă prin declaraţii rectificative, astfel că instanţa nu poate obliga pârâtul, în acest cadru procesual, la restituirea sumelor plătite cu acest titlu.

Domenii speta