Contestaţie împotriva deciziei privind acordarea pensiei, valoarea probantă a înscrierilor efectuate în carnetul de muncă în lipsa certificării înregistrărilor de către camera de muncă, respectiv pentru care nu s-a făcut dovada executării contractului de

Hotărâre 120 din 02.03.2021


Înscrierile efectuate în carnetele de muncă, pentru a produce efecte juridice prin ele însele, trebuie să respecte cerinţele legale de la data când au fost efectuate menţiunile, fiind supuse regulilor formale în vigoare cu privire la perioada la care se referă, potrivit principiului că forma actului juridic este guvernată de legea în vigoare la momentul realizării sale. În condiţiile în care menţiunile carnetului de muncă nu sunt suficiente pentru dovedirea vechimii în muncă, devin aplicabile art. 159 alin. 1 din Legea nr. 263/2010 cu modificări ulterioare „pentru perioadele prevăzute la art. 16 lit. a) și art. 17, dovada vechimii în muncă, a timpului util la pensie pentru agricultori și a duratei de asigurare, realizată până la data de 1 aprilie 2001, se face cu carnetul de muncă, carnetul de asigurări sociale sau cu alte acte prevăzute de lege”. Coroborarea menţiunilor carnetului de muncă se poate realiza cu adeverinţe eliberate de angajatori sau deţinători de arhive în temeiul art. 158 din Legea nr. 263/2010, inclusive cu atestările Inspectoratului Teritorial de Muncă ce deţine arhiva necesară verificării înscrierilor în carnet de muncă. Cu toate acestea, procedura contestării deciziilor emise de Casele de pensii nu se poate confunda cu procedura reconstituirii vechimii în muncă, analizându-se exclusiv situaţia ce rezultă din documentaţie, neputându-se extrapola limitele judecăţii într-o cercetarea jurisdicţională a perioadei efectiv lucrate.

Din aceasta perspectivă, aşa cum rezultă şi din hotărârile anterior redate, chestiunea valorii juridice a înscrierilor în carnetul de muncă vizează o evaluare care se sprijină pe analiza unor aspecte de fapt, pe întreg probatoriul administrat într-o anume cauză şi nu esenţial pe interpretarea unei norme juridice.

La nivel strict formal, forța probantă a mențiunilor din carnetul de muncă este dată de respectarea cerinţelor legale la data efectuării acestora, atât timp cât menţiunile din carnetul de muncă sunt informe şi nu există alte probe, nu se poate atribui perioadei înscrise în carnetul de muncă valoare de vechime în muncă recunoscută, potrivit dispoziţiilor legale.