Desființarea în totalitate a sentinței penale apelate și trimiterea cauzei spre rejudecarea pe fond a cererii de revizuire

Decizie 213 din 03.03.2022


Codul de procedură penală a reglementat judecarea unei cereri de revizuire în două etape. O primă etapă este reprezentată de admisibilitatea în principiu care, conform art. 459 alin. 2 Cod procedură penală se judecă în camera de consiliu, cu citarea părţilor şi cu participarea procurorului, şi în care instanţa trebuie să verifice, conform alin. 3 al aceluiaşi articol, dacă:

- cererea a fost formulată în termen şi de o persoană dintre cele prevăzute la art. 455;

- cererea a fost întocmită cu respectarea dispozițiilor art. 456 alin. 2 şi 3;

- au fost invocate temeiurile legale pentru redeschiderea procedurilor penale;

- faptele şi mijloacele de probă în baza cărora a fost formulată cererea nu au fost prezentate într-o cerere anterioară de revizuire care a fost judecată definitiv;

- faptele şi mijloacele de probă în baza cărora este formulată cererea conduc, în mod evident, la stabilirea existenţei unor temeiuri legale ce permit revizuirea,

- persoana care a formulat cererea s-a conformat cerinţelor instanţei dispuse potrivit art. 456 alin. 4 Cod procedură penală.

După verificarea îndeplinirii acestor criterii de admisibilitate, instanţa trebuie să pronunţe fie o încheiere de admitere în principiu a cererii de revizuire, conform art. 459 alin. 4 Cod procedură penală, fie o sentinţă de respingere, ca inadmisibilă, a cererii de revizuire conform art. 459 alin. 4 Cod procedură penală.

Ulterior pronunţării încheierii de admitere în principiu a cererii de revizuire, instanţa procedează la rejudecarea după admiterea în principiu, care, potrivit art. 461 se defăşoară potrivit regulilor de procedură privind judecarea cauzei în primă instanţă. Or, regula de bază pentru desfăşurarea judecării cauzei în primă instanţă este publicitatea şedinţei de judecată, conform art. 352 Cod procedură penală.

În speţa de faţă instanţa ce a pronunţat sentinţa împotriva căreia s-a formulat apel a omis să verifice îndeplinirea condiţiilor de admisibilitate a cererii de revizuire şi, fără a pronunţa o încheiere de admitere în principiu a cererii de revizuire formulate de revizuent, a procedat direct la analiza temeiniciei cererii de revizuire, iar analiza pe fond a cererii de revizuire s-a realizat în şedinţa camerei de consiliu şi nu în şedinţă publică. Prin urmare, curtea a constatat că în cauză este incident motivul de nulitate absolută a sentinţei penale apelate prevăzut de art. 281 alin. 1 lit. c Cod procedură penală, respectiv lipsa publicităţii şedinţei de judecată, ceea ce  atrage, conform art. 421 pct. 2 lit. b Cod procedură penală, trimiterea spre rejudecarea cererii de revizuire.

Cu privire la etapa din care se va relua judecarea cererii de revizuire, curtea a constatat că, deşi instanţa de fond nu a parcurs etapa analizării admisibilităţii în principiu a cererii, rejudecarea cererii de revizuire la instanţa de fond va fi reluată din etapa rejudecării după admiterea în principiu a cererii, întrucât în cauză doar revizuentul a formulat apel, şi, pentru a nu i se îngreuna situaţia în propriul apel, rămâne câştigată inculpatului admisibilitatea cererii de revizuire, instanţa de rejudecare urmând să procedeze doar la analizarea temeiniciei cererii de revizuire.

Domenii speta