Cuprins pe materii: Drept civil. Restituirea imobilului în natură, în temeiul Legii nr. 10/2001
Indice alfabetic: unitate deținătoare
Temei de drept: art. 23 alin. 1 din Legea nr. 10/2001
În contestația formulată împotriva deciziei de restituire a imobilului în natură, instanța trebuie să verifice dacă, atât la momentul notificării, cât și al emiterii deciziei, intimata deținea calitatea de unitate deținătoare.
Astfel, dacă o hotărâre definitivă statuează cu autoritate de lucru judecat, în raporturile dintre părţile implicate, că în baza titlului de proprietate eliberat de Comisia judeţeană de fond funciar Iași în procedura Legii nr. 18/1991, titularul titlului este, cel mai târziu de la data eliberării actului de proprietate, proprietar al terenului pentru care s-a cerut restituirea în natură, de o alta persoană, în baza Legii nr. 10/2001, unitatea căreia i-a fost adresată notificarea, nu poate emite o decizie de acordare de despăgubiri, invocând o pretinsă calitate de proprietar contrazisă de hotărârea definitivă invocată de părți.
Tribunalul Bistrița Năsăud
Legea nr. 10/2001. Restituire în natură. Teren liber de construcţii
Tribunalul Bistrița Năsăud
Suprafaţa de teren în discuţie, de 1864 mp, nu a fost transmisă în patrimoniul asociaţiei enunţate din dispoziţia contestată, astfel că nu subzistă considerentul pentru care a fost refuzată retrocedarea acesteia în natură
Judecătoria Huși
Plângere formulată în baza art.278 ind.1 c.p.p. – respingerea pentru nedovedirea calităţii de proprietar asupra terenului
Judecătoria Târgu-Cărbunești
revendicare imobiliară
Judecătoria Bârlad
Actiune constatare vanzare-cumparare imobiliara. Actul juridic al cumpararii terenului de catre autorul reclamantului, din data de 15.05.1942, este deplin valabil, nefiind necesara, la acea perioada, incheierea unui contract in forma autentica.