Contestaţie în anulare. Asigurări sociale

Decizie 117 din 22.02.2022


În cauză nu este incidentă situaţia premisă pentru admiterea contestaţiei în anulare întrucât prin decizia împotriva căreia s-a formulat contestaţie în anulare nu a fost respins sau admis apelul, ci a fost soluţionată cauza pe fond, în rejudecare. Apelul declarat de contestator fusese admis anterior printr-o altă decizie. Nu se poate susţine că instanţa a omis să cerceteze vreunul din motivele de apel odată ce decizia contestată a soluţionat cauza pe fond, nu apelul.

Decizia civilă nr. 117/22.02.2022 a Curţii de Apel Galaţi

Prin cererea înregistrată pe rolul Curţii de Apel la data de 25.01.2022, contestatorul ... a formulat contestaţie în anulare împotriva deciziei civile nr. ... pronunţată de Curtea de Apel ... în dosarul nr. ...

În motivare, a arătat că instanţa care a soluţionat apelul, în rejudecare, nu a respectat propria hotărâre referitoare la lămurirea modalităţii de valorificare a stagiilor suplimentare de cotizare pentru perioada 01.09.2004-01.09.2015 prin solicitarea unei adrese de la Casa Sectorială de Pensii a ..., aşa cum se stabilise prin decizia ....

Instanţa a omis să cerceteze unul din motivele de anulare a sentinţei.

În drept, a invocat art. 503 alin. 3 în referire la art. 503 alin. 2 pct. 3 Cod de procedură civilă.

Intimata a formulat întâmpinare, prin care a solicitat respingerea contestaţiei în anulare ca nefondată, deoarece instanţa a analizat toate motivele de apel şi a tranşat chestiunea valorificării perioadei menţionate. Faptul că la data pronunţării soluţiei, Curtea a apreciat într-un anumit fel asupra situaţiei de fapt şi de drept, precum şi asupra probelor administrate nu duce la concluzia că hotărârea este rezultatul omiterii cercetării vreunui motiv de apel. Nu sunt incidente dispoziţiile art. 503 alin. 3 Cod de procedură civilă.

Contestaţia în anulare este nefondată.

Contestaţia în anulare, cale extraordinară de atac, de retractare poate fi promovată numai pentru motivele strict şi limitativ prevăzute de lege.

Contestatorul a invocat art. 503 alin. 3 în referire la art. 503 alin. 2 pct. 3 Cod de procedură civilă, din interpretarea cărora,  rezultă că hotărârea instanţei de apel poate fi atacată cu contestaţie în anulare când instanţa de apel, respingând recursul sau admiţându-l în parte, a omis să cerceteze vreunul din motivele de apel invocate.

Parcursul judiciar al cauzei este următorul:

Prin cererea înregistrată la Casa Judeţeană de Pensii ...sub nr. .../25.03.2020, contestatorul a solicitat înscrierea la pensie de limită de vârstă, cu valorificarea perioadei septembrie 2004-25.03.2020. Prin decizia nr. .../15.06.2020 emisă de Casa Judeţeană de Pensii ..., în baza Legii nr.263/2010, s-a admis cererea şi s-a stabilit pensia de asigurări sociale.

Partea a contestat decizia în instanţă sub două aspecte principale: valorificarea doar a perioadei 01.01.2016-25.03.2020 (în loc de 01.09.2004-25.03.2020) și reținerea unui stagiu de cotizare total mai mic decât cel din nr. .../6.07.2017 emisă de Casa de pensii Sectorială a Ministerului Afacerilor Interne.

Prin sentinţa civilă nr. ..., Tribunalul ... a respins ca nefondată contestaţia formulată.

Prin decizia civilă nr. ..., Curtea de Apel ... a admis apelul formulat de către apelantul ..., a anulat sentinţa civilă nr. ..., pronunţată de Tribunalul ... și a dispus rejudecarea fondului.

 În rejudecare, prin decizia civilă nr. ... pronunţată de Curtea de Apel ... a fost respinsă  ca nefondată contestația formulată de contestatorul ... împotriva deciziei nr. .../15.06.2020 în contradictoriu cu intimata C.J.P. ...

Rezultă că, în cauză, nu este incidentă situaţia premisă pentru admiterea contestaţiei în anulare, întrucât prin decizia împotriva căreia s-a formulat contestaţia în anulare nu a fost respins sau admis în parte apelul, ci a fost soluţionată cauza pe fond, în rejudecare. Apelul declarat de contestator fusese anterior admis, prin decizia ..., iar sentinţa fusese anulată.

Prin urmare, nu se poate susţine că instanţa a omis să cerceteze vreunul din motivele de apel, de vreme ce decizia ... a soluţionat cauza pe fond, sub toate aspectele invocate. În considerentele deciziei, instanţa a clarificat şi problema de drept privind perioada 01.09.2004-01.09.2015, reţinând că a fost luată în calcul în momentul recalculării pensiei potrivit Legii nr.223/2015, chiar dacă într-o modalitate pe care contestatorul a apreciat-o ca fiind insuficientă; în realitate, nemulțumirile acestuia vizează soluția legislativă impusă prin noua Lege nr. 223/2015 în raport de legislația anterioară, însă această chestiune nu poate face obiect al aprecierii instanței de judecată.

 Modul de administrare a probelor de către instanţa de apel nu poate fi pus în discuţie pe calea contestaţiei în anulare. Susţinerile contestatorului sunt contrazise de actele dosarului. După anularea sentinţei, instanţa a emis adresa către Casa Sectorială de Pensii a MAI, iar răspunsul acestei instituţii se regăseşte în dosarul de apel.

Constatând că motivul de contestaţie în anulare invocat de contestator nu este incident în cauză, Curtea va respinge contestaţia ca nefondată.