Funcționar public din cadrul dsvsa. Majorarea salariului de bază cu 12,5% pentru activitatea de control și inspecție. Calitatea de inspector ansvsa. Condiții legale pentru recunoașterea dreptului salarial. Aplicarea prioritară a dispozițiilor legale refer

Hotărâre 599 din 22.07.2020


Cuprins pe materii: Drept administrativ. Funcție publică.

Indice alfabetic: Funcționari publici. Drepturi salariale:

-majorare pentru activitatea de inspecție și control

-drept salarial special

-salarizare la același nivel

Temei de drept: Legea-cadru nr. 153/2017 art. 1 alin. 3, art. 39, Anexa VIII Cap. II lit. A pct. II art. 6.2 subpct. 5

OUG nr. 20/2018

Subpct. 5  art. 6.2, lit. A pct. II, Capitolul II din Anexa VIII la Legea-cadru nr. 153/2017 stabilește două categorii distincte de personal cărora li se aplică majorarea salariului de bază cu 12,5%, respectiv: personalul are își desfășoară activitatea în structurile de inspecție și control; precum și personalul care prin atribuțiile specifice contribuie în actul oficial de control, respectiv de inspector. Calitatea de inspector al ANSVSA recunoscută întreg personalului din cadrul ANSVSA și al structurilor subordonate prin OUG nr. 20/2018, cu excepția personalului auxiliar, nu este suficientă pentru recunoașterea dreptului la majorarea salariului de bază în temeiul legii salarizării. Este evident că majorarea de 12,5% a salariului de bază nu a fost recunoscută de legiuitor în favoarea tuturor angajaților și funcționarilor din cadrul ANSVSA și structurilor subordonate în mod nediferențiat, ci criteriul avut în vedere pentru recunoașterea dreptului este cel legat de activitatea de inspecție și control.

Personalul beneficiar fie este încadrat și își desfășoară activitatea în cadrul structurilor specializate de inspecție și control, caz în care se prezumă participarea la activitatea de inspecție și control, fie este încadrat și își desfășoară activitatea în alte structuri din cadrul ANSVSA și a unităților subordonate, situație în care legiuitorul a impus condiții suplimentare. În privința celei de-a doua categorii de beneficiari ai majorării de 12,5% a salariului de bază, legiuitorul a prevăzut două condiții, respectiv: să aibă atribuții specifice, respectiv de inspector și să contribuie, prin exercitarea acestor atribuții, în actul oficial de control. Aplicarea acestei norme trebuie să se facă prin raportare la scopul recunoașterii acestei majorări salariale, care are un caracter special și este destinată, în primul rând structurilor de inspecție și control și, în mod suplimentar, concesiv, personalului care contribuie la actul oficial de control, prin atribuții specifice. Or, a extinde sfera persoanelor care beneficiază de această majorare la toate persoanele care pot avea indirect o influență asupra activității de control, adică, virtual, la tot personalul ANSVSA (deoarece într-o instituție toate structurile conlucrează și se influențează reciproc, într-o anumită măsură, inclusiv, spre exemplu, personalul de suport informatic sau șoferii sprijină indirect activitatea de inspecție și control) ar echivala cu nesocotirea intenției legiuitorului, respectiv aceea de a conferi acestui drept salarial un caracter special.

Potrivit art. 1 alin. 3 din Legea nr. 153/2017 „începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi, drepturile salariale ale personalului prevăzut la alin. (1) sunt și rămân, în mod exclusiv, cele prevăzute în prezenta lege”. În aceste condiții, se poate reține că legalitatea modului de determinare a cuantumului salariului de bază trebuie verificată exclusiv prin interpretarea și aplicare dispozițiilor cuprinse în anexa la Legea nr. 153/2017 și nu prin raportare la un nivel maxim de salarizare pentru funcții similare din cadrul altor instituții publice subordonate aceluiași ordonator de credite, chiar dacă salarizarea rezultă din hotărâri judecătorești pronunțate în cauze similare.