Respingerea cererii de acordare a sporurilor cuprinse între 50 și 70% angajaților Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, încadrați în familia ocupațională de funcții bugetare „Sănătate și asistență socială”

Decizie 163 din 04.02.2021


DREPTUL MUNCII. DREPT PROCESUAL CIVIL

Respingerea cererii de acordare a sporurilor cuprinse între 50 și 70% angajaților Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, încadrați în familia ocupațională de funcții bugetare „Sănătate și asistență socială”, nu în familia ocupațională de funcții bugetare „administrație”

- Anexele nr. II, VIII, IX, la Regulamentul-Cadru privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal, a mărimii concrete a sporului pentru condiții de muncă prevăzut în anexa nr. II la Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice

- HG 569/2017

- HG nr. 153/2018

- art. 478 Cod procedură civilă

Apelanții reclamanți au solicitat obligarea angajatorului la acordarea sporului prevăzut de pct. I, lit. A, pct. 1 al Anexei nr. 9 la Regulamentul-Cadru privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal, a mărimii concrete a sporului pentru condiții de muncă prevăzut în anexa nr. II la Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, precum și a condițiilor de acordare a acestuia, pentru familia ocupațională de funcții bugetare „Sănătate și asistență socială”, cuprins între 50% până la 75% din salariul de bază.

Nefiind contestată încadrarea efectivă în familia ocupațională, acest aspect fiind evocat doar prin apelul declarat în cauză, nu putea fi avut în vedere de prima instanță și nici de cea de apel, limitată la a analiza doar ceea ce a fost supus judecății, potrivit art. 478 Cod procedură civilă.

Întrucât din actele aflate la dosar a rezultat că apelanții reclamanți nu sunt încadrați în familia ocupațională „Sănătate și asistență socială” ci în cea de funcții bugetare „administrație”, nefiind angajați ca și personal de specialitate în cadrul pârâtei Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, în mod corect au fost salarizați având în vedere grila de salarizare conform anexei VIII – familia ocupațională de funcții bugetare „administrație” din care fac parte.

Curtea de Apel Oradea – Secția I civilă

Decizia nr. 163 din 2 februarie 2021

Prin Sentința civilă nr. (...)/LM din 4.08.2020, pronunțată de Tribunalul (...) s-a respins excepția lipsei calității procesuale pasive invocată de pârâții Consiliul Județean (...) și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (...).

A fost respinsă ca nefondată acțiunea formulată de reclamanții (R1), (R2), (R3), (R4), (R5), (R6), (R7), (R8), (R9), (R10), (R11) și (R12), (R13), (R14), (R15), (R16) și (R17), toți cu domiciliul procesual ales la sediul Cabinetului de Avocat (...) (...), în contradictoriu cu pârâții Direcția Generală de Asistență Socială si Protecția Copilului (...), cu sediul în (...), CIF (...) și Consiliul Județean (...), cu sediul în (...).

Pentru a pronunța această sentință, analizând cu prioritate în condițiile art. 248 Cod procedură civilă, excepțiile lipsei calității procesuale pasive invocată de pârâții Consiliul Județean (...), Președintele Județului (...) și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (...)instanța de fond a reținut faptul că potrivit art. 173, alin. 3, lit. a) din OUG 57/2019 privind Codul administrativ, consiliul județean aprobă, la propunerea președintelui consiliului județean, bugetul județului, virările de credite, modul de utilizare a rezervei bugetare și contul de încheiere a exercițiului bugetar.

De asemenea, potrivit art. 8 din Regulamentul privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal, mărimea concretă a sporului pentru condiții de muncă, precum și condițiile de acordare a acestuia pentru familia ocupațională de funcții bugetare “Administrație” din administrația publică locală, aprobat prin HG nr. 569/2017, „locurile de muncă, categoriile de personal și stabilirea concretă, de la caz la caz, a sporurilor pentru personalul care își desfășoară activitatea în condiții periculoase sau vătămătoare se aprobă de ordonatorul principal de credite, la propunerea structurii cu atribuții în domeniul resurselor umane, cu consultarea sindicatelor sau a reprezentanților salariaților, după caz.”

Conform art. 9 alin. 1 din Regulamentul – cadru de organizare și funcționare a Direcției Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului aprobat prin HG nr. 797/2017 finanțarea Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului se asigură de la bugetul județean, respectiv din bugetul local al sectorului municipiului București.

S-a reținut că, Consiliul Județean (...) prin reprezentant Președintele Consiliului Județean (...) are legitimare procesuală pasivă în ceea ce privește asigurarea fondurilor pentru achitarea unor eventuale drepturi salariale ale angajaților instituțiilor din subordine, precum Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (...).

Totodată, în calitate de ordonator terțiar de credite conform dispozițiilor art. 21, alin. 4 din Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice și în calitate de angajator al reclamanților Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (...) calculează și plătește salariile reclamanților, cu toate elementele componente.

Pentru aceste motive instanța de fond a respins excepția lipsei calității procesuale pasive invocată de pârâții Consiliul Județean (...) și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (...).

Pe fondul cauzei, prima instanță a reținut următoarele considerente:

Reclamanții sunt angajați ai pârâtei Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (...), fiind încadrați pe posturi de muncitor calificat instalații sanitare, de inspector de specialitate, de muncitor calificat-zugrav, de portar, de șofer, de îngrijitor, de muncitor calificat electrician, de muncitor calificat de întreținere și de magazioner, conform dispozițiilor de reîncadrare din data de 28.07.2017, dispoziții emise de pârâta Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (...) în temeiul art. 36 din Legea 153/2017, și a fișelor de post depuse în copie la dosarul cauzei (filele 225 - 307 vol. I).

Aceștia au solicitat obligarea pârâtei Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (...) la acordarea sporului prevăzut de pct. I, lit. A, pct. 1 al Anexei nr. 9 la Regulamentul-Cadru privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal, a mărimii concrete a sporului pentru condiții de muncă prevăzut în anexa nr. II la Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, precum și a condițiilor de acordare a acestuia, pentru familia ocupațională de funcții bugetare „Sănătate și asistență socială” din data de 29.03.2018, respectiv de la 50% până la 75% din salariul de bază, obligarea angajatorului la acordarea sporurilor retroactiv, începând cu data de 01.08.2018, respectiv cu data angajării, în funcție de situația fiecăruia.

Conform pct. I, lit. A, pct. 1 al Anexei nr. 9 la Regulamentul-Cadru privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal, a mărimii concrete a sporului pentru condiții de muncă prevăzut în anexa nr. II la Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice „Personalul care își desfășoară activitatea în unitățile de asistență socială/centre cu sau fără personalitate juridică, cu sau fără cazare, beneficiază de sporul prevăzut la art. 14 din cap. II din anexa nr. II la Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, după cum urmează: A. Spor de la 50% până la 75% din salariul de bază acordat personalului din: 1. unitățile de asistență socială/centre cu sau fără personalitate juridică/servicii sociale, cu cazare/fără cazare, care acordă servicii persoanelor (adulți și copii) cu handicap psihic sau mintal.”

Instanța de fond a reținut că reclamanții au fost reîncadrați prin dispoziții ale pârâtei Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (...), conform anexei VIII - familia ocupațională de funcții bugetare „administrație”, Capitolul II - Salarizarea personalului contractual din administrația publică centrală de specialitate, servicii deconcentrate ale ministerelor și ale altor organe centrale de specialitate, prefecturi, consilii județene, municipii, administrația publică locală - consilii, primării și servicii publice din subordinea acestora, lit. C - alte funcții comune din sectorul bugetară, lit. b) funcții de execuție pe trepte profesionale.

Punctul I al anexei VIII - familia ocupațională de funcții bugetare „administrație” - Reglementări specifice personalului încadrat pe bază de contract individual de muncă - personal contractual din administrația publică, art. 1, alin. 1 prevede că “Personalul contractual salarizat potrivit prezentei anexe la cap. II lit. A - lit. E poate beneficia de un spor pentru condiții periculoase sau vătămătoare de până la 15% din salariul de bază, corespunzător timpului lucrat.

Instanța de fond a reținut că reclamanții sunt salarizați potrivit anexei VIII din Legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice - familia ocupațională de funcții bugetare „administrație” și nu potrivit anexei II din lege, anexă care se referă la familia ocupațională de funcții bugetare „sănătate și asistență socială”. Reclamanții nu sunt angajați - personal de specialitate din cadrul pârâtei DGASPC (...) care își desfășoară activitatea în cadrul unităților de asistență socială/centre cu sau fără personalitate juridică/servicii sociale, cu cazare/fără cazare, care acordă servicii persoanelor (adulți și copii) cu handicap psihic sau mintal, ci personal administrativ care deservesc centrele respective (muncitori calificați, inspector de specialitate, portar, șofer, îngrijitor, magazioner) având atribuții diferite de personalul de specialitate și salarizați pe o altă grilă de salarizare.

Pârâta DGASPC (...) a efectuat o expertizare a locurilor de muncă în temeiul HG 569/2017, prin care a fost aprobat Regulamentul privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal, mărimea concretă a sporului pentru condiții de muncă, precum și condițiile de acordare a acestuia pentru familia ocupațională de funcții bugetare “Administrație” din administrația publică locală, expertizare a cuprins posturile ocupate de reclamanți, postul de îngrijitor, șofer, muncitor calificat, inspector de specialitate, magazioner și portar, astfel cum rezultă din Buletinul de expertizare nr. (...)/27.07.2018.

Reclamanților, conform tabelelor nominale cuprinzând categoriile de personal și mărimea concretă a sporurilor pentru personalul care își desfășoară activitatea în condiții deosebite de periculoase și a fluturașilor de salarii depuse în copie, pârâta le-a acordat un spor de 15% în temeiul HG 569/2017.

Față de aceste considerente, instanța de fond a apreciat că reclamanții au beneficiat de sporul pentru condiții de muncă periculoase sau vătămătoare în cuantumul maxim prevăzut de lege, potrivit încadrării lor, aceștia fiind încadrați în temeiul anexei VIII din Legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice - familia ocupațională de funcții bugetare „administrație” și nu potrivit anexei nr. II din Lege pentru familia ocupațională de funcții bugetare „Sănătate și asistență socială”.

În aceste condiții, s-a reținut că rezultă că temeiul de drept invocat de reclamanți pentru stabilirea mărimii concrete a sporului pentru condiții de muncă în cuantum de la 50% până la 75% din salariul de bază nu le este aplicabil acestora, având în vedere locurile de muncă pe care le ocupă și încadrarea acestora în conformitate cu prevederile Legii cadrul nr. 153/2017.

Pentru aceste motive prima instanță a respins acțiunea reclamanților ca fiind neîntemeiată, luând act că intimatele nu au solicitat cheltuieli de judecată în condițiile art. 453 Cod procedură civilă.

Împotriva acestei sentințe, în termen legal, scutit de la plata taxelor de timbru, au declarat apel reclamanții (R1), (R2), (R3), (R4), (R5), (R6), (R7), (R8), (R9), (R10), (R11) și (R12), (R13), (R14), (R15), (R16) și (R17) solicitând admiterea acestuia, schimbarea în tot a sentinței, admiterea cererii, obligarea angajatorului DGASPC (...) să le acorde sporul prevăzut de pct. 1, litera A, punctul 1 al Anexei nr. 9 la Regulamentul Cadru privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal, a mărimii concrete a sporului pentru condiții de muncă prevăzut în Anexa II la Legea cadru nr. 153/2017, de la 50 la 70% din salariul de bază, a fi obligat angajatorul la acordarea sporurilor retroactiv, începând cu data de 01.08.2018, cu data angajării în funcție a fiecăruia, cu cheltuieli de judecată.

Prin motivele de apel s-a invocat că sunt angajați ai Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (...), or, instanța a trecut fără a se opri asupra aspectului reclamat, s-a ignorat buletinul de determinare prin expertizare a locurilor de muncă nr. (...)/30.07.2018, fiind încadrați ca având locuri de muncă pentru care se impune acordarea unui spor pentru condiții vătămătoare și periculoase de doar 15% deși au fost încadrați și trebuiau să beneficieze de un spor cuprins între 50 și 75% din salariul de bază.

Au reclamat însăși încadrarea și au apreciat că se impune a fi considerați ca făcând parte din categoria personalului căruia i se cuvine sporul pretins. Chiar dacă s-ar accepta că postul de zugrav sau șofer nu este precizat expres în tabelul cuprinzând categoriile de personal aferent familiei ocupaționale de funcții bugetare sănătate și asistență socială, potrivit tabelului de sub punctul 3.3, o parte din ei se califică pentru acest spor.

Pretenția lor privea solicitarea de a se constata că acest spor se datorează tuturor angajaților fiind acordat prin raportare la specificitatea muncii și condițiile de desfășurare a acesteia, constatate ca fiind îndeplinite prin Buletinul de expertiză în privința tuturor reclamanților.

Astfel, șoferul care transportă copii nu este cu nimic mai puțin expus decât bucătarul instituției. Ceea ce au reclamat constă tocmai în efectivitatea condițiilor de muncă, iar nu în simpla denumire marginală a unei profesii sau meserii. În mod cert intenția legiuitorului a fost aceea de a separa familia ocupațională “sănătate și asistență socială” de restul categoriilor tocmai prin raportare la mediul în care aceștia muncesc. În acest context nu poate exista în cadrul aceluiași mediu o discriminare prin raportare la natura profesiei câtă vreme s-a constatat fără putință de tăgadă că expunerea la factorii de risc este aceeași pentru toți angajații, iar pe de altă parte dacă legea distinge între o îngrijitoare a unui centru și o îngrijitoare obișnuită ar fi injust ca aceeași distincție prin raportare la aceleași condiții ce stau la baza distincției să nu fie aplicate șoferului unui astfel de centru și unui șofer obișnuit.

Se impunea obligarea angajatorului la acordarea sporului retroactiv, începând cu data de 01.08.2018, a se ține cont de mențiunile angajatorului din Procesul-verbal întocmit de D.G.A.S.P.C. (...) la data de 01.11.2018, conform cărora “Potrivit și art. 16 alin. 3 din Regulamentul-cadru privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal, a mărimii concrete a sporului pentru condiții de muncă prevăzut în anexa nr. II la Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din traduceri publice, precum și a condițiilor de acordare a acestuia pentru familia ocupațională de funcții bugetare “sănătate și asistență socială”, până la eliberarea buletinelor de determinare sau, după caz, de expertizare a locurilor de muncă potrivit alin. 1, rămân în vigoare buletinele existente. Ținând cont de data eliberării noilor buletine de determinare prin expertizarea locurilor de muncă din 30.07.2018 [...] se stabilește acordarea sporurilor retroactiv, începând cu data de 01.08.2018, dată la care vechile buletine de expertizare a locurilor de muncă și-au încetat valabilitatea”.

Acordarea sporului corespunzător posturilor pe care le ocupă, pentru condiții deosebit de periculoase în cuantum de 50% până la 75% din salariul de bază, se impune pentru fiecare dintre reclamanți, respectiv: - pentru (R1), (R2), (R3), (R4), (R5), spor pentru condiții deosebit de periculoase începând cu data de 01.08.2018, data la care a intrat în vigoare Buletinul de determinare prin expertizare a locurilor de muncă nr. (...)/30.07.2017; - pentru (R6), (R7), (R8), (R9), (R10), (R11) și (R12), spor pentru condiții deosebit de periculoase începând cu data de 28.12.2018, dată care reprezintă momentul angajării în cadrul Centrului de Recuperare și Reabilitare pentru Persoane Adulte cu Dizabilități (...).

Pentru (R13) și (R14), se impune acordarea sporului pentru condiții deosebit de periculoase începând cu data de 27.12.2018, dată care reprezintă momentul angajării în cadrul Centrului de Recuperare și Reabilitare pentru Persoane Adulte cu Dizabilități (...), pentru (R15), spor pentru condiții deosebit de periculoase începând cu data de 01.03.2018, dată care reprezintă momentul angajării în cadrul Centrului de Recuperare și Reabilitare pentru Persoane Adulte cu Dizabilități (...).

Referitor la (R16) și (R17), aceștia beneficiază, conform procesului-verbal încheiat la data de 1.11.2018, în primul rând, de spor pentru condiții deosebit de periculoase prevăzute la punctul I lit. A.I., respectiv de un spor de la 50% până la 75% din salariul de bază potrivit Anexei Nr. 9 Ia Regulamentul-cadru – mărimea sporului pentru personalul din unitățile de asistență socială/centre cu sau fără cazare acordat în baza prevederilor art. 14 de la cap. II din Anexa nr. II Ia Legea cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, iar în al doilea rând, de un spor pentru condiții deosebite (stres sau risc) de 15% din salariu de bază, acordat personalului din unitățile de asistență sociale/centre cu sau fără personalitate juridică/ servicii sociale, cu cazare sau fără cazare, prevăzute în Nomenclatorul serviciilor sociale aprobat potrivit legii, altele decât cele prevăzute la punctele I - IV (având în vedere faptul că își desfășoară activitatea în cadrul Centrului de Plasament (...), astfel cum se prevede în procesul verbal sus menționat), sporuri care pot fi aplicate în mod cumulativ conform Notei de la Anexa 9 la Regulamentul-cadru – teza finală.

Conform art. 6 din Regulamentul-cadru “La stabilirea concretă a cotelor de spor în cadrul procentelor aprobate prin prezentul regulament-cadru se vor avea în vedere următoarele criterii: -  riscul de îmbolnăvire și de accidentare; solicitarea nervoasă; - indicii de morbiditate”.

Angajatorul are prerogativa de a determina sporul, în limitele prevăzute de lege, respectiv între 50% și 75% și nu are posibilitatea acordării altui spor după bunul său plac, sau doar anumitor persoane angajate, cu ignorarea buletinelor de determinare prin expertizare a locurilor de muncă prin care posturile tuturor reclamanților au fost încadrate ca necesitând, pe lângă salariul de bază și un spor pentru condiții deosebit de periculoase, date fiind condițiile de muncă.

Potrivit fluturașilor de salariu ai colegilor lor angajați în cadrul acelorași centre, pe posturi expertizate ca necesitând acordarea unui spor pentru condiții deosebit de periculoase, le-a fost acordat un spor pentru condiții deosebit de periculoase în cuantum de 50% din salariul de bază, creându-se astfel o discriminare în rândul angajaților, angajatorul, într-un mod cu totul discreționar și nelegal a ales să acorde sporul corect doar anumitor persoane, nesupunându-se exigențelor impuse de legislația în vigoare.

Au fost invocate în drept prevederile art. 466, 480 alin. 2 Cod procedură civilă, art. 268 alin. 1 lit. c), art. 269 și următoarele Codul muncii, Regulamentul-cadru la Legea nr. 153/2017, Legea nr. 153/2017.

Intimata Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (...), prin întâmpinarea depusă la dosar, a solicitat respingerea apelului, corect s-a reținut că temeiul de drept invocat de reclamanți pentru stabilirea mărimii concrete a sporului pentru condiții de muncă în cuantum de la 50% până la 75% din salariul de bază nu le este aplicabil, având în vedere locurile de muncă pe care le ocupă și încadrarea acestora în conformitate cu prevederile Legii cadru nr. 153/2017.

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (...), a efectuat o expertizare a locurilor de muncă în temeiul HG 569/2017, prin care a fost aprobat Regulamentul privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal, mărimea concretă a sporului pentru condiții de muncă, precum și condițiile de acordare a acestuia pentru familia ocupațională de funcții bugetare “Administrație” din administrația publică locală, expertizarea a cuprins posturile ocupate de reclamanți, postul de îngrijitor, șofer, muncitor calificat, inspector de specialitate, magazioner și portar, astfel cum rezultă din Buletinul de expertizare nr. (...)/27.07.2018 (filele 153 - 167 Vol. 1) a dosarului primei instanțe.

Reclamanților le-a fost acordat un spor de 15% în temeiul HG nr. 569/2017, conform tabelelor nominale cuprinzând categoriile de personal și mărimea concretă a sporurilor pentru personalul care își desfășoară activitatea în condiții deosebite de periculoase (filele 177 - 224 Vol. I) și a fluturașilor de salarii depuși în copie (filele 15 - 20 Vol. I), astfel că au beneficiat de sporul pentru condiții de muncă periculoase sau vătămătoare în cuantumul maxim prevăzut de lege, potrivit încadrării lor, efectuate în temeiul anexei VIII din Legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice – familia ocupațională de funcții bugetare „administrație” și nu potrivit anexei nr. II din Lege pentru familia ocupațională de funcții bugetare „Sănătate și asistență socială”, așa cum a statuat și instanța care a cercetat fondul cauzei.

Apelanții se găsesc într-o gravă eroare, indicând în mod greșit legislația care li se aplică, a avut loc expertizarea locurilor de muncă în vederea acordării sporului pentru condiții periculoase sau vătămătoare pentru angajații din aparatul său propriu și centrele din subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (...). Angajații instituției fac parte din categoria funcționari publici sau contractuali, aceștia din urmă cuprinzându-i și pe reclamanți.

Sporul reprezintă un element al salariului lunar acordat ca procent la salariul de bază, în condițiile legii, pentru fiecare categorie de personal, iar reclamanții trebuie să se raporteze pentru identificarea sporului care le-ar putea fi aplicabil, la Regulamentul privind mărimea concretă a sporului pentru condiții de muncă - familia ocupațională de funcții bugetare „Administrație”, respectiv:

În Monitorul Oficial nr. 656 din 9 august a fost publicată Hotărârea Guvernului nr. 569/2017 pentru aprobarea Regulamentului privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal, mărimea concretă a sporului pentru condiții de muncă, precum și condițiile de acordare a acestuia pentru familia ocupațională de funcții bugetare „Administrație” din administrația publică locală, anexa nr. VIII, și nu a sporului prevăzut de pct. 1 lit. A pct. 1 al Anexei nr. 9 la Regulamentul-Cadru privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal, a mărimii concrete a sporului pentru condiții de muncă prevăzut în anexa nr. II la Legea-cadru nr. 153/2017 (din 29.03.2018) privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, precum și a condițiilor de acordare a acestuia, pentru familia ocupațională de funcții bugetare „Sănătate și asistență socială”, punct de vedere care a fost abordat și de către instanța de fond.

Expertizarea efectuată în Buletinul nr. (...)/27.07.2018, unde pe prima pagină este indicat personalul din centre și servicii de asistență socială cu sau fără cazare (...) având la bază Hotărârea nr. 569 din 4 august 2017 pentru aprobarea Regulamentului privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal, mărimea concretă a sporului pentru condiții de muncă, precum și condițiile de acordare a acestuia pentru familia ocupațională de funcții bugetare “Administrație” din administrația publică locală.

Reclamanții nu sunt angajați – personal de specialitate din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (...) care își desfășoară activitatea în cadrul unităților de asistență socială/centre cu sau fără personalitate juridică/servicii sociale, cu cazare/fără cazare, care acordă servicii persoanelor (adulți și copii) cu handicap psihic sau mintal, ci personal administrativ, deservesc centrele respective, (șoferi, etc.), având atribuții diferite de personalul de specialitate și salarizați pe o altă grila de salarizare, acești angajați contractuali care cad sub incidența HG nr. 569/2017 și care aparțin expertizării efectuate în Buletinul nr. (...)/27.07.2018, „pentru familia ocupațională administrație” din administrația publică locală.

Aplicarea legislației a avut loc în mod corect, și cu ocazia întâlnirii conducerii unității la data de 01.11.2018 cu sindicatul reprezentativ la nivelul unității în vederea consultării privind nominalizarea personalului care beneficiază de spor pentru locul de muncă, categoriile de personal, mărimea concretă a sporului și condițiile de acordare, s-a întocmit un Proces Verbal, care arată la pagina nr. 2 că; „personalul administrativ din serviciile din subordinea D.G.A.S.P.C., (...) a fost expertizat prin Buletinul nr. (...)/27.07.2018, conform H.G. 569/2017, pentru personalul încadrat la punctul „a” din anexa la acest regulament”.

Reclamanții nu sunt încadrați in Anexa 9 la Regulamentul-cadru care prevede mărimea sporului pentru personalul din unitățile de asistență socială/centre cu sau fără cazare acordat în baza prevederilor art. 14 de la cap. II din anexa nr. II la Legea-cadru (privind salarizarea) nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare.

În perioada august-decembrie 2018, reclamanții – salariați contractuali – personal administrativ, au beneficiat de un spor de 15% pentru condiții vătămătoare de muncă, în temeiul faptului că au fost și sunt salarizați conform Anexei VIII la Legea Cadru 153/2017, cu completările si modificările ulterioare, Legea 153/2017 - Anexa nr. VIII – familia ocupațională de funcții bugetare “administrație”.

Aceștia sunt beneficiari ai HG nr. 569/2017, în ceea ce privește sporurile, și nu este vorba despre sporurile pe care în mod eronat le solicită și care de fapt aparțin personalului de specialitate din centrele subordonate ei, personal de specialitate salarizat conform Anexei nr. II- Sănătate și Asistență Socială din Legea Cadru 153/2017, cu completările și modificările ulterioare, acesta din urma având într-adevăr posibilitatea de a beneficia de spor în procentul pe care din eroare, reclamanții îl solicită.

Se poate observa în cuprinsul Buletinului de expertizare nr. (...)/27.07.2018, începând de la pagina 10 a acestuia, că se face referire la personalul administrativ din unități, centre și servicii de asistență socială, arată atribuțiile posturilor (îngrijitor clădiri, șofer, muncitor calificat, etc.), ori este evident ca acești angajați nu pot beneficia de sporul de la 50% până la 75% din salariul de bază acordat altor angajați, în baza altei grile de salarizare, sporurile diferă în fiecare din cele două anexe.

Intimatul Consiliul Județean (...), prin întâmpinarea depusă la dosar, a solicitat respingerea apelului, arătând că analiza coroborată a dispozițiilor legale incidente în cauză, precum și a înscrisurilor anexate prezentei relevă netemeinicia cererii reclamanților precum și a apelului promovat de aceștia.

Consideră că în mod corect instanța a reținut că reclamanții se găsesc într-o gravă eroare, indicând în mod greșit legislația care li se aplică. În fapt, a avut loc expertizarea locurilor de muncă în vederea acordării Sporului pentru condiții periculoase sau vătămătoare pentru angajații din aparatul propriu al pârâtei și centrele din subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (...).

Angajații instituției fac parte din categoria funcționari publici sau contractuali, aceștia din urma cuprinzându-i și pe reclamanți. Sporul reprezintă un element al salariului lunar acordat ca procent la salariul de bază, în condițiile legii, pentru fiecare categorie de personal iar reclamanții trebuie să se raporteze pentru identificarea sporului care le-ar putea fi aplicabil, la Regulamentul privind mărimea concretă a sporului pentru condiții de muncă – familia ocupațională de funcții bugetare „Administrație”, respectiv: Hotărârea Guvernului nr. 569/2017 pentru aprobarea Regulamentului privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal, mărimea concretă a sporului pentru condiții de muncă, precum și condițiile de acordare a acestuia pentru familia ocupațională de funcții bugetare „Administrație” din administrația publică locală, anexa nr. VIII, și nu cum eronat indică reclamanții sporul prevăzut de pct. I, lit. A pct. 1 al Anexei nr. 9 la Regulamentul Cadru privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal, a mărimii concrete a sporului pentru condiții de muncă prevăzut în anexa nr. II la Legea-cadru nr. 153/2017 (din 29.03.2018) privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, precum și a condițiilor de acordare a acestuia, pentru familia ocupațională de funcții bugetare „Sănătate și asistență socială”.

Potrivit legislației în vigoare, locurile de muncă, categoriile de personal, mărimea concretă a sporului, precum și condițiile de acordare a acestuia se stabilesc de către ordonatorul principal de credite, cu consultarea sindicatelor sau, după caz, a reprezentanților salariaților, în limita prevederilor din regulamentul elaborat potrivit prezentei legi, având la bază buletinele de determinare sau, după caz, expertizare emise de către autoritățile abilitate în acest sens.

Având în vedere specificul activității desfășurate, reclamanții cad sub incidența prevederilor H.G. nr. 569/2017 pentru aprobarea Regulamentului privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal, mărimea concretă a sporului pentru condiții de muncă, precum și condițiile de acordare a acestuia pentru familia ocupațională de funcții bugetare Administrație din administrația publică locală.

Chiar dacă legiuitorul a stabilit posibilitatea acordării sporului pentru condiții vătămătoare, nu trebuie pierdut din vedere ca acordarea acestuia se face numai în anumite condiții.

Potrivit articolelor 8 și 9 din H.G. nr. 569/2017 privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal, mărimea concretă a sporului pentru condiții de muncă, precum și condițiile de acordare a acestuia pentru familia ocupațională de funcții bugetare „Administrație” din administrația publică locală:

„Art. 8 – Locurile de muncă, categoriile de personal și stabilirea concretă, de la caz la caz, a sporurilor pentru personalul care își desfășoară activitatea în condiții periculoase sau vătămătoare se aprobă de ordonatorul principal de credite, la propunerea structurii cu atribuții în domeniul resurselor umane, cu consultarea sindicatelor sau a reprezentanților salariaților, după caz.

Art. 9 – Sporul pentru condiții periculoase sau vătămătoare de muncă, în limitele prevăzute în anexa la prezentul regulament, se acorda cu respectarea prevederilor art. 25 din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice și cu încadrarea în sumele prevăzute pentru cheltuieli de personal din bugetul de venituri și cheltuieli aprobat.”

În accepțiunea prevederilor art. 25 din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice: “(1) Suma sporurilor, compensațiilor, adaosurilor, primelor, premiilor și indemnizațiilor, inclusiv cele pentru hrană și vacanță, acordate cumulat pe total buget pentru fiecare ordonator de credite nu poate depăși 30% din suma salariilor de bază, a soldelor de funcție/salariilor de funcție, soldelor de grad/salariilor gradului profesional deținut, gradațiilor și a soldelor de comandă/salariilor de comandă, a indemnizațiilor de încadrare și a indemnizațiilor lunare, după caz.

Consideră că actele normative trebuie privite în integralitatea lor, iar unul dintre principiile de bază ale legii cadru este stabilit la art. 6 lit. h) „principiul sustenabilității financiare” care impune „stabilirea nivelului de salarizare pentru personalul bugetar, astfel încât să se asigure respectarea plafoanelor cheltuielilor de personal ale bugetului general consolidat”.

 Solicită a se avea în vedere și prevederile art. 38 din OUG nr.114/2018, potrivit căruia, „ordonatorul principal credite răspunde de stabilirea nivelului sporurilor cu respectarea alin. 2 și cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate prin buget pe anul 2019”.

Acordarea sporului pentru condiții periculoase și vătămătoare conform H.G. nr. 569/2017 nu a fost aprobat pentru niciuna din instituțiile subordonate și finanțate de către autoritatea județeană, nici pentru aparatul de specialitate al Consiliului Județean (...), deși în toate cazurile au fost îndeplinite condițiile legale de acordare reglementate prin actul normativ menționat. În cazul în care s-ar aproba pentru toate instituțiile solicitările privind acest spor, s-ar depăși pragul de 30% stabilit prin art. 25 din Legea - cadru nr. 153/2017.

Examinând sentința apelată, prin prisma motivelor de apel, cât și din oficiu, Curtea a reținut următoarele:

Apelanții reclamanți au calitatea de angajați ai intimatei Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (...), respectiv (...) - angajat în cadrul Centrului de Plasament pentru Copii cu Dizabilități (...) – Modulele Curcubeu, Mugurașii, Albinuțe, Pasărea măiastră, având postul de muncitor calificat principal, începând cu data de 16.07.2018; (...) – angajat în cadrul Centrului de Plasament pentru Copii cu Dizabilități (...) - Modulele Curcubeu, Mugurașii, Albinuțe, Pasărea măiastră, având postul de inspector I, începând cu data de 22.03.2016; (...) - angajat în cadrul Centrului de Recuperare și Reabilitare pentru Persoane Adulte cu Dizabilități (...) - Modulul Trinitata, Modulul Hamburg, Modulul Inimioare, Modulul Fluturași, având postul de inspector de specialitatea (adm.) I, începând cu data de 18.07.2018; (R16) - angajat în cadrul Centrului de Plasament pentru Copii cu Dizabilități (...) - Modulele Casa Noastră și Ghioceii, având postul de muncitor calificat zugrav grad II, începând cu data de 09.07.2018; (R4) - angajat în cadrul Centrului de Plasament pentru Copii cu Dizabilități (...) - Modulele Steaua Norocoasă, Buburuzele, Albăstrelele, Piticii, având postul de șofer, începând cu data de 16.07.2018; (R13) - angajat în cadrul Centrului de Recuperare și Reabilitare pentru Persoane Adulte cu Dizabilități (...), având postul de portar, începând cu data de 27.12.2018; (R6) - angajat în cadrul Centrului de Recuperare și Reabilitare pentru Persoane Adulte cu Dizabilități (...), având postul de șofer, începând cu data de 28.12.2018; (R7)- angajat în cadrul Centrului de Recuperare și Reabilitare pentru Persoane Adulte cu Dizabilități (...), având postul de îngrijitor, începând cu data de 28.12.2018; (R8) - angajat în cadrul Centrului de Recuperare și Reabilitare pentru Persoane Adulte cu Dizabilități (...), având postul de muncitor calificat - zidar zugrav, începând cu data de 28.12.2018; (R14) - angajat in cadrul Centrului de Recuperare și Reabilitare pentru Persoane Adulte cu Dizabilități (...), având postul de portar, începând cu data de 27.12.2018; (...) – angajat în cadrul Centrului de Recuperare și Reabilitare pentru Persoane Adulte cu Dizabilități (...), având postul de muncitor calificat - instalator, începând cu data de 28.12.2018; (R5) - angajat în cadrul Centrului de Plasament pentru Copii cu Dizabilități (...)- Modulele Curcubeu, Mugurașii, Albinuțe, Pasărea măiastră, având postul de muncitor calificat, începând cu data de 16.07.2018; (R15) – angajat în cadrul Centrului de Recuperare și Reabilitare pentru Persoane Adulte cu Dizabilități (...), având postul de muncitor calificat de întreținere III, începând cu data de 01.03.2019; (...) – angajat în cadrul Centrului de Plasament pentru Copii cu Dizabilități (...) - Modulele Casa Noastră și Ghioceii, având postul de inspector de specialitate, începând cu data de 09.07.2018; (R12) – angajată în cadrul Centrului de Recuperare și Reabilitare pentru Persoane Adulte cu Dizabilități (...), având postul de magazioner, începând cu data de 28.12.2018; (R11) - angajată în cadrul Centrului de Recuperare și Reabilitare pentru Persoane Adulte cu Dizabilități (...), având postul de îngrijitor, din data de 28.12.2018; (R10)- angajată în cadrul Centrului de Recuperare și Reabilitare pentru Persoane Adulte cu Dizabilități (...), având postul de îngrijitor, începând cu data de 28.12.2018.

Prin acțiunea dedusă judecății, apelanții reclamanți au solicitat obligarea angajatorului la acordarea sporului prevăzut de pct. I, lit. A, pct. 1 al Anexei nr. 9 la Regulamentul-Cadru privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal, a mărimii concrete a sporului pentru condiții de muncă prevăzut în anexa nr. II la Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, precum și a condițiilor de acordare a acestuia, pentru familia ocupațională de funcții bugetare „Sănătate și asistență socială” din data de 29.03.2018, cuprins între 50% până la 75% din salariul de bază, cu începere din data de 01.08.2018, respectiv începând cu data angajării, în funcție de situația fiecăruia dintre aceștia, or, din analiza obiectului expus se reține faptul că nu a fost contestată încadrarea efectivă în familia ocupațională, acest aspect fiind evocat doar prin apelul declarat în cauză, astfel că, nu putea fi avut în vedere de prima instanță și nici de cea de apel, limitată la a analiza doar ceea ce a fost supus judecății, potrivit art. 478 Cod procedură civilă.

Temeiul de drept în baza căruia s-a promovat litigiul este pct. I, lit. A, pct. 1 al Anexei nr. 9 la Regulamentul-Cadru privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal, a mărimii concrete a sporului pentru condiții de muncă prevăzut în anexa nr. II la Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice potrivit căruia: „Personalul care își desfășoară activitatea în unitățile de asistență socială/centre cu sau fără personalitate juridică, cu sau fără cazare, beneficiază de sporul prevăzut la art. 14 din cap. II din anexa nr. II la Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, după cum urmează: A. Spor de la 50% până la 75% din salariul de bază acordat personalului din: 1. unitățile de asistență socială/centre cu sau fără personalitate juridică/servicii sociale, cu cazare/fără cazare, care acordă servicii persoanelor (adulți și copii) cu handicap psihic sau mintal.”

Astfel cum corect a reținut prima instanță, apelanții reclamanți au fost reîncadrați prin dispoziții ale angajatorului, conform anexei VIII – familia ocupațională de funcții bugetare „administrație”, Capitolul II - Salarizarea personalului contractual din administrația publică centrală de specialitate, servicii deconcentrate ale ministerelor și ale altor organe centrale de specialitate, prefecturi, consilii județene, municipii, administrația publică locală - consilii, primării și servicii publice din subordinea acestora, lit. C - alte funcții comune din sectorul bugetar, lit. b) funcții de execuție pe trepte profesionale, dispoziții ce nu au fost contestate, anulate, modificate, conform celor arătate mai sus.

Potrivit dispoziției legale aplicate situației apelanților – pentru personalul contractual din administrația publică, art. 1, alin. 1 stabilește că, “Personalul contractual salarizat potrivit prezentei anexe la cap. II lit. A - lit. E poate beneficia de un spor pentru condiții periculoase sau vătămătoare de până la 15% din salariul de bază, corespunzător timpului lucrat.

Din fișa postului apelantului (...), fila 29 dosar de fond, volumul I Curtea a reținut faptul că acesta, în calitate de inspector de specialitate, asigură buna funcționare administrativă a Centrului de Plasament pentru Copii cu Dizabilități (...), respectiv aprovizionează centrul cu materiale necesare funcționării administrative a centrului, asigură buna funcționare, integritatea dotărilor, exploatarea autoturismului din dotare. Aceleași aspecte se rețin și privitor la apelantul (...), inspector de specialitate, fișa postului fila 35 la același centru.

Conform fișei postului apelantului (R15), fila 33 dosar de fond volumul I, acesta, în calitate de muncitor calificat de întreținere, are ca scop general al postului întreținerea instalațiilor de apă, a grupurilor igienico-sanitare, de încălzire din Centrul de Recuperare și Reabilitare pentru Persoane Adulte cu Dizabilități (...). S-au reținut aceleași aspecte și referitor la apelantul (...), muncitor calificat la Centrul de Recuperare și Reabilitare pentru Persoane Adulte cu Dizabilități (...), fila 54 dosar de fond, la apelantul (R8), muncitor calificat zugrav, fila 62, la apelantul (R16), fila 78, muncitor calificat - zugrav, la Centrul de Plasament pentru Copii cu Dizabilități (...), la apelantul (...), muncitor calificat în cadrul Centrului de Plasament pentru Copii cu Dizabilități (...), fila 86, la apelantul (R5), muncitor calificat la Centrul de Plasament pentru Copii cu Dizabilități (...), fila 89.

Din fișa postului apelantului (R13), fila 40 dosar fond volumul I, se constată faptul că acesta, în calitate de portar, la Centrul de Recuperare și Reabilitare pentru Persoane Adulte cu Dizabilități (...), are ca scop general al postului asigurarea pazei și securității din centru. Din fișa postului apelantului (R14), fila 58 volumul I dosar de fond, având funcția de portar, se reține același scop al postului deținut.

Apelanta (R10), potrivit fișei postului aflată la fila 44 dosar fond, volumul I, în calitate de îngrijitor la Centrul de Recuperare și Reabilitare pentru Persoane Adulte cu Dizabilități (...), are ca scop general asigurarea igienizării și dezinfecției spațiilor interioare, exterioare din centru, același aspect reținându-se și privitor la apelanta (R11) având funcția de îngrijitor, fila 47, la apelantul (R7), îngrijitor același centru, fila 66.

Cât privește apelanta (R12), având funcția de magazioner la Centrul de Recuperare și Reabilitare pentru Persoane Adulte cu Dizabilități (...), potrivit fișei postului, fila 50 dosar fond, are ca scop general coordonarea și administrarea magaziei centrului, păstrarea în condiții igienico-sanitare și de siguranță a alimentelor, materialelor aflate în gestiunea sa.

Apelantul (R6), potrivit fișei postului aflată la fila 230, volumul I dosar de fond, în calitate de șofer la Centrul de Recuperare și Reabilitare pentru Persoane Adulte cu Dizabilități (...), are ca scop general asigurarea, pregătirea stării de funcționare a autovehiculului, transportul în siguranță a persoanelor și mărfurilor. Cât privește apelantul (R4), potrivit fișei postului acestuia de șofer la Centrul de Plasament pentru Copii cu Dizabilități (...), are ca scop al postului activități specifice de abilitare/reabilitare necesare copilului cu dizabilități, transportul acestora.

Potrivit fișei postului apelantului (...), fila 81, volumul I dosar de fond, acesta în calitate de inspector I la Centrul de Plasament pentru Copii cu Dizabilități (...), are ca scop general asigurarea funcționării administrative a centrului.

Din analiza tuturor aspectelor relevate mai sus Curtea a reținut că toți apelanții au atribuții specifice de administrare, de coordonare a unor activități specifice în acest sens, de aprovizionare, de transport, de igienizare, de întreținere, fiind astfel încadrați în categoria personal administrativ nu în cea de personal de specialitate care implică alte atribuții, de o altă natură și de altfel, prin prezentul litigiu, astfel cum s-a arătat mai sus, nu s-a solicitat anularea încadrării și dispunerea încadrării în altă familie ocupațională, care să le confere acordarea sporului de genul celui solicitat.

În cuprinsul buletinului de determinare prin expertizare a locurilor de muncă, nr. (...)/27.07.2018, filele 153-167 dosar de fond, la solicitarea intimatei Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (...), s-a efectuat de către Ministerul Sănătății, Direcția de Sănătate Publică (...), Compartimentul Medicina Muncii o expertizare a locurilor de muncă în temeiul HG 569/2017, prin care a fost aprobat Regulamentul privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal, mărimea concretă a sporului pentru condiții de muncă, precum și condițiile de acordare a acestuia pentru familia ocupațională de funcții bugetare “Administrație” din administrația publică locală, expertizare care, conform filelor 153-167 volumul I dosar de fond, a cuprins posturile ocupate de reclamanți, respectiv cele de îngrijitor, șofer, muncitor calificat, inspector de specialitate, magazioner și portar, deci de natura, de genul celor ocupate într-adevăr de către apelanții reclamanți.

Ca urmare, în baza acestui buletin, apelanților reclamanți le-a fost acordat un spor de 15% în temeiul HG nr. 569/2017, pentru condiții de muncă periculoase sau vătămătoare în cuantumul maxim prevăzut de lege, potrivit funcțiilor deținute, fiind încadrați în temeiul anexei VIII din Legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice - familia ocupațională de funcții bugetare „administrație” și nu potrivit anexei nr. II din Lege pentru familia ocupațională de funcții bugetare „Sănătate și asistență socială”, or, încadrarea, astfel cum s-a arătat mai sus, nu a fost contestată în prezentul litigiu ci doar câtimea sporului acordat.

Din cuprinsul acestui buletin de determinare se reține faptul că au fost enunțate nu doar funcțiile ce se încadrează în categoria locurilor de muncă pentru familia ocupațională administrație ci și atribuțiile fiecărui post pe larg, printre care și a celor ocupate de către apelanții reclamanți, fiind statuat în sensul că personalul este format din funcționari publici și personal contractual.

Cât privește celălalt Buletin de determinare prin expertizare a locurilor de muncă, având nr. (...)/30.07.2018, la solicitarea intimatei Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (...), s-a efectuat de către Ministerul Sănătății, Direcția de Sănătate Publică (...), Compartimentul Medicina Muncii o expertizare a locurilor de muncă în temeiul HG 153/2018 pentru aprobarea Regulamentului privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal, mărimea concretă a sporului pentru condiții de muncă, precum și condițiile de acordare a acestuia pentru familia ocupațională sănătate și asistență socială, privind însă personalul care își desfășoară activitatea în cadrul unităților de asistență socială/centre cu sau fără personal/servicii sociale cu cazare, care acordă servicii persoanelor cu handicap psihic sau mintal, din cadrul centrelor de plasament, de recuperare și reabilitare juridică.

Analizând cuprinsul acestui buletin de determinare s-a reținut faptul că s-a precizat că personalul este format din lucrători care fac parte din familia ocupațională de funcții bugetare sănătate și asistență socială, fiind enumerate locurile de muncă, centrele de plasament, funcțiile precum și activitățile desfășurate în acestea.

Curtea a reținut faptul că ambele buletine de determinare vizează locuri de muncă, funcții de genul celor ocupate de apelanții reclamanți, or, apelanții reclamanți au fost încadrați în cadrul familiei ocupaționale de funcții bugetare, administrație, având potrivit fișei postului atribuții specifice în acest sens, nefiind încadrați în familia ocupațională sănătate și asistență socială, astfel că, în mod corect li s-a aplicat sporul pentru condiții de muncă în cuantum de 15% din salariul de bază, cum de altfel a reținut și prima instanță, ce a apreciat că temeiul de drept invocat pentru stabilirea mărimii concrete a sporului pentru condiții de muncă în cuantum de la 50% până la 75% din salariul de bază nu le este aplicabil acestora, având în vedere locurile de muncă pe care le ocupă și încadrarea acestora în conformitate cu prevederile Legii cadru nr. 153/2017, apărările intimaților fiind întemeiate.

Hotărârea Guvernului nr. 569/2017 în baza căreia s-a efectuat expertizarea locurilor de muncă pentru familia ocupațională de funcții bugetare administrație, potrivit buletinului de expertizare nr. (...)/27.07.2018 a cuprins funcțiile deținute de apelanții reclamanți ce nu sunt angajați ca personal de specialitate în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (...) care își desfășoară activitatea în cadrul unităților de asistență socială/centre cu sau fără cazare care asigură servicii persoanelor cu handicap psihic sau mintal ci ca personal administrativ care deservește centrele, având implicit atribuții diferite de cele ale personalului de specialitate iar buletinul de determinare nr. (...)/30.07.2018 s-a efectuat în baza unui alt act normativ, respectiv a HG nr. 153/2018 pentru încadrarea locurilor de muncă din familia ocupațională sănătate și asistență socială, din care, astfel cum s-a arătat mai sus, apelanții nu fac parte.

Atâta timp cât, astfel cum s-a arătat mai sus, apelanții reclamanții nu sunt angajați ca și personal de specialitate în cadrul pârâtei Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (...) care își desfășoară activitatea în cadrul unităților de asistență socială/centre cu sau fără personalitate juridică/servicii sociale, cu cazare/fără cazare, care acordă servicii persoanelor (adulți și copii) cu handicap psihic sau mintal, ci au calitatea de personal administrativ care deservește centrele respective, ocupând funcțiile de muncitori calificați, inspector de specialitate, portar, șofer, îngrijitor, magazioner, având implicit atribuții diferite de personalul de specialitate, în mod corect au fost salarizați având în vedere o altă grilă de salarizare, neputând fi sesizată o stare de discriminare invocată întrucât nu se găsesc în situații similare cu personalul salarizat în baza pct. I, lit. A, pct. 1 al Anexei nr. 9 la Regulamentul-Cadru privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal, a mărimii concrete a sporului pentru condiții de muncă prevăzut în anexa nr. II la Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Ca urmare, întrucât buletinele de determinare ce au stat la baza încadrării, reîncadrării apelanților reclamanți nu au fost modificate, revocate, nici atribuțiile cuprinse în fișele postului, încadrarea nefiind anulată, modificată, solicitările acestora nu puteau primi o soluție favorabilă, criticile fiind neîntemeiate, astfel că, raportat la toate cele expuse mai sus, Curtea în baza art. 480 alin. 1 Cod procedură civilă a respins ca nefondat apelul și a păstrat în întregime sentința apelată, ca fiind legală și temeinică.