Ordonanţă preşedinţială

Sentinţă civilă 797 din 20.10.2020


Pe rol, soluţionarea cererii având ca obiect ordonanţă preşedinţială formulate de reclamanta GI, în contradictoriu cu pârâtul G G.

La apelul nominal făcut în şedinţă publică  au răspuns părţile

Procedura de citare legal a fost îndeplinită.

S-a făcut referatul oral al cauzei de către grefierul de şedinţă, care a învederat instanţei obiectul cauzei, stadiul procesual şi modalitatea de realizare a procedurii de citare cu părţile.

S-au prezentat părțile care au fost identificate,  reclamanta cu  CI, OT, nr.803035 şi pârâtul cu CI, OT, nr. 803036.

Reclamanta a învederat insatneţei că nu s-a putut prezenta la termenzul anterior, având probleme de sănătate.

Instanţa din oficiu a procedeaza la administrarea probei cu  interogatoriul  pârâtului, depoziția sa fiind consemnată şi ataşată la dosar.

Nemaifiind alte cereri prealabile de formulat sau excepţii de invocat instanţa a acordat cuvântul pe fond.

Reclamanta având cuvântul a solicitat admiterea cereri privind ordonanța președințială  aşa cum a fost formulată, fără cheltuieli de judecată.

Pârâtul având cuvântul a solicitat respingerea cererii de chemare în judecată.

INSTANŢA,

Deliberând asupra acţiunii civile de faţă, constată următoarele:

Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei Balş la data de 22.09.2020 sub nr. 1765/184/2020 reclamanta GI l-a chemat în judecată pe pârâtul G G, solicitând instanţei, pe calea ordonanței președințiale, să se dispună stabilirea provizorie a domiciliului minorilor G G G născut la data de 8.04.2009 si G EF născută la data de 08.04.2009 si G D GA S născuta la data de 02.11.2015, din căsătoria sa cu paratul,1a domicliul său actual din comuna B JUD.OLT, să  fie suplinit consimțământul paratului în vederea înscrierii celor doi minori la scoală din comuna B jud. Olt, cu cheltuieli de judecată.

În motivarea cererii, reclamanta a arătat că s-a căsătorit cu paratul la data de 29.11.2007 si din căsătoria lor au rezultat cei doi minori precum si minora G D GA S născuta la data de 02.11.2015. In tot timpul căsătoriei au locuit in oraşul Bals jud.Olt, însă toată această perioadă a fost marcată de numeroase certuri conjugale care de multe ori degenerau în acte de violentă asupra reclamantei si asupra copiilor pe fondul consumului exgerat de alcool al paratului.

Reclamanta a mai arătat că a încercat cat a putut să menţină aceasta căsătorie şi desi a plecat de mai multe ori din locuinţa din Bals s-a întors în urma promisiunilor soțului său ca se va schimba şi va renunţa la consumul exgerat de alcool şi la practicarea jocurilor de noroc. Din păcate desi timpul a trecut soţul său a perseverat în acest comportament, alcoolul şi jocurile de noroc (pacanelele) fiind singurele activități de care este interesat şi pe care isi consumă toti banii câştigaţi prin munca cu ziua la negru, uitând complet de nevoile familiale.

In aceste condiții a hotărât să se despartă de parat şi să se mute în com. B jud. Olt la mama sa care deține o locuință unde poate sta liniștită cu minorii.

Reclamanta a precizat că a solicitat în acest sens transferul celor doi minori de la Liceul Tehnologic nr. 1 Bals unde sunt înscriși, la Scoală din com. B, însa pârâtul cu rea credință a refuzat să-i dea acordul pentru acest transfer şi mai mult decâta atât a mers la cele doua şcoli unde a amenințat directori cu diferite fapte reprobabile pentru ca acest transfer sa nu se facă.

A încercat de mai multe ori să-i explice personal paratului ca acest transfer este unul in interesul exclusiv al celor doi minori care trebuie sa urmeze cursurile şcolare, însă aceasta pur şi simplu a înțeles ca o poate șantaja cu acest transfer al copiilor pentru a se întoarce la el.

În drept, reclamanta a invocat dispozițiile a art. 997 C. pr. Civ,  art. 486 C.civ, art. 36 legea 271/2004 repuiblicată in 2014.

În dovedirea cererii, reclamanta a depus la dosar copii de pe certificatele de naștere ale minorilor, copie de pe certificatul de căsătorie, CI a sa, cererea adresată domnului director al Şcolii Gimnaziale Leotesţi – B şi a solicitat proba cu înscrisuri, interogatoriul pârâtului şi ancheta  psiho-socială.

Cererea a fost timbrată cu taxă judiciară de timbru de 20 lei.

Fiind legal citat, pârâtul nu a formulat întâmpinare.

În cauză au fost încuviinţate şi administrate proba cu înscrisuri şi proba cu interogatoriul pârâtului. A fost efectuată şi o anchetă socială la locuinţa mamei reclamante, la dosar aflându-se referatul întocmit de Direcţia Publică de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei oraşului B. În data de 06.10.2019 s-a procedat la audierea minorilor G  E E şi G G G în camera de consiliu, procesele-verbale întocmite cu acea ocazie fiind ataşate la dosar.

Analizând ansamblul materialului probator administrat în cauză, instanţa reţine următoarele:

Potrivit art. 997 Noul Cod de procedură civilă, instanţa de judecată, stabilind că în favoarea reclamantei există aparenţa de drept, va putea să ordone măsuri provizorii în cazuri grabnice, pentru păstrarea unui drept care s-ar păgubi prin întârziere, pentru prevenirea unei pagube iminente şi care nu s-ar putea repara, precum şi pentru înlăturarea piedicilor ce s-ar ivi cu prilejul unei executări. Ordonanţa este provizorie şi executorie. Dacă hotărârea nu cuprinde nicio menţiune privind durata sa şi nu s-au modificat împrejurările de fapt avute în vedere, măsurile dispuse vor produce efecte până la soluţionarea litigiului asupra fondului. La cererea reclamantei, instanţa va putea hotărî ca executarea să se facă fără somaţie sau fără trecerea unui termen. Ordonanţa va putea fi dată chiar şi atunci când este în curs judecata asupra fondului.  Pe cale de ordonanţă preşedinţială nu pot fi dispuse măsuri care să rezolve litigiul în fond şi nici măsuri a căror executare nu ar mai face posibilă restabilirea situaţiei de fapt. În conformitate cu dispoziţiile art. 920 Cod procedură civilă, instanţa poate lua, prin ordonanţă preşedinţială, măsuri provizorii cu privire la stabilirea locuinţei copiilor minori, la obligaţia de întreţinere, la încasarea alocaţiei de stat pentru copii şi la folosirea locuinţei familiei.

Instanţa apreciază că sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de art. 997 şi urm. din Noul Cod de procedură civilă raportat la disp. 920 Cod procedură civilă.

Din actele depuse la dosarul cauzei rezultă că reclamanta şi pârâtul sunt părinţii minorilor G G G născut la data de 8.04.2009 si G EF născută la data de 08.04.2009 si G D GA S născuta la data de 02.11.2015.

În conformitate cu dispoziţiile art. 496  Cod civil, copilul minor locuieşte la părinţii săi. Dacă părinţii nu locuiesc împreună, aceştia vor stabili, de comun acord, locuinţa copilului. În caz de neînţelegere între părinţi, instanţa de tutelă hotărăşte, luând în considerare concluziile raportului de anchetă psihosocială şi ascultându-i pe părinţi şi pe copil, dacă a împlinit vârsta de 10 ani. Dispoziţiile art. 264 rămân aplicabile.

În raport de aceste dispoziţii legale şi având în vedere comportamentul pârâtului si atitudinea acestuia faţă de reclamantă şi minori, instanţa va stabili locuinţa minorilor G G G , născut  la data de 08.04.2009, G E E, născuta la data de 08.04.2009, G D Ga S născuta la data de 02.11.2015 la  mama  reclamantă, având în vedere că este în interesul minorilor să locuiască cu mama, fiind bine îngrijiţi de către aceasta.

Faţă de soluţia admiterii capătului de cerere privind stabilirea locuinţei provizorii a minorilor la domiciliul mamei reclamante, instanţa apreciază ca fiind în interesul superior al copilului să se dispună suplinirea acordului pârâtului pentru înscrierea minorilor  G Gheoghe G,  G E Ela şcoala din com. com. B,o soluţie contrară ar reprezenta o exercitare arbitrară a drepturilor unui părinte de a dispune cu privire la creşterea şi educarea copilului său minor, ceea ce ar duce de fapt la încalcarea dreptului copilului la cea mai buna îngrijire şi educare de care se poate bucura, drept recunoscut legal, constituţional şi internaţional prin Tratatele la care România este parte, fiind nesocotit interesul superior al copilului, ocrotit legitim în modul aratat.

De asemenea, instanţa va lua act că nu s-au solicitat cheltuieli de judecată.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE:

Admite cererea formulată de reclamanta GI  în contradictoriu cu pârâtul G  G G  ,, având ca obiect „ordonanţă preşedinţială”.

Stabileşte domiciliul minorilor G G G, născut la data de 08.04.2009, G E E, născuta la data de 08.04.2009, G D Ga S născuta la data de 02.11.2015 la  mama  reclamantă.

 Suplineşte  consimţământul pârâtului  în vederea înscrieriii  minorilor  G Gheoghe G,  G E Ela şcoala din com. Bobiceşti.

Executorie.

Cu drept de apel în termen de 5 zile de la pronunțare care se va depune la Judecătoria Balş.

Pronunţată astăzi, 20.10.2020, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei.

Data publicarii pe site:  07.06.2020