Pensie întreţinere

Sentinţă civilă 3008 din 17.05.2018


Document finalizat

Codul operatorului de date personale: 4670

Cod ECLI ECLI:RO:JDBRL:2018:001.00___________

Dosar nr. ___________/2017

R O M Â N I A

JUDECĂTORIA BRĂILA

SECŢIA CIVILĂ

Sentinţă civilă Nr. ___________

Şedinţa publică de la 17 Mai 2018

Completul compus din:

PREŞEDINTE ___________

Grefier ___________

Pe rol fiind judecarea cauzei Minori şi familie privind pe reclamant ___________ în contradictoriu cu pârât ___________, având ca obiect pensie întreţinere.

Dezbaterile au avut loc în şedinţă publică la data de 03.05.2018, dată la care instanţa având nevoie de timp pentru a delibera a amânat pronunţarea pentru astăzi;

INSTANŢA

Asupra cauzei de faţă constată următoarele:

Prin cererea înregistrată la această instanţă în data de 25.07.2017 sub nr. ___________/2017 reclamanta ___________, au chemat în judecată pe pârâtul ___________  solicitând instanţei de judecată să pronunţe o hotărâre prin care să se dispună stabilirea unei pensii de întreţinere în favoarea minorului ___________ născut la data de 19.10.2012, calculată la veniturile pe care pârâtul le obţine.

În fapt s-a arătat în esenţă că de la vârsta de un an în urma unor demersuri în instanţă minorul a fost recunoscut de tată, până la data de 22.12.2016 pârâtul venea în vizită doar câteva zile  fără a contribui la creşterea şi educarea minorului.

S-a arătat că pentru efectuarea unor analize  în noiembrie 2016 pârâtul a depus suma de 4.300 lei pe cardul său pentru ca în urma unor discuţii la cererea expresă a acestuia i-a restituit această sumă.

S-a susţinut că pârâtul scrie articole la revista ___________, are două cărţi editate pentru care încasează drepturi de autor.

În dovedire s-a solicitat proba cu înscrisuri, interogatoriu.

În drept au fost invocate disp. art. 402, 513 Cod civil, 453 Cod procedură civilă.

Pârâtul ___________ a formulat întâmpinare prin care a solicitat în baza probatoriului administrat să fie obligată pârâta să îi permită să păstreze legături personale cu minorul şi stabilirea unui program  la domiciliu şi la unitatea de învăţământ şi în afara domiciliului minorului fără prezenţa mamei sau a bunicii materne.

În fapt s-a arătat în esenţă că între părţi a existat o relaţie de concubinaj, din care a rezultat minorul  ___________ născut la data de 19.10.201, începând cu data de 22.12.2016 părţile fiind despărţite definitiv.

După despărţire s-a arătat că reclamanta a refuzat să-i permită păstrarea legăturii personale cu minorul.

Cu privire la stabilirea pensiei s-a arătat că a fost alături de reclamantă pe toată durata sarcinii.

S-a susţinut că din anul 2013 reclamanta a deschis un cont prin intermediul căruia putea să încarce contul de la distanţă, suma stabilită de comun acord fiind raportată la venitul minim.

Pârâtul a mai arătat că a achiziţionat un autovehicul pe numele reclamantei, care a fost vândută în anul 2016 la cererea reclamantei şi a fost achiziţionat un lat autovehicul pe numele său care o perioadă a rămas la reclamantă  ulterior aceasta restituindu-i cheile.

S-a mai arătat că a cumpărat diverse bunuri pentru minor, maşină cu pedale, cărţi, jucării, haine, trambulină, bicicletă, jocuri.

În dovedire a solicitat proba cu înscrisuri, interogatoriu, ancheta psiho-socială, martori şi evaluare psihologică minor.

Reclamanta ___________ a formulat răspuns la întâmpinare prin care şi-a exprimat poziţia faţă de întâmpinarea formulată de pârât şi a solicitat judecarea separată a cererii reconvenţionale.

Prin cererea completatoare formulată la data de 26.10.2016, reclamanta a solicitat şi stabilirea locuinţei minorului la domiciliul său în ___________.

Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa constată următoarele:

Din relaţia părţilor a rezultat minorul ___________ născut la data de 19.10.2012.

Cu privire la locuinţa minorului instanţa reţine că în prezent minorul locuieşte împreună cu mama sa la domiciliul actual al acesteia, în ___________, în imobilul proprietatea bunicilor materni, ocupând două camere, o baie şi o bucătărie, complet mobilate, curate şi  dotate cu toate utilităţile.

Faţă de criteriile care se circumscriu interesului superior al copilului, respectiv posibilităţile materiale ale părinţilor la momentul actual, faţă de posibilităţile de dezvoltare fizică, morală şi intelectuală oferite şi de  mediul familial şi afectiv în care trăieşte minorul, ţinând cont şi de vârsta acestuia, instanţa apreciază că este în interesul minorului ca la acest moment locuinţa să fie stabilită la domiciliul actual al mamei, unde minorul a locuit până în prezent şi unde acesta se simte în siguranţă, este îngrijit.

În consecinţă, apreciind că la acest moment este în interesul minorului va stabili ca locuinţa acestuia să fie la domiciliul actual al mamei, din ___________, jud. Brăila.

De asemenea, în baza art. 402 alin. 1 coroborat cu art. 499, art. 529 instanţa va obliga pârâtul la plata unei pensii de întreţinere în cuantum de 290 lei lunar, în favoarea minorului, începând cu data introducerii acţiunii, respectiv 25.07.2017, până la majoratul minorului, având în vedere că din probele administrate nu a rezultat că reclamantul realizează venituri din muncă.

Cu privire cererea reconvenţională instanţa reţine dreptul minorului de a menţine relaţii personale şi contacte directe cu părinţii, tatăl fiind o persoana ce trebuie sa fie o constantă în viata oricărui minor.

Procesul decizional în cauzele ce privesc relaţia părinţi-copii trebuie să fie echitabil, să respecte interesele protejate de art. 8 din Convenţie, să respecte demnitatea copilului, opinia copilului să fie ascultată şi luată în considerare, ţinând cont de vârsta şi de gradul de maturitate a copilului, să se asigure stabilitate şi continuitate în îngrijirea, creşterea şi educarea copilului.

Conform art. 401 Cod civil, părinţi separaţi de copilul lor au dreptul de a avea legături personale cu aceştia. Acest drept este expresia principiului constituţional al respectării dreptului la viaţa de familie, precum şi al protecţiei speciale al drepturilor copilului.

Părintele păstrează drepturile şi îndatoririle părinteşti, dar exerciţiul acestora de către părintele care nu locuieşte cu minorul, suferă anumite limitări şi particularităţi.

Însă acest părinte continuă a avea dreptul şi a fi ţinut de îndatorirea de a creşte copilul, dreptul la păstrarea legăturilor personale dintre părinte şi copil fiind expresia principiului constituţional al respectării dreptului la viaţa de familie precum şi protecţiei speciale a drepturilor copiilor.

Dispoziţiile art. 262 alin.2 Cod civil, reprezintă mijlocul legal pus la dispoziţia părintelui care nu locuieşte cu copilul său pentru a-şi îndeplini îndatoririle faţă de copilul minor, acest drept urmând a fi însă exercitat în aşa fel încât să nu aibă o influenţă negativă asupra dezvoltării copilului, trebuind să fie respectate condiţiile normale în privinţa întreţinerii acestor legături.

Potrivit art. 14 alin. 1 din Legea nr. 272/2004, „Copilul are dreptul de a menţine relaţii personale şi contacte directe cu părinţii, rudele, precum şi cu alte persoane faţă de care copilul a dezvoltat legături de ataşament”.

Analizând aşadar interesul minorului ___________ născut la data de 19.10.2012 în ce priveşte stabilirea de legături personale cu tatăl său, instanţa va avea în vedere împrejurarea că programul de vizitare trebuie să fie stabilit de aşa natură încât să asigure o continuitate a legăturii dintre minor şi acesta, fără ca acest lucru să dăuneze în vreun fel minorului, ale cărui interese trebuie cu prioritate protejate.

Conform jurisprudenţei Curţii Europene a Drepturilor Omului, creată în aplicarea art. 8 din Convenţia privind apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, „din momentul şi datorită însăşi împrejurării naşterii copilului, între părinţi şi copil există o legătură constitutivă de viaţă de familie pe care evenimentele ulterioare nu o pot distruge decât în circumstanţe excepţionale” - Cauza Berrehab contra Olandei- legătură personală care reprezintă un element fundamental al vieţii de familie, iar măsurile care împiedică aceste relaţii reprezintă o ingerinţă în dreptul la viaţa familială” - Cauza Johansen contra Norvegiei.

Curtea europeană a decis că în executarea unor măsuri care ţin de legătura părinţilor cu copii trebuie să se ţină seama de interesele superioare ale copilului şi, în ipoteza în care contactele cu părinţii ar risca să ameninţe aceste interese sau să aducă atingere drepturilor sale, autorităţile naţionale au îndatorirea de a veghea la asigurarea unui just echilibru între toate interesele părţilor (cauza Ignaccolo-Zenide contra României).

Curtea a denunţat comportamentul ilicit al părintelui la care copilul locuieşte, care se opune la legătura dintre celălalt părinte şi minor şi a apreciat că statul are obligaţia de a lua măsurile adecvate şi suficiente pentru a fi respectate dispoziţiile art. 8 (cauza Maire contra Portugaliei).

Pornind de la aceste reguli transformate în norme de drept, instanţa apreciază că este în interesul minorului să păstreze legătura cu tatăl său în afara domiciliului familiei mamei şi în absenţa mamei şi a rudelor din partea acesteia.

Astfel, chiar dacă minorul se află în grija mamei, nu s-a stins dreptul tatălui, în aceeaşi măsură al minorului, de a avea o relaţie firească, afectivă cu acesta în afara domiciliului mamei, mai ales că în prezent minorul este la o vârstă la care trebuie să ştie că nu este abandonat de către tatăl său, iar sentimentul că şi tatăl doreşte să îl vadă, că este iubit de ambii părinţi, poate da minorului o mai mare siguranţă în plan afectiv, ajutându-l în evoluţia sa viitoare.

Nu s-a dovedit că în cauză tatăl ar fi avut un comportament violent faţă de minor sau în prezenţa acestuia, că ar afecta prin manifestările sale viaţa şi sănătatea copilului, s-au familia acestuia ar avea o influenţă nefastă asupra comportamentului copilului.

Pentru aceasta, instanţa apreciază incidenţa în cauză a prevederilor art. 401 şi art. 262 al. 2 Cod civil şi în temeiul acestor dispoziţii legale enunţate, instanţa va admite în parte cererea reconvenţională formulată de reclamant şi, în raport de starea psihologică şi efectiv emoţională a minorului, vârsta acestuia, va stabili ca dreptul tatălui, de a avea legături personale cu minorul ___________ să se desfăşoare în afara domiciliului mamei, în absenţa rudelor din partea mamei, după următorul program:

1- O perioadă de acomodare de 6 luni de zile începând cu data pronunţării prezentei hotărâri astfel:

- prima şi a treia săptămână din lună, sâmbăta în intervalul orar 10:00- 19:00;

- în perioada vacanţei de vară, în prima şi a treia săptămână, de sâmbăta ora 10:00 până duminica la ora 19:00.

2- După această perioadă de acomodare de 6 luni, în absenţa mamei şi a rudelor din partea acesteia după următorul program:

- în prima şi în a treia săptămână din lună, de vineri de la ora 18:00 până duminică ora 20:00;

- o săptămână în vacanţa de iarnă, în anii impari de crăciun şi în anii pari de revelion;

- în vacanţa de vară o lună.

De asemenea apreciind că este în interesul minorului va obliga reclamanta ___________  să permită pârâtului ___________, să fie prezent la serbările şi festivităţile şcolare la care participă minorul, urmând ca reclamanta ___________  să-l  anunţe pe pârât telefonic, cu cel puţin o zi înainte.

Instanţa va lua act că se vor solicita cheltuieli de judecată pe cale separată.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE

Admite acţiunea formulată de reclamanta ___________, în contradictoriu cu pârâtul ___________.

Stabileşte locuinţa minorului ___________. la domiciliul actual al mamei, din Brăila, ___________, jud. Brăila.

Obligă pârâtul la plata unei pensii de întreţinere în cuantum de 290 lei lunar, în favoarea minorului, începând cu data introducerii acţiunii, respectiv 25.07.2017, până la majoratul minorului.

Admite în parte cererea reconvenţională şi în consecinţă:

Obliga reclamanta ___________  să permită pârâtului ___________ să aibă legături personale cu minorul ___________, în afara domiciliului mamei, în absenţa rudelor din partea mamei, după următorul program:

1- O perioadă de acomodare de 6 luni de zile începând cu data pronunţării prezentei hotărâri astfel:

- prima şi a treia săptămână din lună, sâmbăta în intervalul orar 10:00- 19:00;

- în perioada vacanţei de vară, în prima şi a treia săptămână, de sâmbăta ora 10:00 până duminica la ora 19:00.

2- După această perioadă de acomodare de 6 luni, în absenţa mamei şi a rudelor din partea acesteia după următorul program:

- în prima şi în a treia săptămână din lună, de vineri de la ora 18:00 până duminică ora 20:00;

- o săptămână în vacanţa de iarnă, în anii impari de crăciun şi în anii pari de revelion;

- în vacanţa de vară o lună.

Obligă reclamanta ___________  să permită pârâtului ___________, să fie prezent la serbările şi festivităţile şcolare la care participă minorul, urmând ca reclamanta ___________  să-l  anunţe pe pârât telefonic, cu cel puţin o zi înainte.

Ia act că se vor solicita cheltuieli de judecată pe cale separată.

Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare.

Apelul se va depune la Judecătoria Brăila.

Pronunţată în şedinţă publică azi 17.05.2018.

Președinte

Judecător ___________ Grefier

___________

Red. Tehnored- MC-. 25.06.18, 4ex. 2 ex. la data de