Actiune în răspundere contractuală

Sentinţă civilă 729 din 28.10.2020


Actiune în răspundere contractuală

Cuprins pe materii: 

Judecătoria Târgu Bujor, secţia civilă, sentinţa civilă  nr. 729/28.10.2020

Prin cererea înregistrată sub nr. ...../2019 la data de 08.08.2019, reclamanta U. T. A C  B, a chemat în judecată pe SC B....SRL, solicitând instanţei ca prin sentinţa ce o va pronunţa, să dispună obligarea pârâtei la plata sumei  de 24.776 lei  cu titlu de redevență anuală concesiune neachitată și 4498 lei cu titlu de penalități de întârziere calculate pentru neplata redevențelor; precum și obligarea pârâtei la plata cheltuielilor de judecată.

Ȋn motivarea cererii, reclamanta a  învederat următoarele:

În data de 13.07.2011,  U. T. A C  B  în calitate de concedent  a încheiat cu pârâta Contractul de concesiune nr. 2503, prin care Consiliul Local al comunei B.... s-a obligat să cedeze în concesiune către pârâtă amenajarea Piscicolă S – teren și luciu de apă, aflat în comuna B , în vederea amenajării, întreținerii și exploatării în condiții optime a acestuia, cea din urmă fiind obligată la plata unei redevențe anuale în sumă de 7700 lei.

De când a încheiat contractul, pârâta a plătit redevențele, fie parțial, cu întârziere, fie deloc, cauzând bugetului comunei B prejudicii semnificative, acesta fiind nevoită să rezilieze contractul de concesiune, sens în care a fost adoptată Hotărârea de Consiliu Local nr. 29/31.07.2015.

Astfel, în anul 2012 pârâta a achitat doar suma de 4884 lei, iar în anii 2013 și 2014, până la data de 01.08.2015 când s-a reziliat contractul de concesiune, pârâta nu și-a mai îndeplinit obligația de plată a redevenței, pentru neplata acestora calculându-se penalități de întârziere de 0,01 % pe zi de întârziere.

În drept, cererea a fost întemeiată pe disp. art. 1350  și următoarele Cod civil, art. 1270 Cod civil, OUG nr. 54/2006.

Ȋn dovedirea cererii, reclamanta a depus la dosarul cauzei înscrisuri.

Pârâta  nu a formulat  întâmpinare.

Analizând actele și lucrările dosarului, instanța reține următoarele:

 Prin contractul de concesiune nr. 2503/13.07.2011 încheiat între Consiliul Local al Comunei B  în calitate de concedent și SC B SRL în calitate de concesionar, s-a stabilit ca pârâta să beneficieze de folosința amenajării piscicole S  (teren și luciu de apă), aflat în comuna B , pe o durată de 49 de ani, în schimbul unei redevențe anuale în sumă de 7700 lei (inclusiv TVA).

Potrivit art. IV pct. 4.2 din contractul de concesiune „neplata redevenței pe 1 (un) an de zile sau executarea cu întârziere a acestei obligații conduce la retragerea concesiunii, cu toate consecințele ce decurg din aceasta, așa cum prevede caietul de sarcini”.

Potrivit art. 6.2 din Caietul de sarcini „plata cu întârziere a redevențelor conduce la aplicarea de penalități de 0,01 % pentru fiecare zi de întârziere”.

Pârâta, în calitate de concesionar nu și-a îndeplinit obligația de plată a redevenței stabilită prin contract.

Art. 1350 alin. 1 Cod civil prevede că „orice persoană trebuie să îşi execute obligaţiile pe care le-a contractat”.

Conform alineatului 2 al aceluiași articol „atunci când, fără justificare, nu îşi îndeplineşte această îndatorire, ea este răspunzătoare de prejudiciul cauzat celeilalte părţi şi este obligată să repare acest prejudiciu, în condiţiile legii”.

De asemenea, potrivit dispozițiilor art. 1270 alin. 1 Cod civil „contractul valabil încheiat are putere de lege între părţile contractante”.

În speță fiind îndeplinite condițiile răspunderii  civile delictuale, respectiv  existența faptei ilicite a pârâtei care  nu și-a îndeplinit obligația contractuală de a plăti redevența stabilită, existența unui prejudiciu precum și raportul de cauzalitate între fapta ilicită și prejudiciul cauzat, instanța urmează a admite acțiunea astfel  cum a fost formulată.