Actiune pauliana - momentul obiectiv de la care începe să curgă termenul de prescripție a dreptului material la acțiune

Sentinţă civilă .. din 01.01.2019


Judecătoria C........

Sentința civilă nr. ......../09.02.2018

Acțiune pauliană -  momentul obiectiv de la care începe să curgă termenul de prescripție a dreptului material la acțiune

INSTANȚA

Deliberând asupra cauzei civile de față, constată următoarele:

Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei C........ sub nr. ......, reclamanții .... au solicitat în contradictoriu cu pârâții ..., declararea inopozabilității contractului de vânzare-cumpărare autentificat ... încheiat între pârâți, până la concurența creanței în valoare de 30.272 euro (echivalentul în lei la cursul BNR din ziua plății) și a sumei de 5666,66 lei, actualizată la data executării, creanță pe care o dețin împotriva debitorilor...

În motivare, reclamanții au arătat că, prin hotărâre judecătorească, pârâtele au fost obligate împreună cu .... să plătească reclamanților și unchiului lor, suma de 90816 euro (60544 euro către reclamanți și 30272 euro către ....).

Reclamanții au solicitat executarea silită a acestei hotărâri, iar la data de 15.01.2014 au fost comunicate către toți debitorii, inclusiv către pârâtele din cauză, somații de plată și înștiințări privind înființarea popririi. Totodată au fost efectuat demersuri către Primăriile în circumscripția cărora își au domiciliul debitorii în vederea identificării bunurilor acestora.

În urma comunicărilor primite, s-a constatat că nici pârâtele, nici ceilalți debitori, nu dețin bani în conturi și nu figurează înregistrați cu bunuri mobile sau imobile în evidențele fiscale ale primăriilor unde își au domiciliile.

Având în vedere situația constatată, executorul judecătoresc a efectuat demersuri la Cartea Funciară pentru a putea identifica proprietarii imobilelor în care și au sau au avut domiciliul debitorii.

S-a constatat că toți debitorii și-au înstrăinat imobilele cu foarte puțin timp înaintea demarării procedurilor de executare silită în vederea creării sau măririi unei stări de insolvabilitate.

Astfel, pârâtele au procedat la înstrăinarea imobilului către pârâții .... la data de 08.08.2013, la scurt timp de la pronunțarea deciziei prin care fuseseră obligate să plătească reclamanților și numitului .... suma de 90.816 euro.

Această diminuare a patrimoniului pârâtelor .... este rezultatul unei fraude la care au participat atât acestea cât și soții ...., toți cunoscând existența creanței și urmărind împiedicarea realizării ei.

În drept, art. 1562-1565 C.civ.

În susținerea acțiunii, reclamanții au atașat înscrisuri.

Cererea de chemare în judecată a fost timbrată cu taxă judiciară de timbru în cuantum de 3936,74 lei.

La data de 15.04.2016, pârâtele .... au formulat întâmpinări prin care au invocat excepția perimării executării silite și excepția lipsei de interes, precum și excepția prescripției dreptului material la acțiunii, iar pe fond au solicitat respingerea acțiunii ca neîntemeiată.

În motivare au arătată că potrivit art. 1564 C.civ., dreptul la acțiune se prescrie în termen de un an de la data la care creditorul a cunoscut sau trebuia să cunoască prejudiciul ce rezultă din actul atacat.

Cererea de executare silită formulată de reclamanți a fost depusă la data de 12.11.2013, executarea fiind încuviințată prin încheiere la data de 20.12.2013. Totodată, dreptul cumpărătorilor a devenit opozabil la data de 09.08.2013, data intabulării dreptului lor de proprietate la OCPI C........, aceasta fiind data de la care începe să curgă termenul de prescripție de un an.

În drept, art. 205 C.pr.civ..

La data de 15.04.2016, pârâții .... au formulat întâmpinare prin care au invocat excepția prescripției dreptului material la acțiune, care curge în opinia pârâților de la data de 09.08.2013, data înscrierii dreptului lor de proprietate în cartea funciară.

Pe fond, pârâții au arătat că acțiunea este neîntemeiată aceștia fiind cumpărători de bună-credință.

În drept, art. 205 C.p.c.

În cauză au fost administrate proba cu înscrisuri, proba testimonială și proba cu interogatoriu.

Prin încheierea din data de 20.03.2017, instanța a unit excepțiile invocate de pârâți cu fondul cauzei.

Analizând cu prioritate excepția prescripției dreptului material la acțiune invocată de pârâți prin întâmpinare, instanța reține următoarele:

Instanța reține că actul juridic a cărui inopozabilitate se solicită, respectiv contractul de vânzare cumpărare încheiat între pârâtele ...și pârâții ... a fost încheiat în formă autentică la data de 08.08.2013.

Pârâții .... și-au înscris dreptul de proprietate în cartea funciară la data de 09.08.2013, astfel cum rezultă din extrasul de carte funciară de la dosar – f. 135, vol. I.

În drept, potrivit disp. art. 1564 C.civ., dreptul de a formula acțiunea pauliană se prescrie în termen de un an de la data la care creditorul a cunoscut sau trebuia să cunoască prejudiciul ce rezultă din actul atacat.

Potrivit jurisprudenței (decizia nr. 1698/18.04.2013 – ICCJ – Secția a II-a Civilă)  în cazul în care în cursul executării silite, debitorul înstrăinează bunurile din averea sa în vederea sustragerii de la executare, termenul de prescripție va curge de la momentul în care s-a realizat publicitatea privind ieșirea din patrimoniul său a bunurilor respective, acesta fiind momentul subiectiv la care creditorul a putut lua cunoștință de actul încheiat de debitor în vederea prejudicierii intereselor sale.

Cum în cauză transmiterea dreptului de proprietate a fost înscrisă în cartea funciară la data de 09.08.2013, termenul de 1 an s-a împlinit la data de 09.08.2014.

Reclamanții nu au invocat vreun caz de întrerupere sau suspendare a termenului de prescripției a dreptului material la acțiune.

Potrivit disp. art. 453 C.p.c., partea care pierde procesul va fi obligată, la cererea părții  care a câștigat, să îi plătească acesteia cheltuielile de judecată. În temeiul acestor dispoziții legale, instanța urmează să oblige reclamanții la plata către pârâta ... a sumei de 1510 lei, reprezentând onorariu de avocat, cu titlu de cheltuieli de judecată.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII,

HOTĂRĂȘTE

Admite excepția prescripției dreptului material la acțiune, invocată prin întâmpinare de către pârâți.

Respinge acțiunea formulată de reclamanții ....,  în contradictoriu cu pârâții ..., ca fiind prescrisă.

Obligă reclamanții la plata către pârâta ... a sumei de 1.510 de lei, cu titlu de cheltuieli de judecată, reprezentând onorariu de avocat.

Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare. Apelul se depune la Judecătoria C.........

Pronunțată prin punerea soluției la dispoziția părților prin mijlocirea grefei instanței, azi, 09.02.2018.

 PREȘEDINTE, GREFIER,