Loviri si alte vatamari

Sentinţă penală 73 din 30.01.2020


Constată că prin rechizitoriul nr. …/115/P/2019  al Parchetului de pe lângă Judecătoria  Moineşti, jud. Bacău şi înregistrat sub nr…./260/2019  pe rolul Judecătoriei Moineşti, au fost trimiși în judecată inculpaţii :

C.M.G. (cercetat în stare de arest preventiv), pentru săvârşirea infracţiunilor de:

-lovire sau alte violenţe, faptă prevăzută şi pedepsită de  art. 193 alin. 2  Cod penal(p.v. A.F) cu aplicarea art. 77 lit. a din C. pen.

-lovire sau alte violenţe, faptă prevăzută şi pedepsită de  art. 193 alin. 2  Cod penal(p.v. R.D.C.) cu aplicarea art. 77 lit. a din C. pen.

- lovire sau alte violenţe, faptă prevăzută şi pedepsită de  art. 193 alin. 1  Cod penal(p.v. G.C.

-distrugere, prev. de art. 253 alin. 1 Cod penal (p.v S.C. A.M. SRL ) cu aplicarea art. 77 lit. a din C. pen.

-tulburarea ordinii şi liniştii publice,  faptă prevăzută şi pedepsită de art. 371  Cod. penal, cu aplicarea art. 77 lit. a din C. pen. ,  toate cu aplicarea  art. 38 al 1  Cod. penal

 constând în aceea că la  data de 30.06.2019 în jurul orelor 01.30-02.00 , fiind sub influenţa băuturilor alcoolice,  împreună cu inculpatul C.C.L., a lovit cu pumnii persoana vătămată G.C.  şi ulterior împreună cu inculpaţii  C.C.L. ,  C.L. şi P.C. , au provocat scandal şi distrugeri în incinta discoteci aparţinând S.C. A.M. SRL – (creând un prejudiciu în valoare de 5.000 lei ) şi a exercitat acte de violenţă asupra persoanelor vătămate A.F. şi R.D.C., cauzându-le leziuni care au necesitat 8-9 zile de îngrijiri medicale pentru vindecare, aspecte care au condus la tulburarea ordinii şi liniştii publice,

 C.C.L. (cercetat sub măsura preventivă a controlului judiciar), cunoscut cu antecedente penale pentru săvârşirea infracţiunilor de:

-lovire sau alte violenţe, faptă prevăzută şi pedepsită de  art. 193 alin. 2  Cod penal(p.v. A.F.) cu aplicarea art. 77 lit. a din C. pen.

-lovire sau alte violenţe, faptă prevăzută şi pedepsită de  art. 193 alin. 2  Cod penal(p.v. R.D.C.) cu aplicarea art. 77 lit. a din C. pen.

- lovire sau alte violenţe, faptă prevăzută şi pedepsită de  art. 193 alin. 1  Cod penal(p.v. G.C.)

-distrugere, prev. de art. 253 alin. 1 Cod penal (p.v S.C. A.M. SRL) cu aplicarea art. 77 lit. a din C. pen.

-tulburarea ordinii şi liniştii publice,  faptă prevăzută şi pedepsită de art. 371  Cod. penal, cu aplicarea art. 77 lit. a din C. pen. ,  toate cu aplicarea  art. 38 al 1  C.p.,constând în aceea că la  data de ….în jurul orelor 01.30-02.00 , fiind sub influenţa băuturilor alcoolice,  împreună cu inculpatul C.M.G. , a lovit cu pumnii persoana vătămată G.C. şi ulterior împreună cu inculpaţii  C.M.G.  C.L.  şi P.C. , au provocat scandal şi distrugeri în incinta discoteci aparţinând S.C. A.M. SRL, (creând un prejudiciu în valoare de 5.000 lei ) şi a exercitat acte de violenţă asupra persoanelor vătămate A.F. şi R.D.C. , cauzându-le leziuni care au necesitat 8-9 zile de îngrijiri medicale pentru vindecare, aspecte care au condus la tulburarea ordinii şi liniştii publice,

C.L. , (cercetat sub măsura preventivă a controlului judiciar), cunoscut cu antecedente penale, pentru săvârşirea infracţiunilor de:

- lovire sau alte violenţe, faptă prevăzută şi pedepsită de  art. 193 alin. 2  Cod penal(p.v. A.F. ) cu aplicarea art. 77 lit. a din C. pen.

-  lovire sau alte violenţe, faptă prevăzută şi pedepsită de  art. 193 alin. 2  Cod penal(p.v. R.D.C. ) cu aplicarea art. 77 lit. a din C. pen.

- distrugere, prev. de art. 253 alin. 1 Cod penal (p.v S.C. A.M. SRL) cu aplicarea art. 77 lit. a din C. pen.

- tulburarea ordinii şi liniştii publice,  faptă prevăzută şi pedepsită de art. 371  Cod. penal,  cu aplicarea art. 77 lit. a din C. pen.  , toate cu aplicarea  art. 38 al 1  Cod. penal

constând în aceea că la data de …..în jurul orelor 01.30-02.00 , fiind sub influenţa băuturilor alcoolice, împreună cu inculpaţii C.C.L. , C.M.G. şi P.C. , a provocat scandal şi distrugeri în incinta discoteci aparţinând S.C. A.M. SRL (creând un prejudiciu în valoare de 5.000 lei ) şi a exercitat acte de violenţă asupra persoanelor vătămate A.F. şi R.D.C. , cauzându-le leziuni care au necesitat 8-9 zile de îngrijiri medicale pentru vindecare, aspecte care au condus la tulburarea ordinii şi liniştii publice,

Faptele inculpatului P.C. (cercetat sub măsura preventivă a controlului judiciar), fără antecedente penale, pentru săvârşirea infracţiunilor de:

- lovire sau alte violenţe, faptă prevăzută şi pedepsită de  art. 193 alin. 2  Cod penal(p.v. A.F. ) cu aplicarea art. 77 lit. a din C. pen.

-  lovire sau alte violenţe, faptă prevăzută şi pedepsită de  art. 193 alin. 2  Cod penal(p.v. R.D.C. ) cu aplicarea art. 77 lit. a din C. pen.

- distrugere, prev. de art. 253 alin. 1 Cod penal (p.v S.C. A.M. SRL) cu aplicarea art. 77 lit. a din C. pen.

- tulburarea ordinii şi liniştii publice,  faptă prevăzută şi pedepsită de art. 371  Cod. penal,  cu aplicarea art. 77 lit. a din C. pen.  , toate cu aplicarea  art. 38 al 1  Cod. Penal, 

constând în aceea că la data de …..în jurul orelor 01.30-02.00 , fiind sub influenţa băuturilor alcoolice, împreună cu inculpaţii C.C.L., C.M.G.  şi C.L., a provocat scandal şi distrugeri în incinta discoteci aparţinând S.C. A.M. SRL (creând un prejudiciu în valoare de 5.000 lei ) şi a exercitat acte de violenţă asupra persoanelor vătămate A.F. şi R.D.C. , cauzându-le leziuni care au necesitat 8-9 zile de îngrijiri medicale pentru vindecare, aspecte care au condus la tulburarea ordinii şi liniştii publice.

Din probatoriul administrat în cauză, materialul de urmărire penală şi declaraţiile date în faza de cercetare judecătorească, instanţa a reţinut următoarele:

La data de ….în jurul orelor 01.30-02.00 , fiind sub influenţa băuturilor alcoolice, iniţial  inculpaţii C.M.G. şi C.C.L., l-au lovit cu pumnii pe persoana vătămată G.C.  şi ulterior împreună şi  cu inculpaţii C.L. şi P.C. , au provocat scandal şi distrugeri în incinta discoteci aparţinând S.C. A.M. SRL, lovind toţi patru persoanele vătămate A.F. şi R.D.C. cauzându-le leziuni care au necesitat 8-9 zile de îngrijiri medicale pentru vindecare, aspecte care au condus la distrugerea de bunuri, creând un prejudiciu în valoare de 5.000 lei .

La termenul de judecată, din….,  cu procedura legal îndeplinită, persoanele  vătămate A.F. , R.D.C. , la termenul din data de  27.01.2020 , persoana vătămată G.C.  , după identificare şi legitimare, arată că înţeleg să-şi retragă plângerea faţă de inculpaţi şi au dat declaraţie în acest sens care este depusă la dosarul cauzei.

S.C. A.M. SRL trimite la dosarul cauzei declarații în care arată că prejudiciul a fost recuperat și că înțelege să își retragă plângerile față de inculpați , mai puțin față de C.M.G.  deoarece nu face expres mențiunea că dorește încetarea procesului penal.

Instituţia plângerii penale prealabile este o excepţie de la principiul oficialităţii şi constă în posibilitatea oferită de lege persoanei vătămate de a decide dacă sesizează sau nu organele competente în vederea tragerii la răspundere a făptuitorului. Principiul oficialităţii ce domină procesul penal este ştirbit şi prin posibilitatea pe care o are partea vătămată de a-şi retrage plângerea prealabilă sau de a se împăca cu făptuitorul.

Conform art. 158 Noul Cod penal , retragerea plângerii prealabile poate interveni până la pronunţarea unei hotărâri definitive, în cazul infracţiunilor pentru care punerea în mişcare a acţiunii penale este condiţionată de introducerea unei plângeri prealabile.

Retragerea plângerii prealabile înlătură răspunderea penală a persoanei cu privire la care plângerea a fost retrasă.

La data de 30.06.2019, în intervalul orar 01.47.05-01.53.27, în cadrul barului aparținând S.C. A.M. SRL, iniţial inculpatul  C.M.G. împreună cu inculpatul C.C.L.  lovesc cu pumnii  persoana vătămată G.C. , care părăseşte în fugă incinta discotecii şi mai apoi aceştia împreună cu inculpaţii C.L. și P.C. îi lovesc inițial cu pumnii și picioarele și mai apoi cu sticle și pahare pe persoanele vătămate A.F.  și R.D.C., incident în urma căruia persoana vătămată A.F.  fiind lovit de o sticlă în zona gurii, rămâne căzut inconştient pe pardoseală într-o baltă de sânge, scandal care a creat agitaţie şi indignare în rândul clienţilor care au fost nevoiţi  să părăsească incinta,

 Inculpaţii C.C.L. , C.L. , P.C. , de față cu mai mulți clienți care se aflau pe terasa exterioară a localului, se manifestau zgomotos, tulburau ordinea și liniștea publică prin țipete și larmă, având un comportament recalcitrant și la adresa organelor de poliție sosite la fața locului.

Prezenţi în instanţă , inculpaţii au recunoscut faptele şi au solicitat aplicarea procedurii simplificate conform art.375 alin.1 şi alin.2 raportat la art.396 alin.10 Cod penal.

Faptele au fost dovedite și cu următoarele mijloace de probă :proces verbal de constatarea infracțiunii flagrante+planșă fotografică ; vol I fl. 13- 15, proces verbal de examinare imagini surprinse de camerele de supraveghere. ; vol I fl. 20-23, 27-28, declarații persoane vătămate A.F., R.D.C., G.C., S.C. A.M. SRL.(A.M. ) ; vol I fl. 29-40, certificate medico-legale ; vol II filele 1, 2, declarații suspecți/inculpați  C.C.L., C.M.G., C.L. şi P.C.;  vol I fl. 93 – 122, declarații martor A.M. , C.M.D., C.D.D., A.B.O., O.A. și C.R.C. , dosar vol . 1 -  fila nr. 123 -126 , planşe foto imagini surprinse de camerele de supraveghere . vol II 3- 11, suport optic – imagini camere de supraveghere, audiere inculpaţi vol II plicuri 34, 35, 36.

Din declaraţia martorului A.M. , ce deţine funcţia de agent de securitate la Discoteca S.C. A.M. SRL., rezultă că la data de 30.06.2019, în jurul orelor 01.30 datorită amplorii scandalului provocat de către inculpaţii C.C.L., C.M.G., C.L. ŞI P.C., a fost nevoit să solicite sprijinul organelor de poliţie precizând că în timp ce discuta cu aceştia de pe terasa exterioară a localului, a văzut cum mai mulţi clienţi părăseau în fugă incinta discotecii. De asemenea martorul precizează că inculpaţii au continuat scandalul şi în faţa discotecii, unde au refuzat să se legitimeze având un comportament recalcitrant şi la adresa organelor de poliţie. Martorul precizează că în urma scandalului persoana vătămată  A.F.  a rămas căzut fără cunoştinţă într-o baltă de sânge, fiind preluat cu targa din incinta discotecii de către reprezentanţii SAJ Bacău, dosar, vol.I fila nr. _126_ 128.

Din declaraţiile martorilor C.D.D. și A.B.O. , rezultă că la data de 30.06.2019, în jurul orelor 01.30, aceştia se aflau la masa din dreapta de lângă bar, de unde i-a văzut că la un moment dat inculpaţii aruncau cu sticle şi pahare pentru a evita să fie loviţi au fost nevoiţi să părăsească incinta localului, fără a putea preciza ce s-a petrecut în continuare, fl. 129 – 132.

Din declaraţia martorului C.R.C., rezultă că la data de 30.06.2019 se afla în incinta discotecii S.C. A.M. SRL şi confirmă faptul că în jurul orelor 01,30 i-a văzut pe inculpatul C.M.G. și pe inculpatul  C.L. cum de două ori a lovit-o cu pumnul în zona feţei pe persoana vătămată  R.D.C.  şi precizează că personal i-a solicitat inculpatului C.M.G.  să înceteze scandalul, acesta refuzând acest lucru continuând actele de violenţă şi la solicitările administratorului A.M., care de asemenea intervenise în aplanarea conflictului.

Martorul precizează că toţi inculpații au aruncat ulterior cu sticle şi pahare, cauzând distrugeri în incinta discotecii, tulburând ordinea şi liniştea publică.

Faptele inculpatului C.M.G. , care la  data de 30.06.2019 în jurul orelor 01.30-02.00 , fiind sub influenţa băuturilor alcoolice,  împreună cu inculpații C.C.L., C.L. şi P.C. , a provocat scandal şi distrugeri în incinta discoteci aparţinând S.C. A.M. SRL, (creând un prejudiciu în valoare de 5.000 lei ) , întrunesc elementele constitutive ale infracţiunilor de : distrugere, prev. de art. 253 alin. 1 Cod penal (p.v S.C. A.M. SRL) cu aplicarea art. 77 lit. a din C. pen. și tulburarea ordinii şi liniştii publice,  faptă prevăzută şi pedepsită de art. 371  Cod. penal, cu aplicarea art. 77 lit. a din C. pen.  , toate cu aplicarea  art. 38 al 1  Cod. penal .

Deoarece inculpatul nu a mai fost condamnat definitiv pentru nici una din faptele prezente , îi vor fi aplicabile prevederile art.38 alin.1 şi art.39 alin.1 lit.c Cod penal.

Din studiu fişelor cazier , rezultă că inculpații sunt la prima încălcare a legii penale.

La individualizarea pedepselor , conform art. 74 NCP se va face în raport cu gravitatea infracţiunii săvârşite şi cu periculozitatea infractorului, care se evaluează după următoarele criterii: împrejurările şi modul de comitere a infracţiunii, precum şi mijloacele folosite; starea de pericol creată pentru valoarea ocrotită; natura şi gravitatea rezultatului produs ori a altor consecinţe ale infracţiunii; motivul săvârşirii infracţiunii şi scopul urmărit; natura şi frecvenţa infracţiunilor care constituie antecedente penale ale infractorului; conduita după săvârşirea infracţiunii şi în cursul procesului penal; nivelul de educaţie, vârsta, starea de sănătate, situaţia familială şi socială.

Inculpaţii au colaborat cu organele de urmărire penală , s-au prezentat în faţa instanţei unde au avut o poziţie sinceră și au făcut demersuri să aplaneze cele întâmplate , inclusiv cu plata prejudiciilor create.

Instanţa apreciază faţă de circumstanţele faptelor şi cele personale ale inculpaţilor că rolul educativ al pedepsei se poate realiza prin aplicarea unei amenzi penale.

În baza art.63 Cod penal se va atrage atenţia inculpaților asupra faptului că neexecutarea cu rea-credinţă a pedepsei amenzii penale aplicate conduce la înlocuirea numărului de zile-amendă rămase neexecutate cu un număr echivalent de zile de închisoare.

Prin Ordonanţa din data de 11.07.2019, organul de cercetare penală al poliției judiciare,a dispus reținerea timp de 24 de ore, începând cu data de 11.07.2019, ora 15.00, până la data de 12.07.2019, ora 15.00  a suspecților C.C.L. , C.M.G., C.L.  și P.C.

Prin Ordonanţa nr. …./P/2019,  din data de 12.07.2019, a Parchetului de pe Lângă Judecătoria Moineşti, s-a dispus luarea măsurii preventive a controlului judiciar , pe o durată de 60 de zile, începând de la data de 12.07.2019 până la data de 09.09.2019, inclusiv, față de inculpații C.C.L., C.L. ” și P.C.

Controlul judiciar impus inculpaţilor menţionaţi anterior prin Încheierea din 30.09.2019 a fost ridicat de către instanţă.

Prin Încheierea de şedință din dosarul penal cu .nr……/260/2019, din data de 12.07.2019, a Judecătoriei Moineşti, s-a dispus emiterea mandatului de arestare preventivă nr….UP, privind pe inculpatul C.M.G. ,cu antecedente penale, aflat în control judiciar, pe o perioadă de 30 de zile, începând de la data de 12.07.2019 până la data de 10.08.2019 care a fost menţinut pe întreaga perioadă a cercetării judecătoreşti.

Se va lua act că prejudiciul cauzat părţii civile S.C. A.M. SRL a fost achitat în totalitate .

În baza art. 404 alin. (4) lit. a) C. proc. pen. cu referire la art.72 alin1 Cod  penal , deduce din durata pedepsei la care a fost condamnaţi C.M.G. ,  C.C.L.  C.L. P.C. ,durata reţinerii de 24 de ore , începând cu 11.07.2019 ora 15 şi până la data de 12.07.2019 , ora 15 şi  a arestului preventiv pentru CM.G. începând cu data de 12.07.2019  , la zi În baza art.399 alin.3 lit.c Cod proc penală revocă faţă de inculpatul  C.M.G. măsura preventivă a arestului şi dispune punerea de îndată în libertate a inculpatului dacă nu este arestat în altă cauză.

În baza art.25 alin.5 Cod proc penală , lasă nesoluţionată latura civilă , respectiv cheltuielile solicitate de Serviciul de Ambulanţă Bacău.

În baza art. 274 alin. (1) C. proc. pen.  obligă pe inculpaţi la plata sumei de câte 300 lei fiecare cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat.

În baza art. 275 alin. (1) pct. (2) lit.b C. proc. pen., obligă pe persoanele vătămate şi pe S.C. A.M. SRL, la plata a câte 150 lei fiecare cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat