Conducerea unui vehicul pe drumurile publice de către o persoană care nu deține permis de conducere

Sentinţă penală 786 din 14.10.2021


Dosar nr. .../252/2021Cod operator 2926

R O M Â N I A

JUDECĂTORIA LUGOJ

SENTINŢA PENALĂ NR.786

Şedinţa publică de la 14 Octombrie 2021

Completul compus din:

PREŞEDINTE: P. I.

Grefier: C. G.

Ministerul Public este reprezentat de procuror B. L.F.,

 din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Lugoj

Pe rol se află soluţionarea cauzei penale privind pe inculpata B.N.S., având ca obiect conducerea unui vehicul fără permis de conducere (art.335  alin. (1) CP).

Fără citarea părţilor.

S-a făcut referatul cauzei de către grefierul de şedinţă, după care,

Se constată că dezbaterile în fond au avut loc în şedinţa publică din data de 14.09.2021, susţinerile părţilor fiind consemnate în Încheierea de şedinţă din acea dată, care face parte integrantă din prezenta şi când instanţa, în temeiul disp. art. 391 alin (1) Cod proc. penală a stabilit termen pentru deliberare, redactare şi pronunţarea hotărârii, la data de 14.10.2021.

INSTANŢA

Deliberând asupra cauzei de față, constată următoarele:

Prin rechizitoriul nr. .../P/2020 din data de 09.06.2021 emis de Parchetul de pe lângă Judecătoria Lugoj şi înregistrat pe rolul Judecătoriei Lugoj la data de 11.06.2021 sub număr unic de dosar .../252/2021, inculpata B.N.S., a fost trimisă în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de conducerea unui vehicul pe drumurile publice de către o persoană care nu deține permis de conducere, faptă prev. și ped. de art. 335 alin. (1) Cod Penal.

În actul de sesizare s-au reţinut, în esenţă, următoarele:

La data de 25.07.2020, în jurul orei 14:40, inculpata B.N.S., a condus autoturismul marca ..., cu nr de înmatriculare ..., pe DJ ..., iar apoi pe un drum public secundar deschis circulaţiei rutiere ce face legătura intre DJ ... si loc. ..., fără a poseda permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.

În fapt, la data de 25.07.2020, în jurul orelor 14:40, în timp ce lucrătorii de poliţie din cadrul  Secţiei ...efectuau serviciul de patrulare cu auto ...pe DJ ..., au observat că pe un drum agricol situat pe partea stângă a DJ ... rulează un autoturism marca ... cu nr. de înmatriculare ..., condus de o persoană de sex feminin, care intenționa să pătrundă pe drumul judeţean. După ce autospeciala  a trecut de acel autoturism, lucrătorii de poliţie au văzut cum autoturismul a pătruns pe DJ ..., iar după ce a rulat o porţiune, acesta a intrat pe un alt drum secundar ce face legătura dintre DJ ... şi loc. ....

Au procedat apoi la oprirea în trafic a autoturismului, au legitimat conducătoarea acestuia, stabilind că se numeşte B.N.S., fiica lui ..., iar ca pasageră pe scaunul din dreapta fată se mai afla si numita C. E..

Întrucât conducătoarea autoturismului a declarat ca nu posedă permis de conducere, agenţii de poliție au efectuat verificări în baza de date a politiei constatând faptul că, persoana în cauza nu figura ca posesoare de permis de conducere.

Prin adresa nr. ... din data de 11.11.2020, Serviciul Public Comunitar - Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor ..., comunică faptul că, numita B.N.S., nu figurează în Registrul judeţean de evidenţă a permiselor de conducere şi a vehiculelor ca fiind posesoare al permisului de conducere (f. 9).

De asemenea, din adresa Primăriei com. ... cu numărul .../11.02.2021, rezultă faptul că inclusiv drumul secundar ce leagă DJ ... de loc. ..., este drum public, acesta deservind proprietarii de terenuri pentru accesul acestora pe proprietățile respective şi nu este închis circulaţiei rutiere.

Fiind audiată în calitate de suspectă, respectiv în calitate de inculpată, numita B.N.S. recunoaşte fapta reţinută în sarcina sa şi declară că, la data de 25.07.2021, în jurul orelor 14:00,  a plecat de la domiciliul său din loc. ... conducând autoturismul marca ... cu numărul de înmatriculare ..., având intenţia de a exersa conducerea autoturismului pe drumurile agricole, întrucât urma cursurile unei scoli de şoferi în vederea obţinerii permisului de conducere.

După aproximativ 20 de minute de condus pe drumurile agricole, deplasându-se către locuinţa sa, a condus autoturismul cu numărul de mai sus pe DJ ... aproximativ 300 metri, după care a intrat pe un drum secundar ce leagă DJ ... de loc. ..., unde, la aproximativ 200 m a fost oprită de un echipaj de politie. Fiind întrebată de lucrătorii de politie dacă deţine permis de conducere, a recunoscut că nu deţine permis de conducere pentru nicio categorie, lucru confirmat ulterior cu ocazia verificărilor in bazele de date ale politiei. De la faţa locului a fost condusă la sediul Politiei Municipiului .. unde i-a fost întocmit dosar penal.

Aceasta mai arată faptul că a fost prima dată când a condus autoturismul pe drumurile publice, deoarece a dorit sa exerseze sa condusul autoturismului, întrucât urma cursurile unei scoli de şoferi.

Numita B.N.S., mai adaugă faptul că, în data de 24.03.2021 a promovat proba practică a examinării pentru obţinerea permisului de conducere-categoria B.

Fiind audiată în prezenţa reprezentatului său legal martora C. E., cea care a fost de faţă în calitate de pasager pe locul din dreapta faţă în momentul în care lucrătorii de politie au oprit pentru control autoturismul condus de inculpată, aceasta confirmă cele relatate mai sus.

Situaţia de fapt anterior descrisă se probează cu următoarele mijloace de probă: proces verbal de constatare a infracţiunii flagrante; adresa nr. ... din data de 11.11.2020, Serviciul Public Comunitar - Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor ...; adresa Primăriei com. ... cu numărul ../11.02.2021; copie anexa proba practică obţinere permis de conducere; declarație suspect; declarație inculpat; declaraţie martor; cazier judiciar.

Prin încheierea de camera preliminară din data de 11.08.2021, definitivă prin neexercitarea căii de atac, în baza art. 346 alin. (1) Cod procedură penală judecătorul de cameră preliminară a constatat legalitatea sesizării instanţei, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală şi a dispus începerea judecăţii.

La termenul de judecată din data de 14.09.2021 inculpata s-a prezentat în faţa instanţei şi a declarat că recunoaşte săvârşirea faptei aşa cum a fost reţinută prin rechizitoriu, solicitând a se face aplicarea art.375 şi art. 396 alin. (10) Cod procedură penală.

Analizând materialul probator administrat în cauză, instanţa constată că starea de fapt expusă prin rechizitoriu este dovedită în întregime de probele anterior enunţate, reţinând următoarele:

Din probele administrate în faza de urmărire penală, respectiv proces verbal de constatare a infracţiunii flagrante; adresa nr. ... din data de 11.11.2020, Serviciul Public Comunitar - Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor ...; adresa Primăriei com. ... cu numărul ../11.02.2021; copie anexa proba practică obţinere permis de conducere; declarație suspect; declarație inculpat; declaraţie martor; cazier judiciar, coroborate cu cele declarate de inculpată în fața instanței rezultă că situația de fapt a fost reținută în mod corect în rechizitoriu.

În fața instanței, inculpata a dat o declarație prin care a recunoscut săvârșirea faptei așa cum a fost reținută prin rechizitoriu, solicitând a se face aplicarea art. 374 alin. (4), art. 375 și art. 396 alin. (10) Cod de Procedură Penală.

În drept, fapta inculpatei care, la data de 25.07.2020, s-a urcat la volanul autovehiculului marca ... cu numărul de înmatriculare ... pe care l-a condus pe drumurile publice (DJ ...) deși nu poseda permis de conducere, întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de conducere a unui autovehicul fără a poseda permis de conducere, prevăzute de art. 335 alin. (1) Cod penal.

Elementul material a constat în acțiunea inculpatei de a conduce autoturismul mai sus menționat pe drumurile publice în condițiile în care acesta nu poseda permis de conducere. Potrivit art. 6 pct. 14 din OUG nr. 195/2002 drumul public este definit ca fiind orice cale de comunicație terestră, cu excepția căilor ferate, special amenajată pentru traficul pietonal sau rutier, deschisă circulației publice; drumurile care sunt închise circulației publice sunt semnalizate la intrare cu inscripții vizibile.

Urmarea imediată a constat într-o stare de pericol pentru securitatea circulației pe drumurile publice, cunoscut fiind faptul că o persoană care nu poseda permis de conducere nu și-a însușit cunoștințele și deprinderile obligatorii pe care le presupune conducerea în siguranță a autovehiculelor.

Fiind o infracțiune formală, de pericol, raportul de cauzalitate între acțiune și urmarea imediată rezultă din materialitatea faptei, starea de pericol fiind inerentă acțiunii.

Din perspectiva laturii subiective, inculpata a săvârșit infracțiunea cu intenție directă conform dispozițiilor art. 16 alin. (3) lit. a) Cod penal, întrucât prin conducerea autovehiculului fără a poseda permis de conducere a cunoscut că pune în pericol securitatea circulației rutiere și siguranța celorlalți participanți la trafic, în condițiile în care nu a absolvit cursurile de specialitate în cadrul cărora să-și însușească deprinderile necesare conducerii unui autovehicul pe drumurile publice, atât din punct de vedere teoretic cât și practic.

Așadar, în temeiul art. 396 alin. (1) și (4) Cod procedură penală, se constată că fapta dedusă judecății există, constituie infracțiune și a fost săvârșită de către inculpată cu forma de vinovăție prevăzută de lege, instanța urmând a proceda la stabilirea unei pedepse.

La stabilirea pedepsei, instanța are în vedere că în urma aplicării dispozițiilor art. 396 alin. 10 Cod procedură penală, limitele pentru infracțiunea săvârșită de către inculpată se reduc cu o treime, noile limite fiind între 8 luni și 3 ani și 4 luni.

Individualizarea pedepsei:

La individualizarea pedepsei ce urmează a fi aplicată inculpatei, instanța va avea în vedere criteriile generale de individualizare prevăzute de art. 74 Cod penal, respectiv împrejurările și modul de comitere a infracțiunii, precum și mijloacele folosite, starea de pericol creată pentru valoarea ocrotită, natura și gravitatea rezultatului produs ori a altor consecințe ale infracțiunii, motivul săvârșirii infracțiunii și scopul urmărit, natura și frecvența infracțiunilor care constituie antecedente penale ale infractorului, conduita după săvârșirea infracțiunii și în cursul procesului penal și nivelul de educație, vârsta, starea de sănătate, situația familială și socială.

În concret, instanța reține că inculpata a condus autoturismul la ora 14:40 pe DJ ..., o oră la care traficul în acel loc nu este foarte intens. În acest context, se are în vedere faptul că fapta inculpatei nu a condus la producerea unui incident rutier. De asemenea, se are în vedere faptul că inculpata nu are antecedente penale (f. 13 dosar instanță). În ceea ce privește vârsta inculpatei .. ani, instanța reține că aceasta se află la o vârstă la care ar trebui să fie conștientă de consecințele faptelor sale și astfel să se ferească a săvârși acte apte de a pune în pericol siguranța rutieră.

Față de aceste aspecte, instanța apreciază că fapta inculpatei este de o gravitate medie.

Conduita acesteia de a recunoaște fapta nu se mai analizează în cadrul individualizării pedepsei întrucât aceasta a fost deja valorificată prin reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă potrivit art. 396 alin. (10) Cod procedură penală.

Astfel, în raport de cele antemenționate, se reține că este oportună, inclusiv pentru garantarea îndreptării inculpatei și pentru prevenirea săvârșirii de către aceasta de noi infracțiuni similare cu cea pentru care a fost trimisă în judecată, stabilirea în sarcina acesteia a unei pedepse.

Pentru aceste motive va stabili pedeapsa de 1 an și 3 luni închisoare în sarcina inculpatei, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere a unui autovehicul fără a poseda permis de conducere, prevăzute de art. 335 alin. (1) Cod penal.

În ceea ce privește aplicarea unor pedepse complementare și/sau accesorii, instanța reține că sub aspectul condițiilor impuse pentru aplicarea acestor pedepse, Codul penal condiționează aplicarea pedepselor accesorii de aplicarea celor complementare, acestea din urmă având însă caracter facultativ, prin raportare la disp. art. 67 alin. (1) și art. 65 alin. (1) Cod penal.

În raport de aceste aspecte, instanța conchide însă că față de natura infracțiunii săvârșite, de împrejurările cauzei, dar mai cu seamă de persoana inculpatei, pedeapsa complementară a interzicerii unor drepturi nu este necesară, fapt ce atrage și inaplicabilitatea, față de inculpată, a pedepselor accesorii.

În ceea ce privește necesitatea aplicării pedepsei, instanța constată că, în cauză sunt îndeplinite condițiile art. 83 Cod penal, pedeapsa stabilită fiind de 1 an și 3 luni închisoare; inculpata nu a mai fost condamnată anterior la pedeapsa închisorii, condamnare care să constituie recidivă; aceasta și-a manifestat acordul de a presta o muncă neremunerată în folosul comunității iar în raport de persoana inculpatei, de conduita avută anterior săvârșirii infracțiunii, de eforturile depuse de aceasta pentru înlăturarea sau diminuarea consecințelor infracțiunii, precum și de posibilitățile sale de îndreptare, instanța apreciază că aplicarea imediată a unei pedepse nu este necesară, dar se impune supravegherea conduitei sale pentru o perioadă determinată.

Față de cele mai sus expuse, instanța apreciază că amânarea aplicării pedepsei reprezintă cel mai bun mod de individualizare al sancțiunii penale pentru fapta săvârșită de inculpată, aceasta fiind proporțională în raport cu gradul de pericol social concret al faptei săvârșite și cu periculozitatea infractorului astfel că aplicarea pedepsei închisorii stabilită pe seama inculpatei urmează a fi amânată pe un termen de supraveghere, stabilit în condițiile art. 84 Cod penal, de 2 ani de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri.

În baza art. 83 alin. (1) Cod penal, amână aplicarea pedepsei închisorii pe un termen de supraveghere, stabilit în condițiile art. 84 Cod penal, de 2 ani de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri.

În baza art. 85 alin. (1) Cod penal pe durata termenului de supraveghere, inculpata trebuie să respecte următoarele măsuri de supraveghere:

a) să se prezinte la Serviciul de Probațiune ..., la datele fixate de acesta;

b) să primească vizitele consilierului de probațiune desemnat cu supravegherea sa;

c) să anunțe, în prealabil, schimbarea locuinței și orice deplasare care depășește 5 zile, precum și întoarcerea;

d) să comunice schimbarea locului de muncă;

e) să comunice informații și documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existență.

În baza art. 86 alin. (1) Cod penal pe durata termenului de supraveghere, datele prevăzute în art. 85 alin. (1) lit. c)-e) Cod penal se comunică Serviciului de Probațiune ....

În baza art. 85 alin. (2) lit. b) Cod penal se va impune inculpatei pe durata termenului de supraveghere să execute următoarele obligații:

- Să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 50 de zile în cadrul Primăriei Mun. .. sau Spitalului ...

În baza art. 404 alin. (3) Cod procedură penală atrage atenția inculpatei asupra consecințelor nerespectării măsurilor de supraveghere și obligațiilor impuse și ale săvârșirii de noi infracțiuni în cursul termenului de supraveghere, respectiv a dispozițiilor art. 88 Cod Penal privind cazurile de revocare a amânării și de aplicare și executare a pedepsei stabilite, cu aplicare, după caz, inclusiv a regulilor de la concursul de infracțiuni.

În baza art. 274 alin. (1) Cod procedură penală, obligă inculpata la plata sumei de 800 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE:

În baza art. 396 alin. (1) și alin. (4) raportat la art. 396 alin. (10) Cod procedură penală și la art. 83 Cod penal, stabilește în sarcina inculpatei B.N.S., ..., pedeapsa de 1 an și 3 luni închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de conducere a unui autovehicul fără a poseda permis de conducere prevăzute de art. 335 alin. (1) Cod penal.

În baza art. 83 alin. (1) Cod penal, amână aplicarea pedepsei închisorii pe un termen de supraveghere, stabilit în condițiile art. 84 Cod penal, de 2 ani de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri.

În baza art. 85 alin. (1) Cod penal pe durata termenului de supraveghere, inculpata trebuie să respecte următoarele măsuri de supraveghere:

a) să se prezinte la Serviciul de Probațiune ..., la datele fixate de acesta;

b) să primească vizitele consilierului de probațiune desemnat cu supravegherea sa;

c) să anunțe, în prealabil, schimbarea locuinței și orice deplasare care depășește 5 zile, precum și întoarcerea;

d) să comunice schimbarea locului de muncă;

e) să comunice informații și documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existență.

În baza art. 86 alin. (1) Cod penal pe durata termenului de supraveghere, datele prevăzute în art. 85 alin. (1) lit. c)-e) Cod penal se comunică Serviciului de Probațiune ....

În baza art. 85 alin. (2) lit. b) Cod penal se va impune inculpatei pe durata termenului de supraveghere să execute următoarele obligații:

- Să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 50 de zile în cadrul Primăriei .. sau Spitalului ....

În baza art. 404 alin. (3) Cod procedură penală atrage atenția inculpatei asupra consecințelor nerespectării măsurilor de supraveghere și obligațiilor impuse și ale săvârșirii de noi infracțiuni în cursul termenului de supraveghere, respectiv a dispozițiilor art. 88 Cod Penal privind cazurile de revocare a amânării și de aplicare și executare a pedepsei stabilite, cu aplicare, după caz, inclusiv a regulilor de la concursul de infracțiuni.

În baza art. 274 alin. (1) Cod procedură penală, obligă inculpata la plata sumei de 800 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat.

Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare.

Pronunţată prin punerea la dispoziție, prin mijlocirea grefei instanței azi, 14.10.2021.

PREŞEDINTE,GREFIER,

P.I. C. G.

Ex.:4

CONCEPT.:I.P.

TEHNORED.:C.G. 14.10.2021

Domenii speta