Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe (art.336 ncp)

Sentinţă penală 142 din 22.04.2016


Prin Rechizitoriul nr.1376/P/2015 din 15.01.2016 al Parchetului de pe lângă JGH a fost trimis în judecată în stare de libertate inculpatul T.V. pentru săvârşirea infracţiunii prev. de art.336 alin.1 CP.

Instanţa a reţinut că la data de 24.10.2015, în jurul orelor 13.00, inculpatul  T.V. a fost depistat în trafic de lucrătorii de poliţie rutieră în timp ce conducea autoturismul marca BMW, cu nr. de înm. BT.90.UPY, pe D.N. 17, pe raza com. Păltinoasa, având o îmbibaţie alcoolică de peste 0.80 g/l alcool pur în sânge.  Inculpatul a fost testat cu aparatul etilotest Drager, seria ARZF 0568, poziţia 0803, rezultatul fiind 0.67 mg/l alcool pur în aerul expirat. Inculpatului i-au fost recoltate mostre biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei, la Spitalul or.Gura Humorului. Conform Buletinului de analiză toxicologică nr. 1933 din 30.10.2015 eliberat de către S.J.M.L. Suceava, inc. avea o alcoolemie de 1,25 g/l la ora 13.40, respectiv 1,10 g/l la ora 14.40, alcool pur în sânge. Fiind examinat clinic inculpatul nu manifesta comportamente specifice stării de ebrietate acesta manifestând în contextul indicat atitudine adecvată, cooperantă şi un comportament liniştit. Valoarea alcoolemiei cu care a fost depistat inculpatul este una relativ mică, raportat la valoarea  îmbibaţiei alcoolice de peste 0,80 g/l  alcool pur în sânge prevăzută de disp. legale. Fapta inculpatului nu  a generat producerea vreunui accident rutier.

În consecinţă, pentru ca pedeapsa să fie proporţională cu gravitatea faptei, instanţa urmează să-i aplice inculpatului pedeapsa închisorii de 9 luni închisoare, având în vedere limitele reduse ale pedepsei prevăzute de lege, ca urmare a aplicării art. 396 alin.10 C.p.pen., cuantumul pedepsei fiind orientat astfel spre minimul special.

În ceea ce priveşte necesitatea aplicării pedepsei, instanţa constată că, în cauză sunt îndeplinite condiţiile art. 83 C. pen., pedeapsa stabilită fiind mai mică de 2 ani închisoare, respectiv 1 an închisoare; inculpatul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa închisorii; acesta şi-a manifestat acordul de a presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii iar în raport de persoana inculpatului, de conduita avută anterior săvârşirii infracţiunii, de eforturile depuse de acesta pentru înlăturarea sau diminuarea consecinţelor infracţiunii, precum şi de posibilităţile sale de îndreptare, instanţa apreciază că aplicarea imediată a unei pedepse nu este necesară, dar se impune supravegherea conduitei sale pentru o perioadă determinată.

De asemenea, se constată faptul că maximul special prevăzut de lege pentru infracţiunea săvârşită de inculpat este de 5 ani închisoare, valoare inferioară celei de 7 ani închisoare prevăzute de art. 83 alin. (2) C. pen. iar inculpatul nu s-a sustras de la urmărire penală ori judecată şi nu a încercat zădărnicirea aflării adevărului ori a identificării şi tragerii la răspundere penală a autorului sau a participanţilor.

Faţă de aceste considerente, în baza art. 83 alin. (1), (3) C. pen. va amâna aplicarea pedepsei închisorii şi a pedepsei amenzii care însoţeşte pedeapsa închisorii pe un termen de supraveghere stabilit în condiţiile art. 82 C. pen., de 2 ani de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri.

În consecinţă, în baza art. 83 alin. (1), (3) C. pen. instanţa va amâna aplicarea pedepsei închisorii şi a pedepsei amenzii care însoţeşte pedeapsa închisorii pe un termen de supraveghere stabilit în condiţiile art. 82 C. pen., de 2 ani de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri.

În baza art. 85 alin. (1) C. pen. pe durata termenului de supraveghere, inculpatul va respecta următoarele măsuri de supraveghere:

a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Suceava, la datele fixate de acesta;

b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa;

c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, precum şi întoarcerea;

d) să comunice schimbarea locului de muncă;

e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

În baza art. 86 alin. (1) C. pen. pe durata termenului de supraveghere, datele prevăzute în art. 85 alin. (1) lit. c) - e) se comunică Serviciului de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Suceava.

În baza art. 274 alin. (1) C. proc. pen. instanţa va obliga pe inculpat la plata sumei de 200 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat.