Obligație de a face – radiere autoturism. Excepția lipsei de interes.

Sentinţă civilă 3548 din 19.05.2022


Obligație de a face – radiere autoturism. Excepția lipsei de interes. Sentința civilă nr. 3548/2021, rămasă definitivă la data de 19.05.2022 prin Decizia civilă nr. 634/2022.

În fapt, prin contractul de vânzare-cumpărare încheiat la data de 08.01.2015, reclamantul a transmis pârâtului proprietatea asupra autovehiculului marca Ford tip Mondeo, La momentul încheierii contractului, reclamantul şi-a îndeplinit obligaţia de predare a bunului vândut, astfel cum rezultă din art. 5 contract de înstrăinare-dobândire a unui mijloc de transport.

Având în vedere că pârâtul nu şi-a îndeplinit obligaţia de a efectua formalităţile necesare pentru transcrierea transmiterii dreptului de proprietate şi a radierii de pe numele reclamantului, prin cererea de chemare în judecată, reclamantul a chemat în judecată pârâtul, solicitând concursul instanței pentru constrângerea acestuia din urmă la îndeplinirea obligației de înmatriculare în circulație, pe numele său, a autovehiculul înstrăinat la data de 08.01.2015.

În ședința publică din data de 22.03.2021, instanța a invocat din oficiu și a pus în discuţia părţilor excepţia lipsei de interes cu privire la primul capăt de cerere.

În sensul prevederilor art. 33 Cod procedură civilă, interesul trebuie să fie determinat, legitim, personal, născut şi actual. Cu toate acestea, chiar dacă interesul nu este născut şi actual, se poate formula o cerere cu scopul de a preveni încălcarea unui drept subiectiv ameninţat sau pentru a preîntâmpina producerea unei pagube iminente şi care nu s-ar putea repara.

Existenţa unui interes personal în formularea cererii este indisolubil legată de condiţia de fond a acţiunii civile de a se afirma un drept sau o altă situaţie juridică protejată de lege. Dreptul subiectiv trebuie să îndeplinească anumite condiţii pentru a se bucura de protecţie juridică: să fie recunoscut şi ocrotit de lege, exercitat în limitele sale externe, exercitat cu bună-credinţă şi să fie actual.

Primul petit al cererii de chemare în judecată îl reprezintă constatarea transferului de proprietate la pârât, la data de 08.01.2015, cu privire la autovehiculul marca Ford tip Mondeo.

Potrivit art.  1650 Cod civil, vânzarea este contractul prin care vânzătorul transmite sau, după caz, se obligă să transmită cumpărătorului proprietatea unui bun în schimbul unui preţ pe care cumpărătorul se obligă să îl plătească.

Cu excepţia cazurilor prevăzute de lege ori dacă din voinţa părţilor nu rezultă contrariul, proprietatea se strămută de drept cumpărătorului din momentul încheierii contractului, chiar dacă bunul nu a fost predat ori preţul nu a fost plătit încă - conform art. 1674 Cod civil.

Înscrisul sub semnătură privată, recunoscut celui care îi este opus, sau după caz, socotit de lege ca fiind recunoscut, face dovada între părţi până la proba contrară şi este opozabil altor persoane, decât celor care l-au întocmit, din ziua când primeşte dată certă.

Instanţa constată că dreptul de proprietate asupra autovehiculului a fost transmis printr-un înscris sub semnătură privată, înscrisul face dovada până la proba contrară și este opozabil altor persoane decât celor care l-au întocmit, din ziua în care data înscrisului a devenit certă prin afişarea la Primăria Municipiului Galaţi, astfel încât nu se justifică interesul legitim pentru a solicita constatarea transferului dreptului de proprietate.

Pe fondul cauzei, raportat la situaţia de fapt reţinută şi la normele legale incidente în cauză, instanţa constată că cererea de chemare în judecată este întemeiată, obligaţia de a solicita radierea revenind noului proprietar, respectiv cumpărătorului.

Având în vedere probatoriul administrat în dosar şi dispoziţiile legale menționate, întrucât reclamantul nu a putut realiza radierea din circulaţie a autoturismul marca Ford tipul Mondeo, de pe numele său şi înscrierea lui pe numele cumpărătorului, instanţa va constata, în temeiul dispoziţiilor art. 35 Cod procedură civilă, valabilitatea contractului de vânzare-cumpărare încheiat la data de 08.01.2015 având obiect autovehiculul în discuţie, urmând a obliga pârâtul să efectueze demersuri pentru radierea din circulaţie a autovehiculului de pe numele reclamantului.

Referitor la susținerile pârâtului cu privire la transferul dreptului de proprietate asupra autoturismul marca Ford tipul Mondeo prin contractul de vânzare cumpărare pentru vehicul folosit din data de 29.04.2016, instanța apreciază că nu prezintă relevanță că acesta nu mai este în prezent proprietar al autovehiculului, întrucât transcrierea transmiterii dreptului de proprietate asupra unui vehicul se efectuează la cererea noului proprietar, pentru fiecare tranzacție succesivă, iar pârâtul nu a îndeplinit aceste formalități.