Contestație la executare-contestație privind recuperarea sumelor încasate necuvenit cu titlu de prestații sociale

Sentinţă civilă 292/2017 din 28.02.2017


R O M Â N I A

TRIBUNALUL GORJ

SECŢIA CONFLICTE DE MUNCA ŞI ASIGURĂRI SOCIALE

Sentința nr. 292

Ședința publică de la 28 Februarie 2017

Completul constituit din:

PREŞEDINTE

Asistent  judiciar

Asistent  judiciar

Grefier

Pe rol fiind judecarea acțiunii formulate de reclamantul Ţ M împotriva pârâtei C J P G, având ca obiect contestație la executare-contestație privind recuperarea sumelor încasate necuvenit cu titlu de prestații sociale.

La apelul nominal făcut în ședința publică au răspuns reclamantul şi consilier juridic Coman Vasile pentru pârâtă.

Procedura de citare este  legal îndeplinită.

S-a făcut referatul oral al cauzei de către grefierul de ședință, după care:

Reclamantul depune  la dosar, în copie certificată pentru conformitate cu originalul de Ș G B, contractul individual de muncă nr., adeverința nr. emisă de Ș G B, adeverința nr. emisă de Ș G B, decizia nr., decizia nr. şi sentința nr. pronunțată de Tribunalul Gorj-Secţia Conflicte de Muncă şi Asigurări Sociale în dosar nr..

Reprezentantul pârâtei arată că  a luat cunoștință de înscrisurile depuse la dosar şi nu solicită acordarea unui nou termen de judecată în acest sens.

La interpelarea instanței, reclamantul și reprezentantul pârâtei arată că nu mai au cereri de  formulat.

Constatând că nu mai sunt cereri formulate de părți și că nu sunt incidente de soluționat, instanța, în baza art.392 Cod de procedură civilă, declară deschise dezbaterile asupra fondului şi acordă cuvântul părților în ordinea şi în condițiile prevăzute la art.216 Cod de procedură civilă.

Reclamantul  solicită admiterea acțiunii așa cum a fost formulată.

Reprezentantul pârâtei, consilier juridic C V,  solicită respingerea acțiunii, conform motivelor inserate în întâmpinare.

Instanța, în temeiul art.394 Cod de procedură civilă, declară închise dezbaterile pe fondul cauzei.

INSTANŢA

Prin cererea înregistrată pe rolul Tribunalului Gorj-Secția Contencios Administrativ şi Fiscal la data de, sub nr., reclamantul Ţ M, în contradictoriu cu pârâta C J P G, a solicitat anularea deciziei nr., emisă de pârâtă şi obligarea  pârâtei la plata cheltuielilor de judecată.

În motivare a arătat că a fost beneficiarul a unei pensii de invaliditate, gradul II, în perioada 15.06.2014 - 14.06.2015, că, în urma revizuirii medicale i s-a modificat gradul de invaliditate din II în III, prin decizia medicală asupra capacității de muncă, iar, începând cu data de 15.06.2015, a beneficiat de pensie de invaliditate gradul III.

A menționat că în perioada 01.07.2015 - 31.08.2015 a prestat activitate la Ș G B J, în funcția de profesor, cu un program de 4 ore zilnic şi un salariu de 1.125 lei net. În perioada cât a fost beneficiarul pensiei de invaliditate de gradul II nu putea cumula pensia lunară cu venituri provenite din situații pentru care asigurarea este obligatorie, deoarece nu s-a încadrat în categoriile expres enumerate de dispozițiile art. 118 din lege.

Dreptul său de a adăuga la pensia lunară veniturile obținute din activități profesionale, s-a născut de când a fost beneficiarul pensiei de invaliditate de gradul III.

Veniturile suplimentare realizate începând din data de 01.07.2015 se încadrează în categoria acelora pentru care asigurarea este obligatorie, conform prevederilor art. 6 alin. 1 din Legea nr. 263/2010.

În acest sens, în conformitate cu prevederile art. 114 alin. 1 lit. e din Legea nr. 263/2010, în cazul în care casa de pensii constată existenta situației de cumulare a pensiei cu venituri profesionale, dispune suspendarea plății pensiei începând cu luna următoare celei în care a intervenit respectiva situație, în speță, suspendarea plății pensiei nu se poate dispune, întrucât este  titularul  unei categorii noi de pensie, de gradul III de invaliditate, care îi permite cumularea celor două tipuri de venituri lunare.

Totodată, așa cum rezultă din adeverința emisă de unitatea angajatoare, în perioada iulie 2014 - noiembrie 2015 a beneficiat de sume bănești rezultate din hotărâri judecătorești rămase definitive.

În drept, reclamantul şi-a întemeiat contestația pe dispozițiile Legii nr. 263/2000.

În dovedirea contestației, reclamantul a înțeles să se folosească de proba cu înscrisuri.

În baza art. 411 alin. 1 pct. 2 Cod de procedură civilă, a solicitat judecata în lipsă, în cazul în care nu se va prezenta.

Legal citată, pârâta C J P G a formulat întâmpinare, prin care, în conformitate cu prevederile art. 53 alin. (1) lit. e din Legea nr. 263/2010 coroborate cu prevederile art. 36 alin. 3 din Legea nr. 304/2004, actualizată, a invocat necompetenta materială a Secției Contencios Administrativ şi Fiscal din cadrul Tribunalului Gorj.

A menționat că, urmare a verificărilor efectuate asupra dosarelor privind pensiile de invaliditate, s-a constatat că petentul a realizat venituri în baza unui contract de muncă cu normă întreagă, fiind pensionar de invaliditate, gradul III.

În conformitate cu art. 114 din Legea 263/2010 „în sistemul public de pensii, plata pensiei se suspendă începând cu luna următoare celei în care a intervenit una dintre următoarele cauze:

f) pensionarul de invaliditate, încadrat în gradul III, se regăsește în una dintre situațiile prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. I sau II, depășind jumătate din programul normal de lucru al locului de muncă respectiv;”.

Având în vedere această dispoziție legală, C.J.P. Gorj, în mod corect, a emis decizia de debit nr., privind recuperarea sumei de  reprezentând pensia de invaliditate încasată necuvenit.

Prin sentința nr. a fost admisă excepția necompetenței materiale şi funcționale a Tribunalului Gorj - Secția Contencios Administrativ şi Fiscal şi a fost declinată competenta de soluționare a cauzei în favoarea Tribunalului Gorj - Secția Conflicte de Muncă şi Asigurări Sociale.

Cauza a fost înregistrată pe rolul Tribunalului Gorj-Secția Conflicte de Muncă şi Asigurări Sociale sub nr..

În probațiune, instanța a încuviințat proba cu înscrisurile depuse la dosar de părți.

În baza art.22 alin.2 şi art.254 alin. 5 Cod procedură civilă, instanța a solicitat pârâtei C J P G să depună la dosar actele din dosarul de pensionare al reclamantului și să precizeze ce venit a fost luat în considerare pentru a se aprecia că se impune suspendarea pensiei de invaliditate, iar Ș G B J să comunice veniturile realizate de către reclamant în perioada în litigiu, ce reprezintă aceste venituri, dacă sunt din activități sau din hotărâri judecătorești, care sunt acestea şi pentru perioada în care a fost angajat, foile de prezentă, planificările, decizia de încadrare salarială şi statele de plată, în copie certificată pentru conformitate cu originalul.

În administrarea probei cu înscrisuri, în cursul cercetării judecătorești, s-au depus la dosar, în original, adeverința nr. emisă de Ș G B, adeverința nr. emisă de Ș G B, adeverința nr. emisă de Ș G B și, în copie certificată pentru conformitate cu originalul: state de plată din perioada în litigiu, decizia asupra capacității de muncă nr. emisă de C J P G,  anexa la decizia nr. emisă de C J P G, decizia nr.,  emisă de I J G,  decizia nr. emisă de Ș G B, sentința nr. pronunțată de Tribunalul Gorj-Secția Conflicte de Muncă și Asigurări Sociale  a Tribunalului Gorj, actele din dosarul de pensionare al  reclamantului, adeverința nr. emisă de Ș G B, adeverința nr. emisă de Ș G B, decizia nr. emisă de Ș G B, decizia nr. emisă de Ș G B.

Analizând contestația raportat la dispozițiile legale aplicabile, probele administrate în cauză şi apărările pârâtei, reține următoarele:

Prin decizia  nr., emisă de C J P G s-a constituit în sarcina reclamantului un debit în sumă de, reprezentând drepturi de asigurări sociale încasate necuvenit în perioadele 01.07.2014-01.08.2014, 01.09.2014-01.10.2014, 01.11.2014-01.12.2014, 01.02.2015-01.03.2015, 01.03.2015-01.04.2015, 01.05.2015- 01.06.2015, 01.07.2015 - 01.09.2015, 01.11.2015 - 01.12.2015, pe motiv că reclamantul, deși beneficia de pensie de invaliditate  gradul III, a realizat venituri cu normă întreagă.

În  conformitate cu art. 118 din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

 ,,(1) În sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situații pentru care asigurarea este obligatorie, în condițiile legii, următoarele categorii de pensionari:

a) pensionarii pentru limită de vârstă;

b) nevăzătorii;

c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum şi copiii, pensionari de urmaș, încadrați în gradul III de invaliditate;

d) copiii, pensionari de urmaș, prevăzuți la art. 84 lit. a) şi b).

(2) Soțul supraviețuitor, beneficiar al unei pensii de urmaș, poate cumula pensia cu venituri din activități profesionale pentru care asigurarea este obligatorie, potrivit legii, dacă acestea nu depășesc 35% din câștigul salarial mediu brut prevăzut la art. 33 alin. (5).,,

Potrivit art.114 alin.(1) lit. e) și f) din Legea nr.263/2010: ,,În sistemul public de pensii plata pensiei se suspendă începând cu luna următoare celei în care a intervenit una din următoarele situații: (...)

e) pensionarul de invaliditate, încadrat în gradul I sau II, se regăsește în una dintre situațiile prevăzute la art. 6 alin.(1) pct. I, II sau IV, cu excepția consilierilor locali sau județeni;”

f) pensionarul de invaliditate, încadrat în gradul III, se regăsește în una din situațiile prevăzute la art.6 alin.(1) pct. I sau II, depășind jumătate din programul normal de lucru al locului de muncă respectiv.”

În baza art.6 alin. (1) pct. I,  II și IV din Legea nr.263/2010, în sistemul public sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:

,,(1) În sistemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:

I. a) persoanele care desfășoară activități pe bază de contract individual de muncă, inclusiv soldații şi gradații voluntari;

b) funcționarii publici;

c) cadrele militare în activitate, soldații şi gradații voluntari, polițiștii şi funcționarii publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare, din domeniul apărării naționale, ordinii publice şi siguranței naționale;

d) persoanele care realizează venituri de natură profesională, altele decât cele salariale, din drepturi de autor şi drepturi conexe definite potrivit art. 7 alin. (1) pct. 13^1 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi din contracte/convenții încheiate potrivit Codului civil.

II. persoanele care își desfășoară activitatea în funcții elective sau care sunt numite în cadrul autorității executive, legislative ori judecătorești, pe durata mandatului, precum şi membrii cooperatori dintr-o organizație a cooperației meșteșugărești, ale căror drepturi şi obligații sunt asimilate, în condițiile prezentei legi, cu cele ale persoanelor prevăzute la pct. I.

IV. persoanele care realizează, în mod exclusiv, un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel puțin de 4 ori câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi care se află în una dintre situațiile următoare:

a) administratori sau manageri care au încheiat contract de administrare ori de management;

b) membri ai întreprinderii individuale şi întreprinderii familiale;

c) persoane fizice autorizate să desfășoare activități economice;

d) persoane angajate în instituții internaționale, dacă nu sunt asigurații acestora;

e) alte persoane care realizează venituri din activități profesionale.”

Din interpretarea prevederilor art. 118 alin.1) lit. c), art.114 alin.(1) lit.f) și art.6 alin.(1) pct. I și  II din Legea nr.263/2010 reiese că pensionarul, beneficiar al pensiei de invaliditate gradul III, are posibilitatea de a cumula pensia cu venituri pentru care asigurarea este obligatorie, în situațiile prevăzute la art.6 alin.(1) pct. I sau II, cu condiția ca activitatea prestată să nu depășească jumătate din programul normal de lucru al locului de muncă respectiv.

Invaliditatea de gradul III este caracterizată prin pierderea a cel puțin jumătate din capacitatea de muncă, pensionarul putând să presteze o activitate profesională, corespunzătoare a cel mult jumătate din timpul normal de muncă.

Referitor la cumulul pensiei de invaliditate de gradul II cu alte venituri, din analiza prevederilor art.118, art.114 alin.(1) lit.6) și art.6 alin.(1) pct.I,  II și IV din Legea nr.263/2010 rezultă că pensionarii  ce beneficiază de pensie de invaliditate de gradul II pot cumula pensia cu alte venituri doar în situațiile prevăzute de art.6 alin.1 pct.IV din Legea nr.263/2010, cu condiția să nu depășească un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel puțin de 4 ori câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Reclamantul Ţ M a beneficiat de pensie de invaliditate  gradul II începând cu data de 15.06.2014,  în baza deciziei  nr. a C J P G.

Prin decizia nr., urmare a admiterii cererii de pensionare, Ș G B a dispus, începând cu data de 15.06.2014, încetarea contractului individual de muncă nr.211/2011, încheiat  pentru un program normal de lucru. 

Din  data de 01.07.2015 reclamantul beneficiază de pensie de invaliditate gradul III, în baza deciziei  nr. a C J P G.

Prin decizia nr. s-a aprobat revenirea reclamantului pe postul de profesor educație muzicală, cu încadrare 1/2 normă, începând cu data de 01.07.2015.

În perioada iulie 2015 - august 2015 reclamantul a obținut venituri din activitate cu jumătate de normă, la Ș G B J, în  cuantum de, respectiv, după cum rezultă din adeverința nr. emisă de unitatea școlară și statele de plată de la dosar.

Începând cu data de 1 septembrie 2015, conform adeverinței nr., reclamantul  nu s-a mai prezentat la locul de muncă.

În luna iulie 2014 reclamantul a primit indemnizația pentru concediul de odihnă neefectuat, aferent perioadei  ianuarie - iunie 2014, după cum rezultă din adeverința nr. și statul de plată aferent lunii iulie 2014.

Conform adeverinței nr., adeverinței nr. și  statelor de plată depuse la dosar, în lunile septembrie 2014, noiembrie 2014, februarie 2015, martie 2015, mai 2015 și noiembrie 2015 reclamantul a primit diferențe de drepturi salariale restante, aferente perioadei 01.10.2008-31.12.2009, în baza sentinței nr., pronunțată de Tribunalul Gorj-Secția Conflicte de Muncă și Asigurări Sociale în dosarul nr..

Așadar, în perioada iulie-august 2015, în care a beneficiat de pensie de invaliditate gradul III, reclamantul a desfășurat activitate în funcția de profesor, pe durata a jumătate din programul normal de lucru al locului de muncă,  cu respectarea prevederile art.114 alin.(1) lit. f) din Legea nr.263/2010, ce permit cumularea pensiei cu veniturile obținute în astfel de situații.

Cât privește drepturi salariale restante, primite în baza unei hotărâri judecătorești, acestea s-au acordat pentru o perioadă anterioară ieșirii la pensie a reclamantului, astfel că primirea  acestor sume în perioade în care reclamantul a beneficiat de pensie de invaliditate gradul II, respectiv gradul III nu justifică suspendarea plății drepturilor de asigurări sociale și constituirea debitului contestat, pentru realizarea de venituri, cu norma de 8 ore, așa cum a reținut pârâta.

Aceeași este  situația  și  în  cazul indemnizației pentru concediul de odihnă neefectuat, primită de reclamant în luna iulie 2014, pentru o perioadă anterioară ieșirii la pensie.

Față de considerentele de fapt și de drept mai sus expuse, instanța urmează să admită contestația și să anuleze decizia de debit nr., emisă de pârâta C J P G.

Cererea reclamantului privind obligarea pârâtei la plata cheltuielilor de judecată se va respinge ca neîntemeiată, întrucât reclamantul nu a făcut dovada existenței și întinderii cheltuielilor de judecată efectuate în prezenta cauză, astfel cum prevede art.452 din  Codul de procedură civilă.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE

Admite contestația formulată de reclamantul Ţ M, împotriva pârâtei C J P G,.

 Anulează decizia nr., emisă de pârâta C J P G.

Respinge cererea reclamantului privind obligarea pârâtei la plata cheltuielilor de judecată, ca neîntemeiată.

 Cu apel în termen de 30 zile de la comunicare, ce se depune  la Tribunalul Gorj.

Pronunțată în ședința publică, azi, , la Tribunalul Gorj.