Nulitatea hotărârii. Lipsa motivării.

Sentinţă civilă 438 din 31.05.2021


Cuprins pe materii: Drept procesual civil. Cuprinsul hotărârii.

Index alfabetic:

Nulitatea hotărârii

Lipsa motivării

Codul de procedură civilă – art. 425 alin. (1) lit. b)

Hotărârea va cuprinde considerentele, în care se vor arăta obiectul cererii şi susţinerile pe scurt ale părţilor, expunerea situaţiei de fapt reţinută de instanţă pe baza probelor administrate, motivele de fapt şi de drept pe care se întemeiază soluţia, arătându-se atât motivele pentru care s-au admis, cât şi cele pentru care s-au înlăturat cererile părţilor;.

Judecătoria Liești, secția civilă, nr. 438/2021

 Prin sentinṭa civilă nr. 438/31.05.2021 pronunţată de Judecătoria Lieşti, a fost respinsă, ca neîntemeiată, cererea având ca obiect evacuare, formulată de reclamanta IL, în contradictoriu cu pârâtul IH.

A fost obligată reclamanta ILla plata către pârâtul IH a sumei de 1200 lei reprezentând cheltuieli de judecată.

Împotriva acestei hotărâri a declarat apel reclamanta, arătând, în esenṭă, că cererea sa privind evacuarea pârâtului era fondată.

In drept, cererea a fost întemeiată pe disp.art.480 alin.(2) C.proc.civ.

Intimatul-pârât a formulat întâmpinare la data de 12.07.2021, prin care a solicitat respingerea apelulul, ca nefondat.

In motivare, a susṭinut, în esenṭă, că apelanta nu deṭine un drept exclusiv de proprietate asupra imobilului din cauză.

Analizând hotârârea apelată, la termenul de judecată din 16.11.2021, Tribunalul a constatat că aceasta este nemotivată şi a solicitat Judecătoriei Lieşti să depună la dosarul cauzei hotărârea in extenso.

La termenul de judecată din 13.12.2021, Tribunalul a constatat că nu există o motivare a hotărârii apelate, motiv pentru care a invocat excepṭia nulităṭii hotărârii, iar apelanta a solicitat trimiterea cauzei spre rejudecare.

Analizând excepṭia invocată, Tribunalul reṭine că dreptul la un proces echitabil impune motivarea hotărârilor judecătoreşti întrucât numai pe această cale se poate verifica maniera în care în circumstanţele concrete ale cauzei "justiţia a fost servită".

Potrivit art. 425 alin. 1  lit.b) C.proc.civ. instanţa are obligaţia de a arăta în cuprinsul hotărârii motivele de fapt şi de drept care au format convingerea instanţei.

Exigenţa motivării este esenţială în administrarea adecvată a justiţiei, în condiţiile în care considerentele reprezintă partea cea mai întinsă a hotărârii, locul în care se indică motivele de fapt şi de drept care au format convingerea instanţei.

Printre pilonii de bază ai dreptului la un proces echitabil se numără şi dreptul oricărei părţi în cadrul unei proceduri judiciare de a prezenta instanţei observaţiile, argumentele şi mijloacele sale de probă, coroborat cu dreptul fiecărei părţi ca aceste observaţii şi argumente să fie examinate în mod efectiv. Cu privire la aceste aspecte, obligaţia instanţei de motivare a deciziilor sale este singurul mijloc prin care se poate verifica respectarea lor.

După cum s-a arătat în doctrină, motivarea trebuie să fie pertinentă, completă, întemeiată, omogenă, concretă, convingătoare şi accesibilă. Motivarea este de esenţa hotărârilor, reprezentând o garanţie pentru părţi că cererile lor au fost analizate cu atenţie. Practica instanţei supreme este orientată în acest sens, afirmând constant că inexistenţa motivării atrage casarea hotărârii.

Raportându-ne la hotărârea atacată, se observă că instanţa nu a analizat argumentele invocate de părṭi, fiind nemotivată şi constituind, astfel, o încălcare a dreptului la un proces echitabil.

Raportat la toate aceste considerente, în temeiul art.480 alin.(3) C.proc.civ., Tribunalul va admite excepṭia invocată, cu consecinṭa admiterii apelului declarat. De asemenea, va anula hotărârea apelată şi va trimite cauza spre rejudecare aceleiaşi instanţe.

În rejudecare, instanţa de fond va proceda la soluţionarea cauzei respectând regulile în materia motivării hotărârilor judecătoreşti, în raport de specificul şi complexitatea litigiului

Domenii speta