Conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe

Hotărâre 394 din 11.05.2021


Document finalizat

Cod ECLI ECLI:RO:JDLUG:2021:...

Dosar nr. ..../252/2021  Cod operator 2926

R O M Â N I A

JUDECĂTORIA LUGOJ

SENTINŢA PENALĂ NR. ../2021

Şedinţa publică din data de .. 2021

Completul compus din:

Preşedinte: P. A. C.

Grefier: P. S. A.

Ministerul Public este reprezentat de procuror C. B.

din  cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Lugoj

Pe rol se află judecarea cauzei penale privind pe inculpatul B.I., având ca obiect infracțiunea de conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe, art. 336 alin. 1 Cod penal.

La apelul nominal făcut în şedinţa publică se prezintă inculpatul personal şi asistat de av. Oros Cristina.

Procedura legal îndeplinită.

S-a făcut referatul cauzei de grefierul de şedinţă, după care s-a verificat identitatea inculpatului, datele lui fiind consemnate în caietul grefierului. 

În baza art. 374 alin. 1, 2 şi 4 Cod procedură penală, succint, instanţa dă citire actului de sesizare, aduce la cunoştiinţa inculpatului învinuirea adusă, dreptul de a da declaraţie şi posibilitatea de a beneficia de procedura simplificată.

Av. O. C. depune la dosar certificatul de naştere al fetiţei inculpatului, arată că inculpatul recunoaşte săvârşirea faptei, solicită judecarea cauzei potrivit procedurii simplificate şi doreşte să dea declaraţie.

Se procedează la audierea inculpatului, declaraţia acestuia fiind consemnată în scris, semnată personal şi ataşată la dosar.

În baza art. 375 alin. 1 Cod procedură penală instanţa pune în discuţie solicitarea de aplicare a procedurii simplificate.

Procurorul, av. O. C.şi inculpatul sunt de acord.

Instanţa încuviinţează procedura simplificată a recunoaşterii învinuirii după care, nemaifiind alte cereri de formulat ori probe de administrat, declară terminată cercetarea judecătorească şi acordă cuvântul pe fond.

Procurorul, după expunerea pe scurt a stării de fapt, în temeiul art. 396 alin. 1, 4, şi 10 Cod procedură penală solicită a se  stabili în sarcina inculpatului pedeapsa principală a închisorii în limitele legale reduse ca urmare a recunoaşterii învinuirii pentru săvârșirea infracțiunii de conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului a altor substanţe, prev. şi ped. de art. 336 alin. 1 Cod penal.

În temeiul art. 83 Cod penal şi următoarele să se dispună amânarea aplicării pedepsei, cu obligarea inculpatului la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat.

Av. O. C. solicită a se avea în vedere atitudinea inculpatului, a solicitat  procedura simplificată,  în temeiul art. 83 Cod penal şi următoarele să se dispună amânarea aplicării pedepsei şi să nu se aplice disp. art. 67 alin.1, lit. i Cod penal deoarece are familie şi are nevoie de permisul de conducere.

Inculpatul, având  ultimul cuvânt, arată că recunoaşte şi regretă fapta comisă.

INSTANŢA

Deliberând asupra cauzei penale de faţă, reţine următoarele:

Prin rechizitoriul întocmit de Parchetul de pe lângă Judecătoria Lugoj în dosarul nr. ../P/2020 s-a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului B.I., cercetat sub aspectul comiterii infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autoturism sub influenţa alcoolului, prev. de art. 336 alin. 1 Cod penal.

În actul de sesizare s-a reţinut că în data de 22.09.2020, inculpatul, după ce a consumat băuturi alcoolice, s-a urcat la volanul autoturismului marca VW cu nr. de înmatriculare ....pe care l-a  condus pe drumurile publice (străzile din municipiul L.).

În jurul orelor 00.30 (...2020), în timp ce rula cu autovehiculul sus menţionat pe Splaiul C. C., a fost oprit pentru control de organele de poliţie şi, întrucât inculpatul emana miros de alcool, a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 0,52 mg/l alcool pur în aerul expirat.

După testare a fost condus la Spitalul Municipal L. unde i s-au recoltat două probe de sânge pentru stabilirea alcoolemiei iar în urma analizelor de laborator s-a stabilit că inculpatul a avut o alcoolemie de  1,37 %o la prima recoltare şi de 1,26 %o la cea de-a doua probă (aşa cum rezultă din buletinul de analiză toxicologică nr. .../29.09.2020 emis de IML Timişoara).

Inculpatul a recunoscut şi regretat comiterea faptei.

Situaţia de fapt sus menţionată se susţine cu următoarele mijloace de probă: proces-verbal de constatare şi sesizare din oficiu; rezultatul testării cu aparatul etilotest; cerere de analiză; proces verbal de recoltare; buletin de examinare clinică; buletin de analiză toxicologică – alcoolemie .../29.09.2020; documentele autoturismului şi ale conducătorului auto; înscrisurile depuse de inculpat în apărarea sa; declaraţie martor; declaraţie suspect; declaraţie inculpat; fişa cazierului judiciar; împuternicire avocaţială.

Prin Încheierea penală din data de 16 aprilie 2021 pronunţată de Judecătoria Lugoj în dosarul nr. ../252/2021/a1, s-a constatat legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul nr. ../P/2020, legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmăririi penale şi s-a dispus începerea judecăţii. 

Recunoaşterea inculpatului dată pe procedura simplificată în faţa instanţei de judecată se coroborează cu probatoriul administrat în faza de urmărire penală şi materializat în cele de mai sus.

În drept, fapta inculpatului B.I., care în data de 21.09.2020 s-a urcat la volanul autoturismului marca VW cu nr. de înmatriculare ....pe care l-a  condus pe drumurile publice (străzile din municipiul L.) iar în jurul orelor 00.30 (...2020) a fost oprit pentru control de organele de poliţie şi, întrucât emana miros de alcool, a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 0,52 mg/l alcool pur în aerul expirat iar după prelevarea probelor biologice a reieşit o alcoolemie de  1,37 %o la prima recoltare şi de 1,26 %o la cea de-a doua probă potrivit buletinului de analiză toxicologică nr. ../29.09.2020 întocmit de Institutul de Medicină Legală Timişoara, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui vehicul sub influenţa alcoolului prev. de art. 336 alin. 1 Cod penal.

Sub aspectul laturii obiective a infracţiunii, instanţa constată că existenţa elementului material, respectiv conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sub influenţa alcoolului, este dovedită de întregul probatoriu administrat în cauză.

Acţiunea de conducere a unui autovehicul presupune activitatea unei persoane care, prin acţiunea sa, determină punerea în mişcare a vehiculului şi deplasarea sa pe drumul public. Cerinţa esenţială a elementului material vizează conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sub influenţa alcoolului, cerinţă îndeplinită potrivit buletinului de analiză toxicologică nr. ../29.09.2020 întocmit de Institutul de Medicină Legală Timişoara dar şi potrivit procesului verbal de constatare a faptei. 

Urmarea imediată, socialmente periculoasă a activităţii ilicite realizată de inculpat constă în posibilitatea creării unei stări de pericol pentru siguranţa circulaţiei pe drumurile publice, pentru integritatea fizică a participanţilor la traficul rutier şi a bunurilor materiale.

Legătura de cauzalitate dintre elementul material şi urmarea imediată rezultă ex re, din însăşi materialitatea faptei, aceasta fiind o infracţiune de pericol.

Sub aspectul laturii subiective, instanţa reţine că inculpatul a săvârşit infracţiunea pentru care a fost cercetat cu forma de vinovăţie a intenţiei indirecte, întrucât acesta a prevăzut rezultatul faptei sale, punerea în pericol a siguranţei circulaţiei rutiere şi a participanţilor la trafic şi, deşi nu l-a urmărit, a acceptat posibilitatea producerii lui.

Instanţa constată aşadar întrunite elementele constitutive ale infracţiunii pentru care inculpatul a fost trimis în judecată, astfel cum acestea sunt prevăzute de art. 15 Cod penal, respectiv faptă prevăzută de legea penală, săvârşită cu vinovăţie, nejustificată şi imputabilă persoanei ce a săvârşit-o.

La individualizarea judiciară a pedepsei ce urmează a fi aplicată inculpatului, instanţa va ţine seama de criteriile generale de individualizare a pedepsei prevăzute de art. 74 alin. 1 şi 2 Cod penal, care arată că stabilirea duratei pedepsei se face în raport de gravitatea infracţiunii săvârşite şi periculozitatea infractorului, ambele evaluate în funcţie de o serie de criterii legale, respectiv: împrejurările, modul de comitere a infracţiunii şi mijloacele folosite; starea de pericol creată pentru valoarea ocrotită; natura şi gravitatea rezultatului produs ori consecinţele infracţiunii; motivul săvârşirii faptei şi scopul urmărit; natura şi frecvenţa infracţiunii care constituie antecedenţa penală a inculpatului; conduita după săvârşirea infracţiunii şi în cursul procesului; nivelul de educaţie, vârsta, sănătatea, situaţia familială şi socială.

Totodată, la stabilirea pedepsei instanţa va avea în vedere şi limitele de pedeapsă prevăzute de legiuitor pentru infracţiunea dedusă judecăţii astfel cum vor fi reduse potrivit art. 396 alin. 10 Cod procedură penală dar şi circumstanţele reale ale faptei de conducere a unui autoturism sub influenţa alcoolului, nivelul relativ ridicat al alcoolemiei în sânge la prima recoltare, de 1,37%o. De asemenea, se vor avea în vedere circumstanţele personale ale părţii ce se află la primul conflict cu legea penală potrivit fişei de cazier judiciar de la dosar, faptul că are un minor în întreţinere, este angajat al ... şi a recunoscut comiterea faptei de la bun început, aspecte de natură a determina concluzia unei conştientizări reale a celor petrecute.

Pentru a conduce la atingerea scopului prevăzut de legiuitor, pedeapsa trebuie să fie adecvată particularităţilor fiecărui individ şi raţională, să fie adecvată şi proporţională cu gravitatea faptelor comise, motiv pentru care, în raport de pericolul social al infracţiunii şi de toate criteriile de individualizare sus prezentate, va în sarcina inculpatului pedeapsa de 11 (unsprezece) luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui vehicul sub influenţa alcoolului.

În ceea ce priveşte modalitatea de individualizare a executării pedepsei, instanţa constată că în cauză sunt îndeplinite condiţiile art. 83 Cod penal, inculpatul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa închisorii; şi, în raport de persoana inculpatului, de conduita avută anterior săvârşirii infracţiunii, de atitudinea procesuală corectă de care a dat dovadă pe tot parcursul procesului penal, precum şi de posibilităţile sale de îndreptare, instanţa apreciază că aplicarea imediată a unei pedepse nu este necesară dar se impune supravegherea conduitei sale pentru o perioadă determinată, modalitate de individualizare a executării pedepsei aptă şi suficientă pentru a atinge scopul preventiv şi educativ al pedepsei.

De asemenea, se constată faptul că inculpatul nu s-a sustras de la faza de urmărire penală ori judecată şi nu a încercat zădărnicirea aflării adevărului ori a identificării şi tragerii la răspundere penală a autorului sau a participanţilor.

Faţă de aceste considerente, în baza art. 396 alin. 1 şi 4 Cod procedură penală raportat la art. 83 alin. 1 Cod penal va amâna aplicarea pedepsei de 11 (unsprezece) luni închisoare pe un termen de supraveghere de 2 (doi) ani, calculat de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri potrivit art. 84 alin. 1 Cod penal concomitent cu atenţionarea inculpatului asupra conduitei sale viitoare şi a consecinţelor la care se expune dacă va mai comite infracţiuni ori nu va respecta măsurile de supraveghere impuse pe durata acelui termen,

În baza art. 84 alin. 2 si art. 85 alin. 1 Cod penal, pe durata termenului de supraveghere, inculpatul trebuie sa respecte următoarele măsuri de supraveghere, respectiv:

a. să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Timiş la datele fixate de acesta;

b. să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa;

c. să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, precum şi întoarcerea;

d. să comunice schimbarea locului de muncă;

e. să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă;

În temeiul art. 404 alin. 3 Cod procedură penală va atrage atenţia inculpatului asupra conduitei sale viitoare si a consecinţelor la care se expune dacă va mai comite infracţiuni sau nu va respecta măsurile de supraveghere ce îi revin pe durata termenului de supraveghere.

În baza art. 86 Cod penal va dispune comunicarea unei copii de pe hotărâre la rămânerea sa definitivă către Serviciul de Probaţiune Timiş.

În temeiul art. 274 alin. 1 Cod procedură penală urmează să oblige inculpatul la plata sumei de 600 lei cheltuieli judiciare către stat.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE:

În temeiul art. 336 alin. 1 Cod penal cu aplicarea disp. art. 396 alin. 10 Cod procedură penală şi art. 83 Cod penal stabileşte pedeapsa de 11 (unsprezece) luni închisoare în sarcina inculpatului B.I., ... . fără antecedente penale, trimis în judecată prin rechizitoriul nr. ../P/2020 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Lugoj pentru comiterea infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe prev. de art. 336 alin. 1 Cod penal.

În baza art. 396 alin. 1 şi 4 Cod procedură penală raportat la art. 83 alin. 1 Cod penal, amână aplicarea pedepsei de 11 (unsprezece) luni închisoare pe un termen de supraveghere de 2 (doi) ani, calculat de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri potrivit art. 84 alin. 1 Cod penal.

În baza art. 84 alin. 2 si art. 85 alin. 1 Cod penal, pe durata termenului de supraveghere, inculpatul trebuie sa respecte următoarele măsuri de supraveghere, respectiv:

a. să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Timiş la datele fixate de acesta;

b. să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa;

c. să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, precum şi întoarcerea;

d. să comunice schimbarea locului de muncă;

e. să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă;

În temeiul art. 404 alin. 3 Cod procedură penală atrage atenţia inculpatului asupra conduitei sale viitoare si a consecinţelor la care se expune dacă va mai comite infracţiuni sau nu va respecta măsurile de supraveghere ce îi revin pe durata termenului de supraveghere.

În baza art. 86 Cod penal dispune comunicarea unei copii de pe hotărâre la rămânerea sa definitivă către Serviciul de Probaţiune Timiş.

În temeiul art. 274 alin. 1 Cod procedură penală obligă inculpatul la plata sumei de 600 lei cheltuieli judiciare către stat.

Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare.

Pronunţată în şedinţă publică, azi .... 2021.

Preşedinte,  Grefier,

P. A. C. P. S. A.,

Red. P.A.C

Tehnored. P.S.A.

28.05.2021

Ex. 4/Exp. 2 com.