Încetarea obligației prevăzute de art. 93 alin. 3 Cod penal - de a presta muncă neremunerată în folosul comunităţii (art. 95 alin. 2 Cod penal)

Sentinţă penală 1291 din 02.06.2020


I N S T A N Ţ A

Deliberând asupra cauzei penale de faţă, constată următoarele:

La data de 03.03.2020, a fost înregistrată pe rolul Judecătoriei Craiova, sub nr. ...../215/2020, sesizarea formulată de Biroul Executări Penale din cadrul Judecătoriei Craiova privind încetarea obligaţiei prevăzute de art. 93 alin. 3 Cod penal respectiv să presteze o muncă neremunerată pe o durată de 80 zile, în folosul Primăriei municipiului Craiova.

Au fost ataşate Sentinţa penală nr. ..../04.05.2017 pronunţată de Judecătoria Craiova în dosarul nr. ..../215/2016, definitivă prin decizia penală nr. ..../21.06.2018 pronunțată de Curtea de Apel Craiova cu referatul întocmit de Biroul Executări Penale din cadrul Judecătoriei Craiova, adresa nr. ..../SP/20.02.2020 emisă de Serviciul de Probaţiunea Dolj, medicina muncii-fișă de aptitudine nr. ..../18.02.2020, adresa nr. .../SP/18.02.2020 emisă de Serviciul de Probaţiunea Dolj, adeverință medicală, examen psihologic, bilet de externare, scrisori medicale, bilet de ieșire din spital (filele 9-25 di).

Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine următoarele:

Prin Sentinţa penală nr. ..../04.05.2017 pronunţată de Judecătoria Craiova în dosarul nr. ..../215/2016, definitivă prin decizia penală nr. ..../21.06.2018 pronunțată de Curtea de Apel Craiova, s-au hotărât următoarele :

În baza art. 336 alin.1 Cod penal condamnă pe inculpatul CF, la pedeapsa de 2 ani şi 6 luni  închisoare.

În baza art. 91 Cod penal dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei de 2 ani şi 6 luni închisoare aplicată inculpatului prin prezenta sentinţă,pe durata termenului de supraveghere de 4 ani, termen stabilit potrivit art. 92 alin. 1 Cod penal

(...)

În baza art. 93 alin. 3 Cod penal impune inculpatului ca, în perioada de supraveghere să presteze o muncă neremunerată pe o durată de 80 zile, în folosul  Primăriei municipiului Craiova.

În fapt, instanța a reținut că în ziua de 15.11.2015, în jurul orelor 10,30, inculpatul CFa condus pe drumul public un autovehicul, având o îmbibaţie alcoolică în sânge de 2,10 gr.0%.

În drept, potrivit art. 95 Cod penal Modificarea sau încetarea obligaţiilor

(1) Dacă pe parcursul termenului de supraveghere au intervenit motive care justifică fie impunerea unor noi obligaţii, fie sporirea sau diminuarea condiţiilor de executare a celor existente, instanţa dispune modificarea obligaţiilor în mod corespunzător, pentru a asigura condamnatului şanse mai mari de îndreptare.

(2) Instanţa dispune încetarea executării unora dintre obligaţiile pe care le-a impus, când apreciază că menţinerea acestora nu mai este necesară.

În ceea ce priveşte suspendarea executării pedepsei sub supraveghere art. 57 din Legea nr. 253/2013 statuează următoarele :

 (1) Munca neremunerată în folosul comunităţii dispusă în cazul persoanei condamnate la o pedeapsă cu suspendarea sub supraveghere a executării se execută într-un interval de cel mult un an de la data începerii prestării muncii, cu excepţia situaţiilor în care persoana nu mai este aptă pentru prestarea unei sau unor activităţi dintre cele stabilite de consilierul de probaţiune ori starea de incapacitate temporară de muncă a încetat, situaţii în care munca neremunerată în folosul comunităţii poate fi prestată până la expirarea termenului de supraveghere.

(2) Dispoziţiile art. 24 alin. (2), respectiv art. 47-54 şi 56 se aplică în mod corespunzător.

Conform art. 48 alin. 1 din Legea nr. 253/2013 În situaţia în care, pe parcursul termenului de supraveghere, consilierul de probaţiune constata că se impune modificarea conţinutului unora dintre obligaţiile stabilite în sarcina persoanei supravegheate, impunerea unor noi obligaţii sau încetarea executării unora dintre cele dispuse, sesizează instanţa de executare, potrivit art. 87 din Legea nr. 286/2009. Sesizarea instanţei poate fi făcută şi de către judecătorul delegat cu executarea, la cererea persoanei supravegheate sau a persoanei vătămate, după consultarea raportului întocmit de consilierul de probaţiune.

Potrivit art. 51 alin. 1 şi 2 din Legea nr. 253/2013 Consilierul de probaţiune din cadrul serviciului de probaţiune în a cărui circumscripţie locuieşte persoana care urmează a presta muncă neremunerată în folosul comunităţii, primind copia hotărârii judecătoreşti, decide, pe baza evaluării iniţiale a persoanei, în care din cele două instituţii din comunitate menţionate în hotărârea judecătorească urmează a se executa obligaţia şi tipul de activitate, comunicând acestei instituţii o copie de pe dispozitivul hotărârii, precum şi decizia sa.

 În cazul în care executarea muncii nu mai este posibilă în niciuna dintre cele două instituţii din comunitate menţionate în hotărâre, consilierul de probaţiune sesizează judecătorul delegat cu executarea, care va desemna o altă instituţie din comunitate pentru executarea muncii.

Prin adresa nr. .../20.02.2020 Serviciul de Probaţiunea Dolj a comunicat instanţei de executare că în vederea punerii în executare a hotărârii de condamnare, în data de 01.08.2018 intimatul CF s-a prezentat la sediul Serviciului de Probațiune Dolj, ocazie cu care s-a realizat evaluarea iniţială a persoanei. Cu această ocazie s-a constatat că persoana supravegheată suferă de mai multe afecţiuni medicale printre care HTA Primară, Boală Alzheimer cu debut precoce, tulburare depresivă majoră recurentă cu deficit adaptativ şi deteriorare incipientă a personalităţii şi intelectului, hepatită cronică toxic-metabolică, CF depunând şi documente în acest sens.

În vederea punerii în executare a obligaţiei de a presta muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă de 80 de zile, în folosul Primăriei municipiului Craiova, dispusă în baza sentinţei penale nr. .../04.05.2018 a Judecătoriei Craiova, definitivă prin decizia penală nr. ..../21.06.2018 a Curţii de Apel Craiova, în dosarul penal ..../215/2016 în sarcina persoanei condamnate CF, Serviciul de Probațiune a solicitat către medicina muncii să comunice dacă persoana condamnată, ţinând cont de starea de sănătate a acesteia, poate desfăşura următoarele activităţi de muncă transmise de primăria municipiului Craiova în una din instituţiile aflate în subordinea acesteia, respectiv:

RADPFL Craiova - Activităţi de întreţinere cimitire - Cimititul Ungureni. Cimitirul Sineasca. Cimitirul Craiova Nord. Cimitirul Dorobănţia. activităţi de întreţinere şi reparaţii străzi din municipiul Craiova; activităţi de întreţinere zonă verde din municipiul Craiova

RAT Craiova - La punctul de lucru - Secţia 1 de la Sediul RAT (Pavilion Central) întreţinere spaţii verzi, curăţenie în halele şi atelierele secţiei, sortarea şi depozitarea selectivă 3 deşeurilor, spălarea şi curăţirea mijloacelor de transport auto în incinta secţiei La punctul de lucru Secţia 2: întreţinere spaţii verzi, curăţenie în halele şi atelierele secţiei, sortarea şi depozitarea selectivă a deşeurilor, spălarea şi curăţirea mijloacelor de transport auto şi tramvai în incinta secţiei, toaletarea căii de rulare internă;

S.C Salubritate S.R.L - Salubrizare căi publice (măturător stradal).

S-au întreprins demersuri de către consilierul de probațiune în sensul de a determina persoana supravegheată să prezinte adeverinţă medicală fie de la medicul de familie, fie de la un cabinet privat de medicina muncii.

În data de 18.02.2020 numitul CF a înaintat consilierului de probațiune atât adeverinţa eliberată de medicul primar-medicină de familie CK, cu următoarele diagnostice: HTA grad 2, tulburare depresivă majoră, Boala Alzeheimer cu debut precoce, hepatită cronică toxic metabolică cât şi Fişa de Aptitudini eliberată de cabinetul de Medicina Muncii din cadrul Policlinicii T Craiova în care se specifică că este Inapt pentru activităţile propuse (activităţi ce se regăsesc în adresele instituţiilor aflate în subordinea Primăriei municipiului Craiova) – fila 12.

Din examenul psihologic reiese că intimatul CF prezintă tulburări deteriorative în plan cognitiv-comportamental, deficit motivaţional, relaţional și adaptiv crescut, retracție socio-profesională şi familială, fenomene de deconcentrare mintală şi reacții de scurt-circuit. Dezorientare ușoară temporo-spaţială, deambulări frecvente, capacitate de autoservire şi autoîngrijire diminuată, episoade de afazie şi apraxie frecvente. Reacţiile emoţionale sunt disproporţionale în raport cu stimulii. Dizarmonie comportamentală cu rezistenţă mică la frustraţii, tendinţe depresiv-hipocondriace şi interpretative cu focalizare pe trăirile fiziologice, iritabilitate şi irascibilitate accentuată, tulburări mnezice și prosexice accentuate, tulburări hipnice - insomnii de adormire şi trezire, somn insuficient, neodihnitor, vise terifiante (fila 13).

Astfel, din documentele medicale (filele 9-25) se constată că obligaţia stabilită de instanţă, respectiv prestarea muncii neremunerate în folosul comunităţii în folosul Primăriei municipiului Craiova  pe o perioadă de 80 de zile, nu poate fi pusă în executare din cauza recomandărilor medicale.

Obligaţiile stabilite în sarcina unui condamnat pe perioada suspendării sub supraveghere a executării pedepselor închisorii sunt menite a facilita reintegrarea socială a acestuia, precum şi a împiedica eventuala săvârşire a altor fapte ilicite.

Aceste obligaţii trebuie să răspundă dezideratului de reintegrare socială a condamnatului, fără însă a se transforma în sarcini ce ar putea conduce chiar la obţinerea unui rezultat contrar celui urmărit.

Având în vedere cele expuse de Serviciul de Probaţiune Dolj, instanţa constată că în cauză sunt întrunite condiţiile prevăzute de art. 95 alin. 2 Cod penal, motiv pentru care, în temeiul acestui text de lege va admite sesizarea formulată de Biroul de Executări Penale din cadrul Judecătoriei Craiova.

Dispune încetarea obligației prevăzute de art. 93 alin. 3 Cod penal  - de a presta muncă neremunerată în folosul comunităţii, respectiv 80 de zile în cadrul Primăriei municipiului Craiova, impusă condamnatului  CF, prin sentința penală nr. ..../04.05.2017 a Judecătoriei Craiova, pronunţată în dosarul nr. ..../215/2016, definitivă prin decizia penală nr. ..../21.06.2018 a Curţii de Apel Craiova.

În baza art. 275 alin. 3 C.proc.pen., cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia.

PENTRU ACESTE MOTIVE

IN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE

În baza art. 95 alin. 2 C.pen., cu aplic. disp. art. 57 alin. 2 rap. la disp. art. 48 din Legea nr. 253/2013, admite cererea formulată de Biroul Executări Penale din cadrul Judecătoriei Craiova.

Dispune încetarea obligației prevăzute de art. 93 alin. 3 Cod penal  - de a presta muncă neremunerată în folosul comunităţii, respectiv 80 de zile în cadrul Primăriei municipiului Craiova, impusă condamnatului  CF, fiul lui ..., prin sentința penală nr. ..../04.05.2017 a Judecătoriei Craiova, pronunţată în dosarul nr. ..../215/2016, definitivă prin decizia penală nr. ..../21.06.2018 a Curţii de Apel Craiova.

În baza art. 275 alin. 3 C.proc.pen., cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia.

Cu drept de contestație în 3 zile de la comunicare.

Pronunțată în ședința publică, astăzi, 02.06.2020.

PREŞEDINTE,  GREFIER,