Contestatie la executare.Lipsa unor critici de nelegalitate privind actele de executare contestate. Inadmisibilitate contestaţiei la executare

Sentinţă civilă 4542 din 07.06.2022


Document finalizat

Cod ECLI [...]

Dosar nr. [...] Dosar nr. [...]

R O M Â N I A

JUDECĂTORIA [...]

SECTIA CIVILA

Sentinţa civila Nr. 4649

Completul compus din:

[...] [...] [...]

Grefier [...] [...]

Pe rol judecarea cauzei Minori şi familie privind pe reclamanta [...] [...] [...] [...] cu domiciliul în comuna [...], sat [...], judeţul [...] asistată de reprezentanții legali [...] [...] și [...] [...] ambii cu domiciliul în comuna [...], sat [...], judeţul [...] în contradictoriu cu pârâtul [...] [...] [...] [...] cu domiciliul în comuna [...], sat [...], judeţul [...] având ca obiect căsătorie minor.

La apelul nominal făcut în şedinţa publică au răspuns reclamanta personal şi asistată de av. [...] [...] care depune la dosar împuternicire avocaţială şi pârâtul.

Procedura legal îndeplinită.

S-a făcut referatul oral al cauzei de către grefierul de şedinţă, care învederează instanţei următoarele:

- cauza are ca obiect căsătorie minor,

- cauza este la primul termen, sens în care s-a întocmit referatul cu privire la existenţa altor dosare formate ca urmare a unei cereri formulate de aceleaşi persoane, împotriva aceloraşi persoane şi având acelaşi obiect potrivit art. 103 alin. 1/1 [...]. şi dispoziţiilor din Nota internă nr. 7/20.01.2012 a [...] [...], după care,

Se legitimează părţile, reclamanta având [...] [...] şi pârâtul având [...] [...].

Instanţa ia act că este prezent şi reprezentantul legal al reclamantei, . [...] care se legitimează cu carte de identitate valabilă având [...] [...]

Fiind primul termen de judecata cu părțile legal citate, instanța pune in discuție contradictorie competenta de soluționare a cauzei.

Av. [...] [...] pentru reclamantă şi pârâtul, pe rând având cuvântul sunt de acord ca Judecătoria [...] este competentă general, material şi teritorial să soluţioneze prezenta cerere, minora având domiciliul în comuna [...], judeţul [...].

Fiind primul termen de judecata cu procedura legală, instanţa constată că este competentă general, material şi teritorial să soluţioneze prezenta pricină potrivit art. 114 alin. şi 94 pct. 1 din cpc.

Instanţa procedează la luarea unei declarații reprezentantului legal al minorei şi pârâtului, note consemnate şi ataşate la dosar.

 În temeiul art. 255 cpc raportat la art. 258 cpc instanța încuviințează pentru ambele părţi proba cu înscrisuri aflate la dosarul cauzei şi cu declaraţia dată la acest termen şi nemaifiind alte cereri prealabile, declară închisă cercetarea judecătorească şi acordă cuvântul in dezbateri asupra fondului.

Av. [...] [...] pentru reclamantă solicită admiterea cererii şi în baza art. 272 alin. 2 din cod civil să se încuviinţeze căsătoria între părţi.

Pârâtul solicită să se încuviinţeze căsătoria.

În temeiul art. 394 cpc instanța declară închise dezbaterile şi reţine cererea in pronunţare.

INSTANŢA

Prin cererea înregistrată pe rolul acestei instanțe sub nr. [...], reclamanta [...] [...] asistată de reprezentanții legali [...] [...] și [...] [...], a solicitat autorizarea căsătoriei sale cu pârâtul  [...] [...].

În motivarea cererii, reclamanta menționează că între ea și pârâtul [...] [...] există de aproximativ un an o relație de prietenie, în prezent fiind însărcinată în luna a [...], amândoi intenționând să-și întemeieze o familie.

A mai precizat reclamanta că părinţii săi, . [...] şi . [...] – [...] au încuviinţat căsătoria prin Declaraţia autentificată la notarul public sub nr. [...].

În drept cererea a fost întemeiată pe dispoziţiile art. 272 alin. 2 Cod civil.

În dovedirea cererii, a ataşat, în copii xerox înscrisuri.

La termenul de judecată din data de 21.09.2020, s-au prezentat părțile, implicit mama reclamantei, cărora li s-au luat o declarație prin care au învederat instanței că este de acord ca fiica sa să se căsătorească cu pârâtul, iar acesta că dorește să se căsătorească cu reclamanta, declarația fiind atașată dosarului cauzei.

În cauză s-a administrat proba cu înscrisuri.

Analizând actele și lucrările dosarului, instanţa constată următoarele:

Acordul de voinţă exprimat de părţi pentru guvernarea raporturilor juridice viitoare de un cadru normativ prestabilit şi preponderent imperativ, al regimului matrimonial, presupune ca unic factor subiectiv şi relevant, voinţa părţilor, atunci când fiecare dintre viitorii soţi sunt majori.

Dreptul la căsătorie nu prezintă însă caracter absolut, legiuitorul stabilind limitele exercitării acestuia prin instituirea unor condiţii de fond şi formă, de a căror valabilitate depinde încheierea căsătoriei.

În acest sens, din rațiuni superioare, preponderent sociale şi cu caracter prohibitiv, Codul Civil prevede necesitatea existenței consimțământului liber şi neviciat al părţilor la încheierea căsătoriei, precum şi o limită minimală de vârstă, ca reper iniţial al capacităţii matrimoniale.

În privinţa celei de-a doua condiţii, art. 272 alin. 2 Cod Civil prevede o derogare, de strictă interpretare, oferind posibilitatea minorului, în vârstă de cel puțin 16 ani, ca, pentru motive temeinice, să se poate căsători în temeiul unui aviz medical, cu încuviinţarea părinţilor săi sau, după caz, a tutorelui, şi cu autorizarea instanţei de tutelă în a cărei circumscripție îşi are domiciliul minorul.

[...] căsătoriei constituie o procedură necontencioasă în cadrul căreia instanţa de tutelă examinează, în conformitate cu interesul superior al minorului, îndeplinirea condiţiilor legale pentru încheierea unei căsătorii valabile înainte de împlinirea vârstei majoratului, în virtutea existenței unor motive temeinice care justifică necesitatea coborârii pragului de etate instituit de legiuitor.

Din examinarea situației de fapt în raport cu dispoziţiile legale menţionate, instanţa constată că minora [...] [...] este născută la data de 24.11.2002 , având deci peste 16 ani la momentul introducerii acțiunii, conform copiei xerox a certificatului de naştere de la fila 6 din dosar.

În cauză minorei i s-a dat avizul medical, prin adeverința medicală emisă în data de 01.09.2020 emisă de doctorul de familie din care reiese că nu se află în evidențe cu boli cronice, e clinic sănătoasă și aptă pentru căsătorie, iar părinţii acesteia, și-au exprimat acordul cu privire la încheierea căsătoriei fiicei acestora cu pârâtul.

Totodată, instanța reține de asemenea că pârâtul este major, născut la 12.08.1997 și și-a exprimat acordul pentru încheierea căsătoriei cu reclamanta.

Faţă de considerentele anterior expuse, ţinând seama de dorinţa minorei de a se căsători cu pârâtul şi constatând existenţa unor motive întemeiate în prezenta cauză, respectiv faptul că reclamanta se află aproape de majorat, instanţa urmează să admită cererea formulată şi, în temeiul art. 272 alin. 2 Cod Civil, să autorizeze căsătoria reclamantei minore [...] [...] cu pârâtul [...] [...].

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTARAŞTE:

Admite cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta [...] [...] [...] [...] cu domiciliul în comuna [...], sat [...], judeţul [...] asistată de reprezentanții legali [...] [...] și [...] [...] ambii cu domiciliul în comuna [...], sat [...], judeţul [...] în contradictoriu cu pârâtul [...] [...] [...] [...] cu domiciliul în comuna [...], sat [...], judeţul [...] având ca obiect ”autorizare căsătorie minor”.

Autorizează căsătoria reclamantei minore [...] [...] cu pârâtul [...] [...].

[...].

Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicarea prezentei sentințe. Cererea de apel se depune la Judecătoria [...], sub sancțiunea nulității.

[...] prin punerea soluției la dispoziția părților prin intermediul grefei instanței, astăzi, 21.09.2020.

Preşedinte, Grefier,

[...] [...] [...] [...]

Red/Dact: [...].

5 ex/22.09.2020/22.09.2020