Obligaţie de a face

Sentinţă civilă 9 din 04.01.2021


SENTINŢA CIVILĂ Nr. 9

Şedinţa publică de la 04 Ianuarie 2021

INSTANŢA

Deliberând asupra cauzei civile de faţă, constată următoarele:

Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei Făurei la data de 06.05.2020 sub numărul .................., reclamanta A a solicitat, în contradictoriu cu pârâta B, pronunţarea unei hotărâri prin care să fie autorizată pentru a îndeplini procedura prevăzută de Legea 17/2014 necesară vânzării suprafeței de 900 (nouă sute) m.p. teren din categoria vii situat în ...., amplasat în tarla ...., parcela ..., învecinat la nord cu ..., la est cu ...., la sud cu .., la vest cu ....., prevăzută în promisiunea autentificată sub nr. ..../19.05.2008 de BNP ......, precum și intabularea dreptului de proprietate pentru suprafața menționată mai sus.

În motivarea cererii, reclamanta a arătat următoarele:

Am formulat acțiune prin care am solicitat Judecătoriei Făurei să pronunțe o hotărâre care să țină loc de act autentic de vânzare-cumpărare pentru suprafața de 900 (nouă sute) m.p. teren din categoria vii situat în extravilanul ...., amplasat în tarla ...., parcela ...., învecinat la nord cu ...., la est cu ...., la sud cu ...., la vest cu ....., prevăzută în promisiunea autentificată sub nr. ...../19.05.2008 de BNP .......

Promisiunea de vânzare cumpărare a avut ca obiect două suprafețe de teren, cea pentru care solicităm autorizarea, precum și suprafața de 3100 m.p. pentru care s-a încheiat contract de vânzare cumpărare.

Vă aducem la cunoștință că suntem în imposibilitatea de a parcurge procedura prevăzută de Legea 17/2014 întrucât, în prezent nu suntem în posesia unei procuri valabile, iar Legea 17/2014 prevede obligația proprietarului să parcurgă toate aceste etape.

Urmează să aveți în vedere că am notificat-o pe pârâtă pentru a se prezenta la Cabinet în vederea realizării acestor formalități însă aceasta nu s-a prezentat conform procesului verbal atașat.

În atare situaţie înțelegem să formulăm prezenta cerere prin care să fim autorizați ca în locul promitentei vânzătoare să putem face procedura prevăzută de Legea 17/2014 și înscrierea în cartea funciară.

În drept, au fost invocate dispoziţiile art. 1558 cod civil, art. 1528 (1077),art.1529 (1073), art. 1279 cod civil, Legea 17/2014.

În cauză nu s-a formulat întâmpinare.

Ca urmare a decesului pârâtei B, după cum rezultă din cuprinsul certificatului de deces seria .... nr. ....., reclamanta şi-a precizat cererea sub aspectul cadrului procesual pasiv, arătând că numiţii C şi D sunt moştenitorii defunctei, aceştia fiind introduşi în cauză în calitate de pârâţi.

În cauză a fost încuviinţată şi administrată proba cu înscrisuri, în conformitate cu dispoziţiile art.258 Cod procedură civilă.

Analizând materialul probator administrat în cauză, instanţa reţine următoarele:

Prin cererea formulată, reclamanta solicită să fie autorizată pentru a îndeplini procedura prevăzută de Legea 17/2014 necesară vânzării suprafeței de 900 (nouă sute) m.p. teren din categoria vii situat în extravilanul ....., amplasat în tarla ..., parcela ...., învecinat la nord cu ..., la est cu ....., la sud cu ...., la vest cu ....., prevăzută în promisiunea autentificată sub nr. ..../19.05.2008 de BNP ....., precum și intabularea dreptului de proprietate.

Din aspectele menţionate rezultă că la data de 19.05.2008, între reclamantă şi defuncta B s-a încheiat antecontractul de vânzare-cumpărare autentificat sub nr..... de BNP ....., printre altele, pentru suprafaţa de teren care face obiectul prezentei cauze.

Prin adresa nr.36 din data de 18.02.2020, pârâta-defunctă B a fost notificată de reclamantă să se prezinte în vederea încheierii în formă autentică a actului de vânzare-cumpărare, însă aceasta nu a dat curs notificării.

În drept, instanţa reţine că, potrivit Legii nr.17/2014 în cazul vânzării de terenuri extravilane ca si condiţii de admisibilitate pentru încheierea valida a unui contract de vânzare sunt depunerea unui extras de carte funciară cu privire la imobilul teren extravilan si respectarea dreptului de preemțiune al peremptorilor prin publicitatea ofertei de vânzare, condiţii care presupun implicit intabularea terenului în cartea funciară şi urmarea procedurii administrative cu privire la oferta de vânzare a terenului.

Conform art.3 din Legea nr.17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan, terenurile agricole situate în extravilan pe o adâncime de 30 km faţă de frontiera de stat şi ţărmul Mării Negre, către interior, precum şi cele situate în extravilan la o distanţă de până la 2.400 m faţă de obiectivele speciale pot fi înstrăinate prin vânzare-cumpărare doar cu avizul specific al Ministerului Apărării Naţionale, eliberat în urma consultării cu organele de stat cu atribuţii în domeniul siguranţei naţionale, prin structurile interne specializate menţionate la art. 6 alin. 1 din Legea nr. 51/1991 privind securitatea naţională a României, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit prevederilor art.4 din Legea nr.17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan, înstrăinarea, prin vânzare, a terenurilor agricole situate în extravilan se face cu respectarea condiţiilor de fond şi de formă prevăzute de Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare, şi a dreptului de preempţiune al coproprietarilor, arendaşilor, proprietarilor vecini, precum şi al statului român, prin Agenţia Domeniilor Statului, în această ordine, la preţ şi în condiţii egale.

Conform prevederilor art.5 alin.1 din Legea nr.17/2014, în toate cazurile în care se solicita pronuntarea unei hotarari judecatoresti care tine loc de contract de vanzare-cumparare, actiunea este admisibila numai daca antecontractul este incheiat potrivit prevederilor Legii nr. 287/2009, republicata, cu modificarile ulterioare, si ale legislatiei in materie, precum si daca sunt intrunite conditiile prevazute la art. 3, 4 si 9 din prezenta lege, iar imobilul ce face obiectul antecontractului este inscris la rolul fiscal si in cartea funciara.

Conform prevederilor art.9 din Legea nr.17/2014 avizul final necesar încheierii contractului de vanzare in forma autentica de catre notarul public sau pronuntarii de catre instanta a unei hotarari judecatoresti care tine loc de contract de vanzare se emite de catre structurile teritoriale pentru terenurile cu suprafata de pana la 30 de hectare inclusiv, iar pentru terenurile cu suprafata de peste 30 de hectare, de catre structura centrala.

Potrivit Deciziei I.C.C.J. nr. 24/2016 (Completul D.C.D.): „dispozițiile art. 5 alin. (1) din Legea nr. 17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan și de modificare a Legii nr. 268/2001 privind privatizarea societăților comerciale ce dețin în administrare terenuri proprietate publică și privată a statului cu destinație agricolă și înființarea Agenției Domeniilor Statului, cu modificările și completările ulterioare, se aplică promisiunilor bilaterale de vânzare-cumpărare privind terenuri agricole situate în extravilan, încheiate anterior intrării în vigoare a acestui act normativ, indiferent de momentul sesizării instanței. Instanța de judecată poate dispune îndeplinirea formalităților în vederea obținerii avizelor prevăzute la art. 3 și art. 9 din Legea nr. 17/2014, cu modificările și completările ulterioare, de la autoritățile competente și parcurgerii procedurii privind respectarea dreptului de preempțiune prevăzut de art. 4 din același act normativ, în cursul judecății.”

Se constată, deci, că îndeplinirea demersurilor necesare încheierii actului final de vânzare-cumpărare în formă autentică ţin exclusiv de manifestarea de voinţă a promitentului-vânzător.

În prezenta cauză, obiectul probaţiunii îl reprezintă constatarea pasivităţii părţii pârâte în ceea ce priveşte efectuarea demersurilor în vederea transmiterii proprietăţii terenului extravilan.

Un fapt negativ nu poate fi probat decât print-un fapt pozitiv, astfel că sarcina probei se transferă de la reclamant la pârât, care avea obligaţia să probeze că a efectuat demersurile necesare şi obligatorii pentru a se putea încheia în mod efectiv contractul de vânzare-cumpărare.

Pornind de la realitatea antecontractului de vânzare-cumpărare încheiat între reclamantă şi partea pârâtă şi de la dreptul reclamantei de a solicita şi obţine pronunţarea unei hotărâri care să constate intervenirea vânzării terenului promis, instanţa apreciază că aceasta finalitate nu poate fi atinsă decât în situaţia în care sunt îndeplinite toate formalităţile necesare acestui demers, reclamanta fiind îndreptăţită să ceară şi să obţină obligarea pârâtei la efectuarea acestor formalităţi, iar în cazul unui refuz, autorizarea reclamantei la îndeplinirea acestora.

Cum în prezenta cauză, din probele administrate rezultă că partea pârâtă nu a efectuat aceste formalităţi, rămânând în pasivitate sub aspectul iniţierii şi îndeplinirii procedurii reglementate de Legea nr.17/2014, instanţa constată că cererea reclamantei este întemeiată, urmând a fi admisă.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE

Admite cererea, aşa cum a fost precizată şi modificată, formulată de reclamanta A, cu sediul ales la ....., în contradictoriu cu pârâţii C, domiciliat în .....  şi D, domiciliată în ..... .

Autorizează reclamanta ca, în numele pârâţilor, să procedeze la întocmirea cărţii funciare şi să îndeplinească procedura reglementată de Legea nr.17/2014 privind vânzarea-cumpărarea terenului categoria vii, în suprafaţă de 900 mp, amplasat în extravilanul .........., tarla ....., parcela ....., cum este identificat în cuprinsul Titlului de proprietate nr. ............./15.05.1995 eliberat de ...........

Cu apel în termen de 30 de zile.

Apelul se depune la Judecătoria Făurei. 

Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei, astăzi, 04 ianuarie 2021.

Preşedinte Grefier