Partaj judiciar - tranzacţie

Sentinţă civilă 436 din 10.06.2021


Prin cererea de chemare în judecată înregistrată pe rolul Judecătoriei Filiaşi la data de 13.01.2021, sub nr. X/230/2021 reclamanta C.A. a solicitat în contradictoriu cu pârâţii C. T. şi  C. M. ca, prin hotărârea ce se va pronunţa, să se  dispună partajarea averii succesorale rămase la decesul  numitul  C. P., intervenit la data de  20.10.2020, cu  ultimul  domiciliu în comuna B., sat R. de J., judeţul  Dolj, în cotele cuvenite.

În motivarea cererii ,  reclamanta a arătat că  moştenitori cu  vocaţie succesorală au  rămas  ea în calitate de soţie supravieţuitoare şi pârâţii în calitate  de  fii, iar  masa  bunurilor  succesorale se compune  din: teren  extravilan în  suprafaţă  de  2500 m.p. situat în T.37 P.249/7 conform titlului  de proprietate nr. X din 16.12.2002 eliberat pe numele  defunctului  C.  G. P.; teren  intravilan în  suprafaţă  de  2500 m.p. situat în  T.65 P.93 conform titlului  de proprietate nr. 386-46147 din data de  03.01.1994 pe numele  defunctului  C. G. P.

A evaluat reclamantul valoarea masei partajabile la suma de 51.000 lei conform grilei notarilor publici, valoare faţă de care a achita taxele de timbru de 1530 lei şi 300 lei conform chitanţelor aflate la filele nr. 8 şi 9 din dosar. Totodată, prin chitanţa aflată la fila nr. 43 din dosar a făcut dovada achitării diferenţei taxei judiciare de timbru de 720 lei.

Cererea de chemare în judecată nu a fost întemeiată, în drept.

În susţinerea cererii de chemare în judecată reclamanta a solicitat încuviinţarea probei cu înscrisuri şi a depus la dosar, în fotocopii certificate pentru conformitate cu originalele, următoarele înscrisuri: certificatul  de  deces privind pe  defunctul  C.P., sesizare pentru  deschiderea  procedurii succesorale după urma  defunctului , certificat  de  atestare fiscală nr. X din data de 13.01.2021  eliberat  de  UAT B. şi  Anexa  1 la  acesta, titlul  de proprietate  nr. X din 16.11.2002 eliberat pe numele lui  C.G. P., titlul  de proprietate nr. 386-46147 din  data de  06.01.1994 eliberat pe numele  lui  C.  G. P, extras  de carte funciară nr. 67492 B., extras  de carte funciară nr. 68014 B., certificatul  de căsătorie, certificate  de nastere şi  cărţi  de identitate privind pe  pârâţi,  Încheierea nr. 2 din data de 08.02.2021 privind  verificările efectuate în evidenţele succesorale ale  camerei  Notarilor Publici şi  ale  Uniunii  Naţionale a  Notarilor  Publici  din România, certificatele nr. X din data de  08.02.2021, nr. X din data de 08.02.2021 eliberate de  Registrul  Naţional  Notarial de Evidenţă a Opţiunilor Succesorale (RNNEOS) şi certificat pentru  instanţă nr. X din 03.02.2020.

Pârâţii nu  au  formulat întâmpinare în cadrul procedurii  prealabile  astfel că, prin  rezoluţia din  data de 06.04.2021 s-a fixat primul termen de judecată la data de 07.05.2021 şi  s-a dispus citarea părţilor.

În şedinţa publică  de la  04 iunie  2021  părţile au  depus la dosar  tranzacţie, pe  care au  semnat-o în faţa instanţei  de judecată, arătând că s-au înţeles cu  privire la  modul  de  partajare  a bunurilor.

Instanţa a încuviinţat şi a administrat pentru părţi proba cu înscrisurile aflate la dosar.

Analizând tranzacţia încheiată şi lucrările dosarului, instanţa constată următoarele:

La data de 20.10.2020, autorul C. P. a decedat, având ultimul domiciliu în comuna B., sat R. de J., judeţul Dolj, după cum rezultă din certificatul de deces al acestuia (fila numărul 5 din dosar).

Succesiunea de pe urma autorului C. P. nu a fost dezbătută până în prezent, astfel cum rezultă din încheierea notarului public privind verificarea evidenţelor succesorale notariale.

Din actele de stare civilă şi anexa 24 depuse la dosar rezultă că moştenitori ai autorului C. P. au rămas reclamanta în calitate de soţie supravieţuitoare şi pârâţii în calitate  de  fii.

Art. 651 din Codul civil prevede că, „succesiunile se deschid prin moarte”. Faptul morţii unei persoane fizice determină dispariţia ca subiect de drept, dar nu şi a patrimoniului acesteia. Patrimoniul succesoral se transmite la moştenitorii care acceptă moştenirea chiar de la data şi ca urmare a decesului lui de cujus (art. 688 din Codul civil), iar nu de la data acceptării. Decesul unei persoane fizice face ca patrimoniul lui de cujus să se transmită de la acesta la succesorii săi cu vocaţie universală (la întregul patrimoniu) sau cu titlu universal (la o cotă parte ideală din patrimoniu). Patrimoniul unei persoane fizice constituie însă o universalitate de drept cuprinzând ansamblul drepturilor şi obligaţiilor cu conţinut patrimonial ale acelei persoane.

În şedinţa publică  de la  04 iunie  2021  părţile au  depus la dosar  tranzacţie, pe  care au  semnat-o în faţa instanţei  de judecată, arătând că s-au înţeles cu  privire la  modul  de  partajare  a bunurilor rămase de pe urma autorului.

În conformitate cu dispoziţiile art. 2267 din NCC, " tranzacţia este un contract prin care părţile termină un proces început sau preîntâmpină un proces pe cale să se nască ".

În acelaşi timp, potrivit art. 438 - 441 C., părţile se pot înfăţişa oricând in cursul judecăţii, chiar şi fără să fi fost citate pentru a cere să se dea hotărârea cere să consfinţească învoiala lor, învoială care potrivit art. 438 va fi înfăţişată în scris şi va alcătui dispozitivul hotărârii. Cererea este întemeiată având în vedere că potrivit art. 1143 C.civ. ,, nimeni nu poate fi obligat să rămână în indiviziune, moştenitorii putând cere oricând ieşirea din indiviziune chiar şi atunci când există convenţie sau clauze testamentare care prevăd altfel”.

Analizând tranzacţia încheiată între reclamanta C. A. şi pârâţii  C. T. şi  C.M., instanţa constată că aceasta întruneşte condiţiile de fond şi formă prevăzute de dispoziţiile art. 1704 şi urm. din Codul civil.

Contractul de tranzacţie încheiat între părţi şi prezentat instanţei de judecată, îndeplineşte condiţiile generale de valabilitate ale unui act juridic deoarece a fost încheiat între părţi ce au capacitatea de a contracta, având capacitate deplină de exerciţiu şi este rezultatul manifestării de voinţă a părţilor liberă, neviciată, dată în deplină cunoştinţă de cauză.

Instanţa reţine de asemenea că acest contract are un obiect determinat ce constă în partajarea bunurilor rămase în urma dezbaterii succesiunii autorului C. P., iar cauza acestui contract este licită, fiind corespunzătoare normelor legale şi de convieţuire socială.

Instanţa constată că tranzacţia constituie rezultatul acordului de voinţă al părţilor în sensul stingerii procesului început şi că a fost încheiată în formă scrisă de părţi ce au capacitatea de dispoziţie.

Văzând şi prevederile art. 438 – art. 441 din Codul de procedură civilă republicat, instanţa urmează să consfinţească învoiala părţilor, conform tranzacţiei anexate, luând act de împrejurarea că nu s-au solicitat cheltuieli de judecată .

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE:

Admite acţiunea formulată de reclamanta C. A. în contradictoriu cu pârâţii C. T. şi C. M., având ca obiect partaj succesoral.

 Ia act de tranzacţia părţilor C. A., C. T. şi C.M. şi consfinţeşte învoiala acestora.

"DOSAR NR. X/230/2021

DOMNULE PREŞEDINTE,

Subsemnata C.  A., reclamantă în dosarul mai  sus arătat, cu  obiect "partaj judiciar" aflat pe rolul  Judecătoriei  Filiaşi în contradictoriu  cu  pârâţii: C. T., şi  C.

 M., în vederea stingerii prezentului litigiu,în temeiul art.438 C.proc.civ. a intervenit următoarea:

TRANZACŢIE

prin care înţelegem să împărţim bunurile succesorale rămase după defunctul C.P. decedat la data de 20.10.2020 în următoarea modalitate:

Eu, reclamanta, C. A. primesc în deplină proprietate şi liniştită posesie următoarele bunuri:

-teren extravilan în suprafaţă de 2500 mp situat în tarlaua 37, parcela 249/7 conform T.P nr. X/16.12,2002 eliberat pe numele defunctului C. G. P.

-teren intravilan în suprafaţă de 2500 mp situat în tarlaua 65, parcela 93 conform titlului de proprietate nr. X/03.01.1994 eliberat pe numele defunctului C. G.P.

Eu, paratul, C. T.  nu doresc nici un bun, sunt de acord ca reclamanta C.A. să primească în deplină proprietate şi liniştită posesie bunurile enumerate mai sus.

Eu, paratul C. M. nu doresc nici un bun, sunt de acord ca mama, reclamanta C. A. să primească în deplină proprietate şi liniştită posesie bunurile menţionate mai sus, respectiv cele două terenuri rămase după tatăl defunct, C. P.

Această înţelegere scrisă reprezintă voinţa noastră liberă, neviciată,  act pe care  îl  depunem la instanţa de judecată cu  rugămintea de  a  se pronunţa o hotărâre de  expedient în conformitate cu  dispoziţiile  art.  438 Cod procedură  civilă.-

Prezenta tranzacţie o depunem în patru  exemplare,  din  care, câte un  exemplar pentru  fiecare parte litigantă şi unul  pentru instanţa  de judecată.

RECLAMANTĂ: PÂRÂŢI:

C.  A. ss indescifr. C. T. ss indesifrabil

  C.  M ss indescifrabil

Ia act de împrejurarea că nu s-au solicitat cheltuieli de judecată.

Cu apel în termen de 30 de zile de la comunicare, cererea de apel urmând a se depune la Judecătoria Filiaşi.

Pronunţată astăzi 10 iunie 2021, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei.

Domenii speta