Tip : sentinţă civila

Sentinţă civilă 1096 din 02.07.2019


Prin actiunea înregistrată  pe rolul instantei la data de (...)  cu numărul (...), reclamanta (...) în contradictoriu cu pârâtul (...) a solicitat pronunţarea unei hotărâri prin care să se dispună partajarea bunurilor  comune  dobândite in timpul căsătoriei.

În motivarea actiunii reclamanta a arătat că părtile s-au căsătorit la data de (...), iar prin sentinţa civilă nr. (...), pronunţata de (...)  s-a dispus desfacerea căsătoriei lor.

Reclamanta a mai arătat că în timpul căsătoriei cu pârâtul  au  dobândit cu contribuţie egala de 1/2 următoarele  mai multe bunuri, respectiv:

1). CASA DE LOCUIT parter + mansarda, doua intrări, situata pe terenul proprietatea părinţilor paratului, construita incepand cu anul (..), fiind compusa din :

-PARTER compus din: 4 holuri, 3 camere, 1 bucătărie, 1 baie, I sauna, 2 WC-uri:

-HOL 1: usa metalica, parchet, cuier, oglinda cu dulap, şifonier, jaluzele verticale, covor;

-CAMERA 1: canapea, covor, parchet, televizor, geam cu tamplarie lemn, usa lemn, jaluzele verticale;

 -CAMERA 2: canapea, şifonier, birou calculator, parchet, 2 covoare, geam tamplarie lemn, jaluzele verticale, usa lemn;

-CAMERA 3: canapea, noptiera, parchet, 2 covoare, soba teracota, masa blat de lemn + scaune din lemn, 2 geamuri, jaluzele verticale, 3 plapumi, 1 pătura persana, 3 cuverturi, 6 lenjerii de pat;

-BUCĂTĂRIE: aragaz, chiuveta, set 6 furculiţe mari+ 6 furculiţe mici, 6 linguri, 6 linguriţe, 6 cuţite, set farfurii, cuptor cu microunde, 2 corpuri de bucătărie, cani, pahare, parchet, faianţa, filtru cafea, sandwichmaker, prajitor pâine, robot de bucătărie, 2 maşini de tocat manuale;

-HOL 2: usa lemn, gresie, scara lemn, frigider, soba teracota, maşina de spălat, geam tamplarie lemn;

-HOL 3: gresie, faianţa, geam termopan;

-BAIE: cabina dus, gresie, faianţa, geam termopan, soba;

-SAUNA: usa termopan, construcţie neterminata;

-WC 1: chiuveta, oglinda, vas WC, gresie, faianţa;

-HOL 4: boiler 100 1, faianţa;

-WC 2: vas WC.

-MANSARDA: scheletul format din lemn, construcţie neterminata;

-3 geamuri termopan;

-duşumea din lemn;

-2 usi lemn;

-3 geamuri tamplarie lemn;

-4 tablouri;

-3 aparate video

Detalii generale:

-fundaţie ciment

-acoperiş wetterbest - tabla Lindab

-casa din lemn 60 %, BCA 40 %

-izolaţie vata de sticla, izolaţie polistiren, lavabil exterior

-interior renovat, glet, lavabil interior; Suprafaţa construita : (...)

CONSTRUCŢII ANEXE:

-GARAJ: acoperiş tabla, stâlpi lemn, zid ciment, (...).

-TERASA: masa + 4 scaune, zid, stâlpi lemn, acoperiş lemn, podea

lemn;

2.  AUTOTURISM  MARCA  (...), cu  nr. de inmatriculare (...)

3. Un credit bancar de nevoi personale încheiat cu (...) rambursabil pe o perioada de 10 ani, pe care l-au făcut pentru achiziţionarea materialelor de construcţie in vederea amenajării baii.

Reclamanta mai arată că în luna (...) , înainte de despărţirea in fapt, impreuna cu paratul a renovat întreaga casa in sensul ca au turnat sapa in toate camerele, au montat parchet , au gletuit si văruit pereţii, au izolat spatele casei cu polistiren, au tencuit-o cu vopsea speciala , au refăcut instalaţia electrica si au finisat instalaţia de apa in toata casa.

Precizează că de-a lungul căsătoriei a fost angajata cu carte de munca a realizat venituri atat in tara cat si in străinătate, venituri cu ajutorul cărora au  edificat,  intretinut si dobândit casa de locuit, cat si celelalte bunuri mobile, enumerate in acţiune.

In drept actiunea a fost intelmeiată pe disp. art. 357 Cod civil si 673 Cod procedura civila.

S-au solicitat c aprobatorii interogatoriu, inscrisuri, martori, expertiza constructor si merceologica.

La cerere au fost anexate, in copie, inscrisuri.

La data de (...) pârâtul a depus întâmpinare prin care a arătat că  arătat că este  de acord doar in parte cu solicitarile reclamantei, respectiv cu partajarea autoturism  marca  (...), cu  nr. de înmatriculare (...) si scoaterea de la masa de partaj a  casei de locuit, a  creditului bancar de nevoi personale contractat de reclamantă  de la (...) a solicitat ca probatorii inscrisuri,  doi martori, interogatoriul reclamantei  si a anexat, in copie, înscrisuri.

Prin încheierea de şedinţă din data de (...) instanta a  admis  cererea de arătare a titularului dreptului  si a dispus  citarea în calitate de interveneint, a numitului  (...)

In cauză s-au administrat: proba cu înscrisuri,  proba testimonială proba cu expertize de specialitate .

Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele:

Prin actiunea introductiva de instanta reclamanta a solicitat partajarea bunurilor comune  dobandite impreuna cu paratul in timpul casatoriei respectiv casa de locuit, garaj, terasa, un autoturism marca (...) cu numar de inmatriculare (...), un credit bancar de nevoi personale incheiat cu (...) precum si o serie de bunuri mobile, respectiv cele mentionate in cuprinsul cererii de chemare in judecata.

La fila (...) dosar paratul a depus intampinare prin care a fost de acord cu impartirea bunului comun reprezentat de autoturismul marca (...) solicitand sa-i fie atribuit reclamantei, iar in privinta casei de locuit a precizat ca aceasta apartine tatalui sau (...) bun pe care acesta l-a dobandit ca bun propriu prin certificatul de mostenitor nr.(...) si contractul de partaj voluntar  nr.(...) In ceea ce priveste creditul de nevoi personale a sustinut ca acesta a fost acordat pentru nevoile personale ale reclamantei , credit care a fost achitat partial si de catre reclamant.

Prin raspunsul dat de catre reclamanta la intampinarea paratului aceasta a aratat ca imobilul la care face referire paratul ca apartinand tatalui sau este altul decat cel ce formeaza obiectul actiunii, deoarece a fost daramat un grajd iar cei doi soti au construit in locul aceluia un imobil nou.

Cererea reconventionala formulata de paratul (...) a fost anulata prin incheierea de sedinta din data de (...).

La termenul din data de (...)  a fost admisa cererea de aratare a titularului dreptului fiind introdus in cauza in calitate de intervenient (...)

Prin intampinarea depusa la fila (...) dosar intervenientul a precizat ca se raliaza pozitiei exprimate de catre parat in sensul ca imobilul al carui partaj se solicita ii apartine reprezentnd un bun propriu obtinut de pe urma defunctului (...)

Instanta retine ca partile au fost casatorite incepand cu data de (...)  casatoria fiind desfacuta prin divort asa cum rezulta din  sentinta civila nr.(...)

In cauza, au fost administrate urmatoarele probatorii: proba cu inscrisuri, proba testimoniala cu martorii (...) si (...) interogatorii si expertize de specialitate auto, constructii si merceolog.

Din declaratiile martorilor audiati in cauza a rezultat ca in aceeasi incinta se afla doua case una apartinand intervenientului si o alta construita pe locului uni fost grajd de catre cei doi soti, casele fiind la cca (..) distanta una de cealalta. Martorul (...) a relatat ca dupa casatorie partile au locuit  aproximativ 5 ani cu parintii paratului dupa care si-au ridicat o casa in aceeasi curte formata initial din 3 camere, o bucatarie , un hol , avand fundatie din ciment. Aceasta cosntructie a fost ulterior extinsa cu o baie, sauna, doua toalete, 2-3 holuri, garaj si terasa. Arata ca modernizarile au fost realizate in anul (...) martorul vizitand locuinta reclamantei abia dupa ce partile s-au mutat in imobil si au continuat modernizarea acestuia.

Martorul (...) a declarat ca a lucrat la imobilul ridicat de parti in anul (...) cand a pus rigips, parchet si a dat cu lavabil . Discutiile le-a purtat cu paratul care l-a si angajat. Arata ca de fata la executarea lucrarilor a fost si tatal paratului care se interesa de stadiul acestora dar si reclamanta pe care paratul o consulta cu privire la culoarea peretilor interiori si exteriori.

In ceea ce priveste cota de contributie a partilor la termenul din data de (...) atat reclamanta cat si paratul prin aparatori au solicitat ca instanta sa retina o cota de cate (...) pentru fiecare dintre parti.

In ceea ce priveste autoturismul marca (...) si bunurile mobile solicitate de reclamanta acestea au fost identificate si evaluate prin expertiza auto (...) respectiv expertiza merceolog (...) paratul neformuland obiectiuni cu privire la identificarea si evaluarea acestora.

Dealtfel paratul a recunoscut dobandirea bunurilor mobile impreuna cu reclamanta cu ocazia administrarii  probei cu interogatoriul.

In ceea ce priveste bunurile solicitate de reclamanta si indicate ca fiind bunuri mobile respectiv geamuri termopan, usi metalice sau din lemn, geamuri termopan sau tamplarie lemn, gresie, scara din lemn,soba teracota, gresie si faianta acestea sunt bunuri imobile prin destinatie. Astfel aceasta calificare este data de faptul ca aceste bunuri sunt integrate intr-un fond perpetuu si nu pot forma obiectul unui partaj judiciar.

In ceea ce priveste creditul de consum incheiat de reclamanta cu (...) la data de (...) pentru suma de (...) reclamanta a sustinut ca acesta a fost contractat pentru renovarea casei realizata in anul (...) Paratul a precizat ca aceasta suma de bani  a fost folosita in interes personal de catre reclamanta si nicidecum la realizarea imbunatatirilor realizate la constructie. Se constata astfel ca insasi reclamanta arata ca imbunatatirile au fost realizate in anul (...) in conditiile in care creditul a fost acordat in anul (...) neproband in acest sens ca aceasta suma de bani a fost depusa intr-un cont pe o perioada de (..)  ani in vederea folosirii in scopul declarat sau pastrata in alt mod. Din declaratia martorului (...) a rezultat ca reclamanta a fost plecata in anul (...) in strainatate pentru a munci dupa care s-a intors si s-a impacat cu paratul. Acest aspect se regaseste si in sentinta de divort unde se consemneaza ca cei doi soti s-au despartit de mai multe ori in fapt.

Spre deosebire de bunurile dobandite in timpul casatoriei, care sunt prezumate de la data dobandirii lor de oricare dintre soti ca fiind bunuri comune (conform art. 30 C. fam. in vigoare la data incheierii contractului de credit), in situatia datoriilor, prezumtia care functioneaza nu este aceea a comunitatii, ci a caracterului personal.

Asadar, cel interesat in a invoca pentru o datorie contractata de unul dintre soti caracterul ei comun, trebuie sa faca dovada ca se regaseste in vreuna din ipotezele reglementate de art. 32 lit. a)-d) C. fam.

O astfel de dovada nu a fost insa facuta in cauza de fata de catre reclamanta.

Totodata reclamanta nu a facut dovada faptului ca acea suma de bani a fost folosita pentru realizarea unor imbunatatiri la imobil cata vreme acestea s-au realizat la o distanta de (...) ani fata de data contractarii,  timp in care si relatiile dintre soti au fost tensionate si au intervenit si despartiri in fapt.

Referitor la imobilele a caror partajare se solicita  instanta retine ca acestea au fost edificate fara autorizatie de construire pe terenul ce apartine intervenientului (...) tatal paratului. Sustinerea intervenientului in sensul ca imobilul este cel care l-a dobandit ca bun  propriu prin certificatul de mostenitor nr.(...) si contractul de partaj voluntar  nr.  (...) nu este dovedita in cauza, din declaratiile martorilor rezultand ca in respectiva incinta exista doua case de locuit cea realizata de partile din dosar fiind edificata in locul unui fost grajd.

Acest fapt rezulta si din raportul de expertiza constructor (...) care a identificat imobilul in litigiu constatand ca acesta este compus din parter si mansarda avand 12 incaperi , anul constructiei fiind (...), pe cand casa intervenientului este una realizata din barne, acoperita cu tabla , formata din 4 camere asa cum rezulta din contractul de partaj voluntar  nr. (...)

Potrivit art. 981 C.p.c ,, Reclamantul este obligat să arate în cerere, pe lângă menţiunile prevăzute la art. 194, persoanele între care urmează a avea loc partajul, titlul pe baza căruia acesta este cerut, toate bunurile supuse partajului, valoarea lor, locul unde acestea se află, precum şi persoana care le deţine sau le administrează.

Se constata astfel ca una dintre cerintele legii pentru solutionarea unei cereri de partaj asupra carora partile au un drept de proprietate comuna este ca la momentul formularii cererii reclamantul sa arate titlul de proprietate in baza caruia se solicita partajul, cerinta ce nu a fost indeplinita in cauza de fata.

In plus de aceasta disp.art.980 C.p.c pentru a se proceda la partajul unor bunuri este necesar ca fata de acestea partile sa aiba un drept de proprietate comuna.

Constructiile a caror partajare se solicita nu sunt dintre cele exceptate de la obtinerea autorizatiei de construire conform Lg.50/1991 R chiar reclamanta aratand la termenul din data de (...) ca nu detine acte pentru acestea.

Construirea, pentru a fi legală şi astfel pentru a dobândi protecţie juridică (adică recunoaşterea din partea autorităţii statale), trebuie să respecte condiţiile, cerinţele impuse de lege (legea fiind privită în sensul de acte normative generale şi obligatorii, neinteresând deci natura normelor pe care le conţine, de drept civil, administrativ sau de orice altă natură). Printre aceste condiţii se află şi necesitatea obţinerii autorizaţiei de construire, autorizaţie obligatorie şi absolut justificată de scopul asigurării disciplinei în construcţii.

Prin urmare, dreptul de proprietate asupra construcţiei, pentru a fi recunoscut şi protejat juridic, trebuie să fie dobândit cu respectarea legii. Or, proprietatea unei construcţii nu e dobândită cu respectarea legii dacă s-a făcut prin construire fără autorizaţie.

Pe cale de consecinţă, lipsa autorizaţiei de construire face ca dreptul de proprietate să nu poată fi valorificat pe această cale.

In situatia reclamantei, aceasta impreuna cu fostul sot dobandesc numai un drept de creanta, fondat pe principiul imbogatirii fara justa cauza putand actiona impotriva proprietarului terenului pentru plata contravalorii imobilului in discutie.

Asadar instanta va retine cota de contributie a fiecarei parti in cota de ½ la dobandirea bunurilor comune retinand bunuri mobile in valoare de (...) identificate si evaluate prin raportul de expertiza merceolog (...) si un autoturism marca (...) cu numar de inmatriculare (...) identificat si evaluat prin raportul de expertiza (...)

In ceea ce priveste atribuirea bunurilor instanta va constata ca toate bunurile mobile au ramas in locuinta comuna a fostilor soti si sunt folosite de paratul din prezenta cauza astfel ca vor reveni in integralitate acestuia cu obligatia de a plati sulta corespunzatoare reclamantei. Referitor la autoturismul marca (...), la ultimul termen de judecata s-a aratat ca acesta se afla in folosinta fiului partilor, reclamanta neutilizand autoturismul deoarece este plecata la munca in strainatate motiv pentru care si acest bun urmeaza sa fie atribuit paratului cu plata corespunzatoare a sultei fata de reclamanta.

In consecinta, avand in vedere considerentele din cele ce preced, instanta va admite in parte actiunea si va constata ca reclamanta si paratul au dobandit in cota de ½ la masa bunurilor de impartit urmatoarele:

-bunuri mobile in valoare de (...) identificate si evaluate prin raportul de expertiza merceolog (...)

-un autoturism marca (...) cu numar de inmatriculare (...) identificat si evaluat prin raportul de expertiza (...)

Atribuie paratului (...) bunurile mobile in valoare de (...) lei si autoturismul (...) in valoare de (...) lei urmand ca paratul sa plateasca reclamantei o sulta in cuantum de (...) lei.

Respinge celelalte capete de cerere, respectiv partajarea imobilului casa de locuit, constructii anexe reprezentate de garaj si terasa, creditului de nevoi personale,  materialele si imbunatatirile aduse constructiilor ca neintemeiate.

Constata ca suma ce reprezinta cheltuieli judiciare este in valoare de (...) lei reprezentand parte din taxa judiciara de timbru si onorarii de expert auto si expert merceolog urmand ca reclamanta si paratul sa o suporte potrivit cotei legale stabilite astfel ca instanta va obliga paratul catre reclamanta la plata sumei de (...) lei reprezentand cheltuieli judiciare.

Ia act ca paratul isi rezerva dreptul de a solicita cheltuieli de judecata pe cale separata.