Aplicarea dispoziţiilor art. 555, 563 Cod civil, art. 4 pct. 1, art. 64, art. 85 alin. (1) si (4) şi art 169 alin 1 lit e din Legea nr. 85/2014
Conform art 555 Cod civil ,, (1) Proprietatea privată este dreptul titularului de a poseda, folosi şi dispune de un bun în mod exclusiv, absolut şi perpetuu, în limitele stabilite de lege.
(2) În condiţiile legii, dreptul de proprietate privată este susceptibil de modalităţi şi dezmembrăminte, după caz.
Potrivit art 556 Cod civil ,,(1) Dreptul de proprietate poate fi exercitat în limitele materiale ale obiectului său. Acestea sunt limitele corporale ale bunului care formează obiectul dreptului de proprietate, cu îngrădirile stabilite prin lege.
(2) Prin lege poate fi limitată exercitarea atributelor dreptului de proprietate.
(3) Exercitarea dreptului de proprietate poate fi limitată şi prin voinţa proprietarului, cu excepţiile prevăzute de lege.
Potrivit art.169 lit. e din L.85/2014, „La cererea administratorului judiciar sau a lichidatorului judiciar, judecătorul-sindic poate dispune ca o parte sau întregul pasiv al debitorului, persoana juridica, ajuns în stare de insolvenţa, fără să depăşească prejudiciul aflat în legătură de cauzalitate cu fapta respectivă, să fie suportată de membrii organelor de conducere si/sau supraveghere din cadrul societăţii, precum si de orice alte persoane care au contribuit la starea de insolvenţa a debitorului, prin una dintre următoarele fapte:
e) au deturnat sau au ascuns o parte din activul persoanei juridice ori au mărit în mod fictiv pasivul acesteia;”.
În speţă instanţa de fond a reţinut că prin acţiunea formulată de lichidatorul judiciar al debitoarei ...G.. SRL a urmărit a solicitat obligarea pârâtului ...C.... la restituirea către debitoare a celor ..x.. de vehicule (camioane, remorci, autoturisme) care figurează în proprietatea acesteia conform tabelului comunicat de Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Înmatriculare a Vehiculelor Bihor, precum şi la plata către debitoare a sumei de ....v.... euro cu titlu de despăgubiri pentru lipsa de folosinţă a bunurilor în cauză, calculate în continuare până la data restituirii efective a bunurilor.
Din probele de la dosar instanţa a reţinut că prejudiciul maxim produs prin fapta de nepredarea bunurilor debitoarei a fost deja pus în sarcina pârâtului prin sentinţa nr. ..a.../F/2020 pronunţată în dosarul nr. ...b.../111/2017*/a6.
Fiind sancţionat după normele juridice speciale – Legea 85/2014, nu este posibilă stabilirea în sarcina pârâtului, pentru aceleaşi faptă şi acelaşi prejudiciu, a răspunderii civile delictuale după normele generale - codul civil.
Judecătoria Brezoi
Hotărâre care să ţină loc de act autentic, condiţii de admisibilitate
Judecătoria Orșova
Revendicare imobiliară
Tribunalul Gorj
Reconstituirea dreptului de proprietate pe vechiul amplasament. Din dispozitiile art. 2 din legea nr. 1/2000 rezulta ca principiul reconstituirii dreptului de proprietate este acela al atr4ibuirii vechilor amplasamente daca acestea nu au fost atribu...
Curtea de Apel București
Aplicarea dispozitiilor din decizia nr.33/2008 a Înaltei Curti de Casatie si Justitie, ce se refera la situatia în care nu se poate aduce atingere unui alt drept de proprietate ori securitatii raporturilor juridice, ceea ce este esential pentru past...
Judecătoria Târgu Jiu
evacuare